• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Trump ve Putin, telefonda 1,5 saat görüştü

12 Şubat 2025, Çarşamba 09:36
12 Şubat 2025, Çarşamba 09:36
Trump ve Putin, telefonda 1,5 saat görüştü
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 1,5 saatlik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve Ukrayna savaşını sona erdirmeye yönelik müzakerelerin hemen başlayacağını söyledi.

Trump'ın geçen ay göreve gelmesinden bu yana iki başkan arasında gerçekleşen ilk bilinen görüşme olan telefon görüşmesi, Rusya'nın ülkede tutuklu bulunan bir Amerikalıyı serbest bırakmasından bir gün sonra gerçekleşti.

Trump, görüşmeye ilişkin Truth Social'da yaptığı açıklamada, "Ukrayna, Ortadoğu, enerji, yapay zeka, doların gücü ve diğer çeşitli konuları ele aldık" dedi.

ABD Başkanı, şunları kaydetti:

"İkimiz de Uluslarımızın Büyük Tarihi ve II. Dünya Savaşı'nda birlikte çok başarılı bir şekilde savaştığımız gerçeğini düşündük, Rusya'nın on milyonlarca insan kaybettiğini ve bizim de aynı şekilde çok sayıda insan kaybettiğimizi hatırladık!

Her birimiz kendi Uluslarımızın güçlü yanlarından ve bir gün birlikte çalışmanın bize sağlayacağı büyük faydadan bahsettik. Ancak önce, ikimizin de anlaştığı gibi, Rusya/Ukrayna ile Savaşta milyonlarca ölümün gerçekleşmesini durdurmak istiyoruz.

Başkan Putin, benim çok güçlü kampanya sloganım olan 'sağduyuyu' bile kullandı. İkimiz de buna çok inanıyoruz. Birbirimizin ülkelerini ziyaret etmek de dahil olmak üzere, çok yakın bir şekilde birlikte çalışmayı kabul ettik.

Ayrıca ilgili ekiplerimizin derhal müzakerelere başlaması konusunda anlaştık ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskyy'i arayarak görüşmeyi kendisine bildireceğiz ki ben de bunu hemen yapacağım.

Dışişleri Bakanı Marco Rubio, CIA Direktörü John Ratcliffe, Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Waltz ve Büyükelçi ve Özel Temsilci Steve Witkoff'tan müzakerelere liderlik etmelerini istedim ve bu müzakerelerin başarılı olacağına inanıyorum.

Başkan olsaydım gerçekleşmeyecek bir savaşta milyonlarca insan öldü, ancak gerçekleşti, bu yüzden sona ermeli. Daha fazla can kaybı olmamalı!

Başkan Putin'e bu çağrıya ayırdığı zaman ve çaba için ve dün gece Beyaz Saray'da şahsen karşıladığım harika bir adam olan Marc Fogel'in serbest bırakılması için teşekkür etmek istiyorum. Bu çabanın başarılı bir sonuca ulaşacağına inanıyorum, umarım yakında!"

Selefi Başkan Joe Biden, Rus mevkidaşıyla yaklaşık üç yıldır görüşmemişti. Rusya'yı ziyaret eden son ABD başkanı, 2013'te G20 zirvesine katıldığı sırada Barack Obama'ydı.

Rusya'dan açıklama: Görüşme 1,5 saat sürdü

Rusya Devlet Başkanı'nın basın sekreteri Dmitriy Peskov, görüşmeye ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Peskov, "Başkan Putin ve ABD Başkanı Donald Trump yakın zamanda bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiler.Çok uzun bir telefon görüşmesiydi, neredeyse bir buçuk saat sürdü." dedi.

İki liderin telefon görüşmesinde, özellikle bir görüşme düzenlenmesi konusunda kişisel temasların sürdürülmesi konusunda mutabakata vardıklarını belirten Peskov, "Rusya Devlet Başkanı, Amerikan devlet başkanının ülkelerimizin birlikte çalışma zamanının geldiği yönündeki temel tezlerinden birini destekledi" dedi.

Kremlin sözcüsü, "Ukrayna'da bir çözüm konusu ele alındı. Başkan Trump, düşmanlıkların hızla sona erdirilmesi ve soruna barışçıl bir çözüm bulunması lehinde konuştu. Putin ise çatışmanın kökenindeki nedenlerin ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, Trump'ın 'uzun vadeli bir çözümün barışçıl müzakerelerle sağlanabileceği' yönündeki görüşüne katıldı." diye konuştu.

