• BIST 100

    14183,03%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,04
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5943,69% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9579,44% -0,27

Şırnak’ta huzur ve güven ortamı sağlandı, Ezidiler 33 yıl sonra köylerine geri dönüyor

13 Ocak 2023, Cuma 10:55
13 Ocak 2023, Cuma 10:55
Şırnak’ta huzur ve güven ortamı sağlandı, Ezidiler 33 yıl sonra köylerine geri dönüyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Şırnak’ta huzur ve güven ortamı sağlandı, Ezidiler 33 yıl sonra köylerine geri dönüyor

Şırnak’ta iç güvenlik operasyonları çerçevesinde terörden temizlenerek huzur ve güvenin tesis edildiği köyler, 33 yıl aradan sonra şenlenmeye başladı. Ezidiler, güvenlik ortamıyla topraklarına dönüyor.
Terör nedeniyle 1990’lı yıllarda köyü boşaltarak Avrupa’ya göç eden Ezidiler, yıllar sonra yeniden devletin bölgede sağladığı huzur ve güven ortamı ile birlikte dönmeye başladı. Şırnak’ın İdil ilçesi Gabar Dağı’nda bulunan Ezidi köyüne Avrupa’dan gelerek yerleşen Nusrettin Genç, 'Devletimiz sayesinde bölgede sağlanan huzur ve güvenlik ortamıyla ve Mağara köyüne yol yapılması, elektrik, içme suyu ve kanalizasyon hattı döşenmesi gibi imkanlarından dolayı Avrupa’dan geri dönüşler başladı' dedi.

'Bundan sonraki yaşamımı burada geçirmek istiyorum'
Uzun bir aranın ardından Avrupa’dan gelerek köylerinde inşaat çalışması başlatan vatandaşlardan Genç, '1978 yıllarında köyümü terk ettim. 40 seneyi geçiyor Avrupa’dayım. Köyüme tekrar dönmek istiyorum. Burada eskiden işler karışıktı ama şimdi eskisi gibi değil, her şey değişti. Köyümüzü nasıl terk ettiysek aynı eskisi gibi kalmış. Hiçbir zaman inanmıyordum bir daha köyüme döneceğimi. İlk köyden ben çıktım, ilk köye ben dönüyorum. Köyümde ev yapıyorum, bundan sonraki yaşamımı burada geçirmek istiyorum ve gerçekten de burada ölmek istiyorum' diye konuştu.
Hazal Genç de 40 yıl önce 19 yaşındayken Almanya’ya göç ettiğini söyledi. Tekrar buraya dönmek istediklerini ve devlete güvendiklerini aktaran Genç, evlerinin tekrar eski haline getirileceğini belirtti.

'Boşatıldığından beri dokusunu bozmamış bir köydür'
Şırnak Kültür ve Turizm İl Müdürü Hazım Ücün ise, 'Mağara köyümüz 1992 yılında güvenlik nedeniyle boşaltılan köylerimizden. Köy boşaltıldıktan sonra vatandaşlar Avrupa’ya göç etti. İçişleri Bakanlığı ve Valiliğimizin iş birliği ile bu boşaltılan köylere yeniden güvenliğin sağlanmasıyla birlikte tekrar bir dönüş söz konusu. Bunun için bir çalışma başlatıldı' şeklinde konuştu.
'Bu köylerimizden bir tanesi de Mağara köyü ve 150 hane civarındadır' bilgisini paylaşan Üçün, '1992 yılında boşatıldığından beridir dokusunu bozmamış, tarihi bir köydür. Bu Mağara köyün isminden anlaşılacağı gibi aslında bir mağara yaşamının olduğu, yerleşimin yer altında olduğu bir köy. Her evin altında veya yanında bir kilometreyi bulan bir mağaraya açılıyor. Bu durumda köyün önemini artırıyor. Biz de Şırnak Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olarak turizm potansiyeli olan köyleri araştırarak, raporlayarak Valiliğimize ve Bakanlığımıza sunuyoruz. Tekrardan vatandaşların kendi köylerine barış ve huzur içinde yaşamalarına ve inançlarını yaşamalarına davet ediyoruz. Bazı dönen vatandaşlar halihazırda kendi evlerini dokusuna has restore ediyorlar' ifadelerine yer verdi.
[gallery ids=',78148,78149,78150,78151,78152,78153,78154,78155,78156,78157,78158']

Antalya’da yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirildi

Almanya’da 50 milyar euroluk silah alımı paketi Meclis’ten geçti

İzmir açıklarında 79 düzensiz göçmen yakalandı

Afyonkarahisar’da araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Zeytinburnu'nda bir bina kısmen çöktü: 3 araç kullanılamaz hale geldi

HÜDA PAR heyetinden Gökçeli (Talwarı) Köyü Derneğine ziyaret

AB’den Rusya’nın gölge filo tankerlerine yaptırım

Bingöl’de camiler çocuk sesleriyle şenlendi

Bingöl Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinden Filistin için anlamlı bağış

Kahramanmaraş’ta 1288 sentetik ecza hapı ele geçirildi

BMGK, Venezuela'nn talebi üzerine acil toplantı kararı aldı

Ramanlı: Bütçe açığı borçlanmayı, borçlanma faizi, faiz ise yoksulluğu büyütmektedir

Posta ve hızlı kargo taşımacılığında gümrük işlemlerine yeni düzenleme

Trump, Senegal ve Fildişi Sahili vatandaşlarının ABD'ye girişini yasakladı

Hakkında 90 yıl hapis cezası bulunan hükümlü İstanbul’da yakalandı

ABD’de özel bir jet piste çakıldı: 5 ölü

Rusya: Sözde barış güçleri, Rusya Silahlı Kuvvetleri için meşru hedef haline gelecek

Kurtulmuş’tan Güney Kore’ye Filistin çağrısı: Tarihin doğru tarafında yer alın

Konya-İstanbul YHT Hattı 11 yılda 13 milyon yolcuya hizmet verdi

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir Gaziantep'te basınla bir araya geldi

Peskov, Türkiye'nin Rusya'ya S-400 sistemlerini iade edeceği iddialarını yalanladı

OGM ülke genelinde orman denetimlerini sürdürüyor

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir Gaziantep'te çeşitli ziyaretlerde bulundu

Bakan Fidan, Gazze konulu toplantıya katılmak üzere ABD'ye gidiyor

Gaziantep'te haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 kişi yakalandı

IHO EBRAR, Etiyopya'da su kuyusu açtı, ekmek ve sıcak yemek dağıttı

Adıyaman'da aranan 3 şahıs yakalandı

Gaziantep'te kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Almanya: Ukrayna'ya destek için dondurulan Rus varlıkları kullanılmalı

ABD'den İran'a yönelik yeni yaptırım kararı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Antalya’da yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirildi

Almanya’da 50 milyar euroluk silah alımı paketi Meclis’ten geçti

İzmir açıklarında 79 düzensiz göçmen yakalandı

Afyonkarahisar’da araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Zeytinburnu'nda bir bina kısmen çöktü: 3 araç kullanılamaz hale geldi

HÜDA PAR heyetinden Gökçeli (Talwarı) Köyü Derneğine ziyaret

AB’den Rusya’nın gölge filo tankerlerine yaptırım