• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Trump, ABD'yi UNRWA ve BM İnsan Hakları Konseyinden geri çekti

05 Şubat 2025, Çarşamba 10:39
05 Şubat 2025, Çarşamba 10:39
Trump, ABD
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesini Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ile BM İnsan Hakları Konseyinden geri çeken başkanlık kararnamesini imzaladı.

İmza töreni, Trump'ın uzun süredir UNRWA'yı eleştiren ve BM İnsan Hakları Konseyi'ni siyonist rejime karşı önyargılı olmakla suçlayan Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te görüşmesinin planlandığı sırada gerçekleşti.

Trump, Beyaz Saray'da gazetecilere verdiği demeçte, "BM'nin muazzam bir potansiyeli olduğunu her zaman biliyordum. Şu anda bu potansiyeli karşılamıyor, gerçekten karşılamıyor, uzun zamandır karşılamıyor. Bunun için büyük umutlar var ama dürüst olmak gerekirse iyi yönetilmiyor" dedi.

İmza töreninden önce Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, BM İnsan Hakları Konseyi'nin işgal rejimine karşı sürekli önyargılı davrandığı, İran, Çin ve Küba gibi ülkelerin, ağır insan hakları ihlallerine ve suistimallerine rağmen kendilerini korumak için Konseyi kullanmalarına izin verdiği iddia edildi.

Kararnamede özellikle "BM'nin çeşitli organları tarafından gerçekleştirilen çok sayıda eylemin derin bir Amerikan karşıtı önyargıyı sergilediği" iddia ediliyor ve bu nedenle ABD'nin BM İnsan Hakları Konseyi'nden çekilmesi ve beş milyondan fazla Filistinli mülteciyi destekleyen UNRWA'ya sağlanan fonların dondurulması emrediliyor.

Belgede ayrıca Dışişleri Bakanı'ndan hangi uluslararası örgütlerin, sözleşmelerin veya antlaşmaların radikal veya Amerika karşıtı duyguları desteklediğini incelemesi ve raporlaması isteniyor ve özellikle "yürütme emri inceleme çağrısı" gerektiren kurumlardan biri olarak BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nden (UNESCO) söz ediliyor.

Trump, ilk döneminde (2017-2021) ABD'yi BM içindeki insan haklarının tartışıldığı ana hükümetler arası forum olan İnsan Hakları Konseyi'nden çekmişti. Washington, Joe Biden'ın Ocak 2021'de Beyaz Saray'a gelmesinden kısa bir süre sonra bu kurula yeniden katıldı.

Trump, 20 Ocak'ta ikinci dönemi için göreve geldiğinden bu yana, ABD'nin Beyaz Saray'daki ilk döneminde aldığı kararlar olan Dünya Sağlık Örgütü ve Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmesini emretmişti. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Dr. Yıldırım: Madde bağımlılığı yalnızca bireyi değil tüm aileyi etkileyen kronik bir hastalıktır

İzmir açıklarında 43 düzensiz göçmen yakalandı

Prof. Dr. Agitoğlu: Dil olmazsa toplumun ve ailenin fonksiyonu bozulur

Kırklareli'nde eğitime kar tatili

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Kürt halkı ana dilde eğitimini alırsa kardeşliğimiz daha da sağlamlaşır

Berat Kandili bugün idrak edilecek

Muğla’da 1814 sentetik ecza hap ele geçirildi: 3 tutuklama

Rusya'dan yoğun hava saldırısı: Ukrayna hava savunma sistemleri talep etti

Kar kütlesinin ağırlığı Ağrı'da bir işyeri ve bazı araçlara zarar verdi

Habur Gümrük Kapısı’nda ayakkabı içerisine gizlenmiş 41 kilogram altın ele geçirildi

Libya’da kum fırtınası alarmı

Rusya ve Çin'den kritik görüşme

Eskişehir'de iyilik seferberliği: Umut Kervanı şubat ayına "umut"la başladı

Gaziantep’te 13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari yakalandı

İstanbul için kar ve soğuk hava uyarısı

Tayvan Boğazı’nda Çin-Tayvan gerilimi

Konya'da farklı büyüklükte depremler kaydedildi

HÜDA PAR Adana'da "Madde Bağımlılığı" paneli düzenliyor

Muğla'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Kabine yarın toplanıyor

Bozüyük Umut Kervanı’ndan ihtiyaç sahibi alelere gıda yardımı

Deniz ulaşımına fırtına engeli

ABD'nin yeni Karakas Büyükelçisi Laura Dogu, Venezuela'da

Konya’da yağışlarla birlikte su kaynaklarında artış

Konya için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı

Rusya-ABD-Ukrayna arasındaki görüşme Abu Dabi'de yapılacak

Burdur’da 7 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili 2 savcı görevlendirildi

Ağrı’da 5. kattan düşen kar kütlesi genç kadını yaraladı

Gazze Filistin Komitesi ateşkese uyulması çağrısında bulundu

Şanlıurfa'da gençler sabah namazında buluştu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Dr. Yıldırım: Madde bağımlılığı yalnızca bireyi değil tüm aileyi etkileyen kronik bir hastalıktır

İzmir açıklarında 43 düzensiz göçmen yakalandı

Prof. Dr. Agitoğlu: Dil olmazsa toplumun ve ailenin fonksiyonu bozulur

Kırklareli'nde eğitime kar tatili

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Kürt halkı ana dilde eğitimini alırsa kardeşliğimiz daha da sağlamlaşır

Berat Kandili bugün idrak edilecek

Muğla’da 1814 sentetik ecza hap ele geçirildi: 3 tutuklama