-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Türbeyi yıkıp market yapmışlar!
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Türbeyi yıkıp market yapmışlar!
Fatih Sultan Mehmet döneminde 1456’da Osmanlı Devleti idaresine giren Limni adasındaki Türk mimari eserlerinin izini süren yüksek mimar Mehmet Emin Yılmaz, adadaki Osmanlı eserlerinin hızla yok edildiğini söyledi. Yılmaz, 1894 yılında ada nüfusunun 27 bin olduğunu, bu nüfusun 2 bin 500’ünü Türklerin oluşturduğunu, o dönemde adada 6 cami, 164 Rum kilisesi bulunduğunu söyledi.
Yılmaz, adadaki Türk eserlerine ve durumlarına ilişkin şu bilgileri verdi: Limni adası merkezi ve köylerde benim tespit edebildiğim yaklaşık 130 Türk eseri var. Bu eserlerden en önemlisi hiç şüphesiz Niyazi Mısri hazretlerinin türbesi. Aslında bu türbe, adadaki Türk yerleşiminin de merkezini oluşturuyor. Türbenin çevresinde Niyazi Mısri Camii, namazgâh, tevhidhane, medrese, muvakkithane, çilehane, şadırvan ve hazire yer alıyor. Yani zaman içinde eklenen yapılarla bir külliye hâline geliyor. Son olarak II. Abdülhamid Han, Mısri Tekkesini onarıyor. Bu yapıların büyük bir kısmı günümüze ulaşmamıştır”
Mutasavvıf Niyazi Mısri’nin 15 sene Limni adasında sürgün geçirdiğini belirten Yılmaz, Mısri’nin vefatından sonra da caminin yanındaki hazireye defnedildiğini ve üzerine türbe yapıldığını aktardı.
Adada yıkılan ya da tahrip edilen Türk eserleri arasında Mısri’nin türbesinin de bulunduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:
Niyazi Mısri’nin türbesi yıktırılıp üzerine apartman inşa edilmiş. Haziredeki mezar taşları parçalanmış çevredeki bahçe duvarlarında, inşaatlarda kullanılmış. Bugün kaleye çıkan merdivenlere dikkatli bakarsanız bazı mezar taşlarının kaldırım taşı olarak kullanıldığını görürsünüz. Türbenin yanındaki cami de yıktırılmıştır, yerine kafe inşa edilmiştir. Bugün caminin yerinde kafe bulunuyor. II. Abdülhamid Han’ın yaptırdığı Mısri Dergâhının avlu kapısı, etrafına bina yapılarak markete dönüştürülmüş. Tevhidhane de aynı marketin deposu olarak kullanılıyor.
CAMİYİ SİNEMA YAPMIŞLAR
Yılmaz, Hacı Hasan Ağa Camii’nin nasıl tahrip edildiğini de şöyle anlattı: Limni elimizden çıktıktan sonra cami Yunan Devleti’nin mülkiyetine geçiyor ve ardından minaresi yıktırılıp sinema salonuna dö-nüştürülüyor. 9 Eylül 1939 akşamı ilk film gösterimi sırasında sinema makinelerinden kaynaklı yangın çıkıyor, 63 kişi hayatını kaybediyor. Bu olaydan sonra cami tümüyle yıktırılarak yerine kilise yapılıyor.
Erakçi: ABD ve israilin bölge ülkelerine saldırdığına dair istihbaratımız var
Mart ayı SED ödemeleri ailelerin hesaplarına yatırıldı
Araçlarda multimedya cihazı cezaları geçici olarak durduruldu
Yurt dışında yakalanan 72 firari Türkiye’ye getirildi
Diyarbakır Valiliği uyardı: Kontrollü su tahliyesi yapılacak
Siirt’te akrabalar arasında bıçaklı kavga: 1 kişi yaralandı
İran: Suudi'ye yönelik İHA saldırısında dahlimiz yok
Bismil’de Göksu Çayı’nda su samuru yavruları bulundu
Battalgazi’de Ramazan ayında dayanışma programları
Gaziantep'te yurda kaçak giriş yapan 3 kişi yakalandı
Siirt’in Pervari ilçesinde karda mahsur kalan 78 kişi kurtarıldı
HÜDA PAR heyetinden Bingöl'deki TOKİ sakinlerine iftar ziyareti
Yeni Zelanda'daki cami katliamının üzerinden 7 yıl geçti
Malatya'da caddeler bir bir yenileniyor
Gaziantep’te sağanak sele neden oldu
İran'ın Irak'a doğalgaz ihracatı savaş zamanında üç katına çıktı
Batman'da metruk evde çıkan yangın paniğe neden oldu
İran Kızılayı: ABD-israil saldırılarında 29 binden fazla sivil yapı hasar aldı
Dışişleri Bakanlığı: İslamofobiyle mücadele insanlık görevidir
Laricani'den "sahte bayrak operasyonu" açıklaması
Isparta’da haftalık denetim: 61 aranan şahıs yakalandı
Laricani: Epstein şebekesi İran’ı suçlamak için 11 Eylül benzeri bir olay planlıyor
Ticaret Bakanı Bolat: Tüketicinin korunması güçlü ekonominin temelidir
Batman’da çantasında uyuşturucu çıkan kişi tutuklandı
Yetimler Vakfı’ndan Diyarbakır’da yetim çocuklara bayramlık desteği
Kuzey Kore’den uzun menzilli topçu tatbikatı
Bismil'de yetim ve ihtiyaç sahibi çocuklara bayramlık sevinci
İstanbul’da uyuşturucu operasyonu: 527 kilogram madde ele geçirildi
Doğu’da kış etkisini sürdürüyor: 279 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapalı
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Mescid-i Aksa'ya kilit vurmak milyonlarca Müslümanın inancına saldırıdır
Yükleniyor






