• BIST 100

    18067,24%3,40
  • DOLAR

    46,27% 0,02
  • EURO

    53,75% 0,36
  • GRAM ALTIN

    6444,83% 2,69
  • Ç. ALTIN

    10441,14% 2,57

Trump’ın 80. yaş günü kutlaması protestolarla karşılandı: Bu organizasyon yolsuzluk kokuyor

15 Haziran 2026, Pazartesi 11:50
15 Haziran 2026, Pazartesi 11:50
Trump’ın 80. yaş günü kutlaması protestolarla karşılandı: Bu organizasyon yolsuzluk kokuyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Trump’ın Beyaz Saray’ın güney çimlerinde düzenlediği ve UFC tarafından organize edilen karma dövüş sanatları etkinliği, başkent Washington’da geniş çaplı protestolara neden oldu. Muhalif gruplar, organizasyonun kamu kaynaklarının kişisel ve ticari amaçla

Etkinlik öncesinde Beyaz Saray’ın güneyindeki Ellipse Parkı’nda toplanan onlarca gösterici, prtlar taşıyarak Trump yönetimini protesto etti. Binlerce UFC izleyicisi ve Trump destekçisi etkinlik alanına giriş yaparken, protestocular organizasyonun ülkenin kuruluşunun 250. yılı kutlamalarıyla ilişkilendirilmesini "siyasi bir vitrin çalışması" olarak nitelendirdi.

Gösteriyi organize eden ilerici demokrasi hareketi Third Act Virginia’nın temsilcilerinden Susan Douglas, etkinliğin esas amacının Trump’ın 80. yaş gününü kutlamak olduğunu öne sürerek "Bu organizasyon yolsuzluk kokuyor. Ülkenin kuruluşuyla ilgisinden çok Trump’ın kişisel imajına hizmet ediyor." dedi.

Douglas’ın da davacıları arasında yer aldığı ve etkinliğin iptal edilmesini talep eden federal dava ise mahkeme tarafından reddedildi. Karara tepki gösteren Douglas, kamuya ait alanların ticari ve siyasi amaçlarla kullanılmasının tehlikeli bir emsal oluşturduğunu savundu.

Protestocular, Trump’ın UFC’nin bağlı olduğu TKO Group Holdings şirketindeki mali çıkarlarına dikkat çekerek çıkar çatışması iddialarını gündeme getirdi. Göstericiler ayrıca Beyaz Saray arazisinin ilk kez özel ve kâr amaçlı bir spor organizasyonuna ev sahipliği yapmasının kamu yararı ilkesine aykırı olduğunu ifade etti.

Etkinlik kapsamında dövüşçülerin Oval Ofis’ten çıkarak "The Claw" adı verilen dev çelik kafese yürümeleri planlanırken, organizasyona katılan bazı VIP misafirlerin milyonlarca doları bulan özel erişim paketleri satın aldığı bildirildi. Muhalifler ise Beyaz Saray’ın tarihi ve sembolik öneminin ticari bir gösteriye dönüştürüldüğünü savundu.

Protestolara katılan aktivist Marco Smith, Trump ve kabine üyelerini temsil eden kuklaların yer aldığı sembolik bir kafes hazırladıklarını belirterek "Bu yönetimin temsil ettiği değerleri teşhir etmek istedik." dedi.

Göstericiler arasında yer alan bazı aktivistler ise organizasyonu "otoriter güç gösterisi" ve "para kazanma fırsatı" olarak tanımladı. Etkinliğin düzenlendiği bölgede yüzlerce polis, Ulusal Muhafız ve federal güvenlik görevlisinin konuşlandırılması dikkat çekti.

