• BIST 100

    16649,43%-0,01
  • DOLAR

    43,48% 0,00
  • EURO

    51,58% -0,01
  • GRAM ALTIN

    6677,59% -1,62
  • Ç. ALTIN

    11383,46% -2,09

Ticaret Bakanı Bolat ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi

11 Ekim 2024, Cuma 14:21
11 Ekim 2024, Cuma 14:21
Ticaret Bakanı Bolat ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ağustosta cari işlemler hesabının 4,3 milyar dolar fazlayla son 5 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleştiğini belirtti.

Ekonomi programı ve dış ticaret politikalarının olumlu sonuçlar vermeye devam ettiğini belirten Bakan Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Ağustos Ayında Son 5 Yılın En Yüksek Cari İşlemler Fazlası Elde Edildi: 4,3 Milyar Dolar

Yıllık Bazda Son 2,5 Yılın En Düşük Cari İşlemler Açığı Başarıldı: 11,3 Milyar Dolar

- 2024 Yılı Ağustos ayında Cari İşlemler Hesabı 4,3 milyar dolar fazla ile son 5 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşmiştir.

- 2024 yılı Ağustos ayında 12 aylık Cari İşlemler Açığı 11,3 milyar dolar ile 2022 yılı Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine gerilemiştir.

- Cari İşlemler Hesabı 2021’den bu yana ilk defa üst üste 3 aydır fazla vermiştir.

- Cari İşlemler Hesabı, 2024’ün ilk 8 ayında sadece 9,7 milyar dolar açık vermiştir.

- Cari İşlemler Açığı son 15 ayda tam 44,4 milyar dolar azalmıştır.

- 2023 yılı hizmetler ihracatı TÜİK tarafından 106,0 milyar dolara revize edilmiştir. Yıllıklandırılmış bazda Ağustos ayı itibariyle hizmetler ihracatımız ise 111,1 milyar dolara yükselerek rekorunu yenilemiştir.

- İhracattaki Artış ve İthalattaki Düşüş, Dengeli Bir Büyüme Yapısını da Desteklemektedir.

- Cari İşlemler Hesabındaki Güçlü İyileşme, Makroekonomik İstikrarı Pekiştirerek Ekonomimizin Geleceğine Dair Olumlu Bir Tablo Sunmaya Devam Ediyor.

· 2024 yılı Ağustos ayında cari işlemler hesabında 4,3 milyar dolar ile fazla verilmiştir. Böylelikle bir önceki yılın aynı ayına göre cari işlemler hesabından 3,8 milyar dolarlık iyileşme kaydedilmiştir.

· Cari işlemler açığı, 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %75,2 oranında azalışla 9,7 milyar dolar olarak kaydedilmiştir.

· Böylelikle tepe noktası olan 2023 yılı Mayıs ayında 55,6 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, sonraki aylarda tam 44,4 milyar dolar azalarak, 2024 Ağustos ayı itibariyle 11,3 milyar dolara gerilemiştir. Böylelikle yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, 2022 yılı Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine gerilemiştir.

· 2024 Ağustos ayında yıllıklandırılmış ihracatımız, yıllık bazda %3,5’lik artış ile 262,0 milyar dolara yükselmiştir. Aynı ayda yıllıklandırılmış ithalat ise %8,3’lük azalışla 340,7 milyar dolara gerilemiştir. Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı %33,6 oranında azalarak 78,7 milyar olurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı 8,8 yüzde puan artarak %76,9’a yükselmiştir.

· 2023 Mayıs ayında yıllık dış ticaret açığı 122 milyar dolar olup, 15 ayda tam 43,5 milyar dolar azalmıştır.

· TÜİK’in yayınlandığı, “Uluslararası Hizmet Ticareti İstatistikleri”nde (UHTİ) gerçekleştirilen revizyon Ödemeler Dengesi İstatistiklerine yansımasıyla 2023 yılı hizmet ihracatımız 106,0 milyar dolara güncellenmiştir. Böylece 2023 yılı cari işlemler açığı ise 45,0 milyar dolardan 40,5 milyar dolara revize edilmiştir.

