• BIST 100

    10904,22%0,43
  • DOLAR

    42,44% 0,08
  • EURO

    49,15% 0,05
  • GRAM ALTIN

    5691,84% 1,01
  • Ç. ALTIN

    9258,26% 0,03

Suriye Cumhurbaşkanı Şara'dan PKK/YPG'ye uyarı: Bir karış topraktan bile vazgeçmeyiz

17 Ağustos 2025, Pazar 19:51
17 Ağustos 2025, Pazar 19:51
Suriye Cumhurbaşkanı Şara
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şer, cumartesi günü yaptığı açıklamada, ülkesindeki bazı tarafların işgalci rejimden medet umduğuna dikkat çekti; PKK/YPG'nin varılan müzakerelerden farklı davrandığını belirterek Suriye’nin bölünmesine yönelik her türlü gir

Şara, İdlib’den akademisyenler, siyasetçiler, meslek odaları ve kanaat önderleriyle düzenlenen bir toplantıda konuştu.

Süveyda’daki olaylarda tüm tarafların ihlalleri olduğunu kabul eden Şara, sorumluların tamamının hesap vereceğini söyledi. Şara, ülkesinin önceliğinin ise mültecilerin dönüşü ve savaşın tahrip ettiği altyapıya yatırım yapmak olduğunu kaydetti.

“Bir karış topraktan vazgeçmeyeceğiz”

PKK/YPG ile yaşanan gelişmelere değinen Şara, örgütün "sahadaki davranışlarının müzakerelerde konuştuklarından farklı” olduğunu söyledi ancak hükümetin “Suriye topraklarından bir karış dahi vazgeçmeyeceğini” vurguladı.

Şara, "Biz Suriye’yi kurtarma savaşında rejimi devirdik. Önümüzde ülkeyi birleştirme savaşı var. Ama bu, kanla ve askeri güçle olmamalı.” dedi.

Suriye’nin önünde yeni bir fırsat olduğunu belirten Şara, “Suriye’nin sermayesi, iç birliktir. Ancak uluslararası taraflar Suriye’nin güçlü olmasını istemiyor, bu yüzden en önemli temeli yani iç birliği hedef alıyor.” ifadelerini kullandı.

“Suriye’nin bölünmesi imkânsız”

Şara, “Bazı tarafların Suriye’yi bölme, kantonlar kurma arzusu var. Ama bu, ne mantıken ne de siyaseten mümkün. Çünkü şartları yok. Ayrıca toplumun yapısı bölünmeye uygun değil.” diye konuştu ve söz konusu tarafların, işgal rejiminden destek almaya çalıştığını kaydetti.

Süveyda olayları ve PKK/YPG anlaşması

Süveyda’daki gelişmelere değinen Cumhurbaşkanı, “Uluslararası taraflar Suriye’yi bölünme çatışmasına sürüklemek için baskı kuruyor.” dedi.

Olaylarda her kesimden ihlaller yaşandığını belirten Şara, “Süveyda özel bir dönemden geçiyor, devletin tam kontrolünde değil. Bölge halkının yüzde 90’ı ülkesine bağlı. Devlet, olaylara karışan tüm tarafların hesap vermesini sağlayacak. Ama öncelik ateşkesi sağlamak, mültecilerin dönüşünü hızlandırmak ve Bedevi-Dürzi uzlaşmasını tesis etmek.” diye konuştu.

Şara ayrıca devlet kurumlarının Süveyda’ya dönüş sürecinde olduğunu, olayların “devletin durumunu sınayan bir imtihan” olduğunu söyledi.

PKK/YPG ile yapılan anlaşmaya ilişkin olarak Şara, “Sahadaki bazı uygulamaları müzakerelerde konuşulanlardan farklı. Yine de anlaşmanın uygulanma mekanizması görüşülecek. Suriye, topraklarının tek bir karışından dahi vazgeçmeyecek.” ifadelerinin altını çizdi.

Stratejik yatırımlar

Kalkınma ve yatırımlara değinen Cumhurbaşkanı Şara, uluslararası ve iç ilişkilerle ilgili stratejik planlar bulunduğunu, kamplar meselesinin çözüleceğini ve bombardımanda yıkılan bölgelerin yeniden inşa edileceğini söyledi. Ayrıca, mültecilerin Suriye’ye dönüşünü karşılayacak planlar olduğunu aktardı.

