• BIST 100

    14110,37%-0,51
  • DOLAR

    42,93% 0,07
  • EURO

    50,59% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6172,79% -1,23
  • Ç. ALTIN

    10106,29% 0,00

Türbeyi yıkıp market yapmışlar!

11 Eylül 2020, Cuma 09:05
11 Eylül 2020, Cuma 09:05
Türbeyi yıkıp market yapmışlar!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türbeyi yıkıp market yapmışlar!

Fatih Sultan Mehmet döneminde 1456’da Osmanlı Devleti idaresine giren Limni adasındaki Türk mimari eserlerinin izini süren yüksek mimar Mehmet Emin Yılmaz, adadaki Osmanlı eserlerinin hızla yok edildiğini söyledi. Yılmaz, 1894 yılında ada nüfusunun 27 bin olduğunu, bu nüfusun 2 bin 500’ünü Türklerin oluşturduğunu, o dönemde adada 6 cami, 164 Rum kilisesi bulunduğunu söyledi.

Yılmaz, adadaki Türk eserlerine ve durumlarına ilişkin şu bilgileri verdi: Limni adası merkezi ve köylerde benim tespit edebildiğim yaklaşık 130 Türk eseri var. Bu eserlerden en önemlisi hiç şüphesiz Niyazi Mısri hazretlerinin türbesi. Aslında bu türbe, adadaki Türk yerleşiminin de merkezini oluşturuyor. Türbenin çevresinde Niyazi Mısri Camii, namazgâh, tevhidhane, medrese, muvakkithane, çilehane, şadırvan ve hazire yer alıyor. Yani zaman içinde eklenen yapılarla bir külliye hâline geliyor. Son olarak II. Abdülhamid Han, Mısri Tekkesini onarıyor. Bu yapıların büyük bir kısmı günümüze ulaşmamıştır”
Mutasavvıf Niyazi Mısri’nin 15 sene Limni adasında sürgün geçirdiğini belirten Yılmaz, Mısri’nin vefatından sonra da caminin yanındaki hazireye defnedildiğini ve üzerine türbe yapıldığını aktardı.

Adada yıkılan ya da tahrip edilen Türk eserleri arasında Mısri’nin türbesinin de bulunduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

Niyazi Mısri’nin türbesi yıktırılıp üzerine apartman inşa edilmiş. Haziredeki mezar taşları parçalanmış çevredeki bahçe duvarlarında, inşaatlarda kullanılmış. Bugün kaleye çıkan merdivenlere dikkatli bakarsanız bazı mezar taşlarının kaldırım taşı olarak kullanıldığını görürsünüz. Türbenin yanındaki cami de yıktırılmıştır, yerine kafe inşa edilmiştir. Bugün caminin yerinde kafe bulunuyor. II. Abdülhamid Han’ın yaptırdığı Mısri Dergâhının avlu kapısı, etrafına bina yapılarak markete dönüştürülmüş. Tevhidhane de aynı marketin deposu olarak kullanılıyor.

CAMİYİ SİNEMA YAPMIŞLAR

Yılmaz, Hacı Hasan Ağa Camii’nin nasıl tahrip edildiğini de şöyle anlattı: Limni elimizden çıktıktan sonra cami Yunan Devleti’nin mülkiyetine geçiyor ve ardından minaresi yıktırılıp sinema salonuna dö-nüştürülüyor. 9 Eylül 1939 akşamı ilk film gösterimi sırasında sinema makinelerinden kaynaklı yangın çıkıyor, 63 kişi hayatını kaybediyor. Bu olaydan sonra cami tümüyle yıktırılarak yerine kilise yapılıyor.

Gündüz: Müslümanların hiçbir kutsalıyla kimse alay edemez. Bu hiç kimsenin haddine değildir. Taviz tavizi doğurur!

Ağrı'da rahatsızlanan hastalar için ekipler harekete geçti

Dargeçit’te kar yağışına "hazırlıksız" yakalanan belediyeye tepki: Ulaşımda aksama oldu

Şanlıurfa’da otomobil sulama kanalına düştü: Baba ve 3 çocuğu için arama çalışması başlatıldı

Yahudi çeteler Kudüs'te yol kapattı

Siirt’te eğitime kar tatili

Adana’da asayiş uygulamalarndaı 454 aranan şahıs yakalandı

Soğuk ve yağmur Gazze'de felaketi büyütüyor

Malatya’da yüz yüze ve çevrim içi katılımlı cerrahi kursu düzenlendi

Şırnak’ta yollar buz pistine döndü

Yerlikaya: Yalova'daki DEAŞ operasyonunda 3 polisimiz şehit oldu

Tuz tanesi kadar robot: Algılıyor, düşünüyor, hareket ediyor

Okul servisi şarampole yuvarlandı: 6 yaralı

İşgalciler Batı Şeria'da eğitimi hedef aldı

Yeşilyurt Belediyesi'den karla mücadelede çalışması

Mardin ve ilçelerinde kar yağışı

Şırnak’ta okullara kar tatili

Irak Parlamentosu ilk oturumunu yapıyor

MEB’den "hayalet sınıf" incelemesi: 48 okulun ruhsatı iptal edildi, 300 milyon TL ceza

Meslek Yüksekokulu mezunlarının istihdam oranı yüzde 92'ye ulaştı

Bingöl’de eğitime kar engeli

Altınını çekmek istedi, bnın talebiyle şaşkına döndü

10 yıldır kayıp olan MH370 uçağının gizemi yeniden gündemde: Arama çalışmaları yarın başlıyor

Malatya'da kış mevsiminin ilk kar yağışı: Sevinç ve mağduriyet bir arada

TDK 2025’in kelimesini duyurdu: Dijital vicdan

Elektronik İngilizce Yeterlik Sınavı sonuçları açıklandı

Şanlıurfa’da kar yağışı sonrası süreç Valilik koordinasyonunda yürütülüyor

Meksika’da yolcu treni kazası: 13 ölü, 98 yaralı

“Gazze İmtihanımız ve Ümmet Olabilmek” konferansı düzenlendi

Çevrimiçi psikolojik destek ve aile danışmanlığı hizmeti 7 ilde pilot olarak başlatıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gündüz: Müslümanların hiçbir kutsalıyla kimse alay edemez. Bu hiç kimsenin haddine değildir. Taviz tavizi doğurur!

Ağrı'da rahatsızlanan hastalar için ekipler harekete geçti

Dargeçit’te kar yağışına "hazırlıksız" yakalanan belediyeye tepki: Ulaşımda aksama oldu

Şanlıurfa’da otomobil sulama kanalına düştü: Baba ve 3 çocuğu için arama çalışması başlatıldı

Yahudi çeteler Kudüs'te yol kapattı

Siirt’te eğitime kar tatili

Adana’da asayiş uygulamalarndaı 454 aranan şahıs yakalandı