-
BIST 100
14559,20%1,07
-
DOLAR
48,48% 0,03
-
EURO
56,43% 0,12
-
GRAM ALTIN
6862,21% 1,12
-
Ç. ALTIN
10936,40% 0,06
Traktör ve tarım ekipmanı satıcıları Batman'da kooperatifleşti
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Batman'da faaliyet gösteren traktör satıcıları ve tarım ekipmanları bayileri, sektörün daha düzenli ve kurumsal bir yapıya kavuşması, üyeler arasında iş birliğinin güçlendirilmesi ve ortak çalışmalar yürütülmesi amacıyla BATKOOP çatısı altında birleşti.
Batman'da faaliyet gösteren traktör satıcıları ve tarım ekipmanları bayileri, sektörün daha düzenli ve kurumsal bir yapıya kavuşması amacıyla kurdukları BATKOOP'un kuruluşunu basın mensuplarıyla bir araya gelerek düzenledikleri toplantıyla kamuoyuna duyurdu.
'Sınırlı Sorumlu Batman Tarım Ekipmanları ve Traktör Satıcıları Toplu İşyerleri Yapı Kooperatifi' adıyla kurulan oluşum, resmi olarak tescillenerek faaliyete başladı. Kooperatif, kısa adıyla BATKOOP olarak faaliyet gösterecek.
Kooperatif Başkanı Kadri Tirki, düzenlediği basın açıklamasında BATKOOP'un hedeflerini anlattı.
Basın açıklamasının ardından İLKHA muhabirine konuşan Kadri Tirki, kooperatifin kuruluş süreci, oluşturulma amacı, sektörde yaşanan sorunlar ve BATKOOP ile hayata geçirilmesi planlanan çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Tirki, yaptığı açıklamada, traktör ve tarım ekipmanları alanında faaliyet gösteren esnaf ve bayilerin ortak bir yapı altında buluşmasının sektör açısından önemli olduğunu belirtti.

Kadri Tirki
"Batman için çok büyük bir eksiklikti"
Tirki "Kooperatifimizi kurmakta emeği geçen bütün esnaf arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Aslında bu kooperatifi daha önceden kuracaktık ancak bir türlü bir araya gelemedik. Bana sorarsanız bu, Batman için çok büyük bir eksiklikti. Çok daha önceden kurmamız gereken bir adımı atmamız gerekirdi ama bugüne nasip oldu." dedi.
Kooperatif başkanlığıyla birlikte sorumluluklarının arttığını dile getiren Tirki, çalışmalarının yalnızca sektörle sınırlı kalmayacağını belirtti. Tirki, çiftçilere verilen hizmetlerin artırılması ve üreticilerin haklarının savunulması için de çalışma yürüteceklerini kaydetti.
Tirki "Çiftçilerimizin hakkını sadece Batman'da değil, Türkiye'nin birçok ilinde bulunan esnaf arkadaşlarımızla beraber Ankara'da da savunacağımızı burada söylemek istiyorum." ifadelerini kullandı.
"Çiftçimizi sahipsiz bırakmayacağız"
Batman'daki çiftçilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılara da değinen Tirki, artan üretim maliyetleri karşısında ürün fiyatlarının aynı oranda yükselmemesinin üreticiyi zor durumda bıraktığını söyledi.
Tirki "Batman'ı sahipsiz bırakmayacağız. Tarımı sahipsiz bırakmayacağız. Çiftçimizi sahipsiz bırakmayacağız. Çiftçilerimizin büyük bir mağduriyeti var. Aynı zamanda biz de çiftçilik yaptığımız için bu mağduriyetleri çok iyi biliyoruz. Çiftçimiz perişandır, mağdurdur. Bugün bir litre mazotun fiyatı on kat artarken, gübre fiyatları da on kat artarken buğday fiyatı iki-üç yıl önceki seviyesinde devam ediyor. Üreticimiz maalesef zarar ediyor." diye konuştu.

"Sulama sistemi devreye girerse çiftçilerimiz rahat bir nefes alacaktır"
Batman'ın tarımsal üretimi açısından sulama sisteminin önemine dikkat çeken Tirki, sistemin devreye alınması için girişimlerini sürdüreceklerini belirtti.
Yetkili kişilerle konu hakkında görüşmeler yaptıklarını aktaran Tirki "Batman'ın can simidi olan sulama sistemini inşallah en kısa zamanda devreye koymaya çalışacağız ve koyacağız. Önümüzdeki sene için yetkili arkadaşlarla sürekli görüştüğümüzden dolayı, inşallah seneye bu sulama sistemi de devreye girerse çiftçilerimiz rahat bir nefes alacaktır. Biz bu işin takipçisi olacağız. Sonuna kadar da bu işin takipçisi olacağız." dedi.
Tirki, basın toplantısının ardından Batman Valisi Ekrem Canalp ile görüşerek kentin tarımı ve sektörün sorunlarına ilişkin destek talep edeceklerini ifade etti.
"Hibe desteklerinden yararlanmalıyız"
Çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Tirki, Batman'ın özellikle tarım ekipmanları konusunda diğer bölgelerde uygulanan desteklerden yeterince yararlanamadığını savundu.
Tirki "Türkiye'de nasıl geri kalmışsak, nasıl geç kalmışsak, bu saatten sonra Batman'ı liderliğe taşımak için hem yapısal hem görsel hem de mekânsal anlamda elimizden gelen gayreti göstereceğiz." ifadelerini kullandı.
Batman'ın tarım ekipmanları alanındaki desteklerden daha fazla yararlanması gerektiğini belirten Tirki "Türkiye Cumhuriyeti'nde, örneğin Trakya'da veya Batı bölgelerinde her yıl yüzde 50 ya da yüzde 40 hibe destekli tarım ekipmanları veriliyorsa, bu saatten sonra Türkiye'nin neresinde böyle bir destek varsa ilk hedefimiz Batman'ın da bu desteklerden yararlanması olacak." dedi. (İLKHA)
HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Butaku mazbatasını alarak göreve başladı
Sahte sağlık ürünleri operasyonunda 13 şüpheli gözaltına alındı
Bangladeş’te kızamık alarmı: Salgında can kaybı 999’a ulaştı
Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı Ege’den HAKSİAD’a nezaket ziyaret
e-YDS için başvurular başladı
Orta Doğu’ya açılan Habur Sınır Kapısı’nda rekor geçiş
ABD’nin Çin’e yönelik yapay zeka suçlamalarına Pekin’den sert yanıt
Bayındır’da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
Gaziantep'te 10 yıl kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan 2 şahıs yakalandı
Şanlıurfa'da hafif ticari araç kamyona çarptı: 4 ölü, 2 ağır yaralı
Bingöl Valisi Çelik, üniversite ve yurt güvenliği toplantısına katıldı
Mardin’de 14 yıl önce baba ile kız cinayetine ilişkin soruşturmada 3 kişi tutuklandı
Gazze'de şehit sayısı 73 bin 669'a yükseldi
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde koordinasyon ve faaliyet değerlendirme toplantısı yapıldı
DMM’den orman yangınlarıyla ilgili araç ve donanım açıklaması
Battalgazi'de temizlik çalışmaları farklı noktalarda sürüyor
All Alçı Sanayi, Halka Arz İçin Sermaye Piyasası Kurulu'na Başvurdu
Lübnan'daki Filistinli mülteciler UNRWA'nın hizmet kısıtlamalarını protesto etti
İzmir’de kırtasiyelerde okul alışverişi hareketliliği başladı
Teksas'ta tarih müfredatı, uzman uyarıları ve öğrenci itirazlarına rağmen İslam'ı kötüleyen şekilde kabul edildi
Siyonist rejimden Lübnan'ın güneyine yeni hava saldırıları
OECD’den Türkiye’nin PISA başarısına övgü
Yanardağ püskürmesinden sonra Endonezya'da uçuşlar yeniden başladı
ÖZYES sonuçları erişime açıldı
Yüzlerce davayı etkileyen DNA verilerini değiştirme skandalına 10 yıllık hapis cezası
PISA 2025’te Türkiye çevre biliminde OECD ortalamasını aştı
Eğitim-Bir-Sen’den Adidas’a sert tepki
Bilecik’te otobüste sentetik ecza ele geçirildi
İşgalciler, Filistinlileri Mescid-i Aksa'dan uzaklaştırma kararlarını artırdı
Diyarbakır surlarında bitmeyen restorasyon tepkisi
Yükleniyor







