• BIST 100

    14991,40%0,51
  • DOLAR

    43,14% 0,10
  • EURO

    50,34% 0,08
  • GRAM ALTIN

    6377,90% 0,18
  • Ç. ALTIN

    10268,60% 0,00

Tüketici teknolojisi pazarı yüzde 20 büyüdü

07 Haziran 2020, Pazar 19:51
07 Haziran 2020, Pazar 19:51
Tüketici teknolojisi pazarı yüzde 20 büyüdü
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Tüketici teknolojisi pazarı yüzde 20 büyüdü

Türkiye'deki tüketici teknolojisi pazarı, ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,8 büyüyerek 17,2 milyar liralık ciroya ulaştı. Pazardaki ürün gruplarından en yüksek büyümeyi kaydedenler yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınının da etkisiyle masaüstü bilgisayar, webcam ve dizüstü bilgisayar oldu.

Araştırma şirketi GfK'nin verilerine göre, COVID-19 salgını sürecinde yapılan 'evde kalma' yönündeki çağrılar ve 'uzaktan çalışma' yöntemi, özellikle tüketici teknolojisi ürünleri pazarında hareketliliği beraberinde getirdi. Bilgisayar satışlarındaki artış dikkati çekti.

Ülkedeki tüketici teknolojisi pazarı, yılın ilk çeyreğinde 2019'un aynı dönemine göre yüzde 20,8’lik büyüme performansıyla 17,2 milyar lira ciro elde etti.

Bu kapsamda, bilgi teknolojileri sektöründeki ciro da aynı dönemde yüzde 82,4 artışla 1,9 milyar lirayı buldu.

Söz konusu dönemler kıyaslandığında bütün ürün gruplarının ciroları büyürken, en fazla artış COVID-19 sürecinin etkisiyle masaüstü bilgisayar, webcam ve dizüstü bilgisayarda oldu. Oyun bilgisayarı satışları geçen yılın ilk çeyreğinde düşmesine karşın, bu yılın aynı döneminde çift haneli büyüme gösterdi.

Ofis makineleri ve sarf malzemeleri sektörü de yüzde 43,2 büyüyerek, ocak-mart döneminde 168 milyon lira ciro elde etti. Söz konusu grupta tanklı yazıcılar büyümeyi tetikleyen ürünler oldu.

Evde sinema keyfi isteyenler büyük televizyonları seçti

Tüketici elektroniği de yılın ilk çeyreğinde 2 milyar lira ciro elde ederek 2019'un ilk çeyreğine göre yüzde 17 büyüdü. Ev ses sistemleri ve video oynatıcı kategorileri dışındaki tüm kategoriler geçen yılın ocak-mart dönemine göre büyüme kaydederken, TV kategorisi cirosal olarak yaklaşık yüzde 18'lik büyümeye imza attı.

Yılın ilk çeyreğinde UHD ve akıllı TV'ler geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 37 ile çift haneli büyüme kaydetti. TV ürün grubu içinde 60 inç ve üzeri TV'ler en yüksek büyümeye sahip segment oldu.

Beyaz eşyaya 4 milyar lira harcandı

Ayrıca, büyük beyaz eşya sektöründeki satışlar da yaklaşık 4 milyar liraya ulaşarak geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15 büyüme gösterdi. Büyük beyaz eşya sektöründe, 2019 yılı ile karşılaştırıldığında tüm kategorilerde çift haneli büyüme gözlenirken, kurutma makineleri ürün grubu en yüksek artışı yakaladı.

Çamaşır makinesi ürün grubu içinde ocak-mart döneminde 2019'un birinci çeyreğine göre, 9 kilogram kapasiteli çamaşır makineleri yüzde 20, 10 kilogram ve üzeri olanlar ise yüzde 88 büyüme gösterdi. Buzdolabı kategorisinde 500 litre ve üzeri ürünlerin cirosu aynı süreçte yüzde 21 artarken, derin dondurucuda bu oran yüzde 19 olarak kaydedildi.

Küçük elektrikli ev aletleri sektörü de bu dönemde yüzde 14 büyüyerek 1,6 milyar lira ciroya ulaştı.

