• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Suudi Arabistan'dan Netanyahu'nun Filistin halkını topraklarından sürme açıklamalarına tepki

09 Şubat 2025, Pazar 11:08
09 Şubat 2025, Pazar 11:08
Suudi Arabistan
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Suudi Arabistan, Binyamin Netanyahu'nun Filistin halkını topraklarından sürme yönündeki açıklamalarını kesin bir dille reddettiklerini, "Filistin halkının haklarının sarsılmaz bir şekilde var olmaya devam edeceğini ve kimsenin bu hakları ellerinden alama

Suudi Arabistan, Binyamin Netanyahu'nun Filistin halkını topraklarından sürme yönündeki açıklamalarına yönelik "kardeş ülkeler tarafından dile getirilen kınama, öfke ve kesin reddi takdirle karşıladığını belirtti.

Ayrıca, Arap ve İslam ülkeleri nezdinde Filistin davasının merkezi konumunu teyit eden tutumları da takdir ettiğini ifade etti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, işgal kuvvetlerinin Gazze’de Filistinlilere yönelik ardı arkası kesilmeyen suçlarından dikkati başka yöne çekmeyi amaçlayan bu tür açıklamaları kesin bir dille reddettiğini vurguladı. Bakanlık açıklamasında bu suçların, Filistin halkına uygulanan etnik temizlik de dahil olmak üzere büyük insan hakları ihlallerini kapsadığı belirtildi.

Açıklamada Suudi Arabistan, işgalci ve aşırı sağcı zihniyetin, Filistin topraklarının Filistin halkı için ne anlama geldiğini, onların bu topraklarla tarihsel, duygusal ve hukuki bağlarını kavrayamadığını vurguladı.

İşgalci rejimin, Filistin halkının yaşama hakkını bile tanımadığını belirten Bakanlık, işgalin Gazze Şeridi'ni tamamen yok ettiğini ve çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 160 binden fazla kişiyi öldürdüğünü ya da yaraladığını ifade etti. Suudi, tüm bunların en küçük bir insani duygu veya ahlaki sorumluluk taşımadan gerçekleştirildiğini kaydetti.

Suudi Arabistan, Filistin halkının kendi topraklarında meşru bir hak sahibi olduğunu, bu topraklara dışarıdan gelmiş bir topluluk gibi görülerek keyfi şekilde sürgün edilemeyeceğini vurguladı.

Ayrıca, bu aşırı sağcı düşüncelerin "israilin barışı kabul etmesini engellediğini, Arap ülkeleri tarafından sunulan barış girişimlerini reddettiğini ve 75 yılı aşkın bir süredir Filistin halkına sistematik şekilde zulmettiğini belirtti." Bakanlık, bütün bunların, BM Şartı'nda yer alan temel haklar ve adalet ilkelerini, özellikle de insanın kendi topraklarında onuruyla yaşama hakkını hiçe sayan bir tutum olduğunu ifade etti.

Son olarak Suudi Arabistan, Filistin halkının haklarının sarsılmaz bir şekilde var olmaya devam edeceğini ve kimsenin bu hakları ellerinden alamayacağını vurguladı. Kalıcı barışın ancak akılcı bir yaklaşımla, barış içinde bir arada yaşama ilkesini kabul ederek ve "iki devletli çözüm" temelinde mümkün olacağını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan'ın siyonist işgal rejimi ile normalleşme için Filistin devletinin kurulması şartından vazgeçtiğini ileri sürmüştü.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da bunun ardından yaptığı açıklamada Trump'ın iddiasını yalanladı. Bakanlık, "Filistin devletinin kurulması konusundaki tutumunun kesin ve sarsılmaz olduğunun"  altını çizmiş, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın da bu tutumu hiçbir koşulda yoruma yer vermeyecek şekilde açık ve net bir biçimde teyit ettiği" belirtilmişti.  (İLKHA)

HAMAS'tan silahsızlanma iddialarına ilişkin açıklama: Söz konusu bile değil

BESO Başkanı Çiftçi'den esnafa dolandırıcılık uyarısı: Mail order yöntemiyle tuzağa düşmeyin

Yakıt yüklü tanker kontrolden çıktı, sürücünün refleksi facianın önüne geçti

Batmanlılardan "Çöp aktarma istasyonu" tepkisi: Bu proje buraya uygun değil

Siirt'te iki araç çarpıştı: Kazada ölen ya da yaralanan olmadı

İran, Nahid-2 uydusunu yerli fırlatıcıyla uzaya göndermeye hazırlanıyor

Siirt’te kayıp şahıs insansız hava aracı ile bulundu

Siirt’te maddi hasarlı trafik kazası: 1 yaralı

HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanı Günaydın: Gençlik ve aileyi hedef alan içerikler, milli güvenlik sorunudur

Vietnam'da şiddetli yağışlar sele yol açtıı: 8 ölü

Filistin İslami Cihad Hareketi’nden ABD Temsilcisine Tepki

İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 7 yaralı

Malatya'da trafik kazası sonrası kavga: 2 Yaralı

Rus ordusu Donbass’ta ilerleyişini sürdürüyor

Muğla açıklarında 22 düzensiz göçmen kurtarıldı

Mersin'de Milyonfest'e tepki: Gençlerimiz Gayri Ahlaki Hayata Özendiriliyor

AB hava yolculuklarında yeni dönem

Eski cumhurbaşkanına 12 yıl ev hapsi cezası

ABD'de silahlı saldırı: 4 ölü

Deprem sonrası bakır madeninde göçük: 6 işçi öldü

Angola'da akaryakıt zammı protestoları: 30 ölü, 277 yaralı

Ermenistan ve ABD'den ortak askeri tatbikat

Şanlıurfa’da ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

Yatağa bağlı kalmış 4 çocuk babası, ameliyat için hayırseverlerden yardım bekliyor

Siyonist analist: israil tarihinin en büyük yenilgilerinden biriyle karşı karşıya

Batman'da ambulans ile otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Palandöken: Serbest piyasa vatandaşın lehine işlemeli

Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinlilere saldırdı

600 bin kamu işçisini ilgilendiren protokol imzalandı

Şili’de bakır madeninde göçük: 1 ölü, 5 kayıp

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HAMAS'tan silahsızlanma iddialarına ilişkin açıklama: Söz konusu bile değil

BESO Başkanı Çiftçi'den esnafa dolandırıcılık uyarısı: Mail order yöntemiyle tuzağa düşmeyin

Yakıt yüklü tanker kontrolden çıktı, sürücünün refleksi facianın önüne geçti

Batmanlılardan "Çöp aktarma istasyonu" tepkisi: Bu proje buraya uygun değil

Siirt'te iki araç çarpıştı: Kazada ölen ya da yaralanan olmadı

İran, Nahid-2 uydusunu yerli fırlatıcıyla uzaya göndermeye hazırlanıyor

Siirt’te kayıp şahıs insansız hava aracı ile bulundu