• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Tarım Bakanlığı'ndan sıkı denetim! 2020'de 1,4 milyon gıda denetimi

02 Mart 2021, Salı 10:59
02 Mart 2021, Salı 10:59
Tarım Bakanlığı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Tarım Bakanlığı'ndan sıkı denetim! 2020'de 1,4 milyon gıda denetimi

Tarım ve Orman Bakanlığı, geçen yıl gerçekleştirdiği 1 milyon 356 bin 643 gıda denetiminde, 14 bin 562 adet idari para cezası verirken, 172 işletme için savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gıda güvenilirliğinin sağlanması ve tüketicilerin aldatılmasının önlenmesi amacıyla gıda, gıda ile temas eden madde, malzeme üreten ve piyasaya arz eden işletmelere yönelik resmi kontroller yapılıyor. Bu kontroller, risk esasına göre, ön bildirim gereken haller dışında önceden haber verilmeden yıllık program çerçevesinde yürütülüyor.

Resmi kontroller, yıllık numune alma programlarının yanı sıra şüphe, şikâyet, ihbar, Tarım ve Orman Bakanlığı İletişim Merkezi, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı kapsamında şikâyet edilen ürün ve firmalara yönelik olarak da gerçekleştiriliyor. Resmi kontrollerin sıklığı herhangi bir risk durumunda artıyor.

EN FAZLA DENETİM GIDA SATIŞ YERLERİNDE YAPILDI

Bakanlığın denetim sonuçlarına göre, 2019’da 1 milyon 215 bin 996 olan resmi kontrol sayısı, geçen yıl 1 milyon 356 bin 643’ü buldu. Önceki yıl 16 bin 428 olan, kesilen idari para ceza sayısı da geçen yıl 14 bin 562 olarak gerçekleşti. Bu denetimler sonucu geçen yıl 172 firma için suç duyurusunda bulunuldu. Bu sayı, 2019’da 174 olmuştu.

Denetimler, gıda üretim ve satış yerleri ile toplu tüketim yerlerine yönelik gerçekleştirildi. Geçen yıl en fazla denetim 603 bin 813 ile gıda satış yerlerine yapıldı. Buralara 5 bin 975 adet idari para cezası kesildi, savcılığa 49 suç duyurusunda bulunuldu.

Toplu tüketim yerlerinde 538 bin 204 denetim yapılırken, buralarda 3 bin 59 adet para cezası verilip, 30 suç duyurusu gerçekleştirildi.

Gıda üretim yerlerinde de 214 bin 626 denetime imza atıldı. Bu denetimlerde 5 bin 528 idari para cezası kesildi ve yapılan suç duyurusu sayısı 93’ü buldu.

Gıda kontrol görevlisi sayısı ise geçen yıl 7 bin 137 oldu.

FİRMALAR İFŞA EDİLDİ

Tüketicilerin denetim sürecine katılması için yoğun şekilde kullanılan Alo 174 Gıda Hattı’na geçen yıl 93 bin 548 başvuru yapıldı. Başvuruların tamamı sonuçlandırıldı ve 3 bin 322 adet cezai işlem uygulandı.

Bakanlık denetimleri sonucu taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen firmalar kamuoyuna ilan edilirken, bu kapsamda geçen yıl 435 firmaya ait 789 parti ürün duyuruldu.

Gıda kontrol laboratuvarlarına yönelik denetimler kapsamında da geçen yıl 18 kamu ve 48 özel laboratuvarda çalışma yapıldı. Söz konusu denetimler sonucu, toplam 15 idari para cezası kararı verildi.

MEB taşra teşkilatı görevde yükselme sınavı için başvuru takvimi güncellendi

Ankara'da otomobil motosikletle çarpıştı: 4 yaralı

Ülke genelinde parçalı bulutlu hava, bazı bölgelerde yağış bekleniyor

Orban: AB'nin Rus varlıklarına el koyması savaş ilanıdır

Estonya “Baltık Savunma Hattı”nın ilk adımını attı

Sivas'ta otomobil kontrolden çıkarak devrildi: 1 ölü, 2 yaralı

AB'den yeni sabit gümrük vergisi kararı

Ukrayna: Donetsk'te 16 kilometrelik alanı geri aldık

İLKHA'ya "İnsan Hakları Basın Ödülü" verildi

Sudan'da BM üssüne saldırı: Barış gücünde görevli 6 asker öldü

Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Belarus-Polonya sınırında 4. tünel tespit edildi

IHO EBRAR'dan Etiyopya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı

Pentagon: Suriye-ABD ortak devriyesine yönelik saldırıda 2 ABD askeri ve 1 sivil hayatını kaybetti

Rusya: Moskova’nın dondurulan varlıklarına yönelik misilleme adımları gecikmeyecek

Muğla açıklarında 29 düzensiz göçmen kurtarıldı

Giresun'da trafik kazası: 5 yaralı

AB’nin Rus varlıklarını kullanma planına 4 ülke karşı çıktı

Ağrı Karma Yaşam Projesi'nde ön talep süreci başladı

HAMAS: İşgalciler ateşkesi kasten baltalamaya çalışıyor

Siyonist işgalcilerin Gazze'de bir araca düzenlediği saldırıda 4 kişi şehit oldu

Bolivya eski devlet başkanı tutuklandı

Kamboçya, Tayland ile tüm sınır geçişlerini askıya aldı

Malatya'da rezerv alan inşaatında iş kazazı: 1 ağır yaralı

Endonezya'da sel felaketi: Can kayıpları artıyor

İstanbul'da "Sosyal Hizmet Kongresi" gerçekleştirildi

Venezuela: ABD'nin amacı Latin Amerika ve Karayipler'de savaş çıkarmak

"Ümmetin Minberlerinden Mescid-i Aksa'ya" konferansı İstanbul'da başladı

Ukrayna’daki savunma sanayi işletmeleri Kinjal füzeleri ile vuruldu

Fransa'da çiftçi eylemleri ülke geneline yayılıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


MEB taşra teşkilatı görevde yükselme sınavı için başvuru takvimi güncellendi

Ankara'da otomobil motosikletle çarpıştı: 4 yaralı

Ülke genelinde parçalı bulutlu hava, bazı bölgelerde yağış bekleniyor

Orban: AB'nin Rus varlıklarına el koyması savaş ilanıdır

Estonya “Baltık Savunma Hattı”nın ilk adımını attı

Sivas'ta otomobil kontrolden çıkarak devrildi: 1 ölü, 2 yaralı

AB'den yeni sabit gümrük vergisi kararı