EKONOMİ 10.04.2025 12:45:29 0

TİM Başkanı Gültekin: Maliyet yapılarındaki ciddi bozulmalar, ihracatın rekabet gücünü zayıflatıyor

TİM Başkanı Gültekin: Maliyet yapılarındaki ciddi bozulmalar, ihracatın rekabet gücünü zayıflatıyor
Haberi Sesli Oku

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ev sahipliğinde düzenlenen “TİM Bölgesel İhracat Buluşmaları” programı Bursa’da gerçekleştirildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ev sahipliğinde düzenlenen “TİM Bölgesel İhracat Buluşmaları” programı TİM Başkanı Mustafa Gültepe, UİB Koordinatör Başkanı ve OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik’in yanı sıra birlik başkanları ve çok sayıda ihracatçının katılımıyla gerçekleştirildi.

"Bölgesel savaşların ihracat siparişlerini zayıflatması, bir dizi sorun ihracat yapmayı zorlaştırıyor"

Açılışta konuşan Uludağ İhracatçılar Birlikleri (UİB) Başkanı Baran Çelik, "Uludağ İhracatçı Birlikleri olarak, 2024 yılında ihracatımızı önceki yıla kıyasla yüzde 6 artırarak 39 milyar dolara çıkardık. Birlik olarak ülke ihracatına ciddi katkı sunmaya devam ediyor, ülkemizin en büyük ikinci ihracatçı birliği olma konumumuzu sürdürüyoruz. Küresel talep daralması, özellikle AB ekonomilerindeki durgunluk, yüksek enflasyon ve maliyet artışları sonucu rekabetçiliğimizin azalması, bölgesel savaşların ihracat siparişlerini zayıflatması gibi bir dizi sorun ihracat yapmayı zorlaştırıyor." dedi.

"Küresel ticaret giderek daha karmaşık hale geldi"

Çelik, "Karşılaştığımız zorluklarla başa çıkmak, ihracatımızı daha ileri seviyelere taşımak adına istişare kültürünü güçlendirmeli, iş birliğini artırmalı ve ortak akılla hareket ederek süreçlerimizi daha etkin hale getirmeliyiz. Bölgesel ve sektörel bazda karşılaşılan sorunları ele almak ve bu doğrultuda yenilikçi stratejiler geliştirmek, ihracat potansiyelimizi daha da artıracaktır. Küresel ticaretin giderek daha karmaşık hale geldiği günümüzde, ihracatçılarımızın sürdürülebilir başarı elde edebilmesi için iş birliği ve dayanışma hayati önem taşıyor." diye belirtti.
 

Bursa'nın ülke ihracatı açısından stratejik öneme sahip olduğunu dile getiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültekin, "Bursa, 2024 yılı itibariyle yaklaşık 17 milyar dolarlık ihracat hacmiyle Türkiye ekonomisine güçlü katkı sunmaya devam etmektedir. Otomotiv, tekstil, makine ve kimya gibi öncü sektörlerde öne çıkan Bursa, 2025 yılının ilk çeyreğinde ise 4,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir." dedi.

"Hedeflere ulaşmak için ihracatta yıllık en az yüzde 7 büyüme gerekiyor"

Türkiye genelinde, yaklaşık 66 bin ihracatçının 2024 yılı itibariyle 262 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten Gültekin, hedefin 2025’te 280 milyar dolar, 2028’de ise 375 milyar dolar mal ihracatı ve 200 milyar dolar hizmet ihracatı olmak üzere toplam 575 milyar dolara ulaşmak olduğunu belirtti.

"Son 1,5 yılda maliyet yapılarındaki ciddi bozulmalar, ihracatçımızın rekabet gücünü zayıflatmıştır"

Gültekin, "İlk üç ayda ihracat performansımız ocak ayında yüzde 5,8 artarken, şubat ayında yüzde 1,8 düşüş göstermiş, mart ayında ise yüzde 3,2 artmıştır. Bu tablo gösteriyor ki, 280 milyar dolarlık hedefe ulaşabilmemiz için daha yüksek büyüme oranlarına ihtiyacımız var. Son 1,5 yılda maliyet yapılarındaki ciddi bozulmalar, ihracatçımızın rekabet gücünü zayıflatmıştır. Özellikle işçilik maliyetlerindeki artış, sektörler arasında ciddi dengesizlikler oluşturmuştur. Asgari ücretteki yüzde 467’lik artış, üretim maliyetlerinin tüm bileşenlerini etkileyerek sanayicimizin uluslararası pazardaki rekabetçiliğini olumsuz yönde etkilemiştir." şeklinde konuştu.

"Enflasyon, kur ve faiz dengesinin yeniden sağlanması gerekir"

İhracatın artışı kadar, bu artışın tabana yayılmasının da önemli olduğuna söyleyen Gültekin, "Sadece belli başlı sektörlerde değil, tüm sektörlerde istikrarlı bir büyüme sağlanması gerekir. İhracatçı firma sayısı düşüyor. İhracatın sürdürülebilirliği için yeni firmaların bu sürece dahil edilmesi elzemdir. Mevcut ekonomik koşullar ve maliyet baskısı, yeni firmaların pazara girişini zorlaştırmakta, fiyat rekabetinde dezavantaj oluşturmaktadır. Burada hepimize düşen sorumluluklar var. Enflasyon, kur ve faiz dengesinin yeniden sağlanması, üretim maliyetlerinin kontrol altına alınması ve ihracatçıya yönelik destek politikalarının daha etkin bir şekilde hayata geçirilmesi gerekmektedir." diye konuştu. (İLKHA)

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

BM: Esad rejiminin çöküşünden bu yana 1,4 milyondan fazla Suriyeli evlerine döndü

Çocuklar tatil gününde hayvanat bahçesine akın etti

Yeni Zelanda'da şiddetli yağış ve rüzgarlar nedeniyle OHAL ilan edildi

Diyarbakır'da fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi

Diyarbakır'da şiddetli rüzgâr çatının uçmasına yol açtı

HAKSİAD'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı

Gazze'de can kaybı 52 bin 418'e yükseldi

Düzce’de servis minibüsü kaza yaptı: 8 işçi yaralandı

Mısır'da kamyonet devrildi: 7 ölü 9 yaralı

Şanlıurfa'da sağanak yağış etkili oldu

Bangladeş serbest ticaret bölgesi kuracak

Mardin’de şiddetli fırtına etkili oldu

Meteoroloji'den Bursa'ya kuvvetli yağış uyarısı

İran'dan ABD'ye yaptırım tepkisi

HAMAS'tan hareketi yasaklayan İsviçre'ye tepki

İşgalci çetesinin Lübnan’a hava saldırısında 3 kişi hayatını kaybetti

Kütahya'da 4,2 büyüklüğünde deprem

Yükleniyor