• BIST 100

    9350,01%0,41
  • DOLAR

    39,35% 0,37
  • EURO

    45,61% 0,79
  • GRAM ALTIN

    4290,31% -0,87
  • Ç. ALTIN

    6934,05% -1,15
Tansiyon ve şeker hastalıklarının kaynağı uykusuzluk olabilir
GÜNDEM
Tarih: 7.10.2022 09:35
Güncelleme: 1.01.0001 00:00
Tansiyon ve şeker hastalıklarının kaynağı uykusuzluk olabilir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Tansiyon ve şeker hastalıklarının kaynağı uykusuzluk olabilir

Diyarbakır’da çeşitli nedenlerden dolayı uyku bozuklukları olan hastalar, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yer alan Uyku Bozuklukları Merkezinde şifa buluyor.
Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki 2 uyku odası, uyku sorunu yaşayan hastalara hizmet veriyor.
Uyku merkezinde teşhis konulması için hastalar ilk önce teste yönlendiriliyor. Uyku bozukluğu teşhisi konulduktan sonra hastaya çeşitli sensörler içeren kablolar, baş, boyun ve göğüs bölgelerine takılıyor. Geceyi bu odada geçiren hastaların uyku esnasında vücut değerleri teknisyen tarafından izleniyor. Olabilecek herhangi olumsuz bir karşılaşmada hasta ilgili kliniğe yönlendiriliyor.
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Göğüs Hastalıkları Uzmanı Sinan Bodur, uykuda solunum bozukluklarının kişinin yaşam kalitesini bozan, beraberinde taşımış olduğu hastalıkların şiddetini arttırabilen şeker ve tansiyon gibi hastalıkların olduğunu söyledi.
Uyku probleminin kronik olarak hastanın fiziksel kondüksiyona etki edebildiğini ifade eden Bodur, “Uykuda solunum bozuklukları aynı zamanda gündüz hareketliliğini azaltması nedeniyle hastalarda trafik kazalarına neden olmakta. Bu da maddi ve manevi kayıplara neden olabilmektedir” dedi.
Uykuda solunum bozuklukları sorunu üzerinde son 20 yıldır çalışıldığının vurgusunu yapan Bodur, “Fakat hala yeterli ve farkındalık düzeyine erişmiş değiliz. Bu konu hakkında bizim merkezimizde özellikle Diyarbakır’a ve çevre illere hizmet vermekteyiz. Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde de bu tedavi yapılmakta. Fakat çok fazla talep var. Bu hastalar genelde ortada farkında olmadıkları için tansiyon ve şeker hastası, kilo fazlası olarak karşımıza çıkıyor” ifadelerinde bulundu.

“50 yaşında tanı almış hasta, önündeki 10-20 yılını daha kaliteli geçirebilmektedir”
“Hastaların kardiyovasküler ve metabolik sorunları da, biraz daha agreve eder ve yaşam kalitelerini bozmaktadır” diye konuşan Bodur, “Uykudaki solunum bozukluğu tespit edilip tedavi edildiği takdirde eğer çok ilaç kullanan bir tansiyon hastasıysa ilaç sayısı azaltılmakta. Gece uykusu düzene girdiği için gündüz hareketliliği artan hastaların kilo vermesi kolaylaşmakta ve 50 yaşında tanı almış bir hastanın önündeki 10-20 yılını daha kaliteli bir şekilde geçirebilmektedir” ifadelerine yer verdi.
Uykuda solunum bozukluğunun boyun kısmındaki kasların uyku esnasında hava yolunun açıklığını koruyamamasından kaynaklı olduğunu söyleyen Bodur, “Bu nedenle gece horlamaları, uykuda nefes durmaları, gündüz vakti uykusuz kaldığı için uyuklamaların olması ve trafikteyse sıkıntılar yaşanmasına sebep olmaktadır. Bizim amacımız bunu tespit edip boyun bölgesindeki havayolunun açıklığını sağlayacak bir pozitif havayolu basıncı cihazının en uygun basınçlarda tespitini yapıp hastaya vermektir. Uyku apnesi sendromu olan bir hasta, uyku cihazını taktığı zaman uykusu tek bir defada düzelmektedir ve yaşam kalitesi artmaktadır” dedi.
Geceleri rahatsız eden horlama ve bunun sonucunda oluşan uykusuzluk şikayetiyle göğüs hastalıkları bölümüne başvuru yapan 53 yaşındaki Yusuf Baki, uzman doktorların tanı koymasıyla uyku bozuklukları bölümüne sevk edildiğini söyledi. Baki, “Horlama sorunu ve gündüzleri uyuklamalarım mevcut. Bu tür şikayetlerimden dolayı uyku merkezine başvurdum. Bir hafta içerisinde randevumu oluşturdular. Bu randevu neticesinde çıkan sonuçlara göre doktorum tedaviye başlayacak” ifadelerinde bulundu.
[gallery ids=',47623,47624,47625,47626,47627,47628,47629']

Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılanlar Türkiye'ye dönmeye başladı

Şırnak'ta bazı bölgeler geçici özel güvenlik kararı

AB, Rusya'ya uyguladığı yaptırımların süresini uzattı

Hayfa'daki petrol rafinerisi kapatıldı

Suriye hava sahasını kapattı

Altun: israil’in, İran Radyo ve Televizyon Kurumuna saldırması katliamdır

İran'dan yeni misilleme! Tel Aviv ve Hayfa ateş altında

BM: Gazze'de gıda yardımı bekleyen sivillere saldırılar devam ediyor

İran, siyonist rejim televizyonlarına tahliye uyarısı yaptı

Güney Afrika’da sel felaketi: 90 ölü

ABD, Rusya'yla diplomatik temsilciliklere ilişkin müzakereleri iptal etti

Kazakistan ile Çin arasında 24 anlaşma imzalandı

ANFİDAP: Mutlak kötülük israile karşı insanlık yekvücut olmalı

ABD'nin USS Nimitz uçak gemisi Orta Doğu'ya gidiyor

Dışişleri Bakanı Fidan, BAE'li mevkidaşı ile görüştü

Hatay’da orman yangını

İran en büyük ve en yoğun füze saldırısına hazırlanıyor: Tel Aviv'i boşaltın!

Vali Yavuz: Gazze'de çocuklar dünyanın gözü önünde katledilmektedir

MASKİ'ye personel alımı kura çekimi ile yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kabadayılık taslayan israil kendi varlığını ve geleceğini riske atıyor

HÜDA PAR'dan Meclis Başkanı Kurtulmuş'a tebrik ziyareti

Siyonist işgalciler İran devlet televizyonunu vurdu

Pezeşkiyan: ABD, siyonist rejimi dizginlemezse daha acı karşılık vereceğiz

Bingöl’de orman yangını

Örtü yangınında 2 ev küle döndü

Bingöl’de göçmen kaçakçılığı operasyonu

Adana’da trafik denetimlerinde 10 bin 789 sürücüye ceza kesildi

İran: Bu gece israil'i daha sert vuracağız

Gazze'deki direniş, işgal kuvvetlerini etkisiz hale getirdi

Bolu'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılanlar Türkiye'ye dönmeye başladı

Şırnak'ta bazı bölgeler geçici özel güvenlik kararı

AB, Rusya'ya uyguladığı yaptırımların süresini uzattı

Hayfa'daki petrol rafinerisi kapatıldı

Suriye hava sahasını kapattı

Altun: israil’in, İran Radyo ve Televizyon Kurumuna saldırması katliamdır

İran'dan yeni misilleme! Tel Aviv ve Hayfa ateş altında