• BIST 100

    14153,58%-0,33
  • DOLAR

    42,72% 0,07
  • EURO

    50,12% -0,16
  • GRAM ALTIN

    5928,74% 0,34
  • Ç. ALTIN

    9560,88% 0,43

Tarihi yapıların restorasyon çalışmalarından sonra Cizre yerli ve yabancı turistleri bekliyor

23 Haziran 2023, Cuma 16:40
23 Haziran 2023, Cuma 16:40
Tarihi yapıların restorasyon çalışmalarından sonra Cizre yerli ve yabancı turistleri bekliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Tarihi yapıların restorasyon çalışmalarından sonra Cizre yerli ve yabancı turistleri bekliyor

Şırnak, Cizre ilçesinde restorasyonu tamamlanan tarihi yerlerin açılmasıyla yaz ayında yerli ve yabancı turistlerini bekliyor.
Tarihi 10 bin yıl öncesine dayanan kültürel değerleri, medeniyeti ve doğal güzellikleri ile sosyal yaşamın canlandığı Cizre, kapılarını yerli ve yabancı turistlere açıyor.
Hazreti Nuh Peygamber Türbesi, İsmail Ebu’l-İz El-Cezeri Türbesi, Mir Abdal Medresesi, Mem u Zin Türbesi, Hamidiye Kışlası ve Mehmet Ağa Kasrı gibi tarihi yapılar yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor. İlçede son olarak Kırmızı medrese ve Ulu Cami’deki restorasyon çalışmaları tamamlandı.
Cizre Kalesi’nde (Birca Belek) Vakıflar Genel Müdürlüğünce yürütülen restorasyonun ise yakın zamanda tamamlanması planlanıyor.

'Restorasyon çalışmalarının bitmesiyle Cizre’de büyük bir kültür rotası oluşuyor'
Cizre’de turizm adına yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren ilçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nazlı Demir, Cizre’nin tarihi, kültür ve misafirperverliğiyle turizm anlamında büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Cizre’nin kadim bir yerleşim yeri olduğunu belirten Kaymakam Demir, 'Özellikle Nuh Tufan’ından sonra kurulan ikinci şehir olarak biliyoruz. Bu anlamda çok eski bir tarihe sahip. Farklı medeniyetleri ve kültürlere ev sahipliği yapmış, misafirperver, dışarıdan gelene fazlasıyla ilgi ve alaka gösterilen güzel bir şehir. Cizre bu tarihi, kültür ve misafirperverliğiyle turizm anlamında da büyük bir potansiyele sahip. Özellikle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bünyesinde başlattığı Mezopotamya markası adı altında GAP turlarına dâhil edip çalışma ve girişimlerimiz vardır' dedi.
'İlçemizdeki Kırmızı Medresemiz, Ulu Camimiz, Hz. Nuh Camisi ve Türbesi, Hamidiye Kışlası, Bırca Belek bunlar gerçekten eşsiz eserler' diyen Demir, 'Ulu Cami ve Kırmızı Medrese’mizin restorasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı’mıza bağlı Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapıldı. Bu iki yerimizin açılması vatandaşlarımız tarafından da güzel ve olumlu karşılandı. Bu gelişmelerle Cizre’de büyük bir kültür rotası oluşuyor. Cizre’ye dışarıdan gelen misafirlerimizin en az bir gün konaklamalı şekilde zaman geçirebilecekleri rota ortaya çıkıyor' diye konuştu.

