• BIST 100

    15543,87%0,63
  • DOLAR

    43,25% -0,04
  • EURO

    50,40% 0,42
  • GRAM ALTIN

    6495,67% 1,90
  • Ç. ALTIN

    10520,81% 1,03

Teknoloji geliştirme bölgelerinde vergilerden istisna süresi uzatıldı

03 Şubat 2021, Çarşamba 14:08
03 Şubat 2021, Çarşamba 14:08
Teknoloji geliştirme bölgelerinde vergilerden istisna süresi uzatıldı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Teknoloji geliştirme bölgelerinde vergilerden istisna süresi uzatıldı

Yönetici şirketlerin elde ettikleri kazançlar ile teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin münhasıran bu bölgedeki yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançların, kurumlar ve gelir vergisinden istisna süresi 31 Aralık 2023'ten 31 Aralık 2028'e kadar uzatıldı.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, başvuruları değerlendirmek üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcisi başkanlığında, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, YÖK Başkanlığı, TÜBİTAK, TOBB, KOSGEB, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenecek teknoloji konusunda faaliyet gösteren, en az biri özel kuruluş olmak şartıyla iki kurum veya kuruluştan birer temsilcinin katılımıyla Değerlendirme Kurulu oluşturulacak. Değerlendirme Kurulu toplantılarına, genel müdür dışında yöneticiler de başkanlık edebilecek.

Bölge ilanından sonra kurulacak yönetici şirketin, belirtilen yükümlülüklere uygun faaliyet göstermesini temin için esas sözleşmesi ile bu sözleşmede yapacağı değişikliklerin izlenebilmesi amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı izni şartı getirilecek. Teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketi tarafından bölge alanları dışında Değerlendirme Kurulunun kararı üzerine Bakanlıkça izin verilmesi halinde kuluçka merkezi açılabilecek.

Bölgelerde altyapı, idare binası, Ar-Ge binası, atölye ve kuluçka merkezi inşasıyla atölyelerde kullanılacak makine, ekipman ve yazılımlarla Ar-Ge ve yenilik faaliyetleriyle tasarım faaliyetlerini desteklemeye yönelik yönetici şirketçe yürütülen veya yürütülecek kuluçka programları, teknoloji transfer ofisi hizmetleri ve teknoloji iş birliği programlarıyla ilgili giderler, yardım amacıyla Bakanlık bütçesine konulan ödenekle sınırlı olmak üzere karşılanabilecek. Bölgelerde yer alan firmalara, istihdam ettikleri doktora öğrencisi Ar-Ge personeli için 2 yıl süreyle ve stajyer istihdam edenlere, Bakanlık bütçesine konulacak ödenekle sınırlı olmak üzere destek sağlanacak.

1 Ocak 2022'den itibaren yıllık beyanname üzerinden istisna edilen kazançlarının tutarı 1 milyon lira ve üzerinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından, bu tutarın yüzde 2'si pasifte geçici bir hesaba aktarılacak. Aktarılması gereken tutar yükümlülüğü, yıllık bazda 20 milyon lirayla sınırlı olacak. Bu tutarın, geçici hesabın oluştuğu yılın sonuna kadar Türkiye'de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da bu kanun kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan diğer girişimcilere sermaye olarak konulması şart olacak.

TEŞVİKLERİN SÜRESİ UZATILIYOR

Yönetici şirketlerin elde ettikleri kazançlar ile bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin münhasıran bu bölgedeki yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları, 31 Aralık 2028'e kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesna olacak. Söz konusu süre daha önce 31 Aralık 2023 olarak belirlenmişti.

Gelir vergisi stopajı ve sigorta primi işveren hissesine ilişkin teşviklerden yararlanacak destek personeli sayısı, Ar-Ge ve tasarım personeli sayısının yüzde 10'unu aşamazken, toplam personel sayısı 15'e kadar olan bölge firmaları için bu oran yüzde 20 olarak uygulanacak. Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı, nitelikli sertifika verdiği kişilerin kimlik bilgilerini Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı vasıtasıyla uzaktan güvenilir bir biçimde tespit etmişse nitelikli sertifikayı kimlik kartına uzaktan güvenilir bir biçimde yükleyebilecek.

