• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,03% 0,24
  • EURO

    48,46% -0,18
  • GRAM ALTIN

    5412,27% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

Tüketim, mutluluğun kalıcı kaynağı değil!

18 Temmuz 2025, Cuma 11:50
18 Temmuz 2025, Cuma 11:50
Tüketim, mutluluğun kalıcı kaynağı değil!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İnsanların acıdan kaçmak, mutluluğu bulmak üzere programlandığını belirten uzmanlar, günümüzde mutluluğun para sahibi olmak ve tüketmekle eşleştirildiğini söylüyor.

Para ve lüks tüketimin uzun vadede insanları mutlu etmeyeceğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, tüketim alışkanlıklarımızı psikolojik, sosyal, kişisel ve ekonomik faktörlerin belirlediğine dikkat çekti.

Demir, tüketim alışkanlıklarının psikolojik ve sosyal kökenleri, tüketimin mutlulukla ilişkisi, tüketim bağımlılığının riskleri ve sağlıklı tüketim için bilinçli farkındalığın önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Uzun vadede mutluluk, tüketimle ilgili değil!

İnsanların acıdan kaçmak, mutluluğu bulmak üzere programlandığını aktaran Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, “Mutluluk ise günümüzde ekonomik sistemler tarafından para sahibi olmak ve tüketmek ile eşleştirilmekte.” dedi.

Özellikle reklamların mutluluğu pazarlayan bir dille, ürünü aldığımızda mutlu olacağımız algısını yarattığına vurgu yapan Demir, “Ancak son dönemde çalışmalar bize belirli bir miktardan fazla paranın da mutluluk getirmediğini gösteriyor. O halde para ve beraberinde tüketim, insanları uzun vadede mutlu yapmaz.” şeklinde konuştu.

İnsanları zaaflarından etkileme amacı ön planda!

Tüketim alışkanlıklarımızı psikolojik, sosyal, kişisel ve ekonomik faktörlerin belirlediğini dile getiren Demir, “Kişilik yapısı olarak duygularını dengeleyebilen kişilikler daha rasyonel düzeyde tüketim kararları alırken, duygusal anlamda dengeyi sağlayamayan kişiler fazlaca dürtüsel kararlar ile alışveriş yapmaya daha yatkındırlar.” dedi.

Kişiliğin dışında tüketim alışkanlıklarımızı belirleyen psikolojik faktörlerden de bahseden Demir, şunları söyledi:

“Bir şeyi ihtiyaç olarak hissetmek ya da sadece haz için tüketmek bir psikolojik faktördür. Sosyal çevreye baktığımızda ailemiz, arkadaşlarımız onların onayladığı, arzuladığı şeylerin kişinin tüketim alışkanlıklarını belirlediğini görüyoruz. İnsan zaafları olan bir varlık. Lüks tüketim alışkanlıklarının insanları mutlu ettiğine dair bir algı mevcut. Kapitalist sistem içinde tüketimin her pencereden teşvik edildiği günümüzde markalar özellikle sevgi, saygı, prestij gibi unsurları ön palana çıkararak satış yapmayı hedefliyor. Reklamlar ise bireylerin algılarını yöneterek, insanlarda reklamlardaki hayata ulaşmak ve o hayatı yaşamak isteği uyandırıyor. İnsanları zaaflarından etkileme amacı ön planda. Bunun için özellikle o kişiyi anlık olarak mutlu edecek duygularına hitap eden yöntemler kullanılır. Çeşitli marka reklamları bir ürünün, materyalin kişiyi özel, başarılı, mutlu kılacağı algısı yaratarak kişinin kendi hayatında bunları bulamayacağını ancak satın alabileceğini vurgular.”

Tüketim alışkanlıkları ihtiyaçlar doğrultusunda değiştirilmeli

Sosyal ve kültürel özelliklerin de tüketim alışkanlıklarının, kişinin ekonomik statüsünü yansıttığı yönünde olduğuna dikkat çeken Demir, “Kişiler özellikle belirli markalara sahip ürünler ile zengin hissetmekte, gösterişçi tarzda tüketim alışkanlığı ile bir statü elde ettiğini düşünmekteler. Buradaki motivasyon daha çok kişinin kendisini diğerlerine kabul ettirme, beğendirme isteği.” dedi.

Ancak önemli olanın sosyal prestij değil kişinin yaşamsal ihtiyaçları olduğunu hatırlatan Demir, “Kişiler tüketim alışkanlıklarını ihtiyaçları doğrultusunda değiştirmeli. Satın alacağımız şey bize sosyal statü mü getirecek, ihtiyacımız olduğu için mi alıyoruz noktasında rasyonel açıdan bakmamız gerekiyor.” açıklamasını yaptı.

