• BIST 100

    10477,40%-0,08
  • DOLAR

    41,28% 0,06
  • EURO

    48,36% 0,02
  • GRAM ALTIN

    4843,75% 0,70
  • Ç. ALTIN

    7859,86% -0,40

Siverek’te üretilen kurutmalık domatesler Avrupa’ya ihraç ediliyor

09 Ağustos 2023, Çarşamba 14:35
09 Ağustos 2023, Çarşamba 14:35
Siverek’te üretilen kurutmalık domatesler Avrupa’ya ihraç ediliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Siverek’te üretilen kurutmalık domatesler Avrupa’ya ihraç ediliyor

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde üretimi yapılan kurutmalık domatesler, Avrupa’ya ihraç edilerek hem iş istihdamı ve hem de ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.
Verimli, bereketli ve geniş tarım arazilerine sahip olan Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde son yıllarda yapılan bilinçli tarım sayesinde binlerce kişi mevsimlik işçi olmaktan kurtularak kendi memleketinde iş olanağına kavuşurken, ülke ekonomisine de milyonlarca dolar katkı sağlanıyor.

Kurutmalık domateslere ilgi arttı
Geniş ve bakir arazilere sahip olan Siverek’te son 5 yılda kurutmalık domateslere ilgi arttı. Özelikle dış ülkelerden yoğun talep olması nedeniyle Pazar sorunu olmayan kurutmalık domatesler, ilçede üretildikten sonra yurt dışına ihraç ediliyor.
İlçenin Yoğunca köyünde 500 dönüm arazide ekilen domatesler, kavurucu sıcaklar altında toplandıktan sonra, işçiler tarafından bıçakla ikiye bölünerek tuzlanıyor. 3 gün yaklaşık 45 derece sıcaklık altında güneşe bırakılıyor.
Domatesler kurutulup kıvamına geldikten sonra, toplanarak torbalara konulduktan sonra, depoya kaldırılıyor. Daha sonra tırlarla İzmir ve Ege bölgesine gönderiliyor, buradan da kurutmalık domatesler Avrupa’ya ihraç ediliyor.
Siverek’in zengin arazilerinde kurutmalık domateslerin yüksek verim verdiğini söyleyen Yüksek ziraat mühendisi Yakup Denizedalan, ”Şimdi domateslerin kurutulduğu sergi bölümündeyiz, toplanan domatesler, sergi bölümüne getirilerek, ikiye parçalandıktan sonra tuzlanarak güneşe bırakılıyor. Domateslerimiz toplandıktan sonra, tırlarla İzmir’e oradan da yurt dışına gönderiyoruz. Şimdi bulunduğumuz yerde 500 dönüm arazide domates ekmişiz, burada ekiminden hasılatına kadar 250 kişi iş olanağına kavuştu çalışıyor. İlçemizde de bu yıl ortalama 15 Bin dönüm arazide kurutmalık için domates ekimi yapıldı. Buda ilçe ekonomisine büyük bir katkının yanında insanlarımız için iş istihdamı da oldu. Yaklaşık 5 yıldır ekim alanlarımız genişlemeye başladı, geçen yıl oranla yüzde 60 ekim alanlarımızda bir artış oldu. Buda bizim güneydoğu ve Siverek için güzel bir gelişme oldu ve ekonomiye güzel bir katkı sağlandı. Yani yalnızca kurutmalık domates bölümünde ilçemizde yaklaşık 2 bin kişi iş imkânı buluyor. Diğer illere mevsimlik işçi olacaklarına, artık burada kendi topraklarında çalışma imkanının sahip oldular. Siverek’in bakir toprakları çok fazla, gelecek yıl, bu yılın 2 katı ekim yapılacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Umut Kervanı Konya'da onlarca aileye yardımda bulundu

HÜDA PAR Buca İlçe Başkanı Şani'den grevdeki işçilere destek

Mardinli onlarca öğrenciden Küresel Sumud Filosuna destek

Sánchez'den siyonistlere: Kazanmasak bile, uğruna savaşmaya değer davalar vardır

"Sosyal medyada geçirilen uzun saatler kaygı ve depresyon riskini artırıyor"

Konya’da Manifest grubunun konseri gelen tepkiler üzerine iptal edildi

Konya'da ağustos ayında bin 932 kaza meydana geldi

Şehit Polis Sabri Kün İlkokulu velileri: Çocuklarımıza branş öğretmeni istiyoruz

Fransa'da okula bıçaklı saldırı: 2 ağır yaralı

Mardin’de hafif ticari araç yol kenarına savruldu: 4 yaralı

MOTAŞ araç filosunu güçlendiriyor

Mardin'in Hıdır amcası 40 yıldır çarşı ve sokaklarda "Mırra" (acı kahve) satarak geçimini sağlıyor

Fransa’da sokaklar alev alev: “Her Şeyi Engelle” protestolarında 200 gözaltı

Bitlis’te 4 düzensiz göçmen yakalandı

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İşliyen: Peygamberimizin ahlakıyla aileyi yeniden inşa etmeliyiz

IPARD III Programı Siirt’te tanıtıldı: Kırsal kalkınmada yeni dönem başlıyor

Gazze'de şehit sayısı 64 bin 656'ya yükseldi

Siirt'te traktörün altında kalan kişi hayatını kaybetti

BAE de küresel yapay zekâ yarışına katıldı: "K2 Think" tanıtıldı

Malatya'da yük trenleri çarpıştı: Bir yaralı 

Battalgazi Belediyesinden asfalt çalışması

Bingöl’ün Genç İlçesinde örtü yangını

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Soykırımcı israilin anladığı tek şey güçtür

İzmir’de orman yangını: Kontrol altına alındı

Gaziantep'te hırsızlık yapan 3 kişi yakalandı

Sağlıklı bir okul dönemi için nelere dikkat edilmeli

Balıkesir’de Umut Kervanı, ihtiyaç sahibi çocuklara kırtasiye desteği sağladı

Türkiye, 8 ayda fındık ihracatından 1,4 milyar dolar kazandı

e-YDS 2025/10 İngilizce başvuruları başladı

Batman'da üç ilçede deprem tatbikatı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Umut Kervanı Konya'da onlarca aileye yardımda bulundu

HÜDA PAR Buca İlçe Başkanı Şani'den grevdeki işçilere destek

Mardinli onlarca öğrenciden Küresel Sumud Filosuna destek

Sánchez'den siyonistlere: Kazanmasak bile, uğruna savaşmaya değer davalar vardır

"Sosyal medyada geçirilen uzun saatler kaygı ve depresyon riskini artırıyor"

Konya’da Manifest grubunun konseri gelen tepkiler üzerine iptal edildi

Konya'da ağustos ayında bin 932 kaza meydana geldi