• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,94% 0,15
  • EURO

    51,96% 0,13
  • GRAM ALTIN

    7396,17% 0,88
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

Teknoloji geliştirme bölgelerinde vergilerden istisna süresi uzatıldı

03 Şubat 2021, Çarşamba 14:08
03 Şubat 2021, Çarşamba 14:08
Teknoloji geliştirme bölgelerinde vergilerden istisna süresi uzatıldı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Teknoloji geliştirme bölgelerinde vergilerden istisna süresi uzatıldı

Yönetici şirketlerin elde ettikleri kazançlar ile teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin münhasıran bu bölgedeki yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançların, kurumlar ve gelir vergisinden istisna süresi 31 Aralık 2023'ten 31 Aralık 2028'e kadar uzatıldı.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, başvuruları değerlendirmek üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcisi başkanlığında, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, YÖK Başkanlığı, TÜBİTAK, TOBB, KOSGEB, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenecek teknoloji konusunda faaliyet gösteren, en az biri özel kuruluş olmak şartıyla iki kurum veya kuruluştan birer temsilcinin katılımıyla Değerlendirme Kurulu oluşturulacak. Değerlendirme Kurulu toplantılarına, genel müdür dışında yöneticiler de başkanlık edebilecek.

Bölge ilanından sonra kurulacak yönetici şirketin, belirtilen yükümlülüklere uygun faaliyet göstermesini temin için esas sözleşmesi ile bu sözleşmede yapacağı değişikliklerin izlenebilmesi amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı izni şartı getirilecek. Teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketi tarafından bölge alanları dışında Değerlendirme Kurulunun kararı üzerine Bakanlıkça izin verilmesi halinde kuluçka merkezi açılabilecek.

Bölgelerde altyapı, idare binası, Ar-Ge binası, atölye ve kuluçka merkezi inşasıyla atölyelerde kullanılacak makine, ekipman ve yazılımlarla Ar-Ge ve yenilik faaliyetleriyle tasarım faaliyetlerini desteklemeye yönelik yönetici şirketçe yürütülen veya yürütülecek kuluçka programları, teknoloji transfer ofisi hizmetleri ve teknoloji iş birliği programlarıyla ilgili giderler, yardım amacıyla Bakanlık bütçesine konulan ödenekle sınırlı olmak üzere karşılanabilecek. Bölgelerde yer alan firmalara, istihdam ettikleri doktora öğrencisi Ar-Ge personeli için 2 yıl süreyle ve stajyer istihdam edenlere, Bakanlık bütçesine konulacak ödenekle sınırlı olmak üzere destek sağlanacak.

1 Ocak 2022'den itibaren yıllık beyanname üzerinden istisna edilen kazançlarının tutarı 1 milyon lira ve üzerinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından, bu tutarın yüzde 2'si pasifte geçici bir hesaba aktarılacak. Aktarılması gereken tutar yükümlülüğü, yıllık bazda 20 milyon lirayla sınırlı olacak. Bu tutarın, geçici hesabın oluştuğu yılın sonuna kadar Türkiye'de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da bu kanun kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan diğer girişimcilere sermaye olarak konulması şart olacak.

TEŞVİKLERİN SÜRESİ UZATILIYOR

Yönetici şirketlerin elde ettikleri kazançlar ile bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin münhasıran bu bölgedeki yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları, 31 Aralık 2028'e kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesna olacak. Söz konusu süre daha önce 31 Aralık 2023 olarak belirlenmişti.

Gelir vergisi stopajı ve sigorta primi işveren hissesine ilişkin teşviklerden yararlanacak destek personeli sayısı, Ar-Ge ve tasarım personeli sayısının yüzde 10'unu aşamazken, toplam personel sayısı 15'e kadar olan bölge firmaları için bu oran yüzde 20 olarak uygulanacak. Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı, nitelikli sertifika verdiği kişilerin kimlik bilgilerini Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı vasıtasıyla uzaktan güvenilir bir biçimde tespit etmişse nitelikli sertifikayı kimlik kartına uzaktan güvenilir bir biçimde yükleyebilecek.

