• BIST 100

    14200,54%-0,68
  • DOLAR

    42,69% 0,01
  • EURO

    50,16% 0,04
  • GRAM ALTIN

    5922,12% 0,22
  • Ç. ALTIN

    9522,21% 0,00

Son dakika: Türkiye bu olayı konuşmuştu! Musa Orhan'ın tahliye gerekçesi açıklandı...

27 Ağustos 2020, Perşembe 09:52
27 Ağustos 2020, Perşembe 09:52
Son dakika: Türkiye bu olayı konuşmuştu! Musa Orhan
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Son dakika: Türkiye bu olayı konuşmuştu! Musa Orhan'ın tahliye gerekçesi açıklandı...

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan mağdur İ.E'nin cinsel istismara maruz kalması olayına ilişkin adli süreç devam ediyor.

Bu kapsamda hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılan ve Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesince 19 Ağustos'ta tutuklanan Musa Orhan'ın avukatı, müvekkilinin tutukluluğuna itiraz etti.

İtiraz dilekçesinde, Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesinin tutuklama kararının yeniden gözden geçirilmesi ve sanığın kaçma ihtimalinin bulunmaması gerekçesiyle, Musa Orhan'ın  tahliyesi talep edildi. 

KARARIN GEREKÇESİ AÇIKLANDI

İtirazı değerlendiren Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi, kararında, olay tarihi itibarıyla reşit olan mağdurun 24 Haziran'da ikametini terk ettiği ve Kurtalan'da bir gece, üç gün de Siirt'teki bir otelde kaldığı, ardından sanık ile mağdurun sanığın kaldığı ikamete geçtikleri belirtildi. 

Sanığın ve intihar etmeden önce mağdurun verdiği ifadeler ile adli tıp raporunu inceleyen mahkemece verilen kararın gerekçesinde 'mağdurun ifadelerine de yansıyan rızaya dayalı olarak cinsel yönden yakınlaşma olduğu, söz konusu ikamette birkaç gün birlikte kaldıkları' belirtildi.

Mağdurun cumhuriyet savcısı huzurunda verdiği ifadelere dikkat çekilen kararda, 'Rıza dışı gerçekleştiği iddia edilen cinsel saldırı eyleminden sonra rızaya dayalı olarak yeniden cinsel birlikteliklerde bulunulmasının olağan yaşam koşulları ile bağdaşmayacağı' savunuldu.

Kararda, 'Olaydan sonra intihar girişiminde bulunduğu iddia edilen mağdurun intihar girişiminde bulunmadan önce yazdığı iddia edilen mektubunda geçen bir kısım isnatların mağdurun daha önce vermiş olduğu ifadesi ile bariz zıtlıklar barındırması ve atılı suç yönünden sanığın eylem öncesinde mağdura yapmış olduğu iddia edilen evlenme vaadinin de doktrin ve yargısal kararlara göre mağdurun fiile karşı koymasını ortadan kaldıracak nitelikte bir hile olarak kabul edilmemesi karşısında, sanığın mağdura yönelik gerçekleştirdiği iddia olunan cinsel eylemlerini cebir ve tehdit kullanarak veya mağdurun iradesini fesada uğratacak sair diğer davranışlarla gerçekleştirdiğine ve dolayısıyla üzerine atılı 'Nitelikli Cinsel Saldırı' suçunu işlediğine dair dosya kapsamında yer alan delillerin 5271 sayılı CMK'nın 100. maddesi kapsamında tutuklama kararı verilebilmesi yönünden kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterecek boyuta ulaşmadığı' aktarıldı. 

'Hakkında çıkartılan yakalama emri üzerine ilgili kolluk birimine kendiliğinden gelerek teslim olan sanığın kaçacağı, delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme veya tanıklar üzerinde baskı eylemlerinde bulunacağı yönünde dosya içerisinde herhangi bir emare de bulunmadığı' ifade edilen kararda, sanık hakkında verilen tutuklama kararının dosya kapsamında yer alan deliller uyarınca ölçülülük ilkesine aykırı olduğu yönündeki hukuki ve vicdani kanaatle sanık müdafinin itirazının kabul edildiği belirtildi.

Mahkeme, Musa Orhan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verdi.

Kararın ardından tahliye edilen Musa Orhan tutuksuz olarak yargılanacak.

Öte yandan Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tahliye kararına yapılan itiraz üzerine mahkeme, verdiği tahliye kararı ile ilgili Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre başkaca bir karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. 