Elektronik mühür oluşturma amacıyla ilgili mühür sahibinin rızası veya talebi dışında, mühür oluşturma verisi veya mühür oluşturma aracını elde eden, veren, kopyalayan ve bu araçları yeniden oluşturanlar ile izinsiz elde edilen mühür oluşturma araçlarını kullanarak izinsiz elektronik mühür oluşturanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 50 günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılacak. Suçun elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı çalışanları tarafından işlenmesi halinde, bu cezalar yarısına kadar artırılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden teknoloji, teknolojik üretim ve yenilik faaliyetlerini desteklemek amacıyla girişim sermayesi fonlarına destek bütçesi aktarılabilecek.

Gazze Yürütme Konseyi anlaşmazlığı: Netanyahu, Katar ve Türkiye'yi istemiyor

Meteoroloji uyardı: Kar ve fırtına geliyor, doğuda çığ tehlikesi

Sınır kapıları kapalı: Gazze'de diyaliz hastaları ölümle yüz yüze

Suriye hükümeti ile PKK/SDG görüşmeleri tıkandı: Haseke için askeri seçenek gündemde

Siyonist rejim Refah Sınır Kapısı'nı açmama kararı aldı

Ateşkes kâğıt üzerinde kaldı: Gazze'de siyonist saldırılarda 3 şehit

Trump ile Şara’dan telefon görüşmesi

Suriye’ye ilişkin dezenformasyon paylaşımlarına soruşturma

İletişim Başkanı Duran: Suriye’deki gelişmeleri yakından takip ediyoruz

Kocaeli ve İstanbul’da 8 ton 750 kilogram kalkan balığına el konuldu

Katar ile Somali savunma alanında işbirliği anlaşması imzaladı

HÜDA PAR Adıyaman İl Başkanı depremde hasar gören TOKİ’ler için yetkililere seslendi

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Kılınç: Kaçak yollarla Türkiye'ye sokulan kayısılar Malatya üreticisini bitiriyor

Antalya açıklarında mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

Diyarbakır'da buzlanma zincirleme trafik kazasına yol açtı: 3 yaralı

HÜDA PAR Adıyaman İl Başkanı Yetiş’ten otobüs durağı çağrısı

Guatemala'da cezaevlerinde isyan: 7 polis hayatını kaybetti

Madagaskar'da M Çiçeği vaka sayısında artış

Bakan Fidan, bazı büyükelçilikler için yeni görevleri tebliğ etti

Elazığ'da eğitime kar engeli

Antalya'da orman yangını

Samsun’da mevzuata aykırı taşınan 2,6 ton mezgit balığına el konuldu

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev istifa etti

Dışişleri Bakanlığından Pakistan'a taziye mesajı

İngiltere Başbakanı Starmer: Tarife savaşı, kimsenin çıkarına olmaz

İzmir açıklarında 24 düzensiz göçmen kurtarıldı

Batman Medya Gazetesi 24. Yılını kutluyor

BM: Gazze'de 1,1 milyon kişi yeterli barınaktan yoksun

Çerkeş Çiçek Balı coğrafi işaret tescili aldı

Rusya: Zaporijya ve Donetsk'te 2 yerleşim birimini ele geçirdik 

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze Yürütme Konseyi anlaşmazlığı: Netanyahu, Katar ve Türkiye'yi istemiyor

Meteoroloji uyardı: Kar ve fırtına geliyor, doğuda çığ tehlikesi

Sınır kapıları kapalı: Gazze'de diyaliz hastaları ölümle yüz yüze

Suriye hükümeti ile PKK/SDG görüşmeleri tıkandı: Haseke için askeri seçenek gündemde

Siyonist rejim Refah Sınır Kapısı'nı açmama kararı aldı

Ateşkes kâğıt üzerinde kaldı: Gazze'de siyonist saldırılarda 3 şehit

Trump ile Şara’dan telefon görüşmesi