• BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

TMMOB: Mardin’de akan yer üstü suyu yok denecek kadar azaldı

GÜNDEM 24.03.2025 17:25:00 0
TMMOB: Mardin’de akan yer üstü suyu yok denecek kadar azaldı

TMMOB Mardin İl Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan 2025 Mardin Su Raporu’nda, bölgedeki su varlıklarının hızla tükenmekte olduğu ve ciddi risklerle karşı karşıya bulunduğu vurgulandı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mardin İl Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan “Su Varlıkları, Sorun Analizi, Riskler ve Çözüm Stratejileri Raporu” kamuoyuyla paylaşıldı.

 Açıklanan raporda, Mardin’deki su varlıklarının tükenme noktasına geldiği belirtilirken, suyun yanlış kullanımı ve kirlenmesine de dikkat çekildi.

Mardin Mimarlar Odası Şubesi’nde düzenlenen toplantıda, Harita ve Kadastro Mühendisleri Mardin İl Temsilcisi ve TMMOB Mardin İl Koordinasyon Üyesi Harita Mühendisi Agit Özdemir, raporun detaylarını kamuoyuna sundu.

“Mardin’de akan yer üstü suyu kalmadı”

Konuyla ilgili konuşan Özdemir, yaptıkları araştırmalar sonucunda Mardin’deki yer üstü sularının büyük oranda tükendiğini belirtti.

Özdemir, “Bugün burada Mardin’deki su varlıklarını incelediğimiz, riskleri ortaya çıkardığımız, sorunları tespit ettiğimiz ve buna karşı oluşturduğumuz çözüm önerilerini konuştuğumuz bir basın toplantısı gerçekleştirdik. Amacımız, yaşam için en önemli varlıklardan biri olan suyun nasıl bir riskle karşı karşıya olduğunu kamuoyuna açıklamak, koruyucu önlemler geliştirmek ve ilgili kurumları harekete geçirmeye yönelik farkındalık oluşturmaktır. Mardin’de hemen hemen akan yer üstü suyu kalmadı. Özellikle Mezopotamya havzası için büyük önem taşıyan Çavçav suyu, mesire alanlarındaki yapılaşma, ticari faaliyetler, turizm aktiviteleri ve maden ocakları nedeniyle ciddi risk altında.” şeklinde konuştu.

“Savur Çayı yaz aylarında kuruma noktasına geliyor”

Mardin’de içme ve kullanma suyunun büyük ölçüde Beyazsu Havzası’ndan karşılandığını belirten Özdemir, Savur Çayı yaz aylarında kuruma noktasına geldi. Bu durumun temel nedenleri arasında yanlış sulama yöntemleri, yerleşim yerlerinden gelen atık sular ve koruyucu önlemlerin eksikliği yer alıyor. Aslında bütün dereler ve akarsular, yanlış sulama pratikleri, yerleşim yerlerinden gelen atık sular ve gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle kuruma noktasına geliyor. Mevcut su kaynaklarının korunması için acil önlemler alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Sondaj kuyuları 850 metreye kadar indi”

Özdemir, yer altı sularının da hızla tükendiği belirterek, “Rapor kapsamında yer altı sularını da inceledik ve tarımsal sulama ile olan ilişkisini değerlendirdik. Yakın zamanda, yaklaşık dört yıl öncesine kadar 400 metre derinliğe kadar açılan sondaj kuyularının, bugün 850 metreye kadar indiğini tespit ettik. Bu, suyun giderek daha derinlere çekildiğini ve yer altı su rezervlerinin hızla tükendiğini gösteriyor. Dolayısıyla yanlış sulama yöntemlerinin düzeltilmesi ve modern sulama tekniklerine geçilmesi, atık suların dere yataklarına bırakılmasının engellenmesi ve arıtma sistemlerinin güçlendirilmesi, Mezopotamya havzasındaki su kaynaklarının korunması için yapılaşma ve maden ocaklarının denetlenmesi, yer altı sularının daha bilinçli ve kontrollü kullanılması için yeni düzenlemeler getirilmelidir.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

 

Mescid-i Aksa Endişesi: “Yaşanabilecek En Büyük Felaket”

Taziye Evi İçin Yeşil Alan Yok Edilmesin!”

Batman'da balkon çöktü 3 ölü 6 yaralı

Tekstil Sektöründe Büyük Gelişme: Keçioğlu Makina’dan Batman’a Dev Yatırım

İran'ın füze harekatında Bat Yam'da 10 siyonist öldü

Şırnak’tan Gazze’deki soykırıma tepki direnişe destek çağrısı

Traktörü tamir ederken altında kalan işçi hayatını kaybetti

Van'da sulama kanalında erkek cesedi bulundu

İnşaat işçilerinin kaldığı şantiyede korkutan yangın

İran'dan ABD'ye: Nükleer müzakereler anlamsız hale geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü

Rusya ile Ukrayna arasında ağır hasta asker takası yapıldı

Van’da şap hastalığı nedeniyle hayvan ticareti durduruldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Bakan Işıkhan Mardin’de bir dizi ziyaret gerçekleştirdi

Gazze'de can kaybı 55 bin 297'ye yükseldi

İran'dan 3 ülkeye uyarı: israile yardım ederseniz üslerinizi vururuz

Güney Afrika'da sel felaketi: 78 ölü

Yaz aylarının serinletici lezzeti Cizre limonatası coğrafi işaret ile tescillendi

Adana'da kontrolden çıkan otomobil iş yerine daldı

Siyonist işgalcilerden Han Yunus'ta yeni katliam hazırlığı

Hindistan'da meydana gelen uçak kazasında ölü sayısı 270'e yükseldi

Şanlıurfa'da halk sağlığını tehdit eden ürünlere ceza

Şanlıurfa'da 170 dönümlük buğday tarlasında yangın

Rusya 1200 Ukraynalı asker ve sivilin cenazesini teslim etti

Mardin Peygamber Sevdalıları’ndan yaz tatilinde manevi eğitim seferberliği

Motosikletin çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Doğru: Başıboş köpek sorununa çözüm bulunmalı

Diyetisyen Korkmaz: Kolestrolü yüksek bireylerde beslenme önemlidir

HÜDA PAR Solhan İlçe Başkanı Uyar, çürümeye terk edilen parklara dikkat çekti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