• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,04% 0,21
  • EURO

    48,49% -0,29
  • GRAM ALTIN

    5388,39% -0,76
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

Soğan tarlada kaldı, çiftçi zarar etti: "Destek verilmezse tarımı bırakacağız"

09 Temmuz 2025, Çarşamba 11:26
09 Temmuz 2025, Çarşamba 11:26
Soğan tarlada kaldı, çiftçi zarar etti:
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyarbakır’da soğan üreticileri, yüksek maliyetler ve düşük alım fiyatları nedeniyle ürünlerini tarladan kaldıramaz hale geldi. Çiftçiler, tonlarca soğanın ellerinde kaldığını ve büyük zarara uğradıklarını belirterek yetkililere çağrıda bulundu.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde soğan eken çiftçiler, ürettiği ürünleri satamamanın sıkıntısını yaşıyor. Ektikleri soğanların maliyetinin altından kalkamayan çiftçiler, tonlarca hasatlık soğanı tarlada bırakmak mecburiyetinde kaldı.

Tarlada kalan soğanları toplamayı düşündüklerinde dahi işçilik maliyetlerinin satış fiyatını aştığını söyleyen çiftçiler, toplama maliyetinin kilogram başına 3,5 TL olduğunu, ancak ürünün piyasada ancak 2,5 ila 3 TL arasında alıcı bulabildiğini ifade etti.

Yalnızca soğanda değil, pamuk, mısır ve buğday gibi diğer tarım ürünlerinde de benzer mağduriyetler yaşandığını belirten üreticiler, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için acil çözüm talep etti.

Mehmet Solmaz

"Toplama maliyeti satış fiyatını geçti"

60 dönümlük tarlasında yaklaşık 300 ton soğanı satamadığını söyleyen çiftçi Mehmet Solmaz, ürünün tarlada kaldığını ifade etti.

Bölgedeki pek çok çiftçinin aynı mağduriyeti yaşadığını belirten Solmaz, "Sonbaharda ektiğimiz soğanlarımızı bugüne kadar hep suladık. Sulamanın da bir maliyeti var. Soğanın tohumunu kilosu 7 TL’den almıştık. İlaçlaması, çapası derken çok fazla masrafımız oldu. Her çapa yaptığımızda işçi başı bin TL yevmiye veriyorduk. Tüm bu masraflarımıza rağmen soğanımız yerde kaldı, satılmadı. Yerdeki soğanı toplayıp torbalara koyalım desek işçilerin parası çıkmaz. Şimdi bu soğanı toplamaya kalksak, bize kilogram başı toplama maliyeti 3,5 TL olacak. Soğanın kilosu ise 2,5 ile 3 TL arasında ancak alıcı bulabiliyor. Yetkililerden bu mağduriyetimizin giderilmesi için destek talebinde bulunuyoruz. Sadece benim 60 dönüm tarlada yaklaşık 300 ton soğan yerde kaldı. Bölgemizde binlerce dönüm soğan tarlası var ve hepsi benimle aynı mağduriyeti yaşıyor. Soğanlarını tarladan toplayıp satan çiftçiler var ama onlar da zararına satmışlar. Yaklaşık 600 bin TL zararımız var. Böyle devam ederse çiftçiler olarak tarımı bırakacağız. Sadece soğanda değil; pamuk, mısır, buğday ve tarımın genelinde artık çiftçiler zarar ediyor." şeklinde konuştu.

İdris Solmaz

"Sadece tohuma 250 bin TL verdim"

Girdilerin çok pahalı olduğunu, sulama, elektrik, gübre ve işçilik maliyetlerinin altından kalkamadıklarını belirten İdris Solmaz ise şöyle konuştu:

"Soğanın ekiminde büyük zahmetler ve masraflar yapmamıza rağmen görüldüğü gibi hep yerde kaldı, emeklerimizin tümü boşa gitti. Soğan para etmiyor. Şimdi bu yerdeki ürünü toplamaya kalksak işçilerin parasını çıkarmaz. Yaklaşık 30 dönüm soğanımız yerde kaldı. 30 dönüm tarladan yaklaşık 100 ton soğan elde ediyoruz. Şu an yerdeki ürünlerimiz gittikçe bozuluyor. Sulaması, elektriği, gübresi, tohumu ve toplaması derken üzerimize ciddi bir maliyet biniyor. Yerdeki soğanı satmak istesek kilosu 3 TL’den gidiyor. Bu fiyata satarsak işçilerin parasını da cebimizden vermemiz gerekiyor. Sadece tohumuna 250 bin TL para verdim. Zarar etmememiz için yetkililerin soğana uygun bir fiyat biçmesi gerekiyor." (İLKHA)

Pentagon'dan Ukrayna'ya Tomahawk onayı

Dışişleri Bakanı Fidan, Karadağ Dışişleri Bakanı İbrahimovic ile görüştü

Mardin’de hasta vakasına giden ambulans otomobille çarpıştı

Vietnam'da sel felaketinde ölü sayısı 28'e yükseldi

İBB uygulamasındaki veri sızıntısı soruşturması: 4 tutuklama

Mardin’de tıra arkadan çarpan kamyon sürücüsü hayatını kaybetti

Rus petrolü tartışması yeniden alevlendi

Ağrı'da tırlarda 761 kilo uyuşturucu maddesi ele geçirildi

ABD medyası: Venezuela, Rusya’dan acil askeri destek istedi

Hollanda'da yolcu treni hemzemin geçitte kalan tır'a çarptı: 5 yaralı

ABD ile Hindistan arasında savunma iş birliği anlaşması

Rusya: Ukrayna'da 7 yer ele geçirildi

DSÖ'den M çiçeği virüsü için küresel salgın uyarısı

Hollanda'da kesin seçim sonuçları açıklandı

Rus Oreşnik hipersonik füzeleri Belarus'a konuşlandırılıyor

Kamyonet ile elektrikli bisiklet çarpıştı: 2 yaralı

Rusya'dan Avrupa temsilcilerine ülkeye giriş yasağı

Uçakta ani irtifa kaybı sonrası yolcular hastaneye kaldırıldı

Baltık Denizi'nde gerilim artıyor

“Bir Şefkat Haresi Projesi" kapsamında öğretmenlere “İyi Oluşu Güçlendirme” eğitimi verildi

Babasının kullandığı tırı'n altında kalan bebek hayatını kaybetti

Malatya'da bir şahıs iş yerinde ölü bulundu

Gaziantepli hayırseverden 4 yeni sağlık tesisi

Yavuz: İslam dünyası bilgiyle, bilimle, teknolojiyle bağını güçlendirmeli

Tespih ustası Şahin: Tespih sadece bir aksesuar değil; zikir, sabır ve dostluk sembolüdür

Mersin’de 2025 Yılı 4. Dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı

Konya’da Şehit Burak Aydoğan Caddesi yeniden trafiğe açıldı

Konya’da direğe çarpan araçtaki sürücü hayatını kaybetti

Antalya’da aranan şahıslara yönelik operasyon

Mardin’de 8 uzun namlulu silah ele geçirildi: 2 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Pentagon'dan Ukrayna'ya Tomahawk onayı

Dışişleri Bakanı Fidan, Karadağ Dışişleri Bakanı İbrahimovic ile görüştü

Mardin’de hasta vakasına giden ambulans otomobille çarpıştı

Vietnam'da sel felaketinde ölü sayısı 28'e yükseldi

İBB uygulamasındaki veri sızıntısı soruşturması: 4 tutuklama

Mardin’de tıra arkadan çarpan kamyon sürücüsü hayatını kaybetti

Rus petrolü tartışması yeniden alevlendi