· Dış ticaret açığındaki gerilemeye, hizmet ihracatımızdaki artış da eşlik etmektedir. Hizmet gelirleri Ağustos ayında yıllıklandırılmış bazda 111,1 milyar dolar ile rekorunu yenilemiştir. Hizmetlerin altında yer alan seyahat gelirleri ise 52,5 milyar dolara yükselmiştir. Mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekler ve ithalatı düşürmeye yönelik tedbirlerin uygulamadaki sonuçları ile cari işlemler açığında önemli bir gerileme kaydedilmiştir.

· Mal ve hizmet ticaretindeki olumlu seyrin devamı ile cari işlemler hesabında görülen iyileşmenin devam etmesi öngörülmektedir.

· Dış ticaret dengesindeki olumlu gelişmeler, ekonomik büyümeyi daha dengeli hale getirirken, cari işlemler hesabındaki iyileşmeyle birlikte, makroekonomik istikrarı güçlendirmektedir. Ticaret Bakanlığı olarak, küresel mal ve hizmet ihracatındaki payımızı artırmak hedefiyle üretici ve ihracatçılarımızla sıkı iş birliği içinde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz." (İLKHA)

 

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Malatya Valisi Yavuz: Ailelerin yaşadığı dramı görmezden gelemeyiz

Macaristan, Rusya'dan enerji ithalatına getirilen yasağa karşı AB Adalet Divanı'na dava açtı

Barrot: Avrupa'ya Rusya ile doğrudan bir iletişim kanalı gerekli

Çorum'da tır ile cip çarpıştı: 4 yaralı

Madagaskar'da kasırga: 7 ölü

Şanlıurfa’da kuyumcuya silahlı soygun girişimi: 1 polis yaralandı

İngiltere Rus diplomatı sınır dışı etti

Diyarbakır'da zincirleme trafik kazası

Gaziantep'te hastalara refakatçi desteği verilecek

İtfaiyenin zamanında müdahalesi olası facianın önüne geçti

Şanlıurfa’da mısır silosunda iş kazası: 1 ölü

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Adana halkından madde bağımlılığına karşı ortak mücadele çağrısı

Suriye iç güvenlik güçleri Haseke’de konuşlanmaya başladı

Türkiye ile Mısır arasında tarım ve gıda sanayinde ekonomik iş birliği

GAİB 2026 yılının ilk ihracat verilerini açıkladı

Refah Sınır Kapısı faaliyete başladı

"Afganistan'da kadınların eğitiminden bahsedenler Gazze'de katledilen on binlerden söz etmiyor"

Onkoloji Uzmanları: Kanserin erken teşhisle tedavisi mümkün

Gaziantep'te aranan 524 şahıs yakalandı

Mersin merkezli kaçakçılık operasyonunda: 4 tutuklama

Memiş: Bazı insanlar İslam dinindeki kandillerle ilgili ifrat ve tefrite çok kaçmaktadır

Özkut Özdemir’den çok sert tepki: Şov yapmayın işinizi yapın

İran medyası: Pezeşkiyan, ABD ile nükleer mesele görüşmelerinin başlatılmasını istedi

Malatya Valisi Yavuz: Ocak ayında uyuşturucudan 67 kişi tutuklandı

Türkiye’nin yastık altı altın haritası açıklandı

Kayıp anne Nimet Kılıç için arama çalışmaları aralıksız sürüyor

Malatya'da sosyal yaşam merkezi yoğun ilgi görmeye devam ediyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya'mızın arıtmayla ilgili bütün sorunlarını çözüyoruz

Belediye Başkanı Geçit: Berat Kandili birlik, beraberlik ve arınma gecesidir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya Valisi Yavuz: Ailelerin yaşadığı dramı görmezden gelemeyiz

Macaristan, Rusya'dan enerji ithalatına getirilen yasağa karşı AB Adalet Divanı'na dava açtı

Barrot: Avrupa'ya Rusya ile doğrudan bir iletişim kanalı gerekli

Çorum'da tır ile cip çarpıştı: 4 yaralı

Madagaskar'da kasırga: 7 ölü

Şanlıurfa’da kuyumcuya silahlı soygun girişimi: 1 polis yaralandı

İngiltere Rus diplomatı sınır dışı etti