• BIST 100

    9178,6%0,48
  • DOLAR

    38,64% 0,05
  • EURO

    43,98% 0,06
  • GRAM ALTIN

    4208,86% -1,31
  • Ç. ALTIN

    6812,65% -0,03

Toksinlerin vücutta neden olduğu yükün sağlığa etkileri neler?

SAĞLIK 30.01.2025 16:00:12 0
Toksinlerin vücutta neden olduğu yükün sağlığa etkileri neler?

Modern yaşamın getirdiği toksinler, vücudumuzda birikerek sağlığımızı tehdit ediyor.

Vücuttaki toksik yükün, kişinin vücudunda birikmiş zararlı kimyasallar, toksinler ve ağır metallerin genel miktarını ifade ettiğini kaydeden uzmanlar, vücudun toksinleri genellikle karaciğer, böbrekler, ter bezleri ve bağırsaklar gibi organlar aracılığıyla atmaya çalıştığını ancak, fazla miktarda toksin biriktiğinde veya vücut bu toksinleri yeterince etkili bir şekilde atamadığında, toksik yükün artarak sağlık üzerinde olumsuz etkiler oluşturabildiğini söylüyor.

Detoks yapmanın en iyi yolunun, sağlıklı beslenip mevsiminde ve doğal besinleri tüketmek, yeterli su içmek ve fiziksel aktiviteyi arttırmak olduğunu dile getiren Beslenme uzmanı Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu vücuttaki toksik yük ve sağlık üzerine etkilerini değerlendirdi.

Toksik yük nedir?

Vücuttaki toksik yükün, kişinin vücudunda birikmiş zararlı kimyasallar, toksinler ve ağır metallerin genel miktarını ifade ettiğini kaydeden Hatunoğlu, “Vücut, toksinleri genellikle karaciğer, böbrekler, ter bezleri ve bağırsaklar gibi organlar aracılığıyla atmaya çalışır. Ancak, fazla miktarda toksin biriktiğinde veya vücut bu toksinleri yeterince etkili bir şekilde atamadığında, toksik yük artar ve sağlık üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir. Toksik yükün birikmesi, farklı organ sistemlerinde işlevsel bozukluklara, bağışıklık sistemi zayıflamasına, inflamasyona ve kronik hastalıklara yol açabilir.” dedi.

Kirleticiler hava, su veya besin yoluyla vücuda alınarak toksik yük artıyor

Günlük yaşamda en sık maruz kalınan toksin kaynaklarının, çevresel faktörlerden beslenmeye, stres düzeylerinden alışkanlıklara kadar geniş bir yelpazeye yayıldığını ifade eden Hatunoğlu, “Çevresel faktörler, özellikle hava, su ve toprak kirliliği gibi doğal çevremizdeki kirleticilerle başlar ve hava yoluyla solunduğunda ya da su ve besin yoluyla vücuda alındığında zaman içinde toksik yükü artırabilir. Ayrıca günlük olarak kullanılan plastiklerdeki BPA’lar, kozmetik ürünlerdeki parabenler ve şampuanlardaki sentetik maddeler vücuda doğrudan zararlı etki yapabilen maddelerdir.” diye konuştu.

İşlenmiş gıdalar ve kronik stres de toksik yükü etkiliyor

Beslenmenin, toksinlere maruz kalmanın en yaygın ve sürekli yolu olarak karşımıza çıktığını dile getiren Beslenme Hatunoğlu, şöyle devam etti:

“İşlenmiş ürünler, şekerler ve katkı maddeleri vücudun detoksifikasyon sistemini zorlayarak vücutta birikmelerine yol açabilir. Ayrıca bazı besin kaynaklarında bulunan ağır metaller ile pestisit kalıntılarına uzun süre maruz kalmak ve düzenli olarak sigara ve alkol tüketimi de vücutta toksik yükün artmasına sebep olabilir. Kronik stres, vücutta inflamasyonu arttırabilir ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Stresin getirdiği bu değişiklikler, aynı zamanda toksinlerin vücutta daha uzun süre kalmasına ve atılmalarının engellenmesine neden olabilir. Ayrıca, uyku düzensizlikleri ve fiziksel hareketsizlik de toksinlerin atılmasını zorlaştırır; vücut, yeterince dinlenmediğinde ve hareket etmediğinde, ter yoluyla toksin atımı azalır.”

Toksik yükün doğurduğu zararlar neler?

Vücutta biriken toksik yük uzun dönemde bağışıklık sistemi sorunları, hormon düzensizlikleri, karaciğer hasarı, kardiyovasküler ve nörolojik sorunlara neden olabileceğini anlatan Hatunoğlu, “Bu nedenle bu riskleri azaltabilmek için antioksidandan zengin beslenme modeline uymak, bol su tüketmek, düzenli egzersiz yapmak, stres yönetimi ve uyku düzenine dikkat etmek oldukça önemlidir.” dedi.

