• BIST 100

    13989,52%-0,14
  • DOLAR

    42,94% 0,04
  • EURO

    50,55% -0,02
  • GRAM ALTIN

    6065,11% 1,38
  • Ç. ALTIN

    9945,44% 1,10

Trump, Macaristan’a Rusya yaptırımlarından muafiyet sinyali verdi

08 Kasım 2025, Cumartesi 12:01
08 Kasım 2025, Cumartesi 12:01
Trump, Macaristan’a Rusya yaptırımlarından muafiyet sinyali verdi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

ABD Başkanı Donald Trump, cuma günü Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşmede, Macaristan’a Rus enerji yaptırımlarından muafiyet tanımayı değerlendirdiklerini açıkladı. Trump’ın bu açıklaması, Washington’un Rusya’ya yönelik y

Trump, görüşme sırasında “Diğer bölgelerden petrol ve gaz temin etmesi onun için çok zor. Bu nedenle konuyu değerlendiriyoruz.” dedi. Orbán ise, yaptırımların yürürlüğe girmesi hâlinde Macar halkı için hayati sonuçlar doğuracağını belirtti.

Macar lider, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada Trump’a bir dizi muafiyet önerisi sunacağını duyurmuş “Amerikalılardan bir hediye istemiyorum. Sadece Macaristan gibi denize kıyısı olmayan ülkelerin bu yaptırımlar nedeniyle imkânsız bir duruma düştüğünün fark edilmesini istiyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Orbán’ın Washington ziyaretine, Macar hükümetiyle yakın ilişkileri bulunan iş dünyası temsilcileri ve siyasi figürlerden oluşan geniş bir heyet eşlik etti. Heyet, seyahat için Wizz Air’den kiralanan 220 koltuklu özel bir uçakla ABD’ye gitti.

Ziyaretin hemen öncesinde, hem Cumhuriyetçi hem Demokrat 10 ABD senatörü, Macaristan’ın Rus enerji bağımlılığını sonlandırması çağrısında bulunan iki partili bir karar tasarısı sundu. Tasarı, Mitch McConnell, Thom Tillis, Chuck Grassley, Jeanne Shaheen ve Chris Coons gibi isimler tarafından imzalandı.

Tasarıda, Macaristan’ın Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını azaltma yönünde hiçbir adım atmadığına dair endişe duyulduğu belirtilerek Budapeşte’nin 2027’ye kadar Rus enerji ithalatını durdurma yönündeki AB planına uyması çağrısı yapıldı.

Demokrat Senatör Jeanne Shaheen, yaptığı açıklamada “Avrupa, Moskova ile enerji bağlarını kesme konusunda olağanüstü ilerleme kaydetti. Ancak Macaristan’ın tutumu kolektif güvenliği baltalıyor ve Kremlin’i cesaretlendiriyor.” dedi.

Shaheen, ayrıca “Rus enerjisi satın alma konusunda tüm müttefikler aynı standartlara tabi olmalı buna Macaristan da dâhil.” ifadelerini kullandı.

Trump’ın Macaristan’a yaptırım muafiyeti tanıma olasılığı, ABD’nin Ukrayna’ya desteği ve Rusya’ya karşı tutumunda zayıflama işareti olarak yorumlandı. Eleştirmenler, Trump’ın otoriter liderlerle yakın ilişkilerini sürdürdüğünü ve bunun NATO dayanışmasına zarar verdiğini savunuyor.

Bu arada, Macar Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile ikili nükleer enerji iş birliği anlaşması imzalayacağını açıkladı. Anlaşma, Macaristan’ın ilk kez ABD’den nükleer yakıt tedarik etmesini ve Rus teknolojisinin kademeli olarak yerini Amerikan teknolojisine bırakmasını öngörüyor. (İLKHA)

Malatya'da okullar yarın tatil edildi

Siirt'te etkili olan buzlanma, trafik kazalarına neden oldu: 4 yaralı

ABD'den, Danimarka'ya askeri ekipman satışına onay

Akdeniz'de 4,4 büyüklüğünde deprem

Mardin’de eğitime bir gün daha ara verildi

Adana halkından sosyal medyada 18 yaş sınırı çağrısı

Meteoroloji’den kuvvetli kar ve yağış uyarısı

Bakan Fidan, Somalili mevkidaşı Abdüsselam Abdi Ali ile görüştü

Şırnak’ta okullara kar tatili

Siirt’te karla mücadele çalışmaları masaya yatırıldı

İşgalci siyonistler yine onlarca Filistinliyi tutukladı

İstanbul Valiliği'nden kapanacak yollara ilişkin açıklama

Kar yağışı sonrası Hasankeyf'te kartpostallık manzaralar oluştu

Diyarbakır'da eğitime bir gün daha ara verildi

İspanya'da çığ felaketi: 3 ölü, 3 kişi kurtarıldı

Çin uzaya yeni uydu fırlattı

Suriye Genelkurmay Başkanı Ali Na’san Ankara’da

3 gün boyunca yoğun kar yağışı bekleniyor

Konya Kulu ’da kamyonet şarampole devrildi: 3 kişi yaralandı

TCDD Konya’da personel alacak: Başvurular başladı

Ağrı’da gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonda 5 kişi tutuklandı

Mardin’de 127 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası olan şahıs yakalandı

Yetimler Vakfı Yemen'de ihtiyaç sahiplerine sıcak aş dağıttı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud'u kabul etti

Esnafın beklediği pazar günleri kapanışı gündemde: Zincir marketleri pazar tatiline mi çıkıyor?

Batman'da kar nedeniyle mahsur kalan okul servisi kurtarıldı

Konya AKOM’dan kuvvetli kar yağışı uyarısı

ABD'yi Ezra Kar Fırtınası vurdu: Eyaletlerde acil durum ilan edildi

Rus Oreşnik füzeleri Belarus'ta muharebe görevine başladı

Belarus'ta yeni af kararı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da okullar yarın tatil edildi

Siirt'te etkili olan buzlanma, trafik kazalarına neden oldu: 4 yaralı

ABD'den, Danimarka'ya askeri ekipman satışına onay

Akdeniz'de 4,4 büyüklüğünde deprem

Mardin’de eğitime bir gün daha ara verildi

Adana halkından sosyal medyada 18 yaş sınırı çağrısı

Meteoroloji’den kuvvetli kar ve yağış uyarısı