11175,05%1,15
41,40% 0,26
48,62% -0,34
4858,16% 0,42
7962,63% 0,31
El Cezire'nin haberine göre, üç ülkeden 48 geminin yer aldığı küresel filo, tüm İtalyan ve Tunus gemilerinin birleşerek İtalyan adasının kıyılarında toplanmasıyla tamamlandı.
Filo yönetimi üyesi Tiago Avila, Gazze halkına yönelik “israilin soykırım projesinin son aşaması” olan son saldırılar ışığında, mümkün olan en hızlı şekilde Gazze’ye ulaşmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Avila, filonun seyrinin son günlerde birkaç sebepten ötürü yavaşladığını belirtti. Bunların arasında hava koşulları, bazı bürokratik engeller ve geçen hafta Tunus açıklarında filonun en büyük gemisini hedef alan İHA saldırısının sonuçları yer aldı.
Tiago, bütün engellerin aşıldığını vurgulayarak, “Bu görev ne pahasına olursa olsun, Gazze’deki Filistin halkına uygulanan ablukayı kırmak amacına ulaşıncaya kadar devam edecek” dedi.
Dün yaşanan şiddetli fırtına, filonun yola çıkmasını engelledi. Bu nedenle bugün alınan toplu hareket kararı, daha önce planlanan “önce büyük gemilerin çıkışı” uygulamasının değiştirilmesine yol açtı.
Geçen hafta, Sumud Filosu’nun en büyük gemisi, Tunus açıklarında yangına neden olan bir insansız hava aracı tarafından hedef alınmış, saldırı sonucu gemide ufak çapta hasar almıştı.
Organizatörlerin aktardığına göre, Gazze’ye yönelik ablukayı kırmayı hedefleyen bu filonun seferi, kötü hava koşulları sebebiyle birkaç kez ertelendi.
“Sumud Filosu”, Gazze’ye insani yardım ulaştırmak ve İsrail’in deniz ablukasını kırmak amacıyla sivil tekneler kullanarak, 44 ülkeden gelen heyetlerin desteğiyle yürütülen uluslararası bir girişimden oluşuyor. (İLKHA)