Reklam
  • BIST 100

    13420,62%2,27
  • DOLAR

    48,67% 0,05
  • EURO

    55,98% 0,28
  • GRAM ALTIN

    6806,70% 2,07
  • Ç. ALTIN

    10851,75% 0,13
Reklam

Trump yönetiminden sözde "beyazlara yönelik ayrımcılık" bahanesiyle Güney Afrika'ya yeni yaptırım

17 Eylül 2026, Perşembe 11:23
17 Eylül 2026, Perşembe 11:23
Trump yönetiminden sözde "beyazlara yönelik ayrımcılık" bahanesiyle Güney Afrika'ya yeni yaptırım
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Trump yönetimi, Güney Afrika'ya yönelik baskı politikasını yeni vize kısıtlamalarıyla genişletirken, Pretoria yönetimi Washington'ın beyazlara yönelik ayrımcılık suçlamalarını bir kez daha reddetti.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Güney Afrika'da ırksal veya etnik azınlıklara yönelik ayrımcılığa yol açtığını savunduğu politika ve uygulamalardan sorumlu tutulan yabancı yetkililerin vizelerinin iptal edilebileceğini veya vize başvurularının reddedilebileceğini açıkladı.

Trump yönetimi, Güney Afrika'nın toprak kamulaştırma düzenlemelerini, siyahlar ve diğer gruplara yönelik pozitif ayrımcılık politikalarını ve beyaz çiftçilere yönelik bazı şiddet olaylarını, ülkede beyazlara karşı daha geniş kapsamlı bir ayrımcılığın göstergeleri olarak öne sürüyor. Ancak Güney Afrika hükümeti bu değerlendirmeleri reddederek söz konusu politikaların apartheid rejimi ve sömürge döneminden kalan eşitsizlikleri gidermeyi amaçladığını belirtiyor.

Pretoria, Washington'ın yaklaşımını ülkenin iç politikalarına dışarıdan müdahale olarak değerlendirirken, Güney Afrika Dışişleri Bakanı Ronald Lamola, ülkesinin kendi koşullarına uygun yasalar yapma hakkına sahip olduğunu ve ABD'nin de Güney Afrika'nın egemenliğine saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.

Trump yönetiminin son hamlesi, Washington ile Pretoria arasındaki gerilimin yeni bir aşamaya taşındığına işaret ediyor. ABD daha önce Güney Afrikalı yetkililerin G20 toplantılarına katılımını engellemiş, Güney Afrika'ya yönelik bazı yardımları azaltmış ve beyaz Güney Afrikalılar için özel bir mülteci programı başlatmıştı. Washington ayrıca Pretoria'nın işgalci siyonist rejim aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı soykırım davasına da sert biçimde karşı çıkmıştı.

Özellikle Afrikanerler konusunda Trump yönetiminin izlediği politika, Washington'ın Güney Afrika'daki ırksal meseleleri tek taraflı biçimde yorumladığı eleştirilerine yol açıyor. Afrikanerler, Güney Afrika'nın apartheid döneminde siyasi ve ekonomik gücü elinde bulunduran beyaz topluluğun önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Güney Afrika yönetimi ise apartheid mirasının ve yüzyıllar süren sömürgeciliğin yarattığı eşitsizliklerin hâlen ülkenin sosyal ve ekonomik yapısını etkilediğine dikkat çekiyor. Pretoria'ya göre bu tarihsel koşullar göz ardı edilerek mevcut düzenlemelerin yalnızca beyazlara karşı ayrımcılık çerçevesinde sunulması, ülkenin iç gerçekliğini çarpıtıyor.

Trump yönetimi ise Güney Afrika'nın mevcut politikalarını değiştirmemesi halinde yeni yaptırımların gündeme gelebileceği mesajını veriyor. ABD Dışişleri Bakanlığı da vize politikalarının Washington'ın dış politika ve güvenlik öncelikleri doğrultusunda sıkı biçimde uygulanmaya devam ettiğini belirtiyor.

Böylece Trump'ın ikinci döneminde Washington-Pretoria ilişkilerinde diplomatik görüş ayrılığının ötesine geçen, yaptırım ve vize baskısının belirleyici olduğu daha sert bir süreç ortaya çıkıyor. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Reklam
Reklam

Rusya Savunma Bakanlığı: Harkov ve Zaporojye'de iki yerleşim kontrol altına alındı

Vietnam'da sel alarmı: Binlerce ev sular altında kaldı

Kocaeli'de okul ve yurt çevrelerinde denetim: 13 aranan şahıs hakkında işlem yapıldı

MSB: israilin saldırıları bölgedeki istikrarsızlığı derinleştiriyor

Siirt’te 180 bin liralık altın bileziklerin kaybolduğu olay kameralarla aydınlatıldı

8 ilde organize suç örgütlerine yönelik operasyon: 76 şüpheli yakalandı

Afyonkarahisar’da 14 yıl 4 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Diyarbakır'da TEKNOFEST heyecanı sürüyor: Gençler projelerini sergiliyor

Kayıtlı ve sosyal güvenceli çoban istihdamında ilk adımı atıldı

Meteoroloji'den bazı bölgeler için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Battalgazi Belediyesi GES projesinde yeni etaplara başladı

Şanlıurfa'da 22 yıl 8 ay hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Ankara'da 838 kilogram süt ve süt ürünü imha edildi

Şanlıurfa'da 27 yıl ay hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Malatya'da Gazzeli çocuklar için uçurtmalar gökyüzüne bırakıldı

TUS ve STS Tıp Doktorluğu 2. Dönem sonuçları erişime açıldı

Yıllardır dünyada huzur bırakmayan ABD, şimdide gözünü uzaya dikti

Muğla merkezli "Sokaklar Güvende" operasyonu: 20 şüpheli adliyeye sevk edildi

Helene Kasırgası'nda kaybolan son kişinin kalıntıları iki yıl sonra bulundu

Mersin'de 100 bin sentetik ecza ele geçirildi

Otomotivde kalite kontrolü için akıllı sistem geliştiriliyor

Dr. Dinç: Çocukların sağlığı için temel alışkanlıklar küçük yaşta kazandırılmalı

Mersin'de balık sezonu açıldı

Yiğit: Konut satışlarında mevcut poliçe yeni ev sahibine devredilemiyor

Suriçi Çarşısı’nın 3. etabının temeli atıldı

Emlak piyasasında sonbahar durgunluğu beklentisi

Yemen’de Suudi savaş uçağı düştü iddiası 

Ramanlı: Terörsüz Türkiye sürecinin başarıya ulaşması bütün vatandaşların ortak arzusudur

İstanbul merkezli 20 ilde organize suç operasyonu: 178 şüpheli gözaltında

Boğazından canlı sülük çıkarıldı 

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rusya Savunma Bakanlığı: Harkov ve Zaporojye'de iki yerleşim kontrol altına alındı

Vietnam'da sel alarmı: Binlerce ev sular altında kaldı

Kocaeli'de okul ve yurt çevrelerinde denetim: 13 aranan şahıs hakkında işlem yapıldı

MSB: israilin saldırıları bölgedeki istikrarsızlığı derinleştiriyor

Siirt’te 180 bin liralık altın bileziklerin kaybolduğu olay kameralarla aydınlatıldı

8 ilde organize suç örgütlerine yönelik operasyon: 76 şüpheli yakalandı

Afyonkarahisar’da 14 yıl 4 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Reklam
Yeni Slow Radyo