Detoks diyetleri ve kürleri ne kadar etkili?

Sağlıklı bir bireyin vücudunun doğal detoksifikasyon sistemlerinin (karaciğer, böbrekler, bağırsaklar) toksinleri etkili bir şekilde attığını dile getiren Hatunoğlu, şunları söyledi:

“Detoks diyetlerinin çoğu, kısa vadeli ağırlık kaybı ve sindirim düzenini iyileştirme gibi sonuçlar oluşturabilir, ancak bu etkiler genellikle sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve kalori kısıtlamasından kaynaklanır. Ayrıca, bu tür diyetlerin uzun vadede sağlık üzerindeki etkileri ve güvenliği konusunda yeterli bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Detoks yapmanın en iyi yolu, sağlıklı beslenip mevsiminde ve doğal besinleri tüketmek, yeterli su içmek ve fiziksel aktiviteyi arttırmaktır. Tıbbi bir sorun olmadığı sürece vücut kendi detoksunu yapar. Sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıklarının, uzun vadede detoks diyetlerinin sunduğu hızlı düzeltmelerden çok daha değerli olduğu unutulmamalıdır.”

Ne gibi önlemler alınmalı

Toksin maruziyetini azaltmak için neler yapılması gerektiği konusuna da değinen Hatunoğlu, şeklinde sözlerini tamamladı:

“Toksin maruziyetini azaltmak için doğal temizlik malzemeleri kullanıp kimyasal kullanımını azaltmak, plastik kullanımını azaltmak, hava kalitesine dikkat etmek, pestisit ve katkı maddesi içeren besinlerin tüketimini azaltmak ve temiz su içmeye özen göstermek oldukça etkili yöntemlerdir.” (İLKHA)

Adana Valisi Köşger: Gençleri korumak hepimizin görevi

İstanbul'da uyuşturucu operasyonu: 16 kişi yakalandı

Depremzede esnaf, rezerv alan belirsizliği nedeniyle mağduriyet içerisinde

Amerika'da tutuklanan Rümeysa Öztürk için Ankara'da "Özgürlük" çağrısı

İran: ABD’yle müzakerelerin yeri ve tarihi konularını değerlendiriyoruz

Diyarbakır'da nisan ayında 589 trafik kazasında 5 kişi öldü 521 kişi yaralandı

Şanlıurfa’da asayiş uygulaması gerçekleştirildi

Dr. Ramazan Yıldırım: İslam medeniyeti vakıf medeniyetidir

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesine 3,7 milyon lira "vahşi depolama" cezası

Diyarbakırlılar: Yıkın artık bu binaları, korkuyoruz!

Pakistan, Hindistan'ın ölümcül saldırılarını kesin bir dille kınadı ve bunları 'savaş eylemi' ilan etti

Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı Dursun: Sağlıkta şiddet kabul edilemez!

Şanlıurfa’da koyun otlatan çobana otomobil çarptı

Şanlıurfa’dan kutsal topraklara ilk hac uçuşu gerçekleşti

İstanbul’da her 3 çalışandan biri deprem nedeniyle taşınmayı düşünüyor

Batmanlı öğrenciler TÜBİTAK yarışmalarında destan yazdı

İngiltere, siyonist rejime 160 bin parça askerî malzeme gönderdi

Bakan Uraloğlu: Çocuklarımızı dijital dünyanın risklerinden koruyacağız

Gazze'de soykırım sürüyor: 52 bin 653 şehit, 118 bin 897 yaralı

Prof. Dr. İrvan: Afet haberciliğinde yanlış veya eksik bilgi paylaşımı olumsuz etkilere neden olabiliyor

Öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirmelerine ilişkin duyuru yayımlandı

Baharın gelişiyle tezgahlar renklendi: Sebze ve meyve fiyatlarında düşüş başladı

Brent petrolün varili 62 dolar seviyesinde

Battalgazi'de kadın kooperatifinden sofralara

İmplant çevresinde oluşabilecek enfeksiyona dikkat!

Gaziantep'te çeşitli suçlardan aranan 199 kişi yakalandı

siyonist destekçisi lojistik firmasının aracı Diyarbakır'da protesto edildi

Yoğun bakımdayken tutuklanan yatalak hasta cezaevinden alınıp hastaneye sevk edildi

Kurtlar ağıla saldırdı: 7 koyun telef oldu

El-Bureyc Kampı ve Gazze şehrindeki iki okulun bombalanmasında şehit sayısı 49'a yükseldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