Peskov'a göre Putin, ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmede, Ukrayna sorunu da dahil olmak üzere Amerikalı yetkilileri Rusya'da ağırlamaya hazır olduğunu açıkladı.

İki ülke liderlerinin "Rus ve ABD vatandaşlarının değişimine ilişkin konuları ele aldığını" söyleyen Peskov, "ABD Başkanı, Amerikan tarafının varılan tüm anlaşmalara uyacağına dair güvence verdi." dedi.

Kremlin sözcüsüne göre, Rus lider, telefon görüşmesi sırasında ABD Başkanı'nı Moskova'ya davet etti.

Peskov, "Görüşmede Ortadoğu'nun çözümü, İran'ın nükleer programı ve ekonomik alanda Rusya-ABD ikili ilişkileri gibi konular ele alındı" dedi.

Bu, Rusya ve ABD liderleri arasında üç yıl aradan sonra gerçekleşen ilk görüşmeydi. Rusya Devlet Başkanı, Trump'ın selefi Joe Biden'la son olarak aynı gün, 12 Şubat 2022'de görüşmüştü. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: trump ve putin telefonda 1 5 saat görüştü

Yatağa bağlı kalmış 4 çocuk babası, ameliyat için hayırseverlerden yardım bekliyor

Siyonist analist: israil tarihinin en büyük yenilgilerinden biriyle karşı karşıya

Batman'da ambulans ile otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Palandöken: Serbest piyasa vatandaşın lehine işlemeli

Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinlilere saldırdı

600 bin kamu işçisini ilgilendiren protokol imzalandı

Şili’de bakır madeninde göçük: 1 ölü, 5 kayıp

UNRWA: israil, Gazze dışındaki 6 bin yardım tırının girişini engelliyor

Mahalle sakinlerinden beton santrali tepkisi: Bir firma para kazanacak diye binlerce insanın sağlığını hiçe sayamaz!

Endonezya’da Lewotobi Laki-Laki Yanardağı patladı

Bingöl'de, kavurucu sıcakta fırıncılar 250 derecelik fırının başında ter döküyor

7 aylık bebeğin nefes borusuna süt kaçması sonucu hayatını kaybetti

Siyonist rejimin eski kara kuvvetleri komutanı: Gazze'de kalmakla felakete yaklaşıyoruz

Hasankeyf'te tarihe ışık tutuluyor: Arkeopark ve Şaab Vadisi ziyarete açıldı

BATMAN AŞİRETLER PLATFORMU'NDAN YIKIMLARA TEPKİ: “BİR ŞEHİR, ORTAK AKLIYLA AYAKTA KALIR”

Sarıyer’de uyuşturucu sevkiyatı yapan kurye suçüstü yakalandı

Katil rejim sabahtan bu yana 33 Filistinliyi daha katletti

Kavurucu yaz sıcakları, esnafın çalışma koşullarını olumsuz etkiliyor

İngiliz Doktor Groom: Gazze’de Orta Çağı aratmayacak bir vahşet yaşanıyor

Batman aşiret derneklerinden kaçak yapı yıkımına tepki!

Gaziantep'te temmuz ayında 866 milyonluk ihracat yapıldı

Dr. Başak: Sıcak havalarda çocuklar ciddi risk altında

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi: ABD yönetimini Gazze’deki açlıktan tam sorumlu tutuyoruz

Gazze'de abluka devam ediyor: Hükümetten acil ve yeterli gıda ile bebek maması talebi

İşgalciler 3 Suriyeliyi alıkoydu, tarım traktörüne el konuldu

Türkiye'den Suriye'ye ilk gaz akışı sağlandı

BM: Gazze'de 10 bin aileye nakdi yardım yapıldı, ama gıda bulunamıyor

Gazze'de kıtlık nedeniyle bir çocuk daha hayatını kaybetti

Diyarbakır'ın kavurucu sıcaklığında kurutma mesaisi

"Soykırıma suçuna karışan çifte vatandaşlar tespit edilip yargılanmalı"

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yatağa bağlı kalmış 4 çocuk babası, ameliyat için hayırseverlerden yardım bekliyor

Siyonist analist: israil tarihinin en büyük yenilgilerinden biriyle karşı karşıya

Batman'da ambulans ile otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Palandöken: Serbest piyasa vatandaşın lehine işlemeli

Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinlilere saldırdı

600 bin kamu işçisini ilgilendiren protokol imzalandı

Şili’de bakır madeninde göçük: 1 ölü, 5 kayıp