• BIST 100

    15768,76%-0,66
  • DOLAR

    44,45% 0,28
  • EURO

    51,28% 0,05
  • GRAM ALTIN

    6338,92% 1,49
  • Ç. ALTIN

    10542,63% -0,68

Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor

12 Şubat 2024, Pazartesi 13:50
12 Şubat 2024, Pazartesi 13:50
Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı DENEYAP atölyelerinde eğitim gören öğrenciler 11 haftalık programlarını tamamlayarak, yaptıkları akıllı ev projelerinin sunumunu yaptı.
Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde düzenlenen programda, DENEYAP öğrencileri yaptıkları akıllı ev ve enerji tasarrufu projelerinin sunumunu gerçekleştirdi. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Şırnak İl Sorumlusu ve TEKNOFEST İl Koordinatörü Rukiye Aslan, 11 haftalık eğitim programlarının ardından 12. hafta programında takımlaşma dönemine girildiğini ve takım olarak projelerini sergileme fırsatı bulduklarını söyledi.
Vakfın yapmış olduğu en büyük projelerden biri olan dünyanın en büyük uzay havacılık ve teknoloji festivaline Şırnak’taki tüm öğrencileri hazırladıklarını belirten Aslan, şu an enerji teknolojileri modülü için öğrencilerin 11 haftalık programlarını tamamladıklarını ve takımlaşma dönemine girdiklerini ifade etti.
Her birinin 3’er 4’er kişilik gruplar aracılığı ile takımlarını sergilemiş olduğunu aktaran Aslan, şöyle konuştu:
'Aynı zamanda akıllı ev projesi ile her birinin yapmış olduğu bu projeyi sunma fırsatı elde ettiler. Bu takımlaşma dönemine giren öğrencilerimiz bu yıl mezun olacaklar. 2 yılın sonuna geldiler. 2 yılın sonunda, 3’üncü yılda takımlaşma dönemine giriyorlar. Takımlaşma döneminde öğrencilerin her biri ilgi alanlarına yönelik yine takımlaşma dönemine giriyorlar, ardından mentörler atanıyor. Bu mentörler aracılığı ile de TEKNOFEST gibi, İNOVASYON projeleri gibi birçok projeye buradan onları gönderiyoruz.”
Şırnak’ta 4 bin 700 kişi ile TEKNOFEST finallerine katılmayı hedeflediklerini kaydeden Aslan, “DENEYAP atölyeleri olarak ortaokul ve lise kategorilerimiz bulunmaktadır. Bütün öğrencilerimizi ulusal, uluslararası yarışmalara hazırlamaktayız. Şu anda bin 890 başvurumuz bulunmaktadır. Tabii ki son başvurularımız 20 Şubat. Bu sayının katlanarak artacağını düşünüyoruz. İl Milli Eğitim Ar-Ge bu konuda çok destek veriyor. Şırnak Üniversitesi’nin çok değerli akademisyenleri ile birlikte milli eğitime bağlı proje sorumluları ile birlikte yine bir eğitim ve oryantasyon programı düzenledik. Yeni atölyeler kuruldu” dedi.

