• BIST 100

    16459,75%-1,55
  • DOLAR

    43,53% 0,05
  • EURO

    51,52% 0,23
  • GRAM ALTIN

    6803,99% -1,50
  • Ç. ALTIN

    11644,36% -3,02

Tüketici teknolojisi pazarı yüzde 20 büyüdü

07 Haziran 2020, Pazar 19:51
07 Haziran 2020, Pazar 19:51
Tüketici teknolojisi pazarı yüzde 20 büyüdü
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Tüketici teknolojisi pazarı yüzde 20 büyüdü

Türkiye'deki tüketici teknolojisi pazarı, ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,8 büyüyerek 17,2 milyar liralık ciroya ulaştı. Pazardaki ürün gruplarından en yüksek büyümeyi kaydedenler yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınının da etkisiyle masaüstü bilgisayar, webcam ve dizüstü bilgisayar oldu.

Araştırma şirketi GfK'nin verilerine göre, COVID-19 salgını sürecinde yapılan 'evde kalma' yönündeki çağrılar ve 'uzaktan çalışma' yöntemi, özellikle tüketici teknolojisi ürünleri pazarında hareketliliği beraberinde getirdi. Bilgisayar satışlarındaki artış dikkati çekti.

Ülkedeki tüketici teknolojisi pazarı, yılın ilk çeyreğinde 2019'un aynı dönemine göre yüzde 20,8’lik büyüme performansıyla 17,2 milyar lira ciro elde etti.

Bu kapsamda, bilgi teknolojileri sektöründeki ciro da aynı dönemde yüzde 82,4 artışla 1,9 milyar lirayı buldu.

Söz konusu dönemler kıyaslandığında bütün ürün gruplarının ciroları büyürken, en fazla artış COVID-19 sürecinin etkisiyle masaüstü bilgisayar, webcam ve dizüstü bilgisayarda oldu. Oyun bilgisayarı satışları geçen yılın ilk çeyreğinde düşmesine karşın, bu yılın aynı döneminde çift haneli büyüme gösterdi.

Ofis makineleri ve sarf malzemeleri sektörü de yüzde 43,2 büyüyerek, ocak-mart döneminde 168 milyon lira ciro elde etti. Söz konusu grupta tanklı yazıcılar büyümeyi tetikleyen ürünler oldu.

Evde sinema keyfi isteyenler büyük televizyonları seçti

Tüketici elektroniği de yılın ilk çeyreğinde 2 milyar lira ciro elde ederek 2019'un ilk çeyreğine göre yüzde 17 büyüdü. Ev ses sistemleri ve video oynatıcı kategorileri dışındaki tüm kategoriler geçen yılın ocak-mart dönemine göre büyüme kaydederken, TV kategorisi cirosal olarak yaklaşık yüzde 18'lik büyümeye imza attı.

Yılın ilk çeyreğinde UHD ve akıllı TV'ler geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 37 ile çift haneli büyüme kaydetti. TV ürün grubu içinde 60 inç ve üzeri TV'ler en yüksek büyümeye sahip segment oldu.

Beyaz eşyaya 4 milyar lira harcandı

Ayrıca, büyük beyaz eşya sektöründeki satışlar da yaklaşık 4 milyar liraya ulaşarak geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15 büyüme gösterdi. Büyük beyaz eşya sektöründe, 2019 yılı ile karşılaştırıldığında tüm kategorilerde çift haneli büyüme gözlenirken, kurutma makineleri ürün grubu en yüksek artışı yakaladı.

Çamaşır makinesi ürün grubu içinde ocak-mart döneminde 2019'un birinci çeyreğine göre, 9 kilogram kapasiteli çamaşır makineleri yüzde 20, 10 kilogram ve üzeri olanlar ise yüzde 88 büyüme gösterdi. Buzdolabı kategorisinde 500 litre ve üzeri ürünlerin cirosu aynı süreçte yüzde 21 artarken, derin dondurucuda bu oran yüzde 19 olarak kaydedildi.

Küçük elektrikli ev aletleri sektörü de bu dönemde yüzde 14 büyüyerek 1,6 milyar lira ciroya ulaştı.

