• BIST 100

    11183,00%1,66
  • DOLAR

    41,26% -0,07
  • EURO

    48,99% 0,82
  • GRAM ALTIN

    4899,19% 0,30
  • Ç. ALTIN

    8025,91% 1,72

TOFED: Bayram üzeri zam yok, bakanlığın belirlediği fiyatları uyguluyoruz

12 Mart 2025, Çarşamba 15:56
12 Mart 2025, Çarşamba 15:56
TOFED: Bayram üzeri zam yok, bakanlığın belirlediği fiyatları uyguluyoruz
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bayram sürecinde biletlerin yüzde 30 zamlı satılacağına ilişkin konuşan TOFED Başkan Yardımcısı Musa Çaktır, söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığını, mevcut durumda bakanlığın belirlediği fiyatların indirimli olarak uygulandığını, bayram sürecinde i

Büyük İstanbul Otogarı'nda firma işleten esnaflar ile Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkan Yardımcısı Musa Çaktır, son günlerde otobüs bilet fiyatlarının bayram sürecinde yüzde 30 zamlı uygulanacağına dair iddialar ile ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten firma yetkilileri ile TOFED yetkililerinden Musa Çaktır, Ulaştırma Bakanlığı tarafından belirlenen fiyatların mevcut durumda yüzde 30 indirimle uygulandığını, bayram sürecinde ise normal seviyelere çekileceğini, fiyatların bakanlık tarafından elektronik olarak takip edildiğini, fiyatı fazla yazmak gibi bir durumun söz konusu dahi olamayacağını ifade ettiler.

TOFED Başkan Yardımcısı Musa Çaktır

"Fiyatlarımız bakanlık tarafından denetleniyor"

Medyaya yansıyan zam haberlerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkan Yardımcısı Musa Çaktır, "Hep aynı şeyi söylüyoruz. Genel anlamda büyük bir algı var. Kış sürecinde Ulaştırma Bakanlığı'nın bize verdiği rayiç oranında yetki verdiği yüzde 30'luk indirimi uyguluyoruz. Kışın işlerimizin yoğun olmadığı süreçte insanlar memleketlerine ziyaretlerini rahatlıkla yapmaları için kendimizden fedakârlık yaparak, otobüs doluluk oranlarını da makul seviyelerde tutarak indirim yapıyoruz. UETDS sisteminde her taraftan fiyatlarımız görülmektedir. Verdiğimiz fiyatlar direkt bakanlığın önüne düşmektedir. Belirlenen fiyatın üzerinde fiyat verdiğimizde yolcu başına yaklaşık olarak 11 bin lira hem idari ceza alıyoruz hem de mesleki cezalar alıyoruz. Dolayısıyla fiyatlar 700 liraydı da rahatlıkla bin liraya çıkardık diye bir şey yok. Arabalarımız bazen bayram üstü tek taraflı gidiyor, dönüşte boş geliyor. Bunları da göz önünde bulunduruyoruz ve gerçek fiyatlarımıza dönüyoruz. Bunu da zam yaptılar diye algı yapıyorlar. Halkımıza hiçbir şekilde zam olmadığını belirtmek isterim." dedi.

Hanifi Uğur

"Bin liralık bileti bin bir liraya kesemeyiz"

Bayram öncesi veya bayram sonrası fiyat farkının uygulanmadığını söyleyen firma sahiplerinden Hanifi Uğur, "Biz direk Ulaştırma Bakanlığına bağlıyız ve bakanlığın belirlediği fiyatları uyguluyoruz. Kafamıza göre fiyat belirleyemeyiz. Sistemlerimizin hepsi otomatik ve fiyatları Ulaştırma Bakanlığı kendisi yükler. Bugün bin lira olan bir bilet fiyatını bin bir liraya kesme şansımız yok. Bakanlık bize yüzde 30 indirim yapma hakkı veriyor. Biz de bin liralık bileti 700 liraya kesebiliyoruz. Bin liralık bileti 690 liraya kesemeyiz. Bakanlıktan 4 ayda bir fiyat alıyoruz. Fiyat düşürmek istediğimizde ise Rekabet Kurulu'ndan fiyat alıyoruz. Alınan fiyatı 4 ay içerisinde de değiştiremiyoruz. Mevcut durumda bakanlığın verdiği fiyatın yüzde 30 altında uyguluyoruz. Bayram sürecinde de bakanlığın belirlediği fiyatları uyguluyoruz." diye konuştu.

