• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,03% 0,24
  • EURO

    48,46% -0,18
  • GRAM ALTIN

    5412,27% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

Siirt'te 'Işık Hadisesi' hava muhalefeti nedeniyle gerçekleşmedi

21 Mart 2025, Cuma 15:35
21 Mart 2025, Cuma 15:35
Siirt
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Siirt’in Tillo ilçesinde, 261 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri tarafından yaptırılan ve "Işık Hadisesi" olarak bilinen olay, hava muhalefeti nedeniyle bu yıl gerçekleşmedi.

Her yıl ekinokslarda güneşin ilk ışınlarının İsmail Fakirullah Hazretleri'nin türbesinde başucunu aydınlatması beklenen bu olay, bu sene olumsuz hava koşulları nedeniyle izlenemedi. Ancak etkinlik kapsamında Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı da Siirt'e gelerek programa katıldı.

İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası İsmail Fakirullah’ın 1734’teki vefatının ardından büyük üzüntü yaşamış ve "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?" diyerek bir ışık düzeneği yapmaya karar vermişti. 1764’te, İsmail Fakirullah Hazretleri’nin türbesinin bulunduğu tepeye bir taş duvar inşa etmiş ve her yıl 21 Mart ve 23 Eylül’de, güneşin ilk ışınları bu duvardaki pencereden yansıyıp türbeye ulaşacak şekilde bir sistem oluşturmuştu. 1960'larda yapılan restorasyonla düzenek kaybolmuş, ancak 2011'de yeniden bir pencere açılarak olay tekrar gözlemlenebilir hale gelmişti.

Işık Hadisesi etkinliği, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2015 yılında dahil edilmiştir. Ancak bu yıl, hava şartları nedeniyle düzenek izlenemedi. Tillo Kaymakamlığı ve Tillo Belediyesi tarafından düzenlenen programda, İbrahim Hakkı Hazretleri’nin hayatı ve "Işık Hadisesi" anlatıldı, belgesel gösterimi yapıldı, Kur'an'ı Kerim okundu ve ilahiler seslendirildi. Programa, Vali Kemal Kızılkaya, Tillo Kaymakamı Mehmet Ali Semiz, Tillo Belediye Başkanı İdham Aydın, Alper Gezeravcı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

"Ön yargıyı yıktık"

Alper Gezeravcı, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye’nin uzaya olan katkılarına değinerek, "Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak uzaya yabancı bir devlet ve millet değildik. Tarihimizde Fergani'ler, Cezeri'ler, Ali Kuşçu’lar gibi büyük bilim insanlarına sahibiz. Bugün bu birikimimizi yad etmek üzere bulunuyoruz. 1984 yılında kurulan TÜBİTAK Uzay ile yeniden uzay alanında ilerlemeye başladık. Şubat 2021'de açıklanan Milli Uzay Programı kapsamında, insanlı ilk uzay misyonumuzu tamamladık. Bu önemli görev, gençlerimize öz güven kazandırdı ve bir ön yargıyı yıkıp attık." dedi.

"Bu bir dehanın eseri"

Vali Kemal Kızılkaya ise, "300 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri’nin yaptığı bu çalışmalar, o dönemin imkanlarıyla yapılabilecek büyük bir dehanın eseridir. 300 yıl sonra, bu topraklardan uzaya çıkan ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı’nın da aramızda olması, bizlere farklı bir heyecan katıyor." diye konuştu.

Etkinlik, İbrahim Hakkı Hazretleri ve İsmail Fakirullah Hazretleri'nin türbesine yapılan ziyaretin ardından sona erdi.

Ayrıca, İbrahim Hakkı Hazretleri’nden kalan eşyaların sergilendiği müze de katılımcılar tarafından gezildi. (İLKHA)

 

Tanzanya'da mevcut Cumhurbaşkanı Hassan cumhurbaşkanlığı seçimini yeniden kazandı

Mersin’de güvenlik ve asayiş değerlendirme toplantısı yapıldı

Ukrayna'dan Moskova'daki petrol boru hattına saldırı

ABD'de iki yolcu uçağı çarpıştı: Felaketin eşiğinden dönüldü

Sındırgı depremi sonrası koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi

BMGK: Bosna Hersek’teki barış gücünün görev süresi uzatıldı

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Irak'ı ziyaret edecek

İletişim Başkanı Duran, Gazze’de görev yapan gazetecilerle bir araya geldi

Sudan'ın Faşir kentinden 62 binden fazla kişi göç etti

Çin, 2026 APEC Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak

Elazığ-Bingöl karayolunda kaza: 1 yaralı

Şanlıurfa’da tır ile otomobil çarpıştı: 1 ölü

Ermenistan, pasaportlara Ağrı Dağı'nın resmi olmadan damga vurmaya başladı

Siirt’in afetlere dirençli kent olması hedefiyle 52 eylem planı görüşüldü

Şanlıurfa girişinde kamyonetin lastiği yola fırladı: Sürücünün dikkati olası kazayı önledi

Mardin’de seyir halindeki tır’ın dorsesi çıkarak uçuruma yuvarlandı

Malatya'da otomobiller çarpıştı: 1 yaralı

İşgalci rejimden Lübnan'da hava saldırısı

"Niyet ettim tesettüre Emrin başım üstüne" programı ile onlarca genç kız tesettürle tanıştı

Çocuğu araya almak aileyi yıpratıyor!

Diyarbakırlı yeni evli çiftin bağışladığı takılar Gazzeli çiftin mutluluğuna vesile oldu

Matbaa sektörü temsilcisi Yıldırım: Davetiye kültürü geçmişten günümüze büyük bir değişim geçirdi

Kenya'da heyelan: 13 ölü

İşçileri taşıyan pikap devrildi: 4 yaralı

Kolombiya, ABD'nin Karayipler'deki saldırılarını BM'ye taşıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önce terörsüz Türkiye, sonra terörsüz bölge menziline inşallah varacağız

Maduro: ABD'nin amacı Venezuela'nın doğal zenginliklerini ele geçirmek

HÜDA PAR Mersin İl Başkanlığından Yenişehir Nüfus Müdürlüğüne ziyaret ve esnafla buluşma

HÜDA PAR Bursa İl Başkanlığı’ndan kan bağışı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tanzanya'da mevcut Cumhurbaşkanı Hassan cumhurbaşkanlığı seçimini yeniden kazandı

Mersin’de güvenlik ve asayiş değerlendirme toplantısı yapıldı

Ukrayna'dan Moskova'daki petrol boru hattına saldırı

ABD'de iki yolcu uçağı çarpıştı: Felaketin eşiğinden dönüldü

Sındırgı depremi sonrası koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi

BMGK: Bosna Hersek’teki barış gücünün görev süresi uzatıldı

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı