• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,17% -0,06
  • EURO

    50,50% 0,00
  • GRAM ALTIN

    7122,07% -0,18
  • Ç. ALTIN

    11571,81% 0,00

Sudan'ın El Feşir şehrinde katliam iddiaları: Türkiye'den tepki

28 Ekim 2025, Salı 22:59
28 Ekim 2025, Salı 22:59
Sudan
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Hızlı Destek Güçlerinin (RSF), son günlerde El Feşir'de onlarca silahsız sivili öldürmekle suçlanıyor. Dışişleri Bakanlığı, "RSF kontrolüne geçen El Feşir şehrinde sivillere karşı işlenen zulmü şiddetle kınıyoruz." açıklamasını yaptı.

Sudan'ın batısındaki Darfur bölgesindeki El Feşir'in paramiliter Hızlı Destek Güçleri tarafından hafta sonu kontrol altına alınmasının ardından, bu kentte etnik temelli toplu cinayetler ve diğer vahşetlerle ilgili haberler gelmeye başladı.

Yerel aktivistler tarafından yayımlanan videoda, RSF'nin kontrolündeki bölgelerde sivilleri infaz etmesiyle bilinen bir militanın, yerde oturan silahsız bir grup sivili yakın mesafeden vurduğu görülüyor.

Aktivistler tarafından paylaşılan farklı görüntülerde, onlarca kişinin yanmış araçların yanında yerde cansız yattığı belirtildi, ancak görüntüler doğrulanmadı.

Sudan ordusuyla müttefik olan Ortak Kuvvetler, yaptığı açıklamada, RSF'yi son günlerde 2 binden fazla silahsız sivili infaz etmekle suçladı.

Sudan'daki savaşı açık kaynaklı istihbarat ve uydu görüntüleri kullanarak izleyen Yale Üniversitesi İnsani Araştırma Laboratuvarı, RSF tarafından gerçekleştirilen toplu katliamlarla tutarlı kanıtlar bulduğunu açıkladı.

Yale Üniversitesi yaptığı açıklamada, şehrin "Fur, Zaghawa ve Berti yerli Arap olmayan topluluklarına karşı sistematik ve kasıtlı bir etnik temizlik süreci içinde olduğu"nu belirtti. Açıklamada, bunun şehirde "kapı kapı temizlik operasyonları" gibi görünen bir süreci de kapsadığı belirtildi.

Sudan Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah el-Burhan, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, güçlerinin El Faşir'den "daha güvenli bir yere" çekildiğini ve şehrin kaybedildiğini kabul etti.

Sudan Nisan 2023'ten bu yana iç savaşla boğuşuyor

RSF, iki taraf arasındaki güç mücadelesinin ardından Nisan 2023'ten bu yana orduyla kanlı bir iç savaşa girdi. Çatışmalar nedeniyle 150 binden fazla insan hayatını kaybetti ve 14 milyondan fazla insan yerinden edildi.

Son haftalarda, RSF'nin 18 aydır sürdürdüğü kuşatma nedeniyle kentte mahsur kalan on binlerce sivilin güvenliği konusunda endişeler artıyordu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Pazartesi günü El Feşir'de "etnik saikli ihlaller ve vahşetler" riskinin arttığını söyledi. Türk, "Hızlı Destek Güçleri'nin yargısız infazlar da dahil olmak üzere vahşetler gerçekleştirdiğine dair çok sayıda endişe verici rapor aldıklarını" belirtti.

BM İnsan Hakları Ofisi, "kaçmaya çalışan sivillerin özet infaz edildiğine ve cinayetlerin etnik nedenlere dayandığına dair belirtiler bulunduğuna" dair raporlar bulunduğunu, ayrıca "düzinelerce silahsız adamın vurulduğunu veya ölü yattığını, RSF savaşçıları tarafından çevrelendiğini ve bu kişilerin onları [Sudan ordusu] savaşçısı olmakla suçladığını" gösteren videoların bulunduğunu söyledi.

Sudan Gazeteciler Sendikası, uydu ağları da dahil olmak üzere iletişimin medya karartması nedeniyle kesildiğini belirtirken, haber ajansları kentteki sivillere ulaşamıyor.

Darfur sivil toplumuyla yakın temas halinde olan gruplardan biri olan Kitlesel Vahşeti Önleme ve Sonlandırma Sudan uzmanı Shayna Lewis, RSF'yi sivilleri katletmekle suçladı. Lewis, "Daha önce şehri terk eden El Fasher sakinleri, sevdiklerinin ölümünü sosyal medyada yaygın olarak dolaşan infaz görüntüleri sayesinde öğreniyor." dedi.

