GÜNDEM 6.06.2025 06:49:19 0

Siyonist rejim Lübnan'da yeni oyun kuruyor: Saldırıları meşrulaştırma hamlesi

Siyonist rejim Lübnan
Haberi Sesli Oku

Askerî uzmanlara göre, siyonist rejimin Beyrut'un güneyine düzenlediği ağır hava saldırıları, mevcut ateşkesi fiilen geçersiz kılmak ve Lübnan üzerindeki hava hâkimiyetini kalıcı hale getirmek amacı taşıyor.

Siyonist rejimin, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney mahallelerine düzenlediği 23 hava saldırısının ardından gerilim yeni bir eşiğe taşındı. Olayı değerlendiren askerî ve stratejik uzmanlar, bu saldırıların yalnızca taktik değil, aynı zamanda siyasal hedefler taşıyan bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Uzmanlara göre, saldırılarla siyonist rejim, Lübnan'daki askerî varlığını istediği zaman hedef alabileceği bir meşruiyet çerçevesine oturtmayı, yani fiilî olarak yeni bir "çatışma kuralları" düzeni kurmayı hedefliyor.

Ateşkes anlaşması delindi

Uzmanlar, saldırıların doğrudan BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı ile belirlenen çatışmasızlık ilkelerini ihlal ettiğini vurguluyor. Özellikle, siyonist rejimin herhangi bir koordinasyon olmaksızın sivil bölgeleri hedef alması ve beşli komiteyi devre dışı bırakması uluslararası hukuku açıkça ihlal ediyor.

Saldırılardan önce Hadath, Harat Hreik ve Burj el-Barajneh bölgelerinde sivil binaların boşaltılması emri verildi. Rejim bu bölgelerin, Hizbullah'a ait İHA üretim merkezleri olduğunu iddia etti. Ancak uzmanlar, bu iddiaları temelsiz buluyor; çünkü "İHA üretimi büyük fabrikalar değil, küçük atölyelerle de mümkündür" diyerek saldırıların asıl amacının toplumsal yapıyı hedef almak olduğuna dikkat çekiyor.

Derin sığınaklar ve yüksek tahrip gücü

Uzmanlar, saldırılarda MK84, GBU ve BLU109 gibi sığınak delici bombaların kullanılmasının, yer altındaki hedeflerin imha edilmek istendiğini gösterdiğini belirtiyor.

Bu tür mühimmatlar genellikle çok katmanlı sığınaklara karşı kullanılıyor ve saldırılardan önce sivil tahliye emirlerinin verilmesi, hedeflerin önceden tespit edildiğine işaret ediyor.

Hizbullah'ın tepkisi ne olur?

Uzmanlar, Hizbullah'ın geniş çaplı bir karşılık vermekten ziyade sınırlı ve hedefli bir tepki ortaya koyabileceğini öngörüyor.

Parti, görünürde hâlâ 1701 sayılı karara bağlılığını koruyor ve resmî söyleminde silah tekelinin Lübnan ordusunda olduğunu vurguluyor.

Washington ve UNIFIL tartışmaları

Öte yandan, ABD'nin UNIFIL görevini sonlandırmak istediğine dair kulis bilgileri, bölgede doğabilecek boşluğun siyonist rejim tarafından bir fırsat olarak değerlendirilebileceğine işaret ediyor. Uzmanlara göre bu gelişme, rejimin hareket alanını daha da genişletecek bir zemin oluşturabilir.

Siyonist rejimin saldırıları, yalnızca askerî değil aynı zamanda siyasi hedefleri de barındırıyor. İşgalci Netanyahu hükümetinin Gazze'deki başarısızlığı ve iç politikadaki krizlerden dikkatleri başka yöne çekmek istemesi, kuzey cephesinde kontrollü bir gerilimi teşvik ediyor. Bu yaklaşım, içeride geniş bir destek bulurken, uluslararası kamuoyundan ciddi bir itirazla karşılaşmıyor.

Sonuç: Yeni bir denklem dayatılıyor

Askeri uzmanlara göre bu son saldırı dalgası, yalnızca geçici bir gerilim değil, siyonist rejimin Lübnan'a yönelik yeni bir askerî-politik denklem dayatma stratejisinin parçası.

Bu da gelecekte daha sık hava saldırılarıyla karşılaşılabileceği anlamına geliyor.

Rejim, artık "tehdit algısı" bahanesiyle istediği yeri vurabileceği bir meşruiyet zemini oluşturma çabasında. (İLKHA)

Bayramda gezmek yerine sınava hazırlanmayı tercih ettiler

Umut Kervanı, Bursa’da kurban bağışlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor

Hacılar, teşrik günlerinin ilkinde cemreleri taşladı

BM: israil, uluslararası gazetecilerin Gazze'ye girişini engelleyerek gerçeklerin üzerini örtüyor

AB'den siyonist rejime kısmi yaptırım sinyali

Madleen gemisi bugün Gazze'ye ulaşacak

UNICEF'ten acil çağrı: Gazze'de çocuklar yok ediliyor, derhal ateşkes ilan edilmeli

BM: "Gazze İnsani Vakfı" yardımları savaş aracı olarak kullanıyor

Sivas'ta KKKA nedeniyle ölenlerin sayısı 6'ya yükseldi

Yahudiler ekini ve nesli ifsad etmeyi sürdürüyor

Kurbanlık hayvanların derisini satmak caiz mi?

Han Yunus ve Refah'ta bu sabah 17 şehit

İşgalcinin yeni oyunu: Gazze'de yerel çetelerle direnişi parçalama taktikleri

Gazze'de adım adım işgal: Kuzeyde zorunlu göç emri

Meteorolojiden 10 kente sağanak uyarısı

Uluslararası Çalışma Örgütü'nden tarihi karar: Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü verildi

Ebu Ubeyde: Daha fazla tabut karşılamaya hazırlanın

Gazze'de direniş: Siyonist rejim 4 askerinin öldürüldüğünü, 17'sinin yaralandığını kabul etti

Siyonist rejim El-Cezire'nin Ramallah bürosunu kapattı

Kurban Bayramı'nda katliam: Siyonist rejim Gazze'de 31 Filistinliyi şehit etti

Otomobil uçuruma yuvarlandı: 4 yaralı

İzmir açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Rusya: Sumi ve Donetsk bölgelerinde 7 yerleşim yerini ele geçirdik

Kırklareli'nde zincirleme kaza: 1 ölü, 3 yaralı

“Özgürlük Gemisi” Gazze'ye doğru yoluna devam ediyor

ABD ile Çin arasında yeni ticaret görüşmesi

Şili'de 6,4 büyüklüğünde deprem

Polonya, ABD'den helikopteri alımını erteledi

Diyarbakır'daki bina yangını soruşturmasında yeni gelişme

Balata yangını sonucu çekici kullanılamaz hale geldi

Yükleniyor