Terörün yerini huzura bıraktığı Cudi Dağı etekleri pamuk tarlalarına dönüştü

Tarih: 18.11.2022 13:35 Güncelleme: 18.11.2022 13:35
Terörün yerini huzura bıraktığı Cudi Dağı etekleri pamuk tarlalarına dönüştü
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Terörün yerini huzura bıraktığı Cudi Dağı etekleri pamuk tarlalarına dönüştü

Şırnak’ın Silopi ilçesi Cudi Dağı etekleri terörün yerini huzura bırakmasıyla pamuk tarlalarına dönüştü. Tarlalardaki pamuk, genç kızların gelir kaynağı oldu.
Türkiye-Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Silopi ilçesinin Cudi Dağı eteklerindeki tarlalarda pamuğun hasadı, yöredeki genç kızların geçim kaynağı oldu. Cudi Dağı eteklerindeki pamuk tarlalarında sabahın erken saatlerinden itibaren çevre köylerden minibüslerle gelen genç kızlar, pamuk hasadına başlıyor. Günün ilk ışıklarıyla tarlaların yolunu tutan genç kızlar, evlerinden getirdikleri yemekler ile kahvaltı yaptıktan sonra güneş batana dek tarlada çalışıyor.
Dikenler arasından pamuk toplayan genç kızlar, pamuk hasadında çalışarak, aile bütçesine katkıda bulunduklarını belirtti. Mevlüde Özkan, “Gün boyu güneşin altında çalışıyoruz. Sabah saat 04.00’da uyanıp, akşam saat 19.00’da eve gidiyoruz. Günde 100 kilo toplayabilirsek, 250 TL kazanıyoruz. İşimiz çok zor. Parmaklarımız hepsi patlıyor. Okul okumak istiyorum ama okuyamıyorum. Çünkü aileme destek olmak zorundayım. Biz bu işi isteyerek yapmıyoruz, mecbur olduğumuz için yapıyoruz” dedi.
Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürü Selman Demirel, pamuğun 3 ilçede ekildiğini söyledi. Demirel, 'Silopi, Cizre ve İdil ilçelerinde üretimi yapılıyor. 2021 yılında 45 bin dekar alanda üretim gerçekleştirmiştik. 2022 yılında ise 60 bin dekar alanda bir üretim gerçekleştirdik. 2021 yılında 29 bin ton pamuk elde edildi. 2022 yılında ise 39 bin ton elde edilecek. 2022 yılında çiftçilerimize 40 milyona yakın bir destekleme çalışmamız devam etmektedir. İlimizde pamuk üretiminin olması biraz da dışa bağımlılığı düşürdü. Eskiden Şırnak dışarıya göç veren bir ildi. Çukurova’ya gidip çalışırlardı. Bizim şimdi kadın çiftçilerimize yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Burada kadınlarımız kendi arazilerinde, kendi bölgelerinde, kendi istihdam alanlarında, kazançlarını sağlamaktadırlar. Bu da bizim için güzel bir alan çalışması olmuştur' diye konuştu.
[gallery ids=',60826,60827,60828,60829,60830,60831,60832,60833,60834,60835']

M23 isyancıları, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki Uvira'dan çekilmeye başladı

Tekirdağ’da narkotik operasyonlarında 178 kişi hakkında işlem yapıldı

Gazze'deki çadırların yüzde 90'ı son yağışlarla birlikte sular altında kaldı

İzmir’de su ürünlerine yönelik denetimlerde 516 kilogram balığa el konuldu

Malatya'da tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Antalya’da 24 papağan ele geçirildi

Ordu’da 164 yatırımcıya kırsal kalkınma desteği

Direniş liderlerinin sürgündeki zaferi Mercu'z Zuhur 33'üncü yılında

Tayland-Kamboçya çatışmalarında 19 Tayland askeri öldü

MKE tüfeğin kalifikasyon süreçleri başarıyla tamamlandı

IHO EBRAR, Etiyopya'da ihtiyaç sahiplerine umut oldu

Karabük’te çöplerle dolu evden 10 kamyon atık çıkarıldı

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Hz. Mevlâna’nın 752'nci Vuslat Yıl Dönümünde Gülbang Duası okundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan "Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü” mesajı

Kırıkkale’de 3 servis aracı çarpıştı: 10 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Yerli üretimi destekleyen ve adil bir ekonomik yapıyı önceleyen her çalışmanın yanındayız

Lavrov: İran'la askeri-teknik işbirliği geliştiriyoruz

Konya’da peçeteye emdirilmiş sentetik bonzai ele geçirildi

Macron, yapay zeka tarafından üretilen darbe videosunu kaldırtamadı

Konya AKOM’dan çiftçilere zirai don uyarısı

AB, Rusya'dan doğalgaz ithalatını aşamalı olarak sonlandıracak

Bingöl’de trafik kazası: 2 yaralı

Soykırım, kıtlık ve kaybettirilme: 2025 yılı Filistinli çocuklar için felaket yılı oldu

Türkiye Taşkömürü 263 yeni personel alacak

Gaziantep'te hırsızlık suçundan aranan hükümlü yakalandı

Çevre, Şehircilik Bakanlığının, 2026 bütçesi TBMM’de kabul edildi

İsra Holding’den HAKSİAD’a iade-i ziyaret

Türkiye ve Ürdün arasında sosyal hizmetlerde iş birliği adımı

YÖK Başkanı Özvar: ABD ve Avrupa’da baskı gören akademisyenlere kapımız sonuna kadar açık

Yükleniyor