• BIST 100

    9277,01%2,98
  • DOLAR

    39,12% -0,18
  • EURO

    44,55% -0,71
  • GRAM ALTIN

    4218,82% -1,02
  • Ç. ALTIN

    6703,26% -0,16

Tezhip ustası, köklerinden beslenerek sanatını geleceğe aktarıyor

GÜNDEM 2.06.2025 12:41:06 0
Tezhip ustası, köklerinden beslenerek sanatını geleceğe aktarıyor

1991 yılında Ağrı’da doğan ve sanat yolculuğuna küçük yaşlarda başlayan tezhip sanatçısı, Özge İnan bugün kendi atölyesinde öğrenciler yetiştirerek geleneksel sanatı geleceğe taşıyor.

1991 yılında Ağrı’da doğan küçük yaşta ailesiyle birlikte İzmir’e, ardından Bursa’ya taşınan Özge İnan, lise eğitimini Bursa’da, üniversite eğitimini Isparta’da, yüksek lisansını ise İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde tamamladı.

Lise yıllarında farklı sanat dallarında eğitim alan İnan, tezhiple üniversite yıllarında tanıştı. 2017 yılında tezhip eğitimini tamamladıktan sonra profesyonel kariyerine adım atan İnan, bir buçuk yıl boyunca Bursa’daki tarihi Irgandı Köprüsü’nde dersler verdi. Ardından kendi sanat atölyesini kurarak çalışmalarını burada sürdürmeye başladı.

Özge İnan, tezhip sanatının anlamla yaşayıp anlamla ilerlediğini söyledi.

Genelde sanatla iç içe olduğunu belirten İnan " Özellikle tezhip sanatına yönelmemin sebebi, tezhipte kendimi özgürce ifade ettiğimi fark etmemdi. Renklerin ve helezonların birbirleriyle olan ahenkli gösterisi beni kendine çekti. Bu nedenle tezhip sanatını daha çok seviyorum. Tezhiple minyatürü karıştırsam da, genelde tezhip alanında çalışmalar yapıyorum." şeklinde konuştu.

"Bu sanatların geleceğe aktarılması gerekiyor"

Geçmiş yıllarda tezhip sanatına şimdiki kadar ilgi olmadığını söyleyen İnan " Zamanla üniversitelerde bu alanda bölümler açıldı. Kurslar da çoğalmaya başlayınca, tezhip sanatı ilgi görür ve tanınır hale geldi. Geçmişe göre artık herkes bu sanatı daha çok biliyor, görüyor ve öğrenmek istiyor. Bu nedenle sanata olan ilgi arttı. Bu sanatların geleceğe aktarılması gerekiyor. Çünkü bu, geçmişte unutulmuş bir sanat değil. Hem alaylı hem de mektepli olarak bu sanatları bir şekilde devam ettirmemiz gerekiyor." dedi.

"Sadece bir yazıyı süsleme amacı gütmüyoruz"

Sanata düz mantıkla değil; hem anlam katarak hem de bir bakış açısı kazandırarak ilerlemek gerektiğini vurgulayan İnan "Derslerimde en çok buna dikkat ediyorum. Sadece bir yazıyı süsleme amacı gütmüyoruz. Hem anlam katmaya çalışıyoruz hem de attığımız her çizgiyi anlamlı hale getirmeye çalışıyoruz. Verilmesi gereken bütün detayları öğrencilerime veriyorum ki onlar da tezhip sanatının başka detaylarına ilgi duysunlar, bu alanda nasıl ilerleyebileceklerini düşünsünler. Tezhip sanatı geçmişe göre hem gelişti hem de gelişerek devam ediyor. Kimsenin donuk kaldığı bir sanat değil." şeklinde konuştu.

Mesleğine devam etmesinin en büyük nedeninin, işini severek yapması olduğunu vurgulayan İnan " Hem öğretmeyi seviyorum hem de öğrenci yetiştirerek onlarla beraber bir şeyler yapmayı ve onlara yeni şeyler katmayı önemsiyorum. Öğrencilerimin bakış açılarının nasıl değiştiğini görmek beni mutlu ediyor. Bu nedenle çalışmalarımı öğrencilerimle birlikte sürdürmek, bana daha çok keyif veriyor.

"Yapay zekâ tasarım yapabilir ama anlam katamaz"

Yapay zekâ ve teknolojinin sanat üzerindeki etkilerine de değinen İnan " Yapay zekâ ve teknolojinin sanata olumlu ya da olumsuz etkisine biz karar verebiliriz. Zamanında internet yoktu, internet gelince herkes korktu. Ama şu an interneti faydalı olabilecek şekilde kullanabiliyoruz. Yapay zekâ bir şeyler tasarlayabilir ama ona anlam katamaz." diye konuştu.(İLKHA)

Polonya'da cumhurbaşkanlığı sonuçları, hükümeti güven oylamasına sevk etti

Lee, Güney Kore'de sıkıyönetim kargaşasının ardından devlet başkanı seçildi

Büyükçekmece Belediye Başkanı tutuklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kurtulmuş’u kabul etti

Uluslararası havayolları Tel Aviv'e uçuşların askıya alınmasını uzattı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani: Katar ziyaretinde bir dizi mutabakata vardık

Numan Kurtulmuş, TBMM başkanlığına yeniden seçildi

İşgal askeri Şucaiye'deki direniş pususunda öldü

Adana'da zincirleme kaza: 2 yaralı

Trafo merkezinde aşırı yüklenmeden yangın çıktı: 150 kırsal mahalle elektriksiz kaldı

Balıkesir'de orman yangını

Gazze Şeridi'nde yardım almak isteyenlere yönelik yeni katliamda 27 kişi şehit oldu

BM Güvenlik Konseyi'nde beş ülke seçildi

Uluslararası Af Örgütü, Gazze'de yaşanan felaketten uluslararası toplumu ve ABD'yi sorumlu tuttu

Öğretmenlerin yer değiştirme sonuçları açıklandı

Sınır Tanımayan Doktorlar: Sudanlı mülteciler Çad'da "zor koşullarla" karşı karşıya

Ukrayna, Kırım Köprüsü'nü su altı patlayıcılarıyla vurduğunu açıkladı

Bingöl’de hırsızlık suçundan aranan şahıs yakalandı

Bingöl’de trafik kazası: 3 kişi yaralandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'nu kabul etti

Battalgazi'ye yeni millet bahçesi yapılacak

Kurban Bayramı öncesi bıçak bileme yoğunluğu başladı

Hollanda Başbakanı istifa etti

MASFED Başkanı Erkoç: En büyük önlem sürücünün sorumluluğudur

Şırnak’ta sokak kavgasında taş ve sopalar havada uçuştu

Bakanlıktan, CHP Genel Başkanı Özel'in "akaryakıt istasyonları" hakkındaki iddialarına yanıt

2025 Mayıs ayı ihracat rakamları açıklandı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Belediye kaynaklarını verimli bir şekilde kullanarak hizmet üretiyoruz

Adana'da bir haftada 12 bin 740 sürücüye ceza kesildi

Mardin Umut Kervanı’ndan bayram öncesi yüzlerce aileye şeker yardımı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