Elektronik mühür oluşturma amacıyla ilgili mühür sahibinin rızası veya talebi dışında, mühür oluşturma verisi veya mühür oluşturma aracını elde eden, veren, kopyalayan ve bu araçları yeniden oluşturanlar ile izinsiz elde edilen mühür oluşturma araçlarını kullanarak izinsiz elektronik mühür oluşturanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 50 günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılacak. Suçun elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı çalışanları tarafından işlenmesi halinde, bu cezalar yarısına kadar artırılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden teknoloji, teknolojik üretim ve yenilik faaliyetlerini desteklemek amacıyla girişim sermayesi fonlarına destek bütçesi aktarılabilecek.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Sahte polis çetesine eş zamanlı operasyon: 4 tutuklama

Aksaray’da yasa dışı avcılık yapan iki kişiye 191 bin TL ceza

Siirt’te kar yağışı nedeniyle 6 araç zincirleme kazaya karıştı

Bot arızalandı, AFAD mahsur kalan 2 kişiyi kurtardı

Umut Kervanı ve Yetimler Vakfı'ndan Malatya'da geleneksel iftar buluşması

Suriye’de mayın patlaması: 3 ölü, 2 yaralı

Siirt’te kardan kapanan köylerdeki hastalar hastanelere ulaştırıldı

Filipinler, Japonya ve ABD'den Bashi Kanalı'nda tatbikat

Ukrayna ile Slovakya arasında Drujba petrol boru hattı gerginliği

Nijerya'da pazar yerine silahlı saldırı: 21 ölü, çok sayıda yaralı

İzmir'de çatı onarımı sırasında genç işçi yüksekten düşerek hayatını kaybetti

Siirt'te 9 kilo 300 gram kubar esrar ele geçirildi

Kongo'da 171 cesedin bulunduğu iki toplu mezar tespit edildi

Siyonist işgalciler Ramazan ayında da saldırıyor: Gazze'de 7 şehit çok sayıda yaralı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Malatya'da OSB sayısı 5'e yükseliyor

Afganistan-Pakistan geriliminin son dönemdeki tırmanışının ardında ne var?

Yollara Güvenle Çıkmak İçin Sanayide Hummalı Çalışma

Brezilya'daki sel ve toprak kayması: 59 ölü, 15 kayıp

Samsun'da otomobil şarampole devrildi: 4 yaralı

ABD, Venezuela petrolü taşıyan tankere tamamen el koymak istiyor

Hollanda Savunma Bakanı Yeşilgöz, barış sonrası Ukrayna'ya asker gönderebileceklerini ima etti

Rusya’dan Google’a rekor ceza

İran'daki İngiliz personeli geçici olarak geri çekildi

Sağlık Bakanlığı’ndan 'Okullarda Uyuşturucu Testi' iddialarına yalanlama

Venezuela’dan ABD'ye yaptırım çağrısı

Pakistan-Afganistan gerginliği devam ederken çatışmalar nedeniyle can kayıpları arttı

Ağrı’da Akşam ezanı 15 dakika gecikmeli okundu

Kazakistan'da kafede gaz patlaması: 7 ölü, 19 yaralı

Küçük iyilikler büyük mutluluklar getiriyor

Rusya, Ukrayna'da 4 yerleşim birimini ele geçirdiğini duyurdu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sahte polis çetesine eş zamanlı operasyon: 4 tutuklama

Aksaray’da yasa dışı avcılık yapan iki kişiye 191 bin TL ceza

Siirt’te kar yağışı nedeniyle 6 araç zincirleme kazaya karıştı

Bot arızalandı, AFAD mahsur kalan 2 kişiyi kurtardı

Umut Kervanı ve Yetimler Vakfı'ndan Malatya'da geleneksel iftar buluşması

Suriye’de mayın patlaması: 3 ölü, 2 yaralı

Siirt’te kardan kapanan köylerdeki hastalar hastanelere ulaştırıldı