Alaattin Şenlik

"Herkes hukuki anlamda uygulanması gerekeni yapıyor"

Ulaştırma Bakanlığı'ndan alınan fiyat tarifesine göre fiyatlarını belirlediklerini aktaran firma yetkililerinden Alaattin Şenlik, "Her fiyat tarifesinde taban ve tavan fiyatı var. Zam diye bir şey yok. Bin liralık bir bileti 700 liraya kadar düşebiliyoruz. Ulaştırma Bakanlığı bizi denetliyor. UETDS diye bir sistem var. Bu sistem ile fiyatı ne bin bir lira ne de 699 lira yazamam. Ancak bin lira ile 700 lira arasında istediğim fiyatı yazabilirim. Her bayram öncesinde bu şekilde algılar yapılıyor. Herkes hukuki anlamda uygulanması gerekeni yapıyor." şeklinde konuştu.

Cengiz Özer

"Ulaştırma bakanlığının belirlediği fiyat ne ise onu yazıyoruz"

Fiyatlarda artış yapılmadığına dikkati çeken firma sahiplerinden Cengiz Özer ise "Fiyatlarımız şu anda normal. Artış dedikleri 2 günlük bayram yoğunluğunda Ulaştırma Bakanlığı'nın bize verdiği fiyatı uygulamaktır. Bazı yerlerde fırsatçılık yaptığımız söyleniyor ama böyle bir şey yok. Ulaştırma bakanlığının belirlediği fiyat ne ise onu yazıyoruz. Bunun haricinde söylenen sözler yalandır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Guterres: BM Güvenlik Konseyi’nin yapısı reforma ihtiyaç duyuyor

Bayrampaşa Belediyesi’ne yolsuzluk soruşturması: 20 tutuklama

Mardin'de boş arazide bir kişinin cansız bedeni bulundu

İran ve Rusya, ortak tatbikat yaptı

AB, işgalci rejime ticaret kısıtlamaları getirmeyi planlıyor

İletişim Başkanı Duran: “israilin Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”

Sumud Filosu'ndaki Sinan Akılotu: Yarın İtalyan filosuyla buluşacağız

Samsun’da kereste fabrikasında yangın

Yemen'de işgalin katlettiği 32 gazeteci defnedildi

Esenyurt’ta servis minibüsü anne ve bebeğine çarptı: 1 ölü

Şanlıurfa’da asansör bakımı sırasında elektrik faciası: 1 ölü

Şırnak'tan Sumud Filosu'na destek:"İnsanlığın ve vicdanın sesi ve direnişi"

Ensarullah, işgal rejimini füze ve İHA'larla hedef aldı, milyonlarca işgalci sığınaklara kaçtı

Bingöl’de köy muhtarı araçta ölü bulundu

Papua Yeni Gine’de 6 büyüklüğünde deprem

Kürdistan Sosyalist Partisi'nden HÜDA PAR'a ziyaret

İşgalin başlattığı kara saldırısında sabahtan bu yana 100'den fazla şehit

Balıkçılara 4,7 milyar TL ÖTV'si sıfıra indirilmiş yakıt desteği

Kocaeli’de çocuklarının önünde babasını tokatlayan sürücü tutuklandı

Emekli İmam Yağmurcu, 36 yıldır sürdürdüğü aktarcılıkla şifaya vesile oluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kurtulmuş’u kabul etti

Batman'da eğitim yılı kaynak kitap kriziyle başladı

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi eylül ayı toplantıları sona erdi

UNICEF: Gazze'de yarım milyon çocuk psikolojik travma yaşıyor

Batman'da mucur yüklü tır iki otomobile çarptı

Şanlıurfa’da kayıp genç sulama kanalında ölü bulundu

Dışişleri'nden işgalci rejimin Gazze şehrinde başlattığı kara saldırısına tepki

Bakan Kurum: Deprem bölgesine ekstra konut kontenjanı ayıracağız

İLKHA muhabiri Küresel Sumud Filosu'nun Tunus sürecini anlattı

Malatya'da kırsal mahalleye yeni yol

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Guterres: BM Güvenlik Konseyi’nin yapısı reforma ihtiyaç duyuyor

Bayrampaşa Belediyesi’ne yolsuzluk soruşturması: 20 tutuklama

Mardin'de boş arazide bir kişinin cansız bedeni bulundu

İran ve Rusya, ortak tatbikat yaptı

AB, işgalci rejime ticaret kısıtlamaları getirmeyi planlıyor

İletişim Başkanı Duran: “israilin Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”

Sumud Filosu'ndaki Sinan Akılotu: Yarın İtalyan filosuyla buluşacağız