• BIST 100

    16649,43%-0,01
  • DOLAR

    43,48% 0,00
  • EURO

    51,58% -0,01
  • GRAM ALTIN

    6677,59% -1,62
  • Ç. ALTIN

    11383,46% -2,09

Sulanabilir arazi 7,3 milyon hektara ulaşması hedefleniyor

03 Kasım 2025, Pazartesi 09:04
03 Kasım 2025, Pazartesi 09:04
Sulanabilir arazi 7,3 milyon hektara ulaşması hedefleniyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri (DSİ), tarımda verimliliği artırmak ve su kaynaklarını daha etkin kullanmak amacıyla sulama yatırımlarını sürdürüyor.

2025 yılında 64 bin hektarlık yeni alanın sulamaya açılmasıyla, Türkiye’nin sulanabilir tarım arazisinin 7 milyon 334 bin hektara ulaşması hedefleniyor.

2026 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan bilgilere göre, tarım arazilerinin korunması, üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması ve modern tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması öncelikli başlıklar arasında bulunuyor.

Bu doğrultuda arazi toplulaştırma çalışmalarının kapsamı da genişletiliyor. Yıl sonunda toplulaştırması tamamlanan alanın 9,6 milyon hektara, tescili biten arazinin ise 7,8 milyon hektara çıkması bekleniyor. 2025 yılı için 450 bin hektarda toplulaştırma yapılması, 352 bin hektarın ise tescil işlemlerinin sonuçlandırılması planlanıyor.

Tarım alanlarının daha verimli değerlendirilebilmesi amacıyla yapılan etüt ve haritalandırma çalışmalarının da hız kazanması öngörülüyor. 2024’te 755 bin hektarlık alanda tamamlanan çalışmaların, 2025’te 3,6 milyon hektara, 2026’da ise 5,4 milyon hektara çıkarılması hedefleniyor.

Su kaynaklarının tasarruflu kullanımına yönelik yatırımlar devam ederken, açık kanalet sistemleri kapalı borulu sulama modeliyle değiştiriliyor. Ülke genelindeki depolama tesislerinin sayısı 1.802’ye ulaşmış durumda. Bu yıl devreye alınması planlanan 22 baraj ve 7 gölet ile toplam depolama kapasitesinin 183 bin 739 hektometreküpe ulaşması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl 70 bin hektarlık alanın sulamaya açılmasıyla Türkiye’de sulanan arazi miktarı 7 milyon 27 bin hektara yükseldi. 2025’te devreye alınacak 64 bin hektar yeni alanla birlikte bu rakamın 7 milyon 334 bin hektora çıkarılması öngörülüyor.

Tarımda su tüketimini azaltmak amacıyla ölçümlü sulama sistemleri yaygınlaştırılıyor. Türkiye’de sulama altyapısının yaklaşık yüzde 36’sı borulu sisteme dönüşmüş durumda. Şu ana kadar 377 sulama tesisine toplam 56 bin 550 sayaç takıldı. Yıl içinde 80 tesiste daha 12 bin yeni sayaç kurulması planlanıyor.

Bunun yanı sıra arıtma tesislerinden elde edilen suyun tarımsal sulamada kullanılmasıyla ilgili projeler üzerinde de çalışılıyor. Böylece hem su tüketiminin azaltılması hem de tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin desteklenmesi amaçlanıyor. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Çorum'da tır ile cip çarpıştı: 4 yaralı

Madagaskar'da kasırga: 7 ölü

Şanlıurfa’da kuyumcuya silahlı soygun girişimi: 1 polis yaralandı

İngiltere Rus diplomatı sınır dışı etti

Diyarbakır'da zincirleme trafik kazası

Gaziantep'te hastalara refakatçi desteği verilecek

İtfaiyenin zamanında müdahalesi olası facianın önüne geçti

Şanlıurfa’da mısır silosunda iş kazası: 1 ölü

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Adana halkından madde bağımlılığına karşı ortak mücadele çağrısı

Suriye iç güvenlik güçleri Haseke’de konuşlanmaya başladı

Türkiye ile Mısır arasında tarım ve gıda sanayinde ekonomik iş birliği

GAİB 2026 yılının ilk ihracat verilerini açıkladı

Refah Sınır Kapısı faaliyete başladı

"Afganistan'da kadınların eğitiminden bahsedenler Gazze'de katledilen on binlerden söz etmiyor"

Onkoloji Uzmanları: Kanserin erken teşhisle tedavisi mümkün

Gaziantep'te aranan 524 şahıs yakalandı

Mersin merkezli kaçakçılık operasyonunda: 4 tutuklama

Memiş: Bazı insanlar İslam dinindeki kandillerle ilgili ifrat ve tefrite çok kaçmaktadır

Özkut Özdemir’den çok sert tepki: Şov yapmayın işinizi yapın

İran medyası: Pezeşkiyan, ABD ile nükleer mesele görüşmelerinin başlatılmasını istedi

Malatya Valisi Yavuz: Ocak ayında uyuşturucudan 67 kişi tutuklandı

Türkiye’nin yastık altı altın haritası açıklandı

Kayıp anne Nimet Kılıç için arama çalışmaları aralıksız sürüyor

Malatya'da sosyal yaşam merkezi yoğun ilgi görmeye devam ediyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya'mızın arıtmayla ilgili bütün sorunlarını çözüyoruz

Belediye Başkanı Geçit: Berat Kandili birlik, beraberlik ve arınma gecesidir

Adana’da uyuşturucu hükümlüsü yakalandı

Rusya-ABD-Ukrayna görüşmelerinin ikinci turu belli oldu

Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde devir teslim töreni

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çorum'da tır ile cip çarpıştı: 4 yaralı

Madagaskar'da kasırga: 7 ölü

Şanlıurfa’da kuyumcuya silahlı soygun girişimi: 1 polis yaralandı

İngiltere Rus diplomatı sınır dışı etti

Diyarbakır'da zincirleme trafik kazası

Gaziantep'te hastalara refakatçi desteği verilecek

İtfaiyenin zamanında müdahalesi olası facianın önüne geçti