• BIST 100

    15870,43%-0,89
  • DOLAR

    44,07% 0,18
  • EURO

    51,07% -0,21
  • GRAM ALTIN

    7206,46% 0,36
  • Ç. ALTIN

    11734,45% -1,11

Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor

12 Şubat 2024, Pazartesi 13:50
12 Şubat 2024, Pazartesi 13:50
Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Şırnaklı öğrenciler TEKNOFEST’e katılmaya hazırlanıyor

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı DENEYAP atölyelerinde eğitim gören öğrenciler 11 haftalık programlarını tamamlayarak, yaptıkları akıllı ev projelerinin sunumunu yaptı.
Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde düzenlenen programda, DENEYAP öğrencileri yaptıkları akıllı ev ve enerji tasarrufu projelerinin sunumunu gerçekleştirdi. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Şırnak İl Sorumlusu ve TEKNOFEST İl Koordinatörü Rukiye Aslan, 11 haftalık eğitim programlarının ardından 12. hafta programında takımlaşma dönemine girildiğini ve takım olarak projelerini sergileme fırsatı bulduklarını söyledi.
Vakfın yapmış olduğu en büyük projelerden biri olan dünyanın en büyük uzay havacılık ve teknoloji festivaline Şırnak’taki tüm öğrencileri hazırladıklarını belirten Aslan, şu an enerji teknolojileri modülü için öğrencilerin 11 haftalık programlarını tamamladıklarını ve takımlaşma dönemine girdiklerini ifade etti.
Her birinin 3’er 4’er kişilik gruplar aracılığı ile takımlarını sergilemiş olduğunu aktaran Aslan, şöyle konuştu:
'Aynı zamanda akıllı ev projesi ile her birinin yapmış olduğu bu projeyi sunma fırsatı elde ettiler. Bu takımlaşma dönemine giren öğrencilerimiz bu yıl mezun olacaklar. 2 yılın sonuna geldiler. 2 yılın sonunda, 3’üncü yılda takımlaşma dönemine giriyorlar. Takımlaşma döneminde öğrencilerin her biri ilgi alanlarına yönelik yine takımlaşma dönemine giriyorlar, ardından mentörler atanıyor. Bu mentörler aracılığı ile de TEKNOFEST gibi, İNOVASYON projeleri gibi birçok projeye buradan onları gönderiyoruz.”
Şırnak’ta 4 bin 700 kişi ile TEKNOFEST finallerine katılmayı hedeflediklerini kaydeden Aslan, “DENEYAP atölyeleri olarak ortaokul ve lise kategorilerimiz bulunmaktadır. Bütün öğrencilerimizi ulusal, uluslararası yarışmalara hazırlamaktayız. Şu anda bin 890 başvurumuz bulunmaktadır. Tabii ki son başvurularımız 20 Şubat. Bu sayının katlanarak artacağını düşünüyoruz. İl Milli Eğitim Ar-Ge bu konuda çok destek veriyor. Şırnak Üniversitesi’nin çok değerli akademisyenleri ile birlikte milli eğitime bağlı proje sorumluları ile birlikte yine bir eğitim ve oryantasyon programı düzenledik. Yeni atölyeler kuruldu” dedi.

