• BIST 100

    9330,3%0,20
  • DOLAR

    39,39% 0,46
  • EURO

    45,72% 1,01
  • GRAM ALTIN

    4325,53% -0,05
  • Ç. ALTIN

    6972,78% -0,60
Terziler, eski bayram yoğunluğunu özlüyor
GÜNDEM
Tarih: 24.03.2025 16:25
Güncelleme: 24.03.2025 16:25
Kaynak: ILKHA
Terziler, eski bayram yoğunluğunu özlüyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Batman’da terzi esnafı, geleneksel bayram alışverişlerinin ve terzi işlerinin eskisi gibi yoğun olmadığını söyledi.

Batman’da, bayramlar geçmişte terzilerin en yoğun dönemlerinden biriydi. Takım elbise, pantolon ve hatta palto dikimleri, bayrama özel siparişlerle terzi dükkanlarını hareketlendirirdi.

Ancak zamanla değişen alışveriş alışkanlıkları ve hazır giyim sektörü, terzi esnafının işlerini zorlaştırmış durumda.

Artan fiyatlar ve düşen alım gücü, hem terzilerin iş yapma biçimlerini hem de insanların bayram alışverişlerini etkiliyor.

Hazır giyim sektörünün büyümesiyle beraber ve artan fiyatların işleri zorlaştırdığını belirten terzi esnafı, eskiden bayrama bir ay kala işleri yetiştirme telaşına girdiklerini ama şu anda o yoğunluğun kalmadığını söyledi.

Batmanlı terzi Metin Kaya, eski bayram coşkusunun yerini şimdiki ekonomik zorlukların aldığını dile getirdi.

"Eskiden bayrama bir ay kala millet siparişlerini verirdi"

Eskiden işlerinin çok yoğun olduğunu belirten Kaya, "Çünkü eskiden terzilere rağbet daha çoktu. Eskiden insanlar daha çok dikimle uğraşıyorlardı. Şu anda ise hazır giyime daha çok yönelmişler. Eskiden takım elbise, pantolon, tek ceket hatta bazen palto ve pardösü bile dikiyorduk. Eskiden bayramdan bir ay önce siparişlerini veriyorlardı ve biz de bayrama yetiştiriyorduk. Tabii, gücümüzden fazla olan siparişleri de alamıyorduk. Eskiden hep dikim olduğu için insanlar fazla elbise almazdı." dedi.

"Eski yoğunluğumuz yok"

Şu anda eski bayram yoğunluğunun ve heyecanının olmadığını belirten Kaya, "Çünkü insanların alım gücü azalmış durumda. Her şeyin fiyatı bayağı artmış. Hatta şu anda terzilerin dikimi, hazır giyimden daha uygun. Bizde kumaşına göre fiyatlar değişiyor. Çünkü kumaş fiyatları her gün değişiyor. Bugün bin 800 liraya diktiğimiz pantolonu, birkaç gün sonra 2 bin liraya çıkıyor. Böyle olunca sattığımızın yerini dolduramıyoruz. Şu anda eski dikim yoğunluğumuz olmadığı gibi, tamir yoğunluğumuz da yok. Bize gelen elbise siparişlerini ise geldiği gibi yapıp teslim ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Hazır giyim arttığı için terzilerin işi düştü"

"Eskiden bayrama en az 15 gün kala heyecanlanıp seviniyor ve tüm elbise ve ihtiyaçlarımızı alıyorduk." diyen vatandaş Cemil Yıldızhan ise şunları söyledi:

"Ama şimdi ise tek başımayım ve 13 bin lira emekli maaşı almama rağmen bana yetmiyor. Şimdi herkes takım elbise dikemiyor. Çünkü bir takım elbisenin fiyatı 15 bin liradan aşağı değil. Hazır giyim arttığı için şimdi çarşıya gidip en uygun olanı seçip alıyoruz. Eski bayramlar daha iyiydi. Eskiden durumu olan ya takım elbise diktirirdi ya da bir gömlek bir pantolon diktirirdi." (İLKHA)

Pezeşkiyan: ABD, siyonist rejimi dizginlemezse daha acı karşılık vereceğiz

Bingöl’de orman yangını

Örtü yangınında 2 ev küle döndü

Bingöl’de göçmen kaçakçılığı operasyonu

Adana’da trafik denetimlerinde 10 bin 789 sürücüye ceza kesildi

İran: Bu gece israil'i daha sert vuracağız

Gazze'deki direniş, işgal kuvvetlerini etkisiz hale getirdi

Bolu'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Kabine toplandı

Mardin’de 11’inci kattan düşen üniversite öğrencisi hayatını kaybetti

Araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Yoğun stres, "kırık kalp" sendromuna neden oluyor

Son 30 yılın en büyük altyapı hamlesi

Prof. Dr. Vasfi Aşur: Gazze için uluslararası yardım girişimleri ümmet bilincini yeniden canlandırmakta

Wutip Tayfunu'nun yol açtığı selde 6 ölü, 1 kayıp

İran Dışişleri Bakanı, Japon mevkidaşıyla görüştü

Trump’tan kapsamlı sınır dışı talimatı

Kongo'da sel ve toprak kaymaları: 29 ölü

Bingöl'de Gazze için anlamlı etkinlik

Ağrı'da fırıncılar zam talepleri kabul edilmeyince marketlere ekmek satışını durdurdu

Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Rusya 6 binden fazla askerin cenazesini Ukrayna'ya teslim etti

TOKİ şantiyesinde korkutan yangın

Bingöl'de tarihi eser operasyonu

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan Yeniden Refah Partisi'ne ziyaret

Şanlıurfa’da motosikletlere yönelik şok uygulamada 28 araç ele geçirildi

Hindistan'da köprü çöktü: 4 ölü

Yeşilyurt'ta yollar yenileniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve Putin ile görüştü

Gazze'de şehit sayısı 55 bin 400'ü aştı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Pezeşkiyan: ABD, siyonist rejimi dizginlemezse daha acı karşılık vereceğiz

Bingöl’de orman yangını

Örtü yangınında 2 ev küle döndü

Bingöl’de göçmen kaçakçılığı operasyonu

Adana’da trafik denetimlerinde 10 bin 789 sürücüye ceza kesildi

İran: Bu gece israil'i daha sert vuracağız

Gazze'deki direniş, işgal kuvvetlerini etkisiz hale getirdi