Reklam
  • BIST 100

    18432,24%0,46
  • DOLAR

    48,22% 0,18
  • EURO

    55,88% -0,49
  • GRAM ALTIN

    6907,88% -3,01
  • Ç. ALTIN

    11292,30% 0,36
Reklam

Trump, Ontario Gölü'nü "Amerika Gölü" yaptı: Siyasetçilerden "saçmalık" ve "aptalca" tepkisi

28 Ağustos 2026, Cuma 09:49
28 Ağustos 2026, Cuma 09:49
Trump, Ontario Gölü'nü "Amerika Gölü" yaptı: Siyasetçilerden "saçmalık" ve "aptalca" tepkisi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

ABD Başkanı Donald Trump, Kanada-ABD sınırındaki Ontario Gölü'nün adını "Amerika Gölü" olarak değiştirmek için kararname imzaladı. Kanada kararı tanımayacağını açıklarken, Kanadalı ve ABD'li siyasetçiler Trump'ın hamlesini "saçmalık" ve "aptalca" sözleri

ABD Başkanı Donald Trump, Kanada ile yaşanan ticaret geriliminin ortasında bu kez bir gölün adını değiştirme kararıyla gündeme geldi.

Trump, ABD'nin New York eyaleti ile Kanada'nın Ontario eyaleti arasında bulunan Ontario Gölü'nün ABD'deki resmi kayıtlarda "Amerika Gölü" olarak adlandırılmasını öngören kararnameyi imzaladı.

Kararname, ABD İçişleri Bakanlığına, federal Coğrafi İsimler Bilgi Sistemi'ndeki kayıtların 30 gün içinde değiştirilmesi talimatını veriyor.

Ancak Trump yönetiminin bu kararı yalnızca ABD'nin kendi resmi kayıtlarında geçerli olabilecek. Kanada'nın isim değişikliğini kabul etmesi gerekmiyor.

"Gerçekten saçmalık noktasına geldik"

Trump'ın kararına Kanada'dan tepki gecikmedi.

Kanada Başbakanı Mark Carney, Ontario Gölü isminin 400 yıldan daha uzun bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatarak gölün adının değiştirilemeyeceğini vurguladı.

Carney "Bu gölün adı bugün ve sonsuza kadar Ontario Gölüdür." ifadelerini kullandı.

Ontario Eyalet Başbakanı Doug Ford da gölün Kanada ve dünyanın geri kalanı için Ontario Gölü olduğunu belirtti.

Nova Scotia Eyalet Başbakanı Tim Houston ise Trump'ın kararını doğrudan eleştirerek, "Gerçekten saçmalık noktasına geldik. Orası Ontario Gölü dostum." değerlendirmesinde bulundu.

Kanada Sanayi Bakanı Melanie Joly de ülkesinin gölü bundan sonra da Ontario Gölü olarak anacağını söyledi.

ABD'den de "aptalca" tepkisi

Trump'ın hamlesine ABD'den de tepki geldi.

Büyük Göller bölgesini temsil eden Demokrat Kongre Üyesi Debbie Dingell, kararı "aptalca" olarak nitelendirdi. Dingell, Trump'ın kararını geçersiz kılacak bir yasa tasarısı hazırlayacağını açıkladı.

Dingell, Büyük Göllerin Amerikalılar ve Kanadalılar tarafından nesiller boyunca birlikte korunan ortak bir değer olduğunu belirtti.

Bazı ABD'li siyasetçiler ise kararla alay eden paylaşımlar yaptı.

Wisconsin Valisi, bir kâğıt peçeteye imza attığı videoyu paylaşarak Michigan Gölü'nün adını "Wisconsin Gölü" olarak değiştirdiğini söyledi. Bu paylaşım, Trump'ın isim değiştirme kararına yönelik alaycı bir tepki olarak değerlendirildi.

New York Valisi Kathy Hochul da eyaletinin Ontario Gölü'nü "Amerika Gölü" olarak adlandırmayacağını açıkladı.

Trump: "Artık bir körfezimiz ve bir gölümüz var"

Trump ise kararnameyi imzalarken isim değişikliğinin Kanada'ya yönelik doğrudan bir mesaj olmadığını savundu.

Buna rağmen Kanada'yı ticaret konusunda uzun süredir ABD'yi "sömürmekle" suçlayan Trump, Ontario Gölü'nün adını değiştirme fikrini uzun zamandır düşündüğünü söyledi.

Trump, "Şimdi bir körfezimiz ve bir gölümüz var. Artık tek ihtiyacımız olan bir okyanus." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı, Atlas veya Büyük Okyanus'un adının değiştirilmesi ihtimalini de esprili biçimde gündeme getirdi.