'İlçemiz huzuruyla güvenliğiyle gerçekten bölgemizin örnek ilçelerinden biri'
Turizmdeki en önemli noktanın huzur olduğuna dikkat çeken Demir, 'Cizre Belediyesi olarak da sokak sağlıklaştırma çalışmaları başlattık. Hz. Nuh Nebi Camisi ve Türbesi’ni, Kırmızı Medrese’yi, Dengbejevi’ni ve eski çarşıyı birbirine bağladık. Turizmdeki en önemli nokta huzurdur. Tarihimiz kültürümüz çok zengin. Hükümetimizin destekleriyle bu tarihi yerleri zenginlikleri tekrar canlandırmaya, gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. İlçemiz huzuruyla, güvenliğiyle gerçekten bölgemizin örnek ilçelerinden biri. Biz, bu huzurun da devam etmesi için Cizre halkıyla beraber elimizden gelen en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Huzurumuz devam ettiği müddetçe, bu eserlerimiz gün yüzüne çıktığı müddetçe Cizre hem yerli hem yabancı turistler anlamında gereken ilgiyi fazlasıyla görecektir' şeklinde konuştu.
Vatandaşlardan Sercan Dilsiz, yaklaşık 2 yıldan beri cami ve medresenin kapalı olduğunu hatırlatarak, 'Cizreliler, bu tarihi yerlerin özlemini yaşıyordu. Bu güzel ve kadim yerler Cizre’nin ve Cizrelilerin ferahladığı yerlerdir. Herkes bir heyecanla buraya geliyor. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerleridir' ifadelerinde bulundu.
İzmir’den Ulviye Şahin, eşiyle beraber geldiğini, kızının burada olduğunu dile getirerek, 'Okul dönemi boyunca Cizre’deyiz. Buraya gelmeden önce bana birçok şey söylenmişti. Söylendiği gibi yer değil, böyle bulmadım. Gerçekten buralar çok güzel. Tarihi yerleri gezmeye fırsatımız oldu. Misafirperver bir halk. Tarih ve maneviyatı çok güzel bir yer. Cizre’de nehrin olması bizi ayrıyeten mutlu etti. Cizre’den çok memnunuz' ifadelerine yer verdi.

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu: Bingöl’ün hak ettiği yer bu değil

Asgari ücret için ikinci tur toplantı bugün yapılacak

M23 isyancıları, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki Uvira'dan çekilmeye başladı

Tekirdağ’da narkotik operasyonlarında 178 kişi hakkında işlem yapıldı

Gazze'deki çadırların yüzde 90'ı son yağışlarla birlikte sular altında kaldı

İzmir’de su ürünlerine yönelik denetimlerde 516 kilogram balığa el konuldu

Malatya'da tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Antalya’da 24 papağan ele geçirildi

Ordu’da 164 yatırımcıya kırsal kalkınma desteği

Direniş liderlerinin sürgündeki zaferi Mercu'z Zuhur 33'üncü yılında

Tayland-Kamboçya çatışmalarında 19 Tayland askeri öldü

MKE tüfeğin kalifikasyon süreçleri başarıyla tamamlandı

IHO EBRAR, Etiyopya'da ihtiyaç sahiplerine umut oldu

Karabük’te çöplerle dolu evden 10 kamyon atık çıkarıldı

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Hz. Mevlâna’nın 752'nci Vuslat Yıl Dönümünde Gülbang Duası okundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan "Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü” mesajı

Kırıkkale’de 3 servis aracı çarpıştı: 10 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Yerli üretimi destekleyen ve adil bir ekonomik yapıyı önceleyen her çalışmanın yanındayız

Lavrov: İran'la askeri-teknik işbirliği geliştiriyoruz

Konya’da peçeteye emdirilmiş sentetik bonzai ele geçirildi

Macron, yapay zeka tarafından üretilen darbe videosunu kaldırtamadı

Konya AKOM’dan çiftçilere zirai don uyarısı

AB, Rusya'dan doğalgaz ithalatını aşamalı olarak sonlandıracak

Bingöl’de trafik kazası: 2 yaralı

Soykırım, kıtlık ve kaybettirilme: 2025 yılı Filistinli çocuklar için felaket yılı oldu

Türkiye Taşkömürü 263 yeni personel alacak

Gaziantep'te hırsızlık suçundan aranan hükümlü yakalandı

Çevre, Şehircilik Bakanlığının, 2026 bütçesi TBMM’de kabul edildi

İsra Holding’den HAKSİAD’a iade-i ziyaret

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu: Bingöl’ün hak ettiği yer bu değil

Asgari ücret için ikinci tur toplantı bugün yapılacak

M23 isyancıları, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki Uvira'dan çekilmeye başladı

Tekirdağ’da narkotik operasyonlarında 178 kişi hakkında işlem yapıldı

Gazze'deki çadırların yüzde 90'ı son yağışlarla birlikte sular altında kaldı

İzmir’de su ürünlerine yönelik denetimlerde 516 kilogram balığa el konuldu

Malatya'da tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı