• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Tarihi Almacı Pazarı esnafı: Hastalıklara karşı doğal ürünler tüketin

24 Ekim 2024, Perşembe 04:27
24 Ekim 2024, Perşembe 04:27
Tarihi Almacı Pazarı esnafı: Hastalıklara karşı doğal ürünler tüketin
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Havaların soğumasıyla beraber hareketliliğin başladığı Almacı Pazarı'ndaki esnaf, soğuk havalardan etkilenmemek için doğal yöresel ürünlerin tüketilmesini tavsiye etti.

300 yıllık tarihi çarşının esnafı yöresel ürünler ve kurutmalıkların Gaziantep'in vazgeçilmezleri arasında yer aldığını kaydetti.

Yeni nesil çocukların doğal ürünlerden uzak kalarak cips tarzı zararlı gıdalara yönelmesinin bünyede tahribata yol açtığını belirten tarihi Pazar esnafı, çocukların cips tarzı sağlıksız gıdalar yerine sucuk, pestil, fındık, kuru üzüm gibi doğal atıştırmalıkları tüketmelerinin daha faydalı olacağına vurgu yaptı.

Bağışıklık sistemini güçlendiren doğal lezzetlerin özellikle kış aylarında daha ihtiyaç haline geldiğine dikkat çeken esnaf, eskiden daha çok rağbet edilen doğal ürünlerin zamanla fabrikasyon ürünlere yerini bırakması nedeniyle toplumda hastalık trendinin de gittikçe yükseldiğine işaret etti.

"Doğal ürünler kış aylarında hem bağışıklığı güçlendirir hem sıcak tutar"

Yöresel ürünlerde üçüncü kuşak olduğunu dile getiren esnaflardan Bayram Bağcı, "Kayısı, cevizli sucuk, pestil gibi doğal ürünleri tüketilmesini vatandaşlarımıza öneriyoruz. Lokum çeşitlerinde glikoz bulunmaz ama şeker içerir. Üzüm pekmezimizi, üzüm pekmezinden yapılan cevizli sucuklarımız tamamen doğaldır. Bizler çocukluğumuzda okula gittiğimizde özellikle kış aylarında cevizli sucuğu çok tüketirdik. Fındığı, fıstığı karıştırır cebimize koyardık. Cips yerine onları yerdik. Kış aylarında hem sağlıklı, bağışıklığı güçlendirir hem sıcak tutar hem de sağlık beslenmemize faydalı olur." dedi.

"Hastalıklar ve hastanelerde kuyruklar çoğaldı"

Doğal ürünlerin yerine kimyasal içeren ürünlerin ve ilaçların kullanılmasının hastalık sayısını arttırdığına vurgu yapan esnaf Yahya Yenidoğan, "Okula giden çocuklarımıza; kuru üzüm çeşitleri var, pekmez var, fıstığımız var… kış gülerinde çocuklarımız bunlardan tüketebilirler. Okula giderken ceplerine, kuru üzüm ve doğal ürünlerimizden koyabilirler. Cips ve benzeri yağlı şeylerden uzak dursunlar, o ürünler çocukların sağlığı açısından tehlikelidir. Kuru yemişler hem sağlıklı hem besleyicidir, bunları tüketmelerini öneriyoruz. Kurutmalık biber, patlıcan ve kabakları da ailelerimizin tüketmesini tavsiye ediyoruz. Yaz boyunca kurutulan bu ürünlerimiz kış boyunca da tüketilen sağlıklı ve doğal ürünlerimizdendir. Bu ürünlerde herhangi bir ilaçlama yok, doğal ortamda güneşte kurutuyoruz. İnsanlarımız ilaç ve antibiyotik yerine bu doğal ürünleri tüketseler soğuk algınlığı ve gribe yakalanmazlar. Eskiden ilaç yerine doğal bitkilerimiz vardı. Kış çayı, papatya çayı, açlık otu, deve gözü gibi doğal bitkiler tüketilirdi. Şimdi ilaçlara döndüğümüz için hastalıklar ve hastanelerde kuyruklar çoğaldı." ifadelerini kullandı.

"Kışın özellikle pekmez ve tahin karışımını tüketin"

Doğal beslenmenin sağlık açısından önemli olduğunun altını çizen Kenan Sefiloğlu, "Doğal ürünlerimizden kayısı, İzmir üzümü, ceviz içi, fındık içi, incir var. Bu tür doğal ürünlerimizi karışım yapıyoruz. Çocuklar bunları beslenme çantasında götürebiliyor. Çocuklar cips veya çubuk kraker yerine bunlardan yeseler daha sağlıklı ve vitaminlidir. Kışlık kurutmalıklarımıza kışın daha çok rağbet var. Patlıcan, kabak, biber kurutmalıkları daha çok satılıyor. Kışın özellikle pekmez ve tahin karışımı çocukları daha sıcak tutar." şeklinde konuştu.

"Biz doğal ürünlerle büyüdük"

 

Çocukların doğal beslenmesinin önemine değinen esnaftan Mehmet Erbalcı, "Kış yaklaşıyor çocukları pekmez, üzüm, ceviz gibi doğal ürünlere alıştırmak lazımdır. Bu tür beslenmeler geride kaldı. Biz çocukken pekmez, üzüm, incir, pestil gibi doğal ürünlerle büyüdük. Şimdiki çocuklarda onu göremiyorum. Pekmez ve üzümü çocuklara yedirip kışı geçirmek lazımdır." dedi.

"Çocuklara doğal ürünleri yedirin"

Abdulkadir Arı, "Ebeveynlere tavsiyemiz; kış aylarında üzüm pekmezi, tahini, kuru üzüm çeşitlerini, üzüm şırasını, muska ve pestili çikolata yerine veya kimyasal barındıran ürünlerin yerine bu doğal ürünleri yedirin. Dolmalıklarımız yaz aylarında kurutulur, kışın satılır. Salça, pul biber ve diğer ürünlerimiz kimyasal içermez." dedi. (İLKHA)

UAEA: Zaporijya Nükleer Santrali vuruldu

Yıldırım: "Evlilik namaz gibi, hac gibi ibadettir"

Somali'de şiddetli çatışmalar devam ediyor

Pakistan, Çin'den Z-10ME taarruz helikopterleri satın aldı

Davet ve Gençlik Hareketi'nin park etkinlikleri devam ediyor

Otobüs ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 1 ağır yaralı

Gazze'de can kaybı 60 bin 430'a ulaştı

Portekiz'de aşırı sıcaklar nedeniyle 264 ölüm

Ukrayna, Rus petrol tesislerine saldırdı

Şanlıurfa’da şiddetli yağış etkili oldu

HAMAS Gazze'deki siyonist esirin görüntüsünü paylaştı: israil hükümeti onları aç bırakmayı seçti

Rusya: ABD'nin denizaltıları uzun süredir kontrol altında

Uyuşturucu satmaktan araması bulunan şahıs yakalandı

"Asgari ücretlinin temel ihtiyaçlarını karşılaması artık mümkün değildir"

Eğitim Danışmanı Erol: YKS tercih süreci büyük bir ciddiyetle ele alınmalı

Mardin müze binasının kiliseye devredilmesine tepki!

Tekirdağ'da 1 kilogram sentetik uyuşturucu ele geçirildi

Siyonist çeteler Filistinlilere ait zeytin ağaçlarını söktü, tarım arazilerine zarar verdi

Pervari'de mera ıslah ve amenajman projesi hayata geçirildi

HAMAS'tan silahsızlanma iddialarına ilişkin açıklama: Söz konusu bile değil

BESO Başkanı Çiftçi'den esnafa dolandırıcılık uyarısı: Mail order yöntemiyle tuzağa düşmeyin

Yakıt yüklü tanker kontrolden çıktı, sürücünün refleksi facianın önüne geçti

Batmanlılardan "Çöp aktarma istasyonu" tepkisi: Bu proje buraya uygun değil

Siirt'te iki araç çarpıştı: Kazada ölen ya da yaralanan olmadı

İran, Nahid-2 uydusunu yerli fırlatıcıyla uzaya göndermeye hazırlanıyor

Siirt’te kayıp şahıs insansız hava aracı ile bulundu

Siirt’te maddi hasarlı trafik kazası: 1 yaralı

HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanı Günaydın: Gençlik ve aileyi hedef alan içerikler, milli güvenlik sorunudur

Vietnam'da şiddetli yağışlar sele yol açtıı: 8 ölü

Filistin İslami Cihad Hareketi’nden ABD Temsilcisine Tepki

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


UAEA: Zaporijya Nükleer Santrali vuruldu

Yıldırım: "Evlilik namaz gibi, hac gibi ibadettir"

Somali'de şiddetli çatışmalar devam ediyor

Pakistan, Çin'den Z-10ME taarruz helikopterleri satın aldı

Davet ve Gençlik Hareketi'nin park etkinlikleri devam ediyor

Otobüs ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 1 ağır yaralı

Gazze'de can kaybı 60 bin 430'a ulaştı