“El Cezeri’nin torunlarını yetiştiriyoruz”
DENEYAP atölyelerinde, robotik kodlamanın mucidi El Cezeri’nin torunlarını yetiştirdiklerini dile getiren Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şırnak genelinde 20 projeden 4 tanesi ilimizden çıkmıştır. Bu 4 proje finale kalan projeler. Finale kalan projelerde aynı zamanda TEKNOFEST’te sergilenecek. Buda bizim bölgemizin teknolojiye olan ilgilisini kanıtlamış oluyor. İnanıyoruz ki, El Cezeri’nin torunları giderek artacaktır. Teknoloji atölyelerinde ilk mezunlarımızı vereceğiz.”
Silopi Dicle Ortaokul 8. Sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Nisanur Özkaplan, akıllı ev projesinde rüzgar enerjisinden, kinetik enerji elde ederek enerji tasarrufu planladıklarını söyledi. Özkaplan, “Projemizde rüzgar enerjisi ile enerjiden tasarruf etmeyi hedefledik. Rüzgardan elde ettiğimiz enerjiyi kinetik enerjisine dönüştürüyoruz. Kinetik enerji sayesinde tribünün dönmesini elde ediyoruz. Tribün döndükten sonra mekanik enerji elde ediyoruz ve bunu jeneratöre yönlendiriyoruz. Oradaki enerji de elektrik enerjisine dönüşüyor ve bunu şebekeye yönlendirip elektrik tasarrufu elde edebiliyoruz” şeklinde konuştu.
Hacı Fettah Kadıoğlu Anadolu Lisesi 11 sınıf öğrencisi Şoreş Pusat ise, yaptıkları projede yağmur sularını ve güneş enerjisini kullanarak elde edilen elektrik enerjisi ile tasarruf ettiklerini söyledi.
Program, jüri üyelerinin projeleri puanlandırmasının ardından pasta kesimi ile sona erdi.
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Bursa’da uyuşturucu operasyonu

Şanlıurfa'da uyuşturucu operasyonu: Ruhsatsız silah ve uyuşturucu ele geçirildi

İzmir’de dolmuşta doğan bebek devlet gözetimine alındı

Motorine 6,23 liralık zam bekleniyor

Adalet Bakanı akın Gürlek KKTC İçişleri Bakanı Dursun Oğuz ile bir araya geldi

Karlıova’da 229 deprem konutları için kuralar çekiliyor

Konya’da yatırımlar masaya yatırıldı

BM Güvenlik Konseyi İran gündemiyle toplanıyor

Şanlıurfa'da kaçak keklik avlayan 3 şüpheli yakalandı

Güney Kore'de enerji alarmı

Gaziantep aday öğretmenleri ağırlıyor

SYDV’den ebeveynlerinden yoksun çocuklara giyim desteği kartı

Şırnak il Milli Eğitim müdürlüğüne Hakan Cirit getirildi

Trabzon Limanı’nda yaban hayatı kaçakçılığına operasyon

Tarım Müdürlüğü'nden uyarı: Yağışlar hastalık riskini artırıyor

siyonist rejimin  Pakistan’ın diplomatlarına suikast iddiasına uyarı çek sert oldu: “Biz Katar Değiliz”

Şanlıurfa’da yağış rekoru: 3 ayda yıllık ortalama aşıldı

Hürmüz Boğazı’ndan son 48 saatte 7 gemi geçti

İstanbul ve üç ilde bahis operasyonu: 30 şüpheli yakalandı

Çin'in en büyük çip üreticisi İran ordusuna ekipman tedarik etti

Tekne hırsızlığına karşı yapay zekâ destekli güvenlik sistemi uygulaması geliştirildi

İletişim Başkanı Duran: israilin soykırımları karşısında küresel sistem suskun kalmıştır

APP plaka değişimi yoğunluğu sürüyor

Türkiye, Mısır ve Pakistan'dan "ateşkes diplomasisi"

Yaşlılara Saygı Haftası’nda anlamlı etkinlik

Teknolojik bağımlılığa karşı insan merkezli çözümler

İstanbul’da uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı

İşgalcilerin Batı Şeria'da saldırıları sürüyor: Kudüs'te bir şehit

Brent petrol 101,62 dolardan işlem görüyor

Gaziantep'te kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bursa’da uyuşturucu operasyonu

Şanlıurfa'da uyuşturucu operasyonu: Ruhsatsız silah ve uyuşturucu ele geçirildi

İzmir’de dolmuşta doğan bebek devlet gözetimine alındı

Motorine 6,23 liralık zam bekleniyor

Adalet Bakanı akın Gürlek KKTC İçişleri Bakanı Dursun Oğuz ile bir araya geldi

Karlıova’da 229 deprem konutları için kuralar çekiliyor

Konya’da yatırımlar masaya yatırıldı