Süresiz nafaka aile kurumunu tehdit ediyor!

RÖPORTAJ 10.04.2025 11:09:15 0
Süresiz nafaka aile kurumunu tehdit ediyor!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Süresiz nafakanın toplumda ciddi mağduriyetler oluşturduğunu belirten Avukat Mustafa Kanat, bu uygulamanın aile kurumunu zayıflattığını ve evlilik kararlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Kanat, süresiz nafakanın kaldırılması ya da sınırlandırılması ger

Avukat Mustafa Kanat, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, süresiz nafakanın hem bireyler hem de toplum üzerinde ciddi mağduriyetler yarattığını belirterek bu uygulamanın evlilik kararlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

Mustafa Kanat

Süresiz nafaka nedeniyle hem nafaka veren kişinin yeniden evlenmesi zorlaşırken, nafaka alan kişinin de evlenme ihtiyacı azaldığını ifade eden Kanat, bu durumun aile kurumunu zayıflattığını ve toplumsal ayrışmayı tetikleyebildiğini vurguladı.

1998'de Medeni Kanun'a giren bu uygulamanın gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Kanat, süresiz nafaka yerine evlilik süresine bağlı veya belli yıllarla sınırlı bir nafaka sisteminin getirilmesini önerdi.

"Süresiz nafakanın oluşturduğu mağduriyetler devam ediyor"

Toplumun temel yapı taşlarından biri olan ailenin, süresiz nafaka uygulaması nedeniyle zarar gördüğünü ifade eden Kanat, "Süresiz nafakanın toplumda oluşturduğu mağduriyetler halen devam etmekte, belki etkisini artırarak bile devam etmektedir. Toplumu oluşturulan en önemli kurumlardan biri olan ailedir, evliliktir. Süresiz nafakanın toplumda yol açtığı mağduriyetlerden birisi, evlenme niyetinde olan gençlerin süresiz nafaka endişesinden ötürü ya evlenmelerini geciktiriyorlar ya da evlenme niyetleri ortadan kayboluyor." dedi.

"Süresiz nafaka, evlenmelerin önünde bir engel oluşturmaktadır"

Süresiz nafakanın, boşanma sonrasında hem nafaka yükümlüsünü hem de alacaklıyı yeni bir evlilik yapma konusunda zor durumda bıraktığını vurgulayan Kanat, şöyle devam etti:

"Süresiz nafaka verme ihtimali bile insanları evlilik kurumundan, aile birliğini kurmaktan uzaklaştırabilmektedir. Bu da ciddi sorunlar yaratmaktadır. Süresiz nafaka veren kişinin boşanma gerçekleştirdikten sonra başka bir aile kurma, evlilik yapma durumu da zorlaşmaktadır. Nafaka alacaklısı da bu durumda evliliğe çok fazla ihtiyaç duymamaktadır. Süresiz nafaka, iki tarafında evlenmelerinin önünde bir engel oluşturmaktadır. Süresiz nafakanın, aileye yönelik bir tahribatı söz konusu olabiliyor. Bu da toplumsal parçalanmayı, ayrışmayı, düşmanlaşmayı belki doğurmaktadır."

"Toplumda ciddi tahribata yol açan bu durum ortadan kalkmalı"

1998 yılında Medeni Kanun’da yapılan değişiklikle süresiz nafaka uygulamasının yürürlüğe girdiğini hatırlatan Kanat, "Bu değişiklikle beraber toplumun çok ciddi kesimlerinde büyük tahribatlara yol açmıştır. Hem nafaka alacaklısını hem de yükümlüsünü mağdur etmeyecek bir şekilde bir ara yol, çözüm bulunmalıdır. Bu evlilik süresiyle bağlantılı olabilir. Ya da bir birkaç seneyle sınırlı tutulabilir. Yeter ki bu süresiz nafaka denilen ve insanlara endişe veren durumun ortadan kalkması gerekir. Bu konuda ciddi adımlar atılmalı, ciddi bir irade gösterilmelidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: süresiz nafaka aile kurumunu tehdit ediyor!

Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılanlar Türkiye'ye dönmeye başladı

Şırnak'ta bazı bölgeler geçici özel güvenlik kararı

AB, Rusya'ya uyguladığı yaptırımların süresini uzattı

Hayfa'daki petrol rafinerisi kapatıldı

Suriye hava sahasını kapattı

Altun: israil’in, İran Radyo ve Televizyon Kurumuna saldırması katliamdır

İran'dan yeni misilleme! Tel Aviv ve Hayfa ateş altında

BM: Gazze'de gıda yardımı bekleyen sivillere saldırılar devam ediyor

İran, siyonist rejim televizyonlarına tahliye uyarısı yaptı

Güney Afrika’da sel felaketi: 90 ölü

ABD, Rusya'yla diplomatik temsilciliklere ilişkin müzakereleri iptal etti

Kazakistan ile Çin arasında 24 anlaşma imzalandı

ANFİDAP: Mutlak kötülük israile karşı insanlık yekvücut olmalı

ABD'nin USS Nimitz uçak gemisi Orta Doğu'ya gidiyor

Dışişleri Bakanı Fidan, BAE'li mevkidaşı ile görüştü

Hatay’da orman yangını

İran en büyük ve en yoğun füze saldırısına hazırlanıyor: Tel Aviv'i boşaltın!

Vali Yavuz: Gazze'de çocuklar dünyanın gözü önünde katledilmektedir

MASKİ'ye personel alımı kura çekimi ile yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kabadayılık taslayan israil kendi varlığını ve geleceğini riske atıyor

HÜDA PAR'dan Meclis Başkanı Kurtulmuş'a tebrik ziyareti

Siyonist işgalciler İran devlet televizyonunu vurdu

Pezeşkiyan: ABD, siyonist rejimi dizginlemezse daha acı karşılık vereceğiz

Bingöl’de orman yangını

Örtü yangınında 2 ev küle döndü

Bingöl’de göçmen kaçakçılığı operasyonu

Adana’da trafik denetimlerinde 10 bin 789 sürücüye ceza kesildi

İran: Bu gece israil'i daha sert vuracağız

Gazze'deki direniş, işgal kuvvetlerini etkisiz hale getirdi

Bolu'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Yükleniyor