• BIST 100

    10189,02%1,08
  • DOLAR

    39,77% -0,14
  • EURO

    47,05% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4282,88% 0,17
  • Ç. ALTIN

    6823,45% -0,43

Siyonist rejim Batı Şeria'nın ilhakına hukuki zemin hazırlıyor

18 Mayıs 2025, Pazar 08:52
18 Mayıs 2025, Pazar 08:52
Siyonist rejim Batı Şeria
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Filistin Ulusal Arazi Savunma ve Yerleşim Direnişi Ofisi, işgal yönetiminin Batı Şeria'da "Arazi Düzenleme Planı"nı onaylayarak fiili ilhak sürecini hızlandırdığını duyurdu.

Ofisin yayımladığı rapora göre, işgal makamları uzun süredir askıya aldığı bazı dosyaları, uygun zamanı bekleyerek tekrar açtı. Geçen hafta Knesset'in siyasi ve güvenlik kabinesi, Batı Şeria'da arazi düzenleme planını yeniden uygulama kararı aldı.

Karar metninde, işgal hükümetinin Batı Şeria'daki arazilerin resmi kayıt ve düzenleme süreçlerini yeniden başlatacağı belirtiliyor. "Filistin Yönetimi'nin bu bölgedeki tüm harita, belge ve izinlerinin israilde geçersiz ve hukuki etkisi olmayan işlemler" sayılacağı vurgulanıyor. İşgal güvenlik güçleri, Filistin tarafının arazi düzenleme faaliyetlerini engellemek, teknik elemanların bölgeye girişini önlemek ve yabancı destekleri engellemekle görevlendirildi. Ayrıca, Filistin Yönetimi doğrudan bu tür faaliyetleri durdurmaya çağrıldı.

Raporda, bu adımın 2003 tarihli Uluslararası Yol Haritası Planı'nı ve 2016'daki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2334 sayılı kararını görmezden geldiği, uluslararası hukuk ve 2024 tarihli Uluslararası Adalet Divanı kararlarını hiçe saydığı vurgulanıyor.

İşgal yönetimi içinde yer alan yerleşim konseyleri, Knesset komisyonları ve hükümet bürokrasisindeki tartışmalar, siyonist rejimin Batı Şeria'nın "C Bölgesi" olarak adlandırılan alanlarında yerleşimlerin genişletilmesi ve arazi gasplarının yasallaştırılması yönünde hızlı adımlar atılacağının işaretini veriyor.

Rapor, işgal yönetiminin Batı Şeria'daki arazi düzenleme projesinin, fiili ilhak için hukuki altyapı hazırlama açısından en tehlikeli proje olduğunu belirtiyor.

İşgal makamlarının bu yasa dışı davranışıyla, Filistin tarafının, yani işgal altındaki Filistin Devleti'nin, özellikle "C Bölgesi"ndeki arazi mülkiyet haklarını doğrudan hedef aldığı ifade ediliyor.

Filistin Yönetimi, 2006 yılında Finlandiya hükümeti tarafından finanse edilen pilot bir proje kapsamında kendi personeliyle Kuzey Batı Şeria'daki arazilerde düzenleme çalışmalarına başlamıştı. Ancak bu süreç uzun yıllar aksadı.

1967 işgalinden sonra işgal idaresi, 1968 yılında arazi düzenleme çalışmalarını askıya alan karar (No. 291) çıkarmış, bu da arazi mülkiyeti konusunda çatışmalı bir hukuki ortam oluşturmuştu. Siyonist rejimin 1979'daki yerleşim kararları ve 1983'te "Sivil Yönetim" tarafından kurulan "Merkezi Denetim Birimi" gibi yapılanmalar, araziyi kontrol altına almak ve işgal topraklarını genişletmek için kullanıldı.

2016'da Knesset'te kabul edilen "Arazi Düzenleme Yasası", Filistinlilere ait özel araziyi işgalcilere devretmeyi amaçlayan, uluslararası hukuku ihlal eden bir yasa olarak kabul edildi. Bu yasa, yerleşimlerin yasa dışı statüsünü yasal hale getirmek için kullanıldı ancak çeşitli insan hakları kuruluşlarının açtığı davalar sonucu "israil Yüksek Mahkemesi" tarafından durduruldu.

Mahkeme, yasanın Filistinlilerin mülkiyet haklarını eşitsiz biçimde ihlal ettiğini, ayrımcılığa neden olduğunu ve yasa dışı yerleşimlerin yasa dışı statüsünün meşrulaştırılamayacağını belirtti.

Ancak Filistinliler ve insan hakları örgütleri, işgal hükümetinin başka yollarla arazi gaspını sürdüreceği ve 2025'in "hesaplaşma yılı" olarak ilan edilmesiyle fiili ilhakın hızlanacağı endişesini taşıyor.

Rapor, Kabine'nin kararıyla birlikte işgal yönetiminin uluslararası hukuk ve Uluslararası Adalet Divanı kararlarını hiçe sayarak Batı Şeria'da "C Bölgesi"nde fiili ilhakı meşrulaştırma yolunda ilerlediğini bildiriyor.

Uluslararası Adalet Divanı, 19 Temmuz 2024'te Lahey'deki oturumda, siyonist rejimin işgal altındaki Filistin topraklarında varlığının hukuka aykırı olduğunu, Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkı olduğunu ve yerleşimlerin boşaltılması gerektiğini kesin şekilde ilan etmişti. (İLKHA)

Gana'da M çiçeği vaka sayısında artış

İklim Kanunu Teklifi Meclis’te kabul edildi

Eski tip ehliyetlerin süresi doluyor

Hama'da tanker faciası

İtalya'da aşırı sıcak hava nedeniyle 18 kentte kırmızı alarm

Hafızlık öğrencilerinden anlamlı bağış

Yunanistan'da cezaevinde yangın paniği

İzmir Çeşme'de orman yangını

Avustralya aşırı yağış ve şiddetli rüzgâr alarmı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan HAMAS heyeti ile görüştü

İki otomobil çarpıştı: 8 yaralı

Kocaeli'de orman yangını

Pancar üreticilerine 2,5 milyar liralık ödeme

İspanya'da orman yangını: 2 ölü

Tayland’da kağıt fabrikasında yangın: 8 ölü, 26 yaralı

Gaziantep'te haziran ayında 706 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti

Belediye Başkanı Geçit: Peygamber Efendimize yapılan hadsizliği şiddetle lanetliyorum

Gaziantep'te tefecilik operasyonu: 7 gözaltı

Araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Euro rekor kırdı

Filipinler'de çıkan yangında onlarca ev küle döndü

Süveyş Körfezi'nde sondaj gemisi battı: 4 ölü, 23 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aile kurumunu korumak en temel vazifemiz

Ukrayna: ABD'nin silah teslimatı devam etmeli

Tatil dolandırıcılıklarından korunmanın yolları

Sakarya'da panelvan kazası: 6 yaralı

Bakü-Moskova hattında tansiyon yükseldi

Bingöl'de ruhsatsız silah ele geçirildi

"Şeriat isteyenler, asılacaksınız" tehdidinde bulunan provokatör yakalandı

ABD, Ukrayna'ya mühimmat sevkiyatını durdurdu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gana'da M çiçeği vaka sayısında artış

İklim Kanunu Teklifi Meclis’te kabul edildi

Eski tip ehliyetlerin süresi doluyor

Hama'da tanker faciası

İtalya'da aşırı sıcak hava nedeniyle 18 kentte kırmızı alarm

Hafızlık öğrencilerinden anlamlı bağış

Yunanistan'da cezaevinde yangın paniği