Şara, “Hükümet zayıf durumda, harcamalar yüksek. Ama son iki ayda iyileşme gördük. Yakında yurt dışındaki Suriyelilerden bağış toplamak için bir kalkınma fonu açıklayacağız.” dedi.

Fonun, özellikle yıkılmış bölgelerde altyapıyı yeniden inşa etmeyi ve kredi sorununu çözmeyi hedeflediğini belirten Şara, Suriyelilerin kaynaklarıyla yatırım kapılarının açılacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Şara ayrıca, Şam yönetiminin, Esad’ın devrilmesinden bu yana geçen 7 ayda 28 milyar dolarlık yatırım aldığını, bu rakamın 100 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi ve bunun da altyapının yeniden inşasının önünü açacağını kaydetti. (İLKHA)

Gaziantep’te uyuşturucu operasyonu: 3 şüpheli yakalandı

Bursa merkezli uyuşturucu operasyonu: 16 gözaltı

Doç. Dr. Araç: Fast food ve ekran bağımlılığı çocukları obeziteye, obezite de diyabete sürüklüyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er: Hafriyat alanı Malatya'nın yeni cazibe merkezi olacak

2025’te 101 bin 212 kişi bedelli askerliğe başvurdu

Battalgazi Belediyesi'nden 11 ayda 30 milyon TL'lik yardım

Bismil’de motosiklet ile bisiklet çarpıştı: 2 yaralı

13 yıllık arayış, mutluluk gözyaşlarıyla bitti: Sumatra’da nadir Rafflesia hasseltii çiçeği açtı

“11. Dünya Helal Zirvesi" İstanbul’da başladı

Gıda Mühendisi Durmuş: Maliyet baskısı gıda güvenliğini tehlikeye atıyor

İzmir’de göçmen botu battı: 1 kişi öldü, 1 kişi kayıp

Gaziantep'te 230 parça tarihi eser ele geçirildi

Siyonist rejimin Gazze’ye saldırılarında şehit sayısı 69 bin 785’e yükseldi

Oto yıkamada husumet kavgası: Silah ve şarjörler ele geçirildi

İdlib’de şiddetli patlama: Bölgeden yoğun dumanlar yükseliyor

Diyarbakır'da alev alan araç korkuttu

Şanlıurfa’da Taş Tepeler Projesi'nin 5’inci yılında yeni buluntular tanıtıldı

Yanan evi için aracıyla yola çıkan şahıs kaza yaptı: 2 yaralı

Bakan Bak: Gençleri karar alma süreçlerinin doğal paydaşı olarak görüyoruz

“Serbest Rota Hava Sahası” bu gece devreye giriyor

Aile Hekimi Saçan: Gripten korunmanın anahtarı hijyen ve aşı

Bingöl Üniversitesin’de uluslararası katılımlı deprem bilimi etkinliği düzenlendi

Güney Kore'nin eski başbakanı Han Duck-soo için 15 yıl hapis talebi

Papa 14. Leo, yarın Türkiye'ye gelecek

Hong Kong’da konut sitesinde büyük yangın: 4 ölü, çok sayıda yaralı

Kilauea Yanardağı, bu yıl 37'nci kez lav püskürttü

Gazze Sağlık Bakanlığı: Kızılhaç aracılığıyla 15 şehit naaşını daha teslim alındı

Mardin’de otomobile silahlı saldırı: 1’i ağır 2 kişi yaralandı

Bilim insanları beynin beş yaşam evresini belirledi: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaşında

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit'in sözünü verdiği 'meslek edindirme akademisi' projesi tamamlandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gaziantep’te uyuşturucu operasyonu: 3 şüpheli yakalandı

Bursa merkezli uyuşturucu operasyonu: 16 gözaltı

Doç. Dr. Araç: Fast food ve ekran bağımlılığı çocukları obeziteye, obezite de diyabete sürüklüyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er: Hafriyat alanı Malatya'nın yeni cazibe merkezi olacak

2025’te 101 bin 212 kişi bedelli askerliğe başvurdu

Battalgazi Belediyesi'nden 11 ayda 30 milyon TL'lik yardım

Bismil’de motosiklet ile bisiklet çarpıştı: 2 yaralı