RSF'nin 2023'te Batı Darfur'un başkenti Cenine'yi ele geçirmesinin ardından kentte gerçekleştirdiği ve çoğunluğu Arap olmayan gruplardan oluşan 15 bin sivilin öldürüldüğü katliamların tekrarlanmasından büyük endişe duyuluyor.

BM'ye göre, savaşın başlangıcından bu yana 1 milyondan fazla insan El Feşir'den kaçtığı ve yarısı çocuk olmak üzere yaklaşık 260 bin sivilin yardım almadan mahsur kaldığı hatta, birçoğunun hayvan yemi yemek zorunda kaldığı ifade edildi.

BM'nin göç ajansı, Pazar gününden bu yana El Feşir'deki çatışmalardan kaçan 26 binden fazla kişinin ya şehrin dış mahallelerinde güvenli bir yer aradığını ya da 72 kilometre batıda bulunan Tawila'ya gittiğini bildirdi.

Türkiye'den saldırılara kınama

Türkiye'nin Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamayla son saldırıları kınadı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Sudan’daki son gelişmeleri derin endişeyle takip ediyor ve konuyla ilgili olarak Arap Ligi tarafından yapılan açıklamada yer alan hususlara katılıyoruz.

Hızlı Destek Güçleri’nin (RSF) kontrolüne geçen El Feşir şehrinde sivillere karşı işlenen zulmü şiddetle kınıyoruz.

El Feşir şehri ve çevresindeki çatışmaların derhal sona erdirilmesi, masum sivillere yönelik saldırıların durdurulması, güvenli geçiş olanağı sağlanması ve insani yardımların engelsiz şekilde ulaştırılması çağrısında bulunuyoruz.

Sudan’ın birliği, toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik açık desteğimizi yineliyor ve çatışmaya barışçıl bir çözüm bulmak için diyaloğun önemini vurguluyoruz." (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Aile Hareketi Başkanı Ergincan: Aileyi yıkan kanunların kaldırılması için mücadelemiz devam edecek

Ticaret Bakanlığından tüketici haklarına yönelik açıklama

Siirt’te sağanak yağış sonrası yol çöktü

Kurtalan’da sel ve su baskınlarına 21 araç ve 59 personelle müdahale

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Mescid-i Aksa'nın statüsü sistematik olarak değiştiriliyor: Mescidin kapatılmasının siyasi ve toplumsal arka planı

ABD ve Çin ekonomi müzakereleri için masada

Dışişleri Bakanı Fidan Suudi Arabistanlı mevkidaşı Bin Ferhan ile görüştü

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve Macron görüştü

Siyoinst işgalciler Lübnan'da bir savaş suçu daha işledi: Sivil yerleşim yerine fosfor bombası kullandı

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığından ‘Kardeşlik İftarı’

Çığ nedeniyle ulaşım dururken mahsur kalan 40 yolcu kurtarıldı

Yoğun sis kazaya neden oldu: İş makinesi kontrolden çıktı

Diyarbakır’da sağanak yağış: Cadde ve sokaklar göle döndü

Şırnak’ta sel ve heyelan: Evler zarar gördü, çok sayıda hayvan telef oldu

Batman’da site içinde park halindeki araç alev aldı

Fransa’da yerel seçimlerin ilk turu yapıldı

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesinde yolsuzluk operasyonu: 7 kişi tutuklandı

Kuveyt'teki İtalya-ABD hava üssüne insansız hava aracıyla saldırı düzenlendi

Aksaray'da feci kaza: 2 ölü, 4 yaralı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz'dan Kadir Gecesi mesajı

Kadir Gecesi’nde “Hediyem Kur’an Olsun” programı: Vatandaşlara Kur’an-ı Kerim hediye edilecek

Macaristan: Ukrayna AB'ye katılmayacak

Bayram yolculuğuna çıkacaklar öneri ve uyarılar

DSÖ: Hastane veya okul bombalamak savaş suçudur

İran Dışişleri Bakanı: Asla ateşkes ve müzakere talebinde bulunmadık

Hark Adası'nda petrol yüklemesi devam ediyor

İran ve Fransa Dışişleri Bakanları görüştü

Fransa gemileri İran'a karşı hiçbir saldırıya katılmayacak

Gaziantep'te otoombil bariyere çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Aile Hareketi Başkanı Ergincan: Aileyi yıkan kanunların kaldırılması için mücadelemiz devam edecek

Ticaret Bakanlığından tüketici haklarına yönelik açıklama

Siirt’te sağanak yağış sonrası yol çöktü

Kurtalan’da sel ve su baskınlarına 21 araç ve 59 personelle müdahale

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Mescid-i Aksa'nın statüsü sistematik olarak değiştiriliyor: Mescidin kapatılmasının siyasi ve toplumsal arka planı

ABD ve Çin ekonomi müzakereleri için masada