• BIST 100

    10208,76%-1,56
  • DOLAR

    41,79% 0,15
  • EURO

    48,73% -0,27
  • GRAM ALTIN

    5724,11% -1,68
  • Ç. ALTIN

    9886,33% 1,99

Temmuz ayında ihracat yüzde 11 arttı

28 Ağustos 2025, Perşembe 15:46
28 Ağustos 2025, Perşembe 15:46
Temmuz ayında ihracat yüzde 11 arttı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İhracat 2025 yılı Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11 artarak 24 milyar 938 milyon dolar oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2025 yılı Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,0 artarak 24 milyar 938 milyon dolar, ithalat yüzde 5,4 artarak 31 milyar 383 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-Temmuz döneminde ihracat yüzde 5,1, ithalat yüzde 6,9 arttı

Genel ticaret sistemine göre ihracat 2025 yılı Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artarak 156 milyar 317 milyon dolar, ithalat yüzde 6,9 artarak 212 milyar 220 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2025 Temmuz ayında yüzde 12,8 artarak 20 milyar 492 milyon dolardan, 23 milyar 108 milyon dolara yükseldi.

Temmuz ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat yüzde 7,7 artarak 23 milyar 482 milyon dolardan, 25 milyar 289 milyon dolara yükseldi.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Temmuz ayında 2 milyar 181 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi yüzde 10,1 artarak 48 milyar 397 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 91,4 oldu.

Dış ticaret açığı Temmuz ayında yüzde 11,8 azaldı

Temmuz ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 azalarak 7 milyar 305 milyon dolardan, 6 milyar 444 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2024 Temmuz ayında yüzde 75,5 iken, 2025 Temmuz ayında yüzde 79,5 oldu.

Dış ticaret açığı Ocak-Temmuz döneminde yüzde 12,2 arttı

Ocak-Temmuz döneminde dış ticaret açığı yüzde 12,2 artarak 49 milyar 809 milyon dolardan, 55 milyar 903 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2024 Ocak-Temmuz döneminde yüzde 74,9 iken, 2025 yılının aynı döneminde yüzde 73,7'ye geriledi.

Temmuz ayında imalat sanayinin toplam ihracattaki payı yüzde 95,5 oldu

Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2025 Temmuz ayında imalat sanayinin payı yüzde 95,5, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı yüzde 2,2, madencilik ve taş ocakçılığı sektörünün payı yüzde 1,6 oldu.

Ocak-Temmuz döneminde ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin payı yüzde 94,4, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı yüzde 3,4, madencilik ve taş ocakçılığı sektörünün payı yüzde 1,6 oldu.

Temmuz ayında ara mallarının toplam ithalattaki payı yüzde 65,2 oldu

Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2025 Temmuz ayında ara mallarının payı yüzde 65,2, sermaye mallarının payı yüzde 17,2 ve tüketim mallarının payı yüzde 17,0 oldu.

İthalatta, 2025 Ocak-Temmuz döneminde ara mallarının payı yüzde 69,0, sermaye mallarının payı yüzde 14,4 ve tüketim mallarının payı yüzde 16,4 oldu.

Temmuz ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu

Temmuz ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 970 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 696 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 1 milyar 570 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 504 milyon dolar ile Birleşik Arap Emirlikleri, 1 milyar 100 milyon dolar ile İtalya takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 31,4'ünü oluşturdu.

Ocak-Temmuz döneminde ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 12 milyar 880 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 9 milyar 856 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 9 milyar 407 milyon dolar ile ABD, 7 milyar 754 milyon dolar ile İtalya ve 6 milyar 602 milyon dolar ile Irak takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 29,7'sini oluşturdu. 

İthalatta ilk sırayı Çin aldı

İthalatta Çin ilk sırayı aldı. Temmuz ayında Çin'den yapılan ithalat 4 milyar 638 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 3 milyar 561 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 3 milyar 6 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 736 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 545 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 46,2'sini oluşturdu.

Ocak-Temmuz döneminde ithalatta ilk sırayı Çin aldı. Çin'den yapılan ithalat 28 milyar 594 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 25 milyar 267 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 17 milyar 647 milyon dolar ile Almanya, 9 milyar 995 milyon dolar ile ABD, 9 milyar 529 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 42,9'unu oluşturdu.     

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat yüzde 8,5 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2025 Temmuz ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 8,5 artarken, ithalat yüzde 5,8 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2025 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 11,2, ithalat yüzde 5,4 arttı.

Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı yüzde 4,2 oldu

Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.4 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Temmuz ayında ISIC Rev.4'e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 95,5' oldu. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 4,2 oldu. Ocak-Temmuz döneminde ISIC Rev.4'e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 94,4 olarak gerçekleşti. Ocak-Temmuz döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 3,7 oldu.

