• BIST 100

    14053,85%0,50
  • DOLAR

    42,61% 0,06
  • EURO

    50,05% 0,41
  • GRAM ALTIN

    5780,72% -0,20
  • Ç. ALTIN

    9307,31% 0,19

TBB'den dijital dolandırıcılığa karşı uyarı

12 Ekim 2024, Cumartesi 08:09
12 Ekim 2024, Cumartesi 08:09
TBB
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türkiye Blar Birliği'nden yapılan açıklamada, dijital kanallarda güvenli işlemler için sıkça karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerine ve bu yöntemlerden korunma yollarına dair bilgilere yer verildi.

TBB, dijital dolandırıcılığa karşı uyarıda bulundu.

İnternet ve mobil kanallarda yaşanan dolandırıcılık vakalarının artması nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Son dönemde, internet ve mobil kanallarda yaşanan dolandırıcılık vakalarının artması nedeniyle kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur.

Aşağıda, sıkça karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerine ve bu yöntemlerden korunma yollarına dair bilgilere yer verilmiştir:

Sıklıkla karşılaşılan dolandırıcılık türleri şunlardır:

İnternetten Alışveriş Dolandırıcılığı: Sahte internet siteleri ve güvensiz alışveriş platformları üzerinden yapılan dolandırıcılık.

Sosyal Mühendislik Yöntemleriyle Dolandırıcılık: Kişisel bilgilerin manipülasyon yoluyla ele geçirilmesi.

Sosyal Medya Dolandırıcılığı: Sosyal medya platformlarında sahte hesaplar aracılığıyla yapılan dolandırıcılık.

e-Posta Dolandırıcılığı: Sahte e-posta adreslerinden gelen mesajlar ile kişisel bilgilerin ele geçirilmesi.

Oltalama Saldırıları: Sahte sms ve e-postalar yoluyla kişisel bilgilerin çalınması.

Uzaktan Erişim Dolandırıcılığı: Cihazlara uzaktan erişim sağlayarak bilgi ve para çalma girişimleri.

Zararlı Yazılım Dolandırıcılığı: Bilgisayarlara veya mobil cihazlara zararlı yazılımlar yükleyerek veri hırsızlığı yapılması.

Bu dolandırıcılık yöntemlerinden korunmak ve finansal güvenliğinizi artırmak için şu hususlara dikkat etmelisiniz:

SMS, e-posta veya sosyal medya yoluyla gelen bildirimlerdeki bağlantılara/linklere kaynağından emin değilseniz tıklamayın. Hizmet aldığınız kuruluşun resmi iletişim kanallarını kullanarak doğrulama yapın. Tek tık, sizi sahte sitelere veya virüslere yönlendirebilir.

B hesaplarınızı hiç kimseye kullandırmayın. Hesaplarınızın yasa dışı faaliyetlerde kullanılması halinde ağır hapis cezalarıyla karşılaşabilirsiniz.

Şifrelerinizi kimseyle paylaşmayın. Kendini savcı, polis, asker, b çalışanı, avukat olarak tanıtan veya bir ödül, prim iadesi, kart aidatı iadesi için sizden şifrenizi, kart bilgilerinizi ve kişisel verilerinizi talep eden kişilere itibar etmeyin, bu amaçla gelen linklere tıklamayın.

Güvenliğinizden emin olmadığınız mobil uygulamaları cihazlarınıza yüklemeyin. Güvenlik açığı bulunan veya korsan uygulamalar, kişisel bilgilerinizi ele geçirebilir, cihazınıza zarar verebilir ve hatta kimlik hırsızlığına yol açabilir.

Blarca yapılan güvenlik duyurularını takip edin. Bilgilerinizin güncel kalması için bu duyurularda iletilen uyarıları dikkate alın.

Telefonunuza, bilgisayarınıza, tabletinize yüklediğiniz uygulamanın istenen izinlerini dikkatlice kontrol edin. Bcılık uygulamalarınızı resmi uygulama mağazalarından indirin. Bilinmeyen veya güvenilir olmayan kaynaklardan uygulama indirmeyin.

