Tarih ve doğa harikası Kızılin Kanyonunda iskele suya indirildi

Tarih: 19.08.2024 10:32 Güncelleme: 19.08.2024 10:32
Tarih ve doğa harikası Kızılin Kanyonunda iskele suya indirildi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Tarih ve doğa harikası Kızılin Kanyonunda iskele suya indirildi

Her iki tarafında tarihi 2 bin yılla dayanan mağaraların bulunduğu Kızılin Kanyonu’nda turizmin geliştirilmesine önemli katkı sağlayacak olan iskele suya indirildi, tekne turları başladı.
Önceki yıllarda su sporları etkinliklerinin düzenlendiği Kızılin Kanyonu’nun ulusal ve uluslararası düzeyde bilinmesi için hazırlanan projeler tek tek uygulanıyor. Adıyaman’ın Besni Kaymakamlığı öncülüğünde hazırlanan GAP Kalkınma İdaresi ve Merinos Holding finansmanında hazırlanan “Kızılin İskele ve Çevre Düzenlemesi Projesi” yaklaşık 2 yıllık çalışmanın sonunda tekne turları için iskele kurularak suya indirildi.
Ayrıca mağaralarda çevre düzenlemesi işinde ise sona yaklaşıldı. Projenin bundan sonraki aşamasında ise restoran, kamp alanı ve butik konaklama tesisleri yapılması planlanıyor.
Göksu Nehri ile Fırat Nehri’nin birleştiği Kızılin Kanyonu, eşsiz doğası ve tarihi yapısıyla turistlerin yeni gözdesi oldu. Bazı katları sular altında kalan çok katlı mağaraları ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor.
Ana kayalara oyulmuş, birbiriyle bağlantılı ve 40-50 metre yüksekliğindeki 2 ila 6 kat arasında değişen çok katlı mağaralar her gecen gün daha fazla turisti ağırlıyor. Sarp kayalıklardaki mağaralara giren turistler zorlu bir tırmanışın ardından tarihi havayı ve doğanın güzelliğini aynı anda yaşıyor.
Kızılin’i turizme kazandırmak için yoğun çalışmalar içerisinde oldukları dile getiren Besni Kaymakamı Çağlar Partal, “Kızılin İskele ve Çevre Düzenlemesi Projemizin sonuna geldik neredeyse. İskelemizi suya indirdik. Mağaralardaki çevre düzenlemesi işinin de çok küçük kısımları kaldı, rötuşları kaldı. Burada biz ilk etapta bir iskele oluşturduk teknelerin yanaşabileceği, yolcuların güvenle binebileceği iskelemizi oluşturduk. Yine mağara kısmında da bir küçük kafeterya hizmeti görebilecek bir yapıyı oluşturduk. Yine tuvalet, banyo gibi ihtiyaçların karşılanabileceği yerleri oluşturduk, otopark alanlarımızı oluşturduk. İlk büyük adımı atmış olduk. Amacımızda buranın gerek ulusal, gerekse uluslararası anlamda bir turizm cazibe merkezi olmasını istiyoruz” diye konuştu.

Toplu taşımada Türkiye'nin en pahalı şehri artık Bursa

Siirt Belediyesi’nden kapsamlı denetim: 53 bin TL’yi aşan ceza uygulandı

Siirt’te asayiş olaylarında düşüş

Umman Müftüsünden "Normalleşme" uyarısı: “Ne büyük bir hezimet!"

Psikoteknik belgesi nedir ve nasıl alınır?

Gaziantep'e Çamlıca modeli kule yapılacak

15 aylık bebek Heimlich manevrasıyla hayata tutundu, acil ameliyatla kurtarıldı

Gazze'de şehit sayısı 57 bin 523'e yükseldi

Gaziantep ilk 500'e giren büyük sanayi kuruluşları arasında 3'üncü sırada

Adıyaman'da inşaat halindeki binada yangın çıktı

Mardin Umut Kervanı’ndan Kur’an Kursu öğrencilerine dondurma ikramı

İşgal rejimi Suriye sınırında 3 kişiyi alıkoydu

Hatay orman yangını soruşturmasında bir kişi tutuklandı

DEHB’li çocuklar için, tatilde de düzenli kalabilmek önemli!

Batman'da kulaklı orman baykuşları, mahalle halkını uykusuz bırakıyor

Avukat Bozkurt, HÜDA PAR'ın kanun teklifini değerlendirdi

Aksaray’da sanayi bölgesinde patlama: 1 ölü, 3 yaralı

Bingöl'de silahlı saldırı: 3 kişi yaralandı

Bingöl Karlıova’da patlama: 6 kişi yaralandı

Ensarullah: Hava savunmamız işgal saldırılarını engelledi; 11 kez işgal topraklarını hedef aldık

Esentepe Millet Bahçesi’nde Örnek Temizlik Çalışması

Bursa kök hücre toplamada Türkiye ikincisi oldu

Hububat ihracatı yılın ilk yarısında 6 milyar doları aştı

Yenigün: Boykot, bir protesto değil, vicdanî ve imanî bir harekettir

Prof. Dr. Tarhan: Çocuk sözleri takip etmez, izleri takip eder

DMD hastası Muhammed Miraç kendisine uzanacak yardım elini bekliyor

MSB: "Metan gazından etkilenerek şehit olan personel sayısı 12'ye yükselmiştir"

Nijerya'da kamyon ve otobüs çarpıştı: 21 ölü

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: 7 kilo skunk ele geçirildi

Bursalılar güne zamla uyandı: Toplu taşıma ücretlerine 5 ayda ikinci zam

Yükleniyor