• BIST 100

    9998,46%-0,31
  • DOLAR

    35,62% 0,17
  • EURO

    37,05% -0,06
  • GRAM ALTIN

    3124,79% 0,83
  • Ç. ALTIN

    4996,08% 0,73

Toyota, Adapazarı'nda iki hafta ara veriyor

EKONOMİ 18.08.2021 16:10:54 0
Toyota, Adapazarı

Toyota, Adapazarı'nda iki hafta ara veriyor

Toyota, çip krizi nedeniyle Adapazarı’ndaki fabrikasında üretime iki hafta ara verecek. Fabrika 20 Ağustos ve 5 Eylül tarihleri arasında üretim yapmayacak.

Üretime iki hafta ara verilen Toyota Sakarya fabrikasında Corolla ve Toyota C-HR modelleri üretiliyor. 2020 yılında ürettiği araçlar ile Toyota, Avrupa satışlarının üçte birini, fabrikada üretilen araçlar karşılarken, bu araçların yaklaşık yüzde 75’ini hibrit motorlu araçlar oluşturdu.

C-HR ve Corolla’yı, Sakarya’da üreten ve üretimin yüzde 90’ını 150 farklı ülkeye ihraç eden Toyota, 2020’de ihracatın yüzde 79'unu Avrupa’ya, yüzde 7'sini Kuzey Amerika’ya, yüzde 13'ünü ise Ortadoğu, Kuzey Afrika ve diğer ülkelere gerçekleştirdi. Bu dönemde Toyota, 216 bin adet ile en çok C-HR modelini ihraç etti.

Türkiye’nin üretim ve ihracat devlerinden Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 2021 yılında 247 bin adet araç üreterek bunun 197 bini ihraç etmeyi hedefliyor.

Üretim temmuzda yüzde 44 düştü

Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) geçen hafta açıklanan temmuz ayı verilerinde de çip krizinin etkilerinin arttığı görüldü. Çip krizi nedeniyle Türkiye'de otomotiv üretimi temmuz ayında yüzde 44 düşüş yaşandı. Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 artışla 107 bin 2019 araç üretilirken, bu rakam temmuz ayında 65 bin 418 adette kaldı. En büyük kayıp yüzde 56,9 oranla otomobil üretiminde gerçekleşti. 

Kriz 2023'e uzayabilir

Çip krizinin 2022'den önce çözülmesi beklenmiyor. Hatta bazı sektör temsilcilerine göre, kriz 2023'e kadar uzayabilir. Cenevre merkezli Fransız-İtalyan çip üreticisi STMicroelectronics, Apple ve Volkswagen gibi devlerin üretim beklentilerini çip krizi nedeniyle düşürmesine neden olan çip krizinin 2023’ün ilk yarısına kadar devam edeceğini öngörüyor. 2018’den bu yana CEO koltuğunda oturan Jean-Marc Chery, ''2022’de durum kademeli olarak iyileşecek ancak 2023’ün ilk yarısından önce normal bir duruma dönmüş olmayacağız.' açıklamasını yapmıştı.


Tel Aviv'deki bıçaklı eylemde 4 işgalci yaralandı, fail şehit edildi

Çanakkale'de 5.2 büyüklüğünde deprem

Çocuklara empati kazandırmak, onların daha mutlu olmalarını sağlıyor

Bolu’daki yangında Mardinli genç kadın hayatını kaybetti, acılı baba kalp krizi geçirdi

Traktör ile çarpışan tır alev aldı: 3 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bolu’daki faciada kusuru olanlar hesabını verecektir

Bolu'daki otel yangınında ölü sayısı 76'ya yükseldi

Lübnan Cumhurbaşkanı: israil tartışmalı bölgelerden derhal çekilmeli

Ümit Özdağ tutuklandı

Türkiye-Mısır arasında istişareler gerçekleşti

Endonezya'daki alışveriş merkezinde çıkan yangında 9 ceset çıkarıldı

Malatya'da seyir halinde olan otomobil alev aldı

Aksa Tufanı zaferi sonrası işgalci yetkililerin istifası sürüyor

Bakan Fidan, İsveç heyetiyle bir araya geldi

Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?

Prof. Vasfi Aşur: İslam ümmetinin Gazze için seferber olması vaciptir

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Batman Valisi Canalp'la görüştü

Bingöl’de üzerlerinde uyuşturucu çıkan 2 kişi gözaltına alındı

Ebu Hamza: Ateşkes anlaşmasına bağlıyız, yakında çok sayıda işgal esirini bırakacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bolu’daki yangının tüm yönleriyle aydınlatılması için gereken her türlü adım atılmaktadır

Malatya'da otomobil yan yattı: 1 yaralı

Gazze'de şehit sayısı 47 bin 107'ye yükseldi

Yeni Yüzyıl Partisi’den Taziye Mesajı

Şanlıurfa’da otomobil kaldırımdaki baba oğula çarptı

Adana'da 2025 yılı 1. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi

HÜDA PAR Van İl Başkanı Sayğın’dan şehiriçi trafik sorununa ilişkin açıklama

Her kol ağrısı kalp krizine işaret etmeyebilir

İşgal rejiminden Cenin'e benzeri görülmemiş saldırılar: 8 şehit 35 yaralı

Yapıcıoğlu: Ekonomiye hiçbir faydası olmayan faiz çok ciddi bir iktisadi hastalıktır!

Kabine toplandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