• BIST 100

    16649,43%-0,01
  • DOLAR

    43,48% 0,00
  • EURO

    51,58% -0,01
  • GRAM ALTIN

    6677,59% -1,62
  • Ç. ALTIN

    11383,46% -2,09

Siirt'te “Gençliği Aydınlığa Çıkaracak Vesileler” konferansı düzenlendi

03 Kasım 2025, Pazartesi 18:36
03 Kasım 2025, Pazartesi 18:36
Siirt
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Siirt Üniversitesi’nde düzenlenen “Gençliği Aydınlığa Çıkaracak Vesileler” konferansında ümmetin direnişi, iman ve sabır ekseninde ele alındı.

Programda konuşan Siyer Araştırmaları Vakfı Kurucusu Muhammed Emin Yıldırım, “Öncekilerin ıslahı ne ile olduysa, sonrakilerin ıslahı da aynı şeyle olacaktır.” sözleriyle İslam medeniyetinin temel ilkelerine işaret etti.

Siirt Üniversitesi Düşünce ve Medeniyet Topluluğu tarafından düzenlenen “Gençliği Aydınlığa Çıkaracak Vesileler” adlı konferans, İlahiyat Fakültesi’nde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Program, İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Taha Yasin Durna’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Topluluk Başkanı Aziz Akcan, “Sadece konuşan değil; düşünen, hisseden ve harekete geçen bir gençlik olma gayretindeyiz.” dedi.

“Bir fikrin medeniyete dönüşebilmesi için eylemle desteklenmesi gerekir”

Açılış konuşmasını yapan Düşünce ve Medeniyet Topluluğu Başkanı Aziz Akcan, gençliğin yalnızca düşünce üreten değil, aynı zamanda eylem ortaya koyan bir karaktere sahip olması gerektiğini vurgulayarak, “Sadece konuşan değil; düşünen, hisseden ve harekete geçen bir gençlik olma gayretindeyiz. Çünkü biliyoruz ki bir fikrin medeniyete dönüşebilmesi için o fikrin yüreklerde karşılık bulması, eylemle desteklenmesi gerekir. Gazze için yola çıkan Küresel Sumud Filosu’na destek amacıyla yaptığımız basın açıklamamız, ümmetin ortak vicdanının sesi oldu.” ifadelerini kullandı.

“Bu topluluk medeniyetimizin yeniden inşasında anlamlı bir tuğladır”

Akcan, konuşmasının devamında, Düşünce ve Medeniyet Topluluğu’nun vizyonuna dair şu ifadelere yer verdi: “Bizler inanıyoruz ki bu topluluk sadece bir öğrenci topluluğu değil; aynı zamanda medeniyetimizin yeniden inşasında küçük ama anlamlı bir tuğladır. Gayemiz; gençliğin dinamik enerjisini maneviyatla, ilimle ve fikirle buluşturmak; çağın karmaşasında kaybolmayan, aksine çağını inşa eden bir gençlik yetiştirmektir.”

“Bedir’den Gazze’ye uzanan yürüyüş bize bir hakikati hatırlatıyor”

Programın selamlama konuşmasını gerçekleştiren Düşünce ve Medeniyet Topluluğu Danışmanı Öğr. Gör. Mücahit Ezer, Gazze direnişi üzerinden ümmetin sabır ve direncine dikkat çekerek, “İddia ediyorum ki 21. asırda sahabe görmek isteyenler Gazze’ye baksın. Bedir’den Gazze’ye, Uhud’dan Kudüs’e kadar uzanan bu yürüyüş bize tek bir hakikati hatırlatıyor: Zulüm geçicidir, iman kalıcı. Rabbim bizlere Hz. Nesîbe’nin cesaretini, Habbâb Bin Eret’in sabrını ve Gazze’nin onurlu direnişini anlayabilen bir yürek nasip etsin.” ifadelerini kullandı.

“Şu anda gençliğimiz karanlıkta ama bu moral bozmak için değil, bir hakikati tespit içindir”

Konferansın onur konuğu Siyer Araştırmaları Vakfı Kurucusu Muhammed Emin Yıldırım, konuşmasında günümüz gençliğinin karşı karşıya olduğu kimlik bunalımına ve manevi boşluğa dikkat çekerek, “Herhalde bir sorunun cevabını, kıymetli kardeşlerim, gençler, beraberce aynı şekilde vereceğiz. Şu anda gençlik, aydınlıkta mı, karanlıkta mı? Karanlıkta. İsabetli bir cevap mı bu? İnanın ki isabetli. Yani bir şeyi teşhisini doğru yapmazsak, o teşhisin üzerinden tedaviyi de yapamayız. Bu moral bozmak için değil, bir hakikati tespit etmek için yapılacak bir şey. Şu anda gençliğimiz, üzülerek söyleyelim ki karanlıkta. Sadece sorun bizde değil, şu anda her tarafta sorun var. Sadece sorun ümmeti Muhammed’de değil, bütün bir insanlıkta sorun var. Çünkü insanlık olarak inanılmaz derecede genlerimizle oynanmış bir vaziyette. Fıtratlar bozulduğu için kadınlarımız kadın değil, erkeklerimiz erkek değil. Roller değiştiği için de biz insani ve İslami tepkiler koyamıyoruz. Onun için garip bir haldeyiz.” diye konuştu.

