• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,84% -0,02
  • EURO

    43,69% 0,77
  • GRAM ALTIN

    4032,80% 0,81
  • Ç. ALTIN

    6601,79% 0,78

Tarihçi Sinvar’a suikast girişimi işgalin bilimsel hafızayı imha amacını taşıyor

DÜNYA 19.05.2025 11:51:38 0
Tarihçi Sinvar’a suikast girişimi işgalin bilimsel hafızayı imha amacını taşıyor

İşgalci siyonist rejim, Filistinli bilim insanlarını ve akademisyenleri sistematik olarak hedef almaya devam ederken, bu kez Filistin’in önde gelen tarihçilerinden ve tanınmış akademisyenlerinden biri olan Zekeriya El Sinvar’a yönelik bir suikast girişim

Gazze Şeridi'nin ortasındaki Nusayrat Mülteci Kampı’nda kaldığı çadırın bombalanması sonucu Zekeriya El Sinvar ağır yaralandı.

Filistinli sağlık kaynakları, HAMAS ve Kassam Tugayları liderleri Yahya ve Muhammed’in kardeşi olan tarihçi ve akademisyen Zekeriya El Sinvar'ın sağlık durumunun ağır olduğunu bildirirken, saldırıda eşi ve üç çocuğu şehit oldu.

İşgal rejimi, Gazze’ye yönelik savaş sürecinde direnişle doğrudan bağlantısı olmayan yaklaşık 260 Filistinli bilim insanı ve akademisyeni katletti.

60 yaşındaki Zekeriya El Sinvar, Gazze’deki İslami Üniversite’de çağdaş tarih profesörü olarak görev yapıyor ve Filistin tarihine yönelik çalışmalarıyla tanınıyor. Aynı zamanda İslami Üniversite bünyesinde kurulan Sözlü Tarih Merkezi’nin kurucularından olan Sinvar, bu merkezin başkanlığını da yürütmüştü.

Ailesi, 1948 yılında Askalan (Aşkelon) şehrinden zorla göç ettirilmiş ve Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’a yerleşmişti. Sinvar da burada doğmuştu. 1983 yılında Han Yunus’taki liseyi bitirdikten sonra Gazze’deki İslami Üniversite’de tarih lisansını tamamladı ve Gazze’deki Aksa Üniversitesi’nden genel eğitim diploması aldı.

2003 yılında Kahire’deki Arap Araştırmaları ve İncelemeleri Enstitüsü’nde Siyonizm Tarihi üzerine yüksek lisansını tamamladıktan sonra, 2006’da doktorasını da burada bitirerek Gazze’ye döndü ve İslami Üniversite’de ders vermeye başladı.

2000-2002 yılları arasında İslami Üniversite Sözlü Tarih Merkezi müdürlüğü görevini yürüten Sinvar, aynı üniversitenin Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde doçent olarak görev aldı. Ayrıca Lübnan’daki Harp Akademisi’nde de öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

Sinvar ailesi, birçok önemli ismi barındırıyor: 72 yaşındaki diş hekimi Dr. Cemil, merhum Dr. Cemile (69), Hamid (yaşı bilinmiyor), Dr. Zekeriya (62), şehit lider Yahya (58), Fadl (52) ve Muhammed (48).

İşgal ordusu, 18 Mart 2025 sabahından bu yana Gazze Şeridi genelinde hava saldırılarını yeniden başlatarak ateşkesi bozmuş, bu saldırılarda 12 binden fazla Filistinli şehit olmuş veya yaralanmıştı. Ateşkes, ABD, Mısır ve Katar arabuluculuğunda sağlanmış ve yaklaşık 60 gün sürmüştü.

7 Ekim 2023’ten bu yana ABD desteğiyle işgal ordusu, Gazze’de çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 174 binden fazla şehit ve yaralının olduğu soykırım niteliğinde katliamlar gerçekleştiriyor. Ayrıca 14 binden fazla kişi hâlâ kayıp. (İLKHA)

Pakistan’ı fırtına ve dolu vurdu: 3 can kaybı

Karadeniz'deki Rus doğal gaz platformlarına saldırı

Muğla açıklarında 33 düzensiz göçmen kurtarıldı

BM: Gazze’deki aileler hayal bile edilemez yıkımla karşı karşıya

Eski madde bağımlısı Ahmet Öteleş: Yaşadığımız kötü şeylerin sebebi maneviyat eksikliğidir

Gazze'de can kaybı 53 bin 486'ya yükseldi

Uzmanlardan uyuşturucu uyarısı: Bağımlılık aileyi de bireyi de tüketiyor

Sudan'da Dr. Kamil İdris başbakan olarak atandı

Hakkari'de şap hastalığı alarmı

Hafif ticari araç ve otomobil çarpıştı: 2 yaralı

HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanı Günaydın: Gençlik bağımlı değil, hür olmalıdır

Trump'la görüşen Putin'den ateşkes açıklaması

Drift yapan sürücüye 73 bin lira ceza

Husumetliler arasında silahlı ve bıçaklı kavga: 1 ölü, 2 yaralı 

DSÖ'den Gazze'de açlık uyarısı: 2 milyon insan açlıktan ölüyor

7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuarı kapılarını açıyor

Portekiz'de seçimleri Demokratik İttifak kazandı

Adana'da asayiş uygulamalarında aranan 559 şahıs yakalandı

Çin’de şiddetli yağışlar nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti

İspanya Başbakanı, Gazze'deki soykırım nedeniyle işgalci rejime Eurovision yasağı çağrısında bulundu

Endonezya’da altın madeninde heyelan: 1 ölü, 19 kayıp

Manş Denizi’nde göçmen botu battı: 1 ölü

Şırnak’ta köy okulları robotik kodlama ile buluştu

Mardinli 192 hacı adayı dualarla uğurlandı

İran: Uranyum zenginleştirmesini durdurmayız

İspanya Başbakanı Sanchez, Türkiye'ye geliyor

Kamu Başdenetçisi Akarca Siirt Adliyesi'ni ziyaret etti

Peynirci esnafından vatandaşlara uyarı: Fiyatlar artmadan ihtiyacınız olan peyniri alın

Bursa’da 90’lar bakkalı, geçmişi günümüze taşıyor

Dışişleri Bakanı Fidan, Sırbistan Dışişleri Bakanı Curiç ile görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