İÇİŞLERİ'NDEN MUSA ORHAN AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanlığı'nca, Siirt'te 18 yaşındaki kıza cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla tutuklanıp serbest bırakılan Musa Orhan hakkında adli makamlarca devam eden iş ve işlemlere ilişkin, bakanlığın herhangi bir yetkisi ve tasarrufunun olmasının hukuken ve fiilen mümkün olmadığı bildirildi.

Açıklamada, 'Bu acı olaydan siyasi bir rant devşirmeyi, kurumlarımızı ve adalet sistemimizi yıpratmayı hedefleyen TELE 1 adlı TV kanalının yanı sıra, gayri ahlaki iftiraları atan terör örgütüne müzahir basın-yayın organları hakkında gerekli tüm yasal işlemler başlatılacaktır' ifadesi yer aldı. 

OLAY

Siirt'te mağdur İpek Er 7 Temmuz'da Siirt Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek daha önce sosyal medyada tanışıp arkadaşlık yaptığı şüpheli Musa Orhan'ın kendisine cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla şikayetçi olmuş, bunun üzerine soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma kapsamında mağdur ve şüphelinin iddia ve beyanları doğrultusunda, şüpheli 17 Temmuz'da tutuklama istemiyle Siirt Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmiş, hakkında adli kontrol kararı verilmişti.

Soruşturmanın tamamlanmasına müteakip şüpheli hakkında Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne nitelikli cinsel saldırı suçundan iddianame tanzim edilerek kamu davası açılmış ve Adli Tıp Kurumu raporunda belirtilen bulgular doğrultusunda yargılamayı yapacak mahkemeden şüphelinin tutuklanması talep edilmiş, şüpheli Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesince 19 Ağustos'ta tutuklanmıştı.

16 Temmuz'da intihar ettiği belirtilen ve tedavi gördüğü hastanede 18 Temmuz'da hayatını kaybeden İpek Er ailesinin ikamet ettiği Batman'ın Beşiri ilçesinde toprağa verilmişti.

Bitlis’te 35 köy yolu ulaşıma kapandı

İstanbul'da yapılan uygulamada 1062 şüpheli gözaltına alındı

Trump, Suriye ve Filistinlilerin ABD'ye girişini yasakladı

Benzinde 77 kuruş indirim

22'nci uluslararası "İstanbul Mutfak Günleri" başladı

Gazze soykırımı sonrası siyonist orduda psikolojik kriz derinleşiyor: Üs içinde intihar

Trump'tan işgal rejimine tam destek açıklaması

Şanlıurfa’da geniş çaplı asayiş uygulaması: 23 kişi yakalandı

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, bakanlığının 2026 yılı bütçesini meclise sundu

Altın rekor seviyelerde seyrediyor

FETÖ'nün "Kamu mahrem yapılanması"nda 19 şüpheli hakkında gözaltı kararı

Bakan Kurum, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

Gaziantep’te göçmen kaçakçılığı operasyonu: 2 tutuklama

Döviz kurlarında son durum

FETÖ'ye yönelik 42 ilde operasyon: 160 şüpheli yakalandı

Ülke genelinde bugün yağış beklenmiyor

MIT'te görevli nükleer bilim insanı öldürüldü

Meşişi: Tunus tek adam yönetimiyle çöküşe sürüklendi

Trump, Maduro yönetimini "yabancı terör örgütü" ilan etti

Yüzyılın Konut Projesi başvurularında son günler

Bitlis'te eğitime kar engeli

Hatay'da 4 büyüklüğünde deprem

Kocaeli’de 20 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yem ve gıda işletmelerine yönelik denetimler sürüyor

ABD'den Japonya'ya askeri ekipman satışı

Balıkesir'de 3,5 büyüklüğünde deprem

İşgal zindanlarında Filistinli esir sayısı artıyor

Mersin'de aylardır devam eden yol ve köprü çalışmalarının tamamlanamaması tepkilere yol açıyor

DMM’den “Türkiye’ye BioNTech aşıları gelmedi” iddialarına yalanlama

Bakan Göktaş: Bir çocuğun hayatına umut olan binlerce hayırseverimiz var

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bitlis’te 35 köy yolu ulaşıma kapandı

İstanbul'da yapılan uygulamada 1062 şüpheli gözaltına alındı

Trump, Suriye ve Filistinlilerin ABD'ye girişini yasakladı

Benzinde 77 kuruş indirim

22'nci uluslararası "İstanbul Mutfak Günleri" başladı

Gazze soykırımı sonrası siyonist orduda psikolojik kriz derinleşiyor: Üs içinde intihar

Trump'tan işgal rejimine tam destek açıklaması