• BIST 100

    16696,42%-1,65
  • DOLAR

    43,85% 0,04
  • EURO

    51,82% 0,31
  • GRAM ALTIN

    7342,32% 0,87
  • Ç. ALTIN

    11845,61% 0,03

Teknoloji geliştirme bölgelerinde vergilerden istisna süresi uzatıldı

03 Şubat 2021, Çarşamba 14:08
03 Şubat 2021, Çarşamba 14:08
Teknoloji geliştirme bölgelerinde vergilerden istisna süresi uzatıldı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Teknoloji geliştirme bölgelerinde vergilerden istisna süresi uzatıldı

Yönetici şirketlerin elde ettikleri kazançlar ile teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin münhasıran bu bölgedeki yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançların, kurumlar ve gelir vergisinden istisna süresi 31 Aralık 2023'ten 31 Aralık 2028'e kadar uzatıldı.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, başvuruları değerlendirmek üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcisi başkanlığında, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, YÖK Başkanlığı, TÜBİTAK, TOBB, KOSGEB, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenecek teknoloji konusunda faaliyet gösteren, en az biri özel kuruluş olmak şartıyla iki kurum veya kuruluştan birer temsilcinin katılımıyla Değerlendirme Kurulu oluşturulacak. Değerlendirme Kurulu toplantılarına, genel müdür dışında yöneticiler de başkanlık edebilecek.

Bölge ilanından sonra kurulacak yönetici şirketin, belirtilen yükümlülüklere uygun faaliyet göstermesini temin için esas sözleşmesi ile bu sözleşmede yapacağı değişikliklerin izlenebilmesi amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı izni şartı getirilecek. Teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketi tarafından bölge alanları dışında Değerlendirme Kurulunun kararı üzerine Bakanlıkça izin verilmesi halinde kuluçka merkezi açılabilecek.

Bölgelerde altyapı, idare binası, Ar-Ge binası, atölye ve kuluçka merkezi inşasıyla atölyelerde kullanılacak makine, ekipman ve yazılımlarla Ar-Ge ve yenilik faaliyetleriyle tasarım faaliyetlerini desteklemeye yönelik yönetici şirketçe yürütülen veya yürütülecek kuluçka programları, teknoloji transfer ofisi hizmetleri ve teknoloji iş birliği programlarıyla ilgili giderler, yardım amacıyla Bakanlık bütçesine konulan ödenekle sınırlı olmak üzere karşılanabilecek. Bölgelerde yer alan firmalara, istihdam ettikleri doktora öğrencisi Ar-Ge personeli için 2 yıl süreyle ve stajyer istihdam edenlere, Bakanlık bütçesine konulacak ödenekle sınırlı olmak üzere destek sağlanacak.

1 Ocak 2022'den itibaren yıllık beyanname üzerinden istisna edilen kazançlarının tutarı 1 milyon lira ve üzerinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından, bu tutarın yüzde 2'si pasifte geçici bir hesaba aktarılacak. Aktarılması gereken tutar yükümlülüğü, yıllık bazda 20 milyon lirayla sınırlı olacak. Bu tutarın, geçici hesabın oluştuğu yılın sonuna kadar Türkiye'de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da bu kanun kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan diğer girişimcilere sermaye olarak konulması şart olacak.

TEŞVİKLERİN SÜRESİ UZATILIYOR

Yönetici şirketlerin elde ettikleri kazançlar ile bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin münhasıran bu bölgedeki yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları, 31 Aralık 2028'e kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesna olacak. Söz konusu süre daha önce 31 Aralık 2023 olarak belirlenmişti.

Gelir vergisi stopajı ve sigorta primi işveren hissesine ilişkin teşviklerden yararlanacak destek personeli sayısı, Ar-Ge ve tasarım personeli sayısının yüzde 10'unu aşamazken, toplam personel sayısı 15'e kadar olan bölge firmaları için bu oran yüzde 20 olarak uygulanacak. Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı, nitelikli sertifika verdiği kişilerin kimlik bilgilerini Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı vasıtasıyla uzaktan güvenilir bir biçimde tespit etmişse nitelikli sertifikayı kimlik kartına uzaktan güvenilir bir biçimde yükleyebilecek.

Elektronik mühür oluşturma amacıyla ilgili mühür sahibinin rızası veya talebi dışında, mühür oluşturma verisi veya mühür oluşturma aracını elde eden, veren, kopyalayan ve bu araçları yeniden oluşturanlar ile izinsiz elde edilen mühür oluşturma araçlarını kullanarak izinsiz elektronik mühür oluşturanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 50 günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılacak. Suçun elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı çalışanları tarafından işlenmesi halinde, bu cezalar yarısına kadar artırılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden teknoloji, teknolojik üretim ve yenilik faaliyetlerini desteklemek amacıyla girişim sermayesi fonlarına destek bütçesi aktarılabilecek.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Manisa’da ambulans ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Ramazanda zindan: 70 Filistinli esir kadın insanlık dışı şartlarda

7 ilde eğitime kar engeli

Gazze'de on binlerce hasta ve yaralı acil tahliye bekliyor

Netanyahu-Modi hattı: Bölgeyi kuşatma planı mı?

ABD'den baskı, İran'dan diplomasi vurgusu

İşgalcilerin kısıtlamalarına rağmen Aksa'da yatsı ve teravih safları doldu

Bingöl’ün bir ilçesinde eğitime kar engeli

Aydın’da uçurumda ölü bulunan olayla ilgili 4 tutuklama

Yalova’da 32 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Trabzon’da bölge valileriyle düzensiz göç toplantısı düzenlendi

Uşak’ta tağşiş şüphesiyle zeytinyağlarına el konuldu

Iğdır’da asayiş uygulamalarında 78 gözaltı

Kocaeli’de 21 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Edirne’de Hamzabeyli Gümrük Kapısı’nda 22 kilo skunk ele geçirildi

Dışişleri Bakanı Fidan İİT ülkelerinin büyükelçileriyle iftarda bir araya geldi

Ordu’da trafik ihlallerine drone destekli denetim

Gazze'de 18 bin 500 hasta ve yaralı acil tıbbi tahliye bekliyor

Erzurum’un 3 ilçesinde kar nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ATBR üyelerini Cumhurbaşkanlığı’nda kabul etti

Yapıcıoğlu: Cumhurbaşkanı Erdoğan'a süreç hakkındaki rapora ilişkin fikirlerimizi ilettik

İran Dışişleri Bakanı: Hem barışa hem de savaşa hazırız

HAKSİAD Ankara Şubesi öğrencilerle iftar sofrasında buluştu

Samsun’da termal drone destekli denetimde 13 kişiye ceza

Ankara'da sıcaklıklar eksiye düşecek

Bulgar yetkililer, Türkiye sınırında 1,43 milyon euro değerinde kokain ve altına el koydu

İçişleri Bakanlığında yardımcıların görev dağılımı belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletin, inancını yaşaması bunları zıvanadan çıkartıyor

İran Cumhurbaşkanı, ABD ile yapılacak dolaylı görüşmeler için "iyi beklentiler" gördüğünü söyledi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Manisa’da ambulans ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Ramazanda zindan: 70 Filistinli esir kadın insanlık dışı şartlarda

7 ilde eğitime kar engeli

Gazze'de on binlerce hasta ve yaralı acil tahliye bekliyor

Netanyahu-Modi hattı: Bölgeyi kuşatma planı mı?

ABD'den baskı, İran'dan diplomasi vurgusu