• BIST 100

    16649,43%-0,01
  • DOLAR

    43,48% 0,00
  • EURO

    51,58% -0,01
  • GRAM ALTIN

    6677,59% -1,62
  • Ç. ALTIN

    11383,46% -2,09

Tarımsal sulamanın temel sorunları bilimsel toplantıda ele alındı

03 Şubat 2025, Pazartesi 16:13
03 Şubat 2025, Pazartesi 16:13
Tarımsal sulamanın temel sorunları bilimsel toplantıda ele alındı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Tarımsal sulamada yaşanan sorunlara dikkat çeken uzmanlar, tarımda su kayıplarının önlenmesi için kapalı sulama sistemlerine geçişin zorunluluk haline geldiğini vurguladı

Suyun büyük bir bölümünün tarımsal sulamada kullanıldığı, ancak iletim kayıpları nedeniyle bu suyun yarısının kaybolduğu belirtilerek, 21. yüzyılda su yönetimi politikalarının daha etkin şekilde ele alınması gerektiği vurgulandı.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü tarafından İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda "Adana'da Tarımsal Sulamanın Temel Problemleri ve Çözüm Önerileri" konulu bir toplantı düzenlendi.

İl müdürlüğü personelinin yanı sıra sektör paydaşlarının da katıldığı toplantıda bilim insanları, tarımsal sulamada yaşanan sorunlara dikkat çekerek çözüm önerilerini dile getirdi.

"İletim kayıpları yüzde 50 seviyesinde"

Toplantıda ilk olarak konuşan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi, Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Prof. Dr. Bülent Özekici, Türkiye'nin sahip olduğu 500 milyar metreküp suyun yılda ancak 112 milyar metreküpünün kullanılabildiğini belirtti.

Su varlığının yıllar içinde giderek azaldığını ifade eden Özekici, "Ülkemizde suyun büyük bir kısmı tarımda kullanılıyor. Ancak sulama altyapısının eski olması nedeniyle suyun iletiminde büyük kayıplar yaşanıyor. İletim kayıpları yüzde 50 seviyesinde. Daha fazla su kaybetmeden kapalı sulama sistemlerine geçiş yapmalıyız." açıklamalarına yer verdi.

"Yeraltı suları korunmalı"

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eser Çeliktopuz ise yeraltı sularının korunmasına yönelik yapılması gereken çalışmalara dikkat çekti.

Kuraklığa dayanıklı tarımsal çeşitlerin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Çeliktopuz, "Yeraltı su kuyuları mutlaka ruhsatlandırılmalı ve kalite açısından korunmalıdır. Organik tarım teşvik edilmeli, ilaç ve gübre kullanımı en aza indirilerek sulama teknikleri iyileştirilmelidir. Ayrıca su yönetim stratejileri gözden geçirilmeli ve bu alandaki uygulamalar öncelikli olarak desteklenmelidir." şeklinde konuştu.

"Sürdürülebilir tarım için su şart"

Toplantıda söz alan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Çetin ise sulamaya açılan tarımsal alanların giderek arttığını ve bu durumun mevcut su kaynaklarını tehdit ettiğini ifade etti. Çetin, "Ülkemizin de içinde bulunduğu kurak ve yarı kurak iklim kuşaklarında gıda güvenliğinin sağlanması ve tarımın sürdürülebilir olması ancak su yönetimi ile mümkündür." dedi.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, il müdür yardımcıları ve şube müdürlerinin de katıldığı toplantı, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Muş’ta kaçak avcılığa para cezası

Yılın ilk enflasyon rakamları bugün açıklanacak

Muğla’da 3’ü çocuk 37 düzensiz göçmen yakalandı

Adana’da Berat Kandili coşkuyla idrak edildi

BM'den siyionist rejimin Gazze'de gerçekleştirdiği katliama kınama

Berat Gecesi Büyük Çamlıca Camii'nde dualarla ihya edildi

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi

Kastamonu’da 11 bin adet sentetik ecza hapı ele geçirildi: 6 tutuklama

Japonya'da kar felaketi: 27 ölü, 290 yaralı

Mersin Valiliği’nden feci kazaya ilişkin açıklama

Berat Kandili Bursa'da dualarla ihya edildi

Mersin'de Hür Gençlik tarafından Berat Kandili’nde cami cemaatine ikram

Hakkari’de yasa dışı avcılığa ağır para cezası

Gaziantep’te hatalı şerit değiştiren 775 sürücüye ceza

Mersin'de kontrolden çıkan araç yayalara çarptı: 3 ölü, 4 yaralı

İran’dan zenginleştirilmiş uranyum transferi iddialarına yalanlama

İstanbul Havalimanı’nda 200 bin adet kaçak tıbbi sülük ele geçirildi

Mardin’de yangında ölen evli çift yan yana defnedildi

Trump: Hindistan, Rusya'dan petrol alımını durdurdu, gümrük vergisi düşürülecek

Berat Kandili Siirt’te üç dilde mevlidlerle ihya edildi

Mardin’de Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandili idrak edildi

Malatya'da Beraat Kandili coşkuyla idrak edildi

Beraat Kandili Cizre’de dualarla ihya edildi

Mersin'de mevzuata aykırı egzoz ve plakasız araç kullanan sürücüye ceza

Rusya'dan ABD-İran müzakerelerinde 'uranyum depolama' önerisi

Malatya'da otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan ve Mısır’ı ziyaret edecek

Axios: Witkoff ile Arakçi nükleer anlaşmayı İstanbul'da görüşecek

Batman'da Berat Kandili dualarla idrak edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Muş’ta kaçak avcılığa para cezası

Yılın ilk enflasyon rakamları bugün açıklanacak

Muğla’da 3’ü çocuk 37 düzensiz göçmen yakalandı

Adana’da Berat Kandili coşkuyla idrak edildi

BM'den siyionist rejimin Gazze'de gerçekleştirdiği katliama kınama

Berat Gecesi Büyük Çamlıca Camii'nde dualarla ihya edildi

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi