• BIST 100

    15961,60%-0,25
  • DOLAR

    43,38% 0,00
  • EURO

    52,09% -0,27
  • GRAM ALTIN

    7338,36% 1,59
  • Ç. ALTIN

    11686,98% 0,00

Trump'tan Irak'a açık müdahale: Maliki dönerse destek yok

28 Ocak 2026, Çarşamba 08:30
28 Ocak 2026, Çarşamba 08:30
Trump
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Irak'ta başbakanlık ihtimali üzerinden yaptığı tehdit içerikli açıklamalar "ülkenin iç işlerine doğrudan müdahale" olarak değerlendirildi. Washington, Bağdat'a siyasi baskı dilini bir kez daha devreye soktu.

ABD Başkanı Donald Trump, Irak'ın iç siyasi dengelerine yönelik açık bir müdahalede bulunarak, eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin yeniden göreve gelmesi halinde Irak'a hiçbir destek vermeyeceklerini açıkladı. Trump'ın açıklamaları, Irak'ın egemenliğine yönelik doğrudan bir tehdit olarak yorumlandı.

Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, Irak'ın Maliki'yi yeniden başbakan seçmesi durumunda "çok kötü bir tercih" yapmış olacağını öne sürdü. Maliki'nin daha önce görevde bulunduğu dönemi hedef alan Trump, Irak'ın o yıllarda "yoksulluk ve kaosa sürüklendiğini" iddia etti.

ABD Başkanı, Maliki'nin yeniden seçilmesi halinde Washington'un Bağdat'a gelecekte hiçbir yardımda bulunmayacağını savunarak, "ABD'nin yardımı olmadan Irak'ın başarılı olma şansı yok" ifadelerini kullandı. Bu sözler, Irak'ın siyasi iradesini yok sayan ve ülkeyi dış desteğe bağımlı gösteren bir yaklaşım olarak tepki çekti.

Irak'ta Şii siyasi güçleri bir araya getiren "Koordinasyon Çerçevesi"nin, eski Başbakan Nuri el-Maliki'yi yeniden başbakanlığa aday göstermesinin ardından gelen açıklamalar, ABD'nin Irak siyasetini yönlendirme çabasını bir kez daha gözler önüne serdi. Maliki, 2006-2014 yılları arasında iki dönem başbakanlık yapmıştı.

ABD'nin Irak üzerindeki etkisi, özellikle petrol gelirlerinin 2003 işgalinin ardından yapılan düzenlemeyle New York'taki ABD Merkez Bsı'nda tutulması nedeniyle devam ediyor. Washington'un Bağdat'tan temel beklentileri arasında İran'a yakın Şii silahlı grupların sınırlandırılması yer alıyor.

Mevcut Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin bu gruplara yönelik politikaları nedeniyle ABD'nin desteğini aldığı bilinirken, Trump'ın çıkışı Irak'taki siyasi sürece doğrudan baskı olarak değerlendiriliyor.

Irak'ta ise siyasi belirsizlik sürüyor. Parlamento, Kürt partilerinin uzlaşı talebi üzerine cumhurbaşkanı seçimi oturumunu erteledi. Irak'taki güç paylaşımı sistemine göre başbakanlık Şii, meclis başkanlığı Sünni, cumhurbaşkanlığı ise Kürt siyasetçilere bırakılıyor.

Trump'ın açıklamaları, ABD'nin Irak'ın iç işlerine müdahale geleneğini sürdürdüğü ve ülkenin siyasi kararlarını baskı ve tehdit yoluyla şekillendirmeye çalıştığı yönündeki eleştirileri yeniden gündeme taşıdı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Eğitim Gönül İşidir, Gönüller Yapmaya Geldik

46 ilde FETÖ operasyonu: 151 şüpheli yakalandı

Hatay'da 1 milyon 392 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi

Altın rekora devam ediyor

Doğu ve Güneydoğu'da kuvvetli yağış bekleniyor

Trump'tan Irak'a açık müdahale: Maliki dönerse destek yok

İşgalciler Refah'ta büyük kamp kurmaya hazırlanıyor, sınır kapısı perşembe açılabilir

MGK bugün toplanıyor: Gündemde Suriye ve Gazze var

Trump yığınağı artırıyor, Tahran dayatmaları reddediyor: Savaş kapıda mı?

Katil Netanyahu'dan şantaj: Silahsızlanma olmadan imar yok

Siyonist rejim ateşkesi yine hiçe saydı: Gazze'de 4 şehit

Azerbaycan ile Ermenistan arasında enerji taşımacılığı anlaşması

Van'da 10 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 2 gözaltı

Adana'da minibüs devrildi: 13 yaralı

Iğdır’da aranan 3 hükümlü yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü

Trabzon'da 3.8 büyüklüğünde deprem

BM: Basra Körfezi'ndeki gerilimden çok endişeliyiz

AB ve Hindistan arasında kapsamlı ticaret anlaşması

Yunanistan’da 4.5 büyüklüğünde deprem

DMM’den Türk Telekom iddialarına yalanlama

Mesud Pezeşkiyan ile Veliaht Prens Selman görüştü

Rusya'da hostelde yangın: 4 ölü, 6 yaralı

Avustralya’da uçak kazası: 2 ölü

Gaziantep'te "Sağlık Bilişimi" ve "Yapay Zeka" semineri düzenlendi

Umut Kervanı ikinci yardım konvoyunu Suriye'ye gönderdi  

Kuzey Kore'den füze denemesi

Konya'da trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Bakan Bayraktar Nijerya Katı Mineraller Geliştirme Bakanı ile görüştü

DSÖ: Gazze'de 10 çocuk hipotermi nedeniyle hayatını kaybetti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Eğitim Gönül İşidir, Gönüller Yapmaya Geldik

46 ilde FETÖ operasyonu: 151 şüpheli yakalandı

Hatay'da 1 milyon 392 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi

Altın rekora devam ediyor

Doğu ve Güneydoğu'da kuvvetli yağış bekleniyor

Trump'tan Irak'a açık müdahale: Maliki dönerse destek yok

İşgalciler Refah'ta büyük kamp kurmaya hazırlanıyor, sınır kapısı perşembe açılabilir