“Öncekilerin ıslahı ne ile olduysa, sonrakilerin ıslahı da aynı şeyle olacaktır”

Çözümün geçmişin sahih kaynaklarında ve İslam’ın temel ilkelerinde olduğunu belirten Yıldırım, İmam Malik’in sözlerine atıfta bulunarak şu ifadeleri kullandı: “İmam Malik rahmetullahi aleyh der ki: ‘Öncekilerin ıslahı ne ile olduysa, sonrakilerin ıslahı da aynı şeyle olacaktır.’ Çünkü zamanın değişmesi, zeminin değişmesi sünneti, âdeti, yasaları değiştirmiyor. Aletler değişti ama adetler değişmedi. Adetler aynı, yasalar aynı. Yasalar aynı olduğu için evrensel mesajlar manzumesi olan ilahi kitabımız Kur’an’da, insanlığın ortak dertlerine çözüm olabilecek yollar gösteriliyor. Âdem sizin ilk atanız, ilk peygamber Ebu’l Beşer. O günden son Âdem'e kadar adetler aynı olduğu için bozulduğunuzda, duygularınız alt üst olduğunda, düşünceleriniz farklı bir noktada ziyana uğradığında yeniden ıslah yolu, önceki Âdemlerin yolu nasıldıysa öyle olmalıdır.”

Program, Özlem Ajans sanatçısı Bilal Güler’in seslendirdiği “Filistin” parçasıyla devam etti.

Etkinlik, yapılan duanın ardından sona erdi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İzmir açıklarında 22 düzensiz göçmen yakalandı

Muş’ta kaçak avcılığa para cezası

Yılın ilk enflasyon rakamları bugün açıklanacak

Muğla’da 3’ü çocuk 37 düzensiz göçmen yakalandı

Adana’da Berat Kandili coşkuyla idrak edildi

BM'den siyionist rejimin Gazze'de gerçekleştirdiği katliama kınama

Berat Gecesi Büyük Çamlıca Camii'nde dualarla ihya edildi

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi

Kastamonu’da 11 bin adet sentetik ecza hapı ele geçirildi: 6 tutuklama

Japonya'da kar felaketi: 27 ölü, 290 yaralı

Mersin Valiliği’nden feci kazaya ilişkin açıklama

Berat Kandili Bursa'da dualarla ihya edildi

Mersin'de Hür Gençlik tarafından Berat Kandili’nde cami cemaatine ikram

Hakkari’de yasa dışı avcılığa ağır para cezası

Gaziantep’te hatalı şerit değiştiren 775 sürücüye ceza

Mersin'de kontrolden çıkan araç yayalara çarptı: 3 ölü, 4 yaralı

İran’dan zenginleştirilmiş uranyum transferi iddialarına yalanlama

İstanbul Havalimanı’nda 200 bin adet kaçak tıbbi sülük ele geçirildi

Mardin’de yangında ölen evli çift yan yana defnedildi

Trump: Hindistan, Rusya'dan petrol alımını durdurdu, gümrük vergisi düşürülecek

Berat Kandili Siirt’te üç dilde mevlidlerle ihya edildi

Mardin’de Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandili idrak edildi

Malatya'da Beraat Kandili coşkuyla idrak edildi

Beraat Kandili Cizre’de dualarla ihya edildi

Mersin'de mevzuata aykırı egzoz ve plakasız araç kullanan sürücüye ceza

Rusya'dan ABD-İran müzakerelerinde 'uranyum depolama' önerisi

Malatya'da otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan ve Mısır’ı ziyaret edecek

Axios: Witkoff ile Arakçi nükleer anlaşmayı İstanbul'da görüşecek

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir açıklarında 22 düzensiz göçmen yakalandı

Muş’ta kaçak avcılığa para cezası

Yılın ilk enflasyon rakamları bugün açıklanacak

Muğla’da 3’ü çocuk 37 düzensiz göçmen yakalandı

Adana’da Berat Kandili coşkuyla idrak edildi

BM'den siyionist rejimin Gazze'de gerçekleştirdiği katliama kınama

Berat Gecesi Büyük Çamlıca Camii'nde dualarla ihya edildi