Bcılık uygulamalarında kullandığınız şifrelerinizi, başka uygulamalarda ve alışveriş sitelerinde kullanmayın. Daha az güvenlikli sitelerde şifreleriniz ele geçirilebilir, bcılık uygulamalarınıza bu şifreler denenerek giriş yapılabilir.

Güvenliğinden emin olmadığınız internet sitelerinden alışveriş yapmayın. Dolandırıcılık amaçlı açılmış sahte bir site üzerinden dolandırılabilirsiniz.

B hesap özetlerinizi ve işlemlerinizi düzenli olarak kontrol edin, şüpheli bir durumda vakit kaybetmeden bnızla iletişime geçin.

Bu kapsamda; dolandırıcılık vakalarına ilişkin olarak resmi kurumlar ve hizmet alınan kuruluşlar tarafından yapılan tüm uyarılar ve bilgilendirmeler dikkate alınmalıdır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur." (İLKHA)

Nijerya’da Lassa ateşi hastalığında can kayıpları artıyor

Sivas’ta göçmen kaçakçılığı operasyonunda 18 kişi tutuklandı

ABD'den Pakistan'ın F-16 filosunun modernizasyonu için askeri teknoloji satışına onay

Uşak’ta otomobilin çarptığı 3 kişi hayatını kaybetti

BM'den Gazze'de sel uyarısı: Nüfusun yaklaşık yüzde 40'ı yüksek sel riskiyle karşı karşıya

Ordu’da kum şırlanı avcılığı yapanlara ceza uygulandı

İngiltere’de "süper grip" vakaları rekor seviyeye ulaştı

Macaristan ile Azerbaycan arasında gaz anlaşması

Mardin’deki feci kazada bir kişi daha hayatını kaybetti

Avrupa Komisyonu, Polonya’da ilk nükleer santral inşasını onayladı

Ukrayna'dan Hazar Denizi'nde Rusya'ya ait bir petrol platformuna saldırı

Rusya: Ordu, Seversk ve birçok stratejik noktayı kontrol altına aldı

Mardin’de zincirleme kaza: 3 ölü 6 yaralı

Giresun’daki Göksu Travertenleri ilgi görmeye devam ediyor

Malatya'da trafik kazası sonrası taraflar arasında kavga: 5 yaralı

Polonya, Ukrayna’ya savaş uçakları gönderecek

Malatya'da yaşlı adam ikametinde ölü bulundu

ABD ile Japonya'dan ortak tatbikat

Kocaeli’de 20 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Rusya'dan "Venezuela'nın yanındayız" açıklaması

Dinç: Türkiye’de genç olmak, okurken burs ve barınma sorunlarıyla mücadele etmek demektir

Bingöl tanıtım günleri İstanbul’da başladı

Hatay'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı

HAMAS, Bolivya'nın işgal rejimi ile diplomatik ilişkileri yeniden kurma kararını kınadı

Adana’da 8 güzergahta EDS ortalama hız denetimi başlıyor

Merkez Bsı'nın faiz kararı sonrası euro ilk kez 50 lirayı aştı

THY, Kamboçya'nın başkentine ilk direkt uçuşlarını başlattı

Bingöl'de dere ıslah projesi için mahalle muhtarından yetkililere çağrı

Gaziantep'te kalaşnikof ele geçirildi: 2 kişi tutuklandı

Uzmanlardan ailelere uyarı: Çocuklara, gelişim dönemlerine uygun ilgi ve dengeli beslenme şart

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Nijerya’da Lassa ateşi hastalığında can kayıpları artıyor

Sivas’ta göçmen kaçakçılığı operasyonunda 18 kişi tutuklandı

ABD'den Pakistan'ın F-16 filosunun modernizasyonu için askeri teknoloji satışına onay

Uşak’ta otomobilin çarptığı 3 kişi hayatını kaybetti

BM'den Gazze'de sel uyarısı: Nüfusun yaklaşık yüzde 40'ı yüksek sel riskiyle karşı karşıya

Ordu’da kum şırlanı avcılığı yapanlara ceza uygulandı

İngiltere’de "süper grip" vakaları rekor seviyeye ulaştı