-
BIST 100
16252,82%1,87
-
DOLAR
44,20% 0,07
-
EURO
51,00% 0,27
-
GRAM ALTIN
7107,74% -0,01
-
Ç. ALTIN
11584,42% 0,43
Teknoloji geliştirme bölgelerinde vergilerden istisna süresi uzatıldı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Teknoloji geliştirme bölgelerinde vergilerden istisna süresi uzatıldı
Yönetici şirketlerin elde ettikleri kazançlar ile teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin münhasıran bu bölgedeki yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançların, kurumlar ve gelir vergisinden istisna süresi 31 Aralık 2023'ten 31 Aralık 2028'e kadar uzatıldı.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, başvuruları değerlendirmek üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcisi başkanlığında, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, YÖK Başkanlığı, TÜBİTAK, TOBB, KOSGEB, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenecek teknoloji konusunda faaliyet gösteren, en az biri özel kuruluş olmak şartıyla iki kurum veya kuruluştan birer temsilcinin katılımıyla Değerlendirme Kurulu oluşturulacak. Değerlendirme Kurulu toplantılarına, genel müdür dışında yöneticiler de başkanlık edebilecek.
Bölge ilanından sonra kurulacak yönetici şirketin, belirtilen yükümlülüklere uygun faaliyet göstermesini temin için esas sözleşmesi ile bu sözleşmede yapacağı değişikliklerin izlenebilmesi amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı izni şartı getirilecek. Teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketi tarafından bölge alanları dışında Değerlendirme Kurulunun kararı üzerine Bakanlıkça izin verilmesi halinde kuluçka merkezi açılabilecek.
Bölgelerde altyapı, idare binası, Ar-Ge binası, atölye ve kuluçka merkezi inşasıyla atölyelerde kullanılacak makine, ekipman ve yazılımlarla Ar-Ge ve yenilik faaliyetleriyle tasarım faaliyetlerini desteklemeye yönelik yönetici şirketçe yürütülen veya yürütülecek kuluçka programları, teknoloji transfer ofisi hizmetleri ve teknoloji iş birliği programlarıyla ilgili giderler, yardım amacıyla Bakanlık bütçesine konulan ödenekle sınırlı olmak üzere karşılanabilecek. Bölgelerde yer alan firmalara, istihdam ettikleri doktora öğrencisi Ar-Ge personeli için 2 yıl süreyle ve stajyer istihdam edenlere, Bakanlık bütçesine konulacak ödenekle sınırlı olmak üzere destek sağlanacak.
1 Ocak 2022'den itibaren yıllık beyanname üzerinden istisna edilen kazançlarının tutarı 1 milyon lira ve üzerinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından, bu tutarın yüzde 2'si pasifte geçici bir hesaba aktarılacak. Aktarılması gereken tutar yükümlülüğü, yıllık bazda 20 milyon lirayla sınırlı olacak. Bu tutarın, geçici hesabın oluştuğu yılın sonuna kadar Türkiye'de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da bu kanun kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan diğer girişimcilere sermaye olarak konulması şart olacak.
TEŞVİKLERİN SÜRESİ UZATILIYOR
Yönetici şirketlerin elde ettikleri kazançlar ile bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin münhasıran bu bölgedeki yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları, 31 Aralık 2028'e kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesna olacak. Söz konusu süre daha önce 31 Aralık 2023 olarak belirlenmişti.
Gelir vergisi stopajı ve sigorta primi işveren hissesine ilişkin teşviklerden yararlanacak destek personeli sayısı, Ar-Ge ve tasarım personeli sayısının yüzde 10'unu aşamazken, toplam personel sayısı 15'e kadar olan bölge firmaları için bu oran yüzde 20 olarak uygulanacak. Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı, nitelikli sertifika verdiği kişilerin kimlik bilgilerini Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı vasıtasıyla uzaktan güvenilir bir biçimde tespit etmişse nitelikli sertifikayı kimlik kartına uzaktan güvenilir bir biçimde yükleyebilecek.
Elektronik mühür oluşturma amacıyla ilgili mühür sahibinin rızası veya talebi dışında, mühür oluşturma verisi veya mühür oluşturma aracını elde eden, veren, kopyalayan ve bu araçları yeniden oluşturanlar ile izinsiz elde edilen mühür oluşturma araçlarını kullanarak izinsiz elektronik mühür oluşturanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 50 günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılacak. Suçun elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı çalışanları tarafından işlenmesi halinde, bu cezalar yarısına kadar artırılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden teknoloji, teknolojik üretim ve yenilik faaliyetlerini desteklemek amacıyla girişim sermayesi fonlarına destek bütçesi aktarılabilecek.
Bingöl’de otomobil takla attı: 1 yaralı
Bayram öncesi kuruyemiş satışları gramaja düştü: 'Çerez parası' lafı, tarihe karıştı!
İran Dışişleri Bakanı ve BM Genel Sekreteri saldırıları görüştü
Avrupa Yetim Eli Kahramanmaraş'ta muhtaçlara yardımda bulundu
Pervari’de çocuklardan renkli Ramazan veda etkinliği
İşgalcilerden Lübnan'ın güneyine ve Beyrut'a saldırı: 9 şehit
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç’ten yoğun ziyaret programı
Diyetisyen Tekerek: Bayramda aşırı ve ağır yemekten sakının
ABD'nin terörle mücadele direktörü istifa etti: "İran savaşı İsrail için başlatıldı"
Kenya'daki sellerde ölü sayısı 71'e yükseldi
Yetimler Vakfı Kadir Gecesi'nde de Gazze'yi unutmadı
Van TSO Başkanı Takva: Devam eden savaş şehir ekonomisini olumsuz etkiliyor
Diyarbakır'da çarşı ve pazarlarda bayram hareketliliği
Çocuklar bayrama tıraş olarak hazırlandı
Bayburt’ta göçmen kaçakçılığı operasyonu: 5 şüpheli yakalandı
Malatya Büyükşehir Belediye meclisi mart ayı toplantıları tamamlandı
Yetimler Vakfı’ndan Kadir Gecesi’nde Yemen’e iftarlık desteği
Tedavide sosyal medya uyarısı: Modaya değil, doktora güvenin
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehirler camiler etrafında şekillenir
Kadir Gecesi camilerde yoğun katılımla ihya edildi
Bursa'da yapılan operasyonda çak sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi
Ateşkesin ardından Gazze'de 673 kişi şehit edildi
Elazığ'da yük treninde motor yangını paniği
Bakan Gürlek’ten Özgür Özel’e tepki: İddialar algı operasyonu
Gıda piyasaları komitesi toplandı: Arz güvenliği riski yok
"İşgal rejimi Kudüs üzerindeki stratejik emellerini gerçekleştirmeyi hedeflemekte"
Mescid-i Aksa'nın kapalı olmasına tepki gösteren kadınlardan Fatih Camii'nde sembolik eylem
Manisa’da uyuşturucu operasyonu: 22 şüpheli yakalandı
Türkiye-Kanada enerji iş birliği görüşmesi
Bayram öncesi şeker ve lokuma yoğun ilgi
Yükleniyor