Yeni nesil Türk kahve makineleri, espresso ve filtre kahve makinelerinin etkisiyle sıcak içecek hazırlama, sıcak hava ile saç şekillendiren ürünler ve saç düzleştirici taraklar ile şekillendiriciler ilk çeyrekte en çok büyüyen kategoriler oldu.

Telekom sektöründe büyüme martta yavaşladı

Telekom sektörü yılın birinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,1 büyüyerek 7,5 milyar lira ciro sağladı. Bu dönemdeki büyüme, martta COVID-19 etkilerinin görülmesiyle bir miktar beklentilerin altında gerçekleşti.

Akıllı saatler ve mikrofonlu kulaklıklar çift basamaklı büyümeyle geçen yılın aynı çeyreğindeki pozitif performanslarını sürdürdü.

Han Yunus'ta siyonist işgalcilerin ateşiyle bir Filistinli sağlıkçı şehit oldu

Adıyaman’da suç örgütüne operasyon: 22 gözaltı

Cizre Kaymakamı Baycar, eğitim çalışmalarını yerinde inceledi

İşgalciler Batı Şeria ve Kudüs'te en az 45 Filistinliyi alıkoydu

Orman köylüsü ailelere 2,55 milyar liralık ORKÖY desteği

ABD tarifeleri etkisiz kaldı: Çin küresel ticarette rekor kırdı

Rektör Şındak: Siirt Tıp Fakültesi ile ilgili kapanma ya da protokol iptali yok

Pompeo’dan küstah açıklama: Tarih kitapları Gazze’nin mağdurlarını yazmamalı

Malatya'nın ikinci hayvan barınağı hizmete başladı

Yemen'de siyasi diyaloglar hız kazanıyor: Ensarullah da sürece dâhil

"Hayalimdeki laboratuvar" resim yarışması başvuruları başladı

Doğal gaz santralinde ilave ünitelerle üretim artacak

Meclis’e emekli aylığı çağrısı

Mersin İl Sağlık Müdürlüğünde Mali Koordinasyon Toplantısı Gerçekleştirildi

Şanlıurfa’da tarihi eser operasyonu

Sağlık-Sen Siirt Şube Başkanı Eviz’den İLKHA’ya 10 Ocak ziyareti

Dürzi lider Hicri siyonist rejimi "koruyucu" ilan edip Suriye'nin bölünmesini savundu

Biruni Üniversitesi YÖK’ün "Bilim Kafe" etkinlikleriyle 6 ilde gençlerle buluştu

İstanbul Valiliği’nden gıda güvenliği genelgesi

Paravan şirketlerle dolandırıcılık yapan 15 şüpheli yakalandı

İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mert: Buzlanmalarda yapılan en yaygın hata ani frenleme yapmaktır

Yeşilay Başkanı Dinç: Kumarın yasalı veya yasa dışı olanı yoktur

Siyonist rejim Ramazanda Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girişini kısıtlayacak

Siirt’te küçük çocuğun yuttuğu madeni para başarılı operasyonla çıkarıldı

Mersin’de dolandırıcılık operasyonu: 15 şüpheli yakalandı

Tiroid ve paratiroid hastalıklarında uluslararası eğitim Bursa'da gerçekleştirildi

Bitlis’te kırsal kesimlerde hayat durdu: 229 köye ulaşım kesildi

Avustralya 544 bin sosyal medya hesabını askıya aldı

Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan Dünya Kudüs Haftası ve Miraç Kandili mesajı

Yeryüzü Doktorları 12 ülkede yardım ve sağlık nöbeti tuttu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Han Yunus'ta siyonist işgalcilerin ateşiyle bir Filistinli sağlıkçı şehit oldu

Adıyaman’da suç örgütüne operasyon: 22 gözaltı

Cizre Kaymakamı Baycar, eğitim çalışmalarını yerinde inceledi

İşgalciler Batı Şeria ve Kudüs'te en az 45 Filistinliyi alıkoydu

Orman köylüsü ailelere 2,55 milyar liralık ORKÖY desteği

ABD tarifeleri etkisiz kaldı: Çin küresel ticarette rekor kırdı

Rektör Şındak: Siirt Tıp Fakültesi ile ilgili kapanma ya da protokol iptali yok