• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,11
  • EURO

    44,64% -0,54
  • GRAM ALTIN

    4175,09% -1,44
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

TESK Genel Başkanı Palandöken: Kurban derileri kesinlikle zayi edilmemeli

GÜNDEM 3.06.2025 11:03:32 0
TESK Genel Başkanı Palandöken: Kurban derileri kesinlikle zayi edilmemeli

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanların derilerinin zayi edilmemesi gerektiğini belirterek, bu derilerin deri sanayisinin ihtiyacının yüzde 20’sini karşıladığını ve bilinçli kesimle ekonomiye ciddi katkı sağlanabilec

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kurban derilerinin bilinçli şekilde işlenmesinin hem ekonomik hem de dini açıdan önemine dikkat çekti.

Kaliteli bıçaklarla ve ehil kasaplarla yapılan kesimlerin, derinin israf edilmeden sanayiye kazandırılmasını sağladığını belirten Palandöken, “Deri ithalatımız her yıl artıyor. Bu nedenle elimizdeki kaynağı doğru değerlendirmemiz şart.” dedi.

Palandöken, “Kurban Bayramı’ndan sonra derilerin güzel şekilde çıkarılması halinde ülkemize önemli bir girdi sağlanıyor. Yoksa biliyorsunuz biz deri ihtiyacımızı karşılamak için deri ithal ediyoruz. Her yıl yaptığımız ithalat, yıllar geçtikçe daha da pahalı hale geliyor. Deri sektöründe 2,5 milyar dolarlık bir ithalat yapıyoruz. Bu, gerçekten önemli bir rakam. Biz bunun ancak yüzde 20’sini karşılayabiliyoruz. Bu nedenle derilerin düzgün şekilde istif edilmesi, tuzlanması ve sanayiye gönderilebilmesi çok önemli.” şeklinde konuştu.

“Deri sanayimiz için muntazam kesim şart”

Etin ve derinin israf edilmemesinin hem dini açıdan hem de ekonomik olarak çok önemli olduğunu ifade eden Palandöken, “Derilerin muntazam yüzülmesi, bıçak yaralarının az olması ve ehil kişiler tarafından kesilmiş hayvanlardan elde edilmesi gerekiyor. Böylece en az zayiatla bu deriler, deri sektöründe değerlendirilebilir hale gelir. Bu sürecin bilinçli bir şekilde yapılması lazım. Aksi halde ithalat rakamları bugünkünden daha da yukarı çıkacak. Biliyorsunuz, Euro ve doların fiyatı her geçen gün biraz daha artıyor. Bu da ithalatımızda önemli bir açık meydana getirecek. Kurban Bayramı’nda yapılacak ibadetlerin vecibelerini yerine getirmek için kesimlerin kasaplık mesleğini edinmiş insanlar tarafından yapılması gerekiyor. En önemlisi de derilerin sanayide kullanılabilir hale getirilmesi.” şeklinde konuştu.

“Her noktada denetim zor ama eğitim mümkün”

Geçtiğimiz yıl deri sektörünün dış ticaret açığı verdiğini vurgulayan Palandöken, “Her yıl yapılan bu ibadetler sırasında, aynı zamanda ekonomik olarak da ithalatın azaltılmasına yönelik çalışmalar dikkatli bir şekilde yürütülmeli. Elbette her kesim noktasında bunu denetleyecek bir insan bulundurmak mümkün değil. Ancak bu işlemleri yapacak kişilere önceden eğitim verilmesi gerekiyor. Böylece deriler, sanayiye daha çok girebilecek israfı olmayacak şekilde hazırlanabilir. Bunun için belirli eğitimlerin verilmesi şart.” diye konuştu. (İLKHA)

Bayramda gezmek yerine sınava hazırlanmayı tercih ettiler

Umut Kervanı, Bursa’da kurban bağışlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor

Hacılar, teşrik günlerinin ilkinde cemreleri taşladı

BM: israil, uluslararası gazetecilerin Gazze'ye girişini engelleyerek gerçeklerin üzerini örtüyor

AB'den siyonist rejime kısmi yaptırım sinyali

Madleen gemisi bugün Gazze'ye ulaşacak

UNICEF'ten acil çağrı: Gazze'de çocuklar yok ediliyor, derhal ateşkes ilan edilmeli

BM: "Gazze İnsani Vakfı" yardımları savaş aracı olarak kullanıyor

Sivas'ta KKKA nedeniyle ölenlerin sayısı 6'ya yükseldi

Yahudiler ekini ve nesli ifsad etmeyi sürdürüyor

Kurbanlık hayvanların derisini satmak caiz mi?

Han Yunus ve Refah'ta bu sabah 17 şehit

İşgalcinin yeni oyunu: Gazze'de yerel çetelerle direnişi parçalama taktikleri

Gazze'de adım adım işgal: Kuzeyde zorunlu göç emri

Meteorolojiden 10 kente sağanak uyarısı

Uluslararası Çalışma Örgütü'nden tarihi karar: Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü verildi

Ebu Ubeyde: Daha fazla tabut karşılamaya hazırlanın

Gazze'de direniş: Siyonist rejim 4 askerinin öldürüldüğünü, 17'sinin yaralandığını kabul etti

Siyonist rejim El-Cezire'nin Ramallah bürosunu kapattı

Kurban Bayramı'nda katliam: Siyonist rejim Gazze'de 31 Filistinliyi şehit etti

Otomobil uçuruma yuvarlandı: 4 yaralı

İzmir açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Rusya: Sumi ve Donetsk bölgelerinde 7 yerleşim yerini ele geçirdik

Kırklareli'nde zincirleme kaza: 1 ölü, 3 yaralı

“Özgürlük Gemisi” Gazze'ye doğru yoluna devam ediyor

ABD ile Çin arasında yeni ticaret görüşmesi

Şili'de 6,4 büyüklüğünde deprem

Polonya, ABD'den helikopteri alımını erteledi

Diyarbakır'daki bina yangını soruşturmasında yeni gelişme

Balata yangını sonucu çekici kullanılamaz hale geldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