Temmuz ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 83,6 oldu. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 12,7 olarak gerçekleşti. Ocak-Temmuz döneminde imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 80,9 oldu. Ocak-Temmuz döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 11,1 şeklinde gerçekleşti.

Özel ticaret sistemine göre, 2025 yılı Temmuz ayında, ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,2 artarak 22 milyar 649 milyon dolar, ithalat yüzde 8,3 artarak 29 milyar 391 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Temmuz ayında dış ticaret açığı yüzde 0,4 azalarak 6 milyar 771 milyon dolardan, 6 milyar 741 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2024 Temmuz ayında yüzde 75,1 iken, 2025 Temmuz ayında yüzde 77,1'e yükseldi.

İhracat 2025 yılı Ocak-Temmuz döneminde 141 milyar 981 milyon dolar oldu

Özel ticaret sistemine göre ihracat, 2025 yılı Ocak-Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 artarak 141 milyar 981 milyon dolar, ithalat yüzde 7,4 artarak 198 milyar 159 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-Temmuz döneminde dış ticaret açığı yüzde 12,3 artarak 50 milyar 16 milyon dolardan, 56 milyar 177 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2024 Ocak-Temmuz döneminde yüzde 72,9 iken, 2025 yılının aynı döneminde yüzde 71,7'ye geriledi. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: temmuz ayında ihracat yüzde 11 arttı

Petro: ABD, Venezuela ve Guyana'nın petrolünü istiyor, saldırılarının arkasında petrol hırsı yatıyor

Batman'da beton mikseri devrildi: Bir yaralı

Kocaeli’de freni boşalan tanker 8 araca çarptı

Araştırmaya göre Yapay zekâ, sağlıksal sorularda hatalı çıkarımlar yapabiliyor

Su seviyesinin yükselmesiyle mahsur kalan aile kurtarıldı

Filipinler'i Fengshen Fırtınası vurdu

Diyarbakır Kitap Fuarı 2'nci gününde de yoğun ilgi görüyor

Samsun'da 153 bin sentetik ecza ele geçirildi: 4 gözaltı

HAMAS, ateşkese bağlılığını vurgulayarak işgalin ihlallerini sıraladı

Kuzey Makedonya'da halk yerel seçimler için sandık başında

BYD, Çin’de 115 bin aracı geri çağırıyor: Batarya ve motor arızası tespit edildi

Diyarbakır'da 9'uncu Kitap Fuarı başladı

Mardin’de hafif ticari araç akaryakıt istasyonuna daldı

Bakan Kacır, yerli hava-hava füzelerinin test başarısını duyurdu

İşgalciler Batı Şeria’da 3’ü çocuk 20 Filistinliyi alıkoydu

Malatya'da zincirleme kaza: 1'ağır 3 yaralı

Osmaniye'de 4,1 büyüklüğünde deprem

Kassam  Tugayları'ndan Refah'taki çatışmalara ilişkin açıklama: Olay, bilgimiz dışındadır

Batman Milletvekili Ramanlı: Halkımız bize yol gösteren en önemli rehberdir

Gazze'de şehit sayısı 68 bin 159'a ulaşırken işgal 47 kez ateşkesi ihlal etti

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın: Malatya'ya ikinci hayvan barınağını kazandırıyoruz

Yüksek gerilim hattı direğinden düşen işçi hayatını kaybetti

Batman Çayı'nda bulunan dini kitaplara yönelik adli soruşturma başlatıldı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Muhtarlarımız milletimizin sesidir

Batman'da park halindeki ticari araç yandı

Fransa'daki Louvre Müzesi'nden tarihi mücevherler çalındı

İşgalciler, Batı Şeria'da bir kişiyi şehit etti

Alimlerden seferberlik çağrısı: Gazze sadece bir coğrafya değil, ümmetin onurudur

BESO Başkanı Çiftçi: Esnafın gücüyle şehrimizi daha müreffeh bir geleceğe taşıyacağız

Türkiye ve İran arasında çevre iş birliği

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Petro: ABD, Venezuela ve Guyana'nın petrolünü istiyor, saldırılarının arkasında petrol hırsı yatıyor

Batman'da beton mikseri devrildi: Bir yaralı

Kocaeli’de freni boşalan tanker 8 araca çarptı

Araştırmaya göre Yapay zekâ, sağlıksal sorularda hatalı çıkarımlar yapabiliyor

Su seviyesinin yükselmesiyle mahsur kalan aile kurtarıldı

Filipinler'i Fengshen Fırtınası vurdu

Diyarbakır Kitap Fuarı 2'nci gününde de yoğun ilgi görüyor