Trump daha önce de Meksika Körfezi'nin ABD'deki resmi kullanımında "Amerika Körfezi" olarak değiştirilmesini sağlamıştı. Meksika ise bu değişikliği tanımamıştı.

Kanada: İsim değişikliği bizi bağlamıyor

Ontario Gölü, Kanada'nın Ontario eyaleti ile ABD'nin New York eyaleti arasında yer alıyor ve Büyük Göller sisteminin bir parçasını oluşturuyor.

Uluslararası sulardaki coğrafi adlandırmaları tek başına belirleyen bir uluslararası otorite bulunmadığından, ABD'nin kendi resmi kayıtlarında yaptığı değişiklik Kanada'yı bağlamıyor.

Kanada makamları da gölü Ontario Gölü olarak adlandırmaya devam edeceklerini açıkça ortaya koydu.

Trump'ın kararı ayrıca iki ülke arasındaki ticaret geriliminin yükseldiği bir döneme denk geldi. ABD'nin Kanada ürünlerine yönelik yeni gümrük vergileri uygulaması ve Ottawa'nın misilleme hazırlığı, Washington ile Ottawa arasındaki ilişkileri son yılların en gergin dönemlerinden birine taşıdı.

Taraflar arasında ticaret görüşmelerinin yeniden başlatılabileceğine ilişkin bazı olumlu sinyaller gelse de Trump'ın gölün adını değiştirme kararı, iki ülke arasındaki gerilimin sembolik bir yansıması olarak gündeme oturdu. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Reklam
Reklam

Ekvador'un eski Devlet Başkanı Moreno'ya rüşvetten 5 yıl hapis

DSÖ: Kongo'da Ebola vakalarının sayısı 5 bin 794'e ulaştı

Muğla’da başlayıp Antalya’ya sıçrayan yangına müdahale sürüyor

Adalet Bakanlığında personel için İnsan Odaklı Gelişim Bürosu kuruldu

Asmir Medya Grubu Başkanı As: Basın ülkenin hafızasıdır

ABD diplomatları Orta Doğu'ya geri dönüyor

HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın güven tazeledi

HÜDA PAR İlçe Başkanı Demir: Hani çöp alanı tarım için risk oluşturuyor

Sudan’da İHA saldırıları: 8 sivil hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı

YÖK'ten kritik teknolojilerde insan kaynağı hamlesi

Şanlıurfa için toz taşınımı uyarısı

Yeşil Arıkuşları sonbahar göçü öncesi Diyarbakır’da görüntülendi

Bursa obezite merkezine uluslararası akreditasyon

Mevlid-i Nebi Haftası'nda sabah namazı buluşması

Malatya'da yapımına başlanacak Hidayet Camii hayırseverlerin desteğini bekliyor

Haaretz: israil, Gazze'deki işbirlikçi milisleri HAMAS'a yönelik saldırılar, yağma ve ev yakma eylemlerinde kullanıyor

Türkiye stratejik teknoloji insan kaynağı programı başlatılıyor

Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna'daki lojistik merkez ve limanlar hedef alındı

Malatya'da yıldırımın düşme anı kameraya yansıdı

3 ilaç geri ödeme kapsamına alındı

UNRWA'dan işgalcilerin Kudüs'teki eğitim merkezine müdahalesine tepki

Şanlıurfa Şehir Hastanesi'nde başhekim belli oldu

Irak’ta 4,4 büyüklüğünde deprem

Avukat Zaman: Dolandırıcılık yöntemleri değişiyor, amaç değişmiyor

İran savaşı ABD'nin füze stoklarını tüketti: Tayvan'ın savunmasına ilişkin endişeler büyüyor

Şanlıurfa'da uyuşturucu operasyonunda bir şüpheli tutuklandı

Batman'da Antep fıstığında verim ve rekolte artışı bekleniyor

Gaziantep'te iş yerinde çıkan yangın kontrol altına alındı

ABD'den Bank Misr'ın BAE birimlerine İran yaptırımı hamlesi

İstanbul’da yarın bazı yollar kapalı olacak

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ekvador'un eski Devlet Başkanı Moreno'ya rüşvetten 5 yıl hapis

DSÖ: Kongo'da Ebola vakalarının sayısı 5 bin 794'e ulaştı

Muğla’da başlayıp Antalya’ya sıçrayan yangına müdahale sürüyor

Adalet Bakanlığında personel için İnsan Odaklı Gelişim Bürosu kuruldu

Asmir Medya Grubu Başkanı As: Basın ülkenin hafızasıdır

ABD diplomatları Orta Doğu'ya geri dönüyor

HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın güven tazeledi

Reklam
Yeni Slow Radyo