Aynı saatlerde savaş karşıtı örgüt CodePink öncülüğünde düzenlenen "They Fight, We Feed" (Onlar kavga eder, biz besleriz) adlı alternatif etkinlikte ise katılımcılar toplu yemek dağıtımı ve dayanışma programları gerçekleştirdi. Organizasyonun temsilcileri, Beyaz Saray’daki dövüş etkinliğinin şiddeti ve militarizmi normalleştirdiğini savunarak, ülkede artan savunma harcamaları ile sosyal destek programlarındaki kesintilere dikkat çekti.

CodePink temsilcisi Olivia DiNucci "Bir yanda milyonlarca doların harcandığı bir gösteri, diğer yanda temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan milyonlarca insan var. Bu etkinlik, Trump döneminde giderek güçlenen militarizm ve gösteri siyasetinin sembolü haline geldi." değerlendirmesinde bulundu.

Trump’ın Beyaz Saray’da düzenlediği UFC organizasyonu, destekçileri tarafından "Amerikan mücadele ruhunun kutlanması" olarak sunulurken, eleştirmenler tarafından ise demokrasi, kamu yararı ve etik yönetim ilkeleri açısından yeni bir tartışmanın merkezine yerleştirildi. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 5 yaralı

Madagaskar'da M çiçeği vakaları 2 bini geçti

Konya’da havalar ısındı, vatandaşlar park ve hayvanat bahçelerine akın etti

Filipinler'de 6,2 büyüklüğünde deprem

Yüreği yanık ailenin feryadı: Çocuğumuz gözümüzün önünde eriyor, lütfen yardım edin!

Filistinli gruplar ve güçler Mladenov'un yol haritasına ilişkin resmi yanıtlarını arabuluculara iletti

Siyonist Yahudilerden Mescid-i Aksa'ya provokatif baskın

HÜDA PAR Karlıova İlçe Kongresi yapıldı: Tekin Yıldırak güven tazeledi

Su tahliye borusunda mahsur kalan yavru kedi kurtarıldı

Haziran ayı SED ödemeleri hesaplara aktarıldı

Gazze'de şehit sayısı 73 bini geçti

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er'den hicri yıl ve muharrem ayı mesajı

Ekonomik ulaşımın gözdesi motosiklette satışlar geriledi

Parkinson riskinde çevresel faktörler öne çıkıyor!

Aliağa'da horoz dövüşü operasyonu: 14 kişi hakkında işlem yapıldı

Bakan Yumaklı’dan orman yangınlarına karşı uyarı

Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü

Oto elektrik ustası Çiloğlu'ndan sıcak havalarda klima ve elektrik sistemi uyarısı

Arıcılar bal üretimi sezonuna geç başladı

Mil Diyanet-Sen Üyeleri Beyaz Su’da Kardeşlik Buluşmasında Bir Araya Geldi

Konak sahilde taraftar yoğunluğu ve arbede yaşandı

Basmane'de yol kenarına bırakılan atıklar görüntülendi

Pakistan, İsviçre'de imza törenine ev sahipliği yapacak

Konak Vapur İskelesi önünde deniz yüzeyinde atık yoğunluğu

Çin 8 uydu fırlattı

Bisiklet sezonu açıldı, satışlar hız kazandı

İDEV Gaziantep Temsilcisi Taş'tan öğrencilere verimli yaz tatili tavsiyeleri

34 ilde bahis ve dolandırıcılık operasyonu: 159 tutuklama

Motorine 4,88 TL indirim bekleniyor

Kiev Peçersk Manastırı Patriot füzesiyle vuruldu

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 5 yaralı

Madagaskar'da M çiçeği vakaları 2 bini geçti

Konya’da havalar ısındı, vatandaşlar park ve hayvanat bahçelerine akın etti

Filipinler'de 6,2 büyüklüğünde deprem

Yüreği yanık ailenin feryadı: Çocuğumuz gözümüzün önünde eriyor, lütfen yardım edin!

Filistinli gruplar ve güçler Mladenov'un yol haritasına ilişkin resmi yanıtlarını arabuluculara iletti

Siyonist Yahudilerden Mescid-i Aksa'ya provokatif baskın