Tüketim alışkanlıklarının kölesi olmak çeşitli ruhsal bozukluklara neden olabilir!

Çalışmaların lüks tüketim yerine küçük şeyler almanın daha fazla mutluluk getirdiği sonucuna ulaştığına işaret eden Demir, “Diğer yandan alışveriş anında kişilerin vitrin gezerken, tatil seçeneklerini planlarken mutluluk düzeylerinin arttığı da görülmüş. Markalar bu noktada raflarda göz hizamıza yerleştirilen, basit ambalajlı, tüketici ile duygusal bağ kurabilen ürünler tasarlayarak, alışveriş sırasında fonda çalan müzik, mağazanın kokusu gibi detayları dikkate alan nöropazarlama tekniklerinin kullanılması ile satışı oluşturmaya çalışmaktalar.” dedi.

Bir ürün satın alma anında özellikle kredi kartları kullanılırken anlık düzeyde dopamin seviyesinde artış söz konusu olduğunu da kaydeden Demir, “Ancak uzun vadede kişi tüketim alışkanlıklarının esiri olur ve ekonomisini yönetemez hale gelir. İşte bu noktada kişinin özgür hissetmeme durumu ortaya çıkar. Tüketim alışkanlıklarının kölesi olan insan bir süre sonra çeşitli ruhsal bozukluklar geliştirebilir. Alışveriş beynimizde dopamin salınımını arttırdığı için kontrolsüz bir şekilde bağımlılıkları tetikleyebilir.” diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)

El-Kassam Tugayları: Ekiplerimiz Sarı Hat'taki işgal esirlerin cesetlerini çıkarmaya hazır

Kassam, siyonist esirlerin cesetlerini çıkarmak için ekipman ve personel talep etti

Adalet Bakanlığı’ndan dijital reform: Yapay zeka destekli adalet sistemi

Polonya uyruklu Honorata Maria, Bingöl’de Müslüman oldu

İstanbul'da "Özgür Filistin" paneli düzenlendi

Ticaret Bakanlığından patates fiyatlarına ilişkin açıklama

Büyükşehir Belediye Başkanı Er, kitap fuarında yazarlarla bir araya geldi

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonları: 192 kişi tutuklandı

Bilişim Uzmanı İçli: Çocuklarımızı yapay zekâya teslim etmeyelim

Siirt’te yıllardır beklenen dalgıç ekibi kuruldu

Konya’da asayiş ve trafik denetimleri

Gazze'deki soykırımın bilançosu: 68 bin 858 şehit, 170 bin 664 yaralı

"Müslümanlar Kur’an ile yüzleşmeli, güçlü ve şuurlu nesiller yetiştirilmelidir"

Seyhan’da otomobil sulama kanalına uçtu

Tutankhamun’un tüm hazineleri ilk kez bir arada: GEM kapılarını açtı

Çocuklarda löseminin 5 öncü sinyali

Afganistan ve Pakistan arasında bulunan Torkham Sınır Kapısı yeniden açıldı

Bakan Kurum: Sındırgı depreminin hasar tespit çalışmalarını tamamladık

Kartalkaya’daki otel yangını davasında 11 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis

Gazze'de işgal saldırıları: 2 şehit bir yaralı

İranlı yolcular hızlı trenle Ankara’ya gelecek

İran, işgal rejiminin bir askeri şirketin çalışanlarının kimliklerini ve video kayıtlarını yayınladı

Batman'da market yangınında büyük çapta maddi hasar oluştu

Otomobil şarampole devrildi: 1 ölü, 1 yaralı

Darfur’daki şiddet olayları sonrası üç ülkeden ortak açıklama

Müftü Durmuş: Taziye kültürünü kaldırmak değil, külfeti azaltmak istiyoruz

Bacağını kaybeden küçük kız, Avrupa Yetim Eli’nin desteğiyle protezine kavuştu

Şanlıurfa genelinde bakım çalışması: Çok sayıda ilçe elektriksiz kalacak

Tanzanya'nın kadın cumhurbaşkanı adayı, seçimleri yaklaşık yüzde 98 oranla kazandı

Hindu tapınağında izdiham: 10 ölü çok sayıda yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


El-Kassam Tugayları: Ekiplerimiz Sarı Hat'taki işgal esirlerin cesetlerini çıkarmaya hazır

Kassam, siyonist esirlerin cesetlerini çıkarmak için ekipman ve personel talep etti

Adalet Bakanlığı’ndan dijital reform: Yapay zeka destekli adalet sistemi

Polonya uyruklu Honorata Maria, Bingöl’de Müslüman oldu

İstanbul'da "Özgür Filistin" paneli düzenlendi

Ticaret Bakanlığından patates fiyatlarına ilişkin açıklama

Büyükşehir Belediye Başkanı Er, kitap fuarında yazarlarla bir araya geldi