Sınırın sıfır noktasında tarlalar siyaha boyandı

Tarih: 31.08.2023 11:35 Güncelleme: 31.08.2023 11:35
Sınırın sıfır noktasında tarlalar siyaha boyandı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Sınırın sıfır noktasında tarlalar siyaha boyandı

Kilis’in Musabeyli ilçesinde çiftçinin önemli geçim kaynağı olan üzüm yetiştiriciliğinde bağlardan toplanan üzümler, kurutulmak üzere tarlalara serildi.
Havaların sıcaklığına göre yaklaşık 10 günde kuruyan üzümler, kuruyup toplandıktan sonra hasat mevsimi bu yıl için sona erecek. Kilis’in Musabeyli ilçesinde çiftçilerin önemli geçim kaynağı olan Kilis Horoz Karası üzüm yetiştiriciliğinde bağlardan toplanan üzümler, kurutulmak üzere tarlalara seriliyor. Çoğu kurutmalık olarak piyasaya giren ve geri kalanı ise sofralık olarak satılan üzümler, Ağustos ayından itibaren tarlalara serilirken ilçede hem hasat, hem de kurutma mesaisi devam ediyor. Bağlarda gündelik işçileriyle birlikte toplanan üzümler, daha sonra kurutulmak için tarlalara serilmeye başlandı. Kurutulması için toplanan üzümlere önce su potasyum karbonat ve zeytinyağından oluşan karışımla yıkandıktan sonra sergi alanına alınılıyor. Kuruyan üzümler ise hem iç piyasada hem de başta Avrupa ülkeleri olmak üzere çeşitli Ülkelere ihraç ediliyor.

‘‘Bu sene 6 kilogram yaş üzümden 1 kilogram kuru üzüm çıkıyor’’
Geçen sene 4 kilogram yaş üzümden 1 kilogram kuru üzüm çıktığını, bu sene ise iklim şartlarından dolayı 6 kilogramdan 1 kilogram kuru üzüm elde ettiklerini söyleyen çiftçi Sadık Yılmaz, ‘‘İklim şartlarından dolayı bu sene 6 kilogram kuru üzümden 1 kilogram kuru üzüm çıkıyor. Geçen senelerde daha fazla kuru üzüm elde ediyorduk. İklim şartlarından dolayı tiyekler yanmış durumda olduğundan dolayı verimli üzüm alamadık. Benim üzümden başka gelirim yok eşim ve çocuklarım sadece üzüme bakıyor. Üzümde bu şekilde olunca bizler çok üzülüyoruz’’ dedi.

‘‘Kilis’in siyah incisinin kurutulmaya başlandı’’
Bölgenin önemli geçim kaynaklarından biri olan Kilis Horozkarası üzümünün kurutma mesaisinin başladığının altını çizen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Üzüm hasadının başlamasının ardından kurutma mesaisi başladı. Mağdur olan çiftçiler, umudunu yaş üzüme bıraktı. Sabahın ilk ışıklarıyla tarlalarına gelen üreticiler öğlene kadar çalışabiliyor. Üzüm serme işlemi yaklaşık bir hafta sürüyor ve daha sonra üzümler ambalajlanıp paketlendikten sonra piyasaya sürülmeye başlanılıyor. Geçen sene 160 bin dekar alanda üretim alanı olanı vardı ve 50 bin ton ürün aldık. Bu sene ise yüzde 30 gibi bir rakamla üzüm alabiliriz’’ ifadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 3 bin personel alacak

Aksaray’da Hasan Dağı’nda mahsur kalan 2 öğrenci kurtarıldı

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Bangladeş ile Hindistan arasında "seçim" gerginliği

BAE Devlet Başkanı Al Nahyan, GKRY'yi ziyaret etti

Sakarya’da 6 aracın karıştığı zincirleme kazada 12 kişi yaralandı

Iğdır’da 23 düzensiz göçmen yakalandı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Arıcak’ta halkla buluştu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

Mardin’de yoğun sis etkili oldu

Milli Eğitim Bakanı Tekin, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

Libya tezkeresi TBMM'ye sunuldu

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Vatandaşlarımızın Meclis'teki sesi olmaya devam edeceğiz

Kolombiya'da uçuruma yuvarlanan araçta 16 kişi öldü

Belarus yaptırımlarının kaldırılması karşılığında 123 mahkûmu serbest bıraktı

Malatya'da tren otomobile çarptı: 2'si çocuk 5 yaralı

Almanya Başbakanı Merz: ABD'nin Avrupa'yı koruduğu eski düzen sona erdi

Sivas’ta göçük altında kalan şantiye müdürünün cesedine 28 gün sonra ulaşıldı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Almanya’da

Mardin’de soluk borusuna fasulye kaçan 3 yaşındaki çocuk kurtarılamadı

Osmaniye'de feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

ABD ile Venezuela arasındaki gerilim tırmanırken Karayipler'deki askeri hareketlilik artıyor

Kastamonu’da oto hırsızlığı zanlıları yakalandı

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 3 Gözaltı

IBAN'a para transferinde yeni zorunluluk

Sydney Bondi Beach’te Yahudilere yönelik silahlı saldırı: On binlerce masumun katili siyonistlerden mağduriyet edebiyatı

ABD'de üniversitede silahlı saldırı. 2 ölü, 9 yaralı

İşgalin Gazze Tümeni'ni bozguna uğratan "Eriha Surları" planının mimarı: Raad Saad

Tekirdağ’da aranan 160 şüpheli yakalandı

Küba'dan ABD'ye sert tepki

Yükleniyor