“El Cezeri’nin torunlarını yetiştiriyoruz”
DENEYAP atölyelerinde, robotik kodlamanın mucidi El Cezeri’nin torunlarını yetiştirdiklerini dile getiren Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şırnak genelinde 20 projeden 4 tanesi ilimizden çıkmıştır. Bu 4 proje finale kalan projeler. Finale kalan projelerde aynı zamanda TEKNOFEST’te sergilenecek. Buda bizim bölgemizin teknolojiye olan ilgilisini kanıtlamış oluyor. İnanıyoruz ki, El Cezeri’nin torunları giderek artacaktır. Teknoloji atölyelerinde ilk mezunlarımızı vereceğiz.”
Silopi Dicle Ortaokul 8. Sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Nisanur Özkaplan, akıllı ev projesinde rüzgar enerjisinden, kinetik enerji elde ederek enerji tasarrufu planladıklarını söyledi. Özkaplan, “Projemizde rüzgar enerjisi ile enerjiden tasarruf etmeyi hedefledik. Rüzgardan elde ettiğimiz enerjiyi kinetik enerjisine dönüştürüyoruz. Kinetik enerji sayesinde tribünün dönmesini elde ediyoruz. Tribün döndükten sonra mekanik enerji elde ediyoruz ve bunu jeneratöre yönlendiriyoruz. Oradaki enerji de elektrik enerjisine dönüşüyor ve bunu şebekeye yönlendirip elektrik tasarrufu elde edebiliyoruz” şeklinde konuştu.
Hacı Fettah Kadıoğlu Anadolu Lisesi 11 sınıf öğrencisi Şoreş Pusat ise, yaptıkları projede yağmur sularını ve güneş enerjisini kullanarak elde edilen elektrik enerjisi ile tasarruf ettiklerini söyledi.
Program, jüri üyelerinin projeleri puanlandırmasının ardından pasta kesimi ile sona erdi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Pezeşkiyan ile Putin bölgedesi son durumu görüştü.

İran'a yönelik saldırılar İstanbul'un 6 ilçesinde eş zamanlı protesto edildi

Siyonist-ABD'nin yeni kâbusu: Hürremşehr 4 füzeleri

Avrupa'nın FCAS çıkmazı sürüyor: Ortak savaş uçağı kararı bir kez daha ertelendi

Uzaktan hasta değerlendirme sistemi ile sağlık hizmetine kolay erişim

Beyaz Saray, İran'a saldırıları 4-6 hafta sürebileceğini savundu

Malatya'da uyuşturucu ve ruhsatsız silah ele geçirildi

Batman'da binlerce kişi İran'a yönelik saldırıları protesto etti

Benin'de askeri bir noktaya silahlı saldırı: 15 asker öldü, 5 asker yaralandı

Ağrı’dan İran'a yönelik saldırılara tepki

Novak: Rus gazını Avrupa yerine Asya pazarına göndereceğiz

Solomon Adaları'nda 6,7 büyüklüğünde deprem

Dışişleri Bakanı Fidan, Ermeni mevkidaşı Mirzoyan ile görüştü

İran Hatam'ül-Enbiya Karargahı: ülkeye karşı harekette bulunan her üs hedef alınacak

Katar: Körfezdeki enerji krizi dünya ekonomilerini çökertebilir

Rusya: AB enerji sorunlarına çaresizce çözüm arıyor

Kayseri'de sahte dolar operasyonu: 1 gözaltı

İran'a yönelik siyonist-ABD saldırıları İzmir'de telin edildi

Lübnan'daki işgal saldırılarında şehit sayısı 217'ye yükseldi

Rusya'dan Finlandiya’ya nükleer silah tepkisi

Azerbaycan, İran'daki diplomatlarını geri çekti

Japonya ve Kanada'dan stratejik ortaklık anlaşması

Pakistan'da canlı bomba saldırısı: Bir ölü 18 yaralı

Kuveyt petrol üretimini durdurdu

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan bazı ülkelerin "arabuluculuk" girişimlerine tepki!

FAO: Küresel gıda fiyatları 5 ay sonra yeniden yükselişte

Reuters: İran'daki okul saldırısında ABD'nin rolü var

Brent petrolün varil fiyatı 90 doları aştı

Mersin Peygamber Sevdalılarından İran halkına destek

Yenilenebilir enerjide hızlı büyüme

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Pezeşkiyan ile Putin bölgedesi son durumu görüştü.

İran'a yönelik saldırılar İstanbul'un 6 ilçesinde eş zamanlı protesto edildi

Siyonist-ABD'nin yeni kâbusu: Hürremşehr 4 füzeleri

Avrupa'nın FCAS çıkmazı sürüyor: Ortak savaş uçağı kararı bir kez daha ertelendi

Uzaktan hasta değerlendirme sistemi ile sağlık hizmetine kolay erişim

Beyaz Saray, İran'a saldırıları 4-6 hafta sürebileceğini savundu

Malatya'da uyuşturucu ve ruhsatsız silah ele geçirildi