Yeni nesil Türk kahve makineleri, espresso ve filtre kahve makinelerinin etkisiyle sıcak içecek hazırlama, sıcak hava ile saç şekillendiren ürünler ve saç düzleştirici taraklar ile şekillendiriciler ilk çeyrekte en çok büyüyen kategoriler oldu.

Telekom sektöründe büyüme martta yavaşladı

Telekom sektörü yılın birinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,1 büyüyerek 7,5 milyar lira ciro sağladı. Bu dönemdeki büyüme, martta COVID-19 etkilerinin görülmesiyle bir miktar beklentilerin altında gerçekleşti.

Akıllı saatler ve mikrofonlu kulaklıklar çift basamaklı büyümeyle geçen yılın aynı çeyreğindeki pozitif performanslarını sürdürdü.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Nijerya'daki saldırılarda 170 sivil katledildi

Bakan Uraloğlu: Malatya Kuzey Çevre Yolu'nu bu yıl tamamlamayı hedefliyoruz

Yapıcıoğlu'ndan Üdürgücü'nün ailesine vefa ziyareti

HÜDA PAR: Epstein vakası, Batı’nın ahlaki ve vicdani sapkınlığını gösteren çarpıcı bir tablodur

Bakan Tekin: Deprem bölgesinde derslik sayısını deprem öncesine göre artırmayı hedefliyoruz

Yerlikaya: Dünyanın en büyük iyileştirme operasyonu gerçekleştirildi

Şanlıurfa’da 1007 adet sentetik ecza hap ele geçirildi

Avrupa Merkez Bsı faizi sabit tuttu

Şanlıurfa’da 1 kilo 700 gram skunk ele geçirildi

Ukrayna, Rusya'nın füze fırlatma üssünü vurduğunu açıkladı

El-Şifa Hastanesi’nde şehitlerin kimlik tespiti yapılıyor

Konya otogarı 2025’te yaklaşık 18 milyon yolcuya hizmet verdi

Konya için yağış ve fırtına uyarısı

Konya KOSKİ araç filosuna 19 yeni araç kazandırıldı

Depremde vefat edenler tüm okullarda anılacak

Malatya'da kaybolan çocuk bulundu

Rusya'da ülke dışına çıkarılmaya çalışılan 2,5 ton ağırlığında meteorit parçası ele geçirildi

Kastamonu’da aranan 99 şahıs yakalandı

Leonardo Fırtınası İspanya ve Portekiz'i etkisi altına aldı

ÖNDER Van şube binası hizmete açıldı

ABD-Rusya nükleer silah anlaşması sona eriyor

İran'dan Almanya Başbakanı Merz’e tepki

Merkez Bsı toplam rezervleri açıklandı

Doç. Dr. Yılmaz: Kriz anlarında her bilgi doğrudan insan hayatına dokunuyor

Bakan Uraloğlu’na Malatya'da fahri hemşehrilik beratı verildi

Mardin'de düzenlenecek olan "Ana Dilimi Seçiyorum" paneline davet

Azerbaycan, eski Karabağ liderlerini ömür boyu hapis cezasına çarptırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de barışı kâğıt üzerinde değil, sahada istiyoruz

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: Asrın felaketi milletimizin yüreğinde derin izler bırakmıştır

HAMAS'tan, serbest bırakılan eski esirin işgal saldırısında şehit edilmesine tepki

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Nijerya'daki saldırılarda 170 sivil katledildi

Bakan Uraloğlu: Malatya Kuzey Çevre Yolu'nu bu yıl tamamlamayı hedefliyoruz

Yapıcıoğlu'ndan Üdürgücü'nün ailesine vefa ziyareti

HÜDA PAR: Epstein vakası, Batı’nın ahlaki ve vicdani sapkınlığını gösteren çarpıcı bir tablodur

Bakan Tekin: Deprem bölgesinde derslik sayısını deprem öncesine göre artırmayı hedefliyoruz

Yerlikaya: Dünyanın en büyük iyileştirme operasyonu gerçekleştirildi

Şanlıurfa’da 1007 adet sentetik ecza hap ele geçirildi