• BIST 100

    10080,30%1,33
  • DOLAR

    39,82% 0,04
  • EURO

    46,90% -0,11
  • GRAM ALTIN

    4278,83% 1,21
  • Ç. ALTIN

    6852,92% 3,13

Türk devinden flaş karar: 35 bin çalışan evden çalışacak

26 Ocak 2021, Salı 07:24
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Türk devinden flaş karar: 35 bin çalışan evden çalışacak
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türk devinden flaş karar: 35 bin çalışan evden çalışacak

Pandemi iş modellerini değiştirdi. Uzaktan çalışma yöntemi büyük topluluklar için kalıcı hale başladı.

Koç Topluluğu Yayını Bizden Haberler Dergisi'nin 490. sayısında, '34. Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı'na katılan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu'nun konuşmalarına yer verildi.

Dünyanın salgına çok hazırlıksız yakalandığını vurgulayan Çakıroğlu, 'Pandemi sürecinde çalışma arkadaşlarımızın, iş ortaklarımızın, bayilerimizin, tedarikçilerimizin ve ailelerinin sağlığı birinci önceliğimizdi. Çok hızlı, dikkatli ve hassas davrandık. 11 Mart’taki pandemi ilanından önce seyahatleri yasakladık ve karantina tedbirlerini açıkladık' dedi.

“UZAKTAN ÇALIŞMA PRATİĞİNE HIZLA GEÇTİK”

Çakıroğlu, Covid-19 pandemisi nedeniyle toplulukta hızla yaygın uygulamasına geçilen 'uzaktan çalışma' modelinin, Koç Topluluğu içinde 35 bin ofis çalışanı için kalıcı hale getirileceğini açıklayarak 'Değişmekten korkmuyoruz, kendimize güveniyoruz' ifadelerini kullandı.

Levent Çakıroğlu, 'Uzaktan çalışma pratiğine hızla geçtik. İşyerlerinde çalışmaya devam eden arkadaşlarımız için gereken her türlü tedbiri derhal aldık. Bu zor dönemde istihdamın korunmasını ve çalışma arkadaşlarımızın gelir kaybının önlenmesini de öncelik olarak kabul ettik. Zor zamanlarda arkadaşlarımızın ve ailelerinin kaygılarını azaltmaya, ihtiyaçlarına destek olmaya çalıştık” diye konuştu.

Topluluk şirketlerinin likiditeleri, faaliyetleri, bilançoları ve hatta iş modelleriyle ilgili tedbirlerin de hızla alındığına dikkati çeken Çakıroğlu şu değerlendirmelerde bulundu:

'Ventilatörden entübasyon kabinine, siperlikten maskeye kadar; hızla tasarladık, ürettik, dağıttık. Bunlar üretim deneyimimiz olan ürünler de değildi. Yaptıklarımız hem ülkemizde hem de uluslararası platformlarda takdirle karşılandı. Ama daha önemlisi, ‘istersek yapabiliriz’ duygusunu pekiştirerek, zor zamanlarda bizlere de topluma da moral oldu, umut verdi. En başta, üretim tesislerimiz kesintisiz olarak veya kısa süreli kesintilerden sonra üretime devam ettiler.

Banka şubelerimiz, bayilerimiz, istasyonlarımız, mağazalarımız, depolarımız her türlü sağlık tedbirini almak suretiyle faaliyetlerini sürdürerek halkın ihtiyacına cevap verdiler, ülke ekonomisine destek oldular. Büyük bir ekosistemin
tam merkezindeyiz.

10 bin civarında bayimiz ve servisimiz, yüzlerce tedarikçimiz var. Onların sorumluluğunu da aynı şekilde hissediyoruz. Bu dönemde her birine, ihtiyaçları anında yanlarında olduğumuzu gösterdik. Gerektiğinde vade açtık, stoklarını yönetmelerine yardımcı olduk. Diğer yandan, şirketlerimiz tedarikçilerine olan yükümlülüklerini zamanında yerine getirdiler.” 

DÜNYA DİJİTALLEŞMEDE 8 HAFTADA 5 YILLIK MESAFE ALDI

McKinsey’in hazırladığı bir rapora göre, tüketicilerin ve şirketlerin dijitalleşme alanında 5 yılda kat etmesi beklenen mesafeyi 8 haftada aldığını dile getiren  Çakıroğlu bu dönemde, online satışların katlanarak büyüdüğünü, toplu taşıma yerine özel araç tercihlerinin arttığını, bisiklet ve scooter kiralama uygulamalarının hızla büyüdüğünü söyledi.

Çakıroğlu, şunları kaydetti:

“2020’ye girerken dünya ekonomisinin yüzde 3,3 büyümesi beklenirken, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en sert ekonomik daralmayı yaşıyoruz. Yıl sonu için küresel ölçekte yüzde 4,4 küçülme tahmini yapılıyor. Bu durum emtia fiyatlarına da tabiatıyla tesir etti. Bizi en çok etkileyen ise petrol fiyatlarındaki sert dalgalanmalar oldu. Yıla başlarken petrol fiyatlarının 2019 seviyelerine yakın seyrederek, 60 dolar civarında kalması bekleniyordu. Oysa talepteki ani daralma sebebiyle hızla 13 dolara kadar indi, WTI ise kısa süreli de olsa negatif fiyatla işlem gördü. 

Salgının başlarında yaşanan bu şokun 1929’daki Büyük Buhran’la karşılaştırması yapıldı; yine böyle bir sürece girilmesinden endişe edildi. Ancak bu defa devletler hızlı hareket ettiler. Salgının etkilerini gidermek üzere kapsamlı mali destek paketlerini uygulamaya koydular. Bu mali desteklerin hacmi 12 trilyon dolara ulaştı, dünya ekonomisinin yüzde 14’üne tekabül ediyor.

Bunun sonucunda ülkelerin bütçe açıklarının da milli gelire oranı hızla arttı. Genişlemeci maliye politikalarının yanı sıra, merkez bankaları da tahvil piyasalarından alım yaparak devasa boyutlarda parasal genişlemeye gittiler. 2020’de FED, ECB, Japon ve Çin merkez bankalarının toplam bilanço büyüklüğü 8 trilyon dolarlık artışla 27 trilyon dolara ulaştı. Diğer yandan devletler stratejik gördükleri şirketleri de ayrıca desteklediler.”

Ensarullah, işgal rejimini füze ve İHA'larla hedef aldığını duyurdu

Gazze'den 15 esir serbest bırakıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplantıyı erken terk etmesiyle ilgili iddialara DMM'den açıklama

Ankara'da yarın bazı yollar araç trafiğine kapatılacak

Yemen ve Gazze'den işgal altındaki topraklara füzeler fırlatıldı

İşgalin bugünkü saldırılarında en az 100 Gazzeli şehit düştü

Dışişleri Sözcüsü: ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırması "olumlu"

RTÜK