• BIST 100

    10634,01%0,54
  • DOLAR

    42,24% 0,05
  • EURO

    48,91% -0,04
  • GRAM ALTIN

    5607,02% 0,03
  • Ç. ALTIN

    9296,15% -0,05

STK temsilcileri: Gazze'nin yeniden inşası için sivil topluma, insanlığa büyük görev düşüyor

12 Kasım 2025, Çarşamba 16:34
12 Kasım 2025, Çarşamba 16:34
STK temsilcileri: Gazze
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından Gazze'de yaşanan insani krize dikkati çekmek ve dayanışmayı güçlendirmek amacıyla İstanbul'da düzenlenen "Uluslararası Gazze İnsani Yardım Zirvesi" ikinci gününde panel oturumlarıyla devam ediyor.

Yaklaşık onlarca ülkeden 200'ün üzerinde kurum temsilcisinin katılım sağladığı zirvede, Gazze için şimdiye kadar yapılan çalışmalar ve gelecekte yapılabilecek projeler hakkında önemli fikir alışverişlerinde bulunuluyor.

Kuruluşların tanışmasına ve çeşitli işbirliklerine de imza atmasına vesile olması beklenen zirveye katılan STK'lar, İLKHA muhabirine yaptığı değerlendirmede Gazze'nin yeniden inşası ve ayağa kaldırılması adına sivil toluma, insanlığa büyük bir görev düştüğünü ifade ettiler.

İzani Turan

Amaç, Gazze'ye daha fazla yardım ulaştırabilmek

Dünyanın 2 yılı aşkın bir süredir bir soykırımı şahitlik ettiğini belirterek konuşmasına başlayan Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan, "Medeni denilen dünya suskun, sağır ve kör olarak izliyor. Tatbikî tüm dünya değil vicdanlı insanlar tüm dünyada mevcut ve vicdanlarının harekete geçtiğini görüyoruz. Burada irade sahibi olan devletlerden bahsediyorum. 7 Ekim'den bugüne susmayan, sürekli takip eden, her daim Gazze'nin, mazlumun, mağdurun yanında olan ve bunu güçlü bir şekilde haykıran bir Türkiye var. Biz her daim takipçisi olduk ve bugüne kadar elimizden gelen tüm yardımları, imkânlar ölçüsünde kardeşlerimize ulaştırdık. Şu anda bir ateşkes süreci var ve inşallah devam eder. Bu aşamada 'ne yapabiliriz' diyerek 30 ülkeden gelen hayri kuruluşlarla bir toplantı düzenledik. Gazze için daha fazla ne yapabiliriz? Hastanelerine, yaşlılarına, kadınlarına, çocuklarına, yaralılarına daha fazla ne yapabiliriz? Diye muhasebe yaptık. Nasıl daha iyi bir güç birliği yaparak yardımlarımızı ulaştırabiliriz? Diye istişarelerde bulunduk." dedi.

TDV olarak organizasyonu gerçekleştirdiklerini ancak işin finansal kısmını ise uluslararası bir kuruluş tarafından sağlandığını hatırlatan Turan, zirvenin bir an önce Gazze'nin ayağa kalkmasına vesile olmasını dileyerek programa katılan herkese ve yardımlarını esirgemeyen hayırseverlere teşekkür etti.

Cengiz Kurtaran

"60 bin yetimin bakımları üstlenilmeli"

Yaklaşık 160 kuruluşun katıldığı zirvede Gazze'de ateşken öncesi ve sonrasında yaşanan sıkıntıların dile getirildiği, yapılabileceklerin konuşulduğunu söyleyen Umut Kervanı Genel Başkanı Cengiz Kurtaran, "Alanında uzman ve sahada çalışma yapan ekiplerin karşılaştığı sıkıntılar ve yapılacak yardımlarla ilgili konular ele alındı. Bu konular; barınma, insani yardım, sağlık, eğitim ve özelde yetimlerin durumu… Gazze'de 60 bin yetim var ve bu yetimlerin bir an önce vekâletlerinin alınıp bakımlarının üstlenmesi gerekiyor. Ateşkes sonrasında da Gazze'yi yeniden inşa etme konusunda yapılacak projelerle ilgili detaylı görüşmeler yapıldı ve hala devam ediyor. Gazze'de zaten yaptığımız projeler vardı. Hastanemiz açıldı, orada çadır kentler yaptık. Ancak şu anda kış ayların girildiği için barınma başta olmak üzere insani yardımlarımızı ulaştıracağız, sağlık hizmetlerine destek sunacağız." diye konuştu.

Zirvenin çok verimli geçtiğini ve kuruluşların birbirini tanıması, birbirine destek vermesinin de çok önemli olduğunu belirten Kurtaran, yeni işbirlikleri ile Gazze'ye yönelik yardım çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

Ali Gür

"Bize düşen Gazze'yi yeniden inşa etmek"

2 yılı aşkın süredir Gazze'de bir soykırımın yaşandığını ve yapılması gereken çok işin olduğunu belirten Hak İnsani Yardım Derneği Başkanı Ali Gür, "Burada yapılan organizasyon ile uluslararası kuruluşlar Gazze için yapılabilecek projeler üzerine istişareler yapıyor. Gazze halkı 2 yıldır ümmetin şerefini kurtardı. Yapması gerekeni en mükemmel şekilde yaptı. Bundan sonra bize düşen Gazze'yi yeniden inşa etmek ama bu çok kolay değil. Hala içeriye girişlerde yaşanan sorunlar çözülmedi. Orada 4 ana sorun var. Gıda, barınma, eğitim ve sağlık. Bu konuda bizim de projelerimiz var. Bugüne kadar gıda, sağlık, eğitim alanında birçok organizasyon yaptık. Ateşkesten sonra daha kalıcı projeler yapılması gerekiyor ama yüzde 90'ı yıkılmış bir Gazze ile karşı karşıyayız. Enkazın kaldırılması, yeniden inşa edilmesi uzun bir süreç… 2023'te deprem tecrübesi yaşadık ve bunun ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Onun için ilk etapta kardeşlerimize bir barınak yapmak, sağlık, gıda ve eğitim ile ilgili sorunlarını çözmektir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Malatya Havalimanı'nda son 8 ayda 707 bin 55 yolcuya hizmet verildi

Peru'da otobüs uçuruma yuvarlandı: 37 ölü

Malatya Büyükşehir Belediye Meclis'i kasım ayı toplantısı yapıldı

Malatya'da kuraklıkla mücadele kapsamında sulama altyapısı güçlendiriliyor

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden kayısı üreticilerine sonbahar uyarısı

İşgal rejimi, ordu bütçesi konusunda büyük bir kriz ve keskin anlaşmazlıklar yaşıyor 

Afyonkarahisar'da yağ fabrikasında patlama: 8 yaralı

Siirt’te "Diyabet Farkındalık ve Sağlıklı Beslenme Eğitimi" düzenlendi

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde enerji verimliliği projesi hayata geçti

Doğu Karadeniz’den 10 ayda 152 milyon dolarlık somon ihracatı

Endonezya’da ücretsiz yemek programı binlerce kişiyi hastanelik etti

Küresel Çip Yarışı: AB Stratejik Özerklik Vaadini Yerine Getiremiyor

"Sürdürülebilirlik ve İnsan Zirvesi 2025" Bursa’da düzenlendi

Tarsus'ta tüfekle şakalaşma facia getirdi: 13 yaşındaki çocuk ağır yaralandı

Meteoroloji'den 3 il için risk uyarısı

STK temsilcileri: Gazze'nin yeniden inşası için sivil topluma, insanlığa büyük görev düşüyor

İşgal rejimi, ordu radyosunu kapatma kararı aldı

Kenya’da 1,27 milyon onsluk altın rezervi bulundu

Ukrayna’lı Bakan, 100 milyon dolarlık yolsuzluk nedeniyle görevden uzaklaştırıldı

Google Maps’e yapay zekâ desteği: “Bölgedeki gerçek zamanlı hava durumunu göster”

Giresun açıklarında balıkçı teknesi battı: 1 kişi öldü, 2 kişi kurtarıldı

Kocaeli’de 6 kişinin hayatını kaybettiği fabrika yangınının nedeni açıklandı

HÜDA PAR’lı vekilin girişimiyle 36 yıl sonra TBMM Camii’nde hoparlörden ezan sesleri yükseldi

İran, “Bazan Üstündeki Füzeler” adlı İbranice belgesel yayınladı

12 Kasım Dünya Zatürre Günü: Uzmanlardan önemli uyarı

Şanlıurfa’da sünnet düğününe silahlı saldırı: 1 ölü, 6 yaralı

Von der Leyen’den yeni hamle: AB’ye ortak istihbarat birimi kuruluyor

Gürcistan: Düşen askeri kargo uçağı soruşturması Türkiye ile koordineli yürütülüyor

Konya'nın Doğanhisar Belediyesi temizlik işçisi alacak

Konya’da kaçak silah operasyonu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya Havalimanı'nda son 8 ayda 707 bin 55 yolcuya hizmet verildi

Peru'da otobüs uçuruma yuvarlandı: 37 ölü

Malatya Büyükşehir Belediye Meclis'i kasım ayı toplantısı yapıldı

Malatya'da kuraklıkla mücadele kapsamında sulama altyapısı güçlendiriliyor

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden kayısı üreticilerine sonbahar uyarısı

İşgal rejimi, ordu bütçesi konusunda büyük bir kriz ve keskin anlaşmazlıklar yaşıyor 

Afyonkarahisar'da yağ fabrikasında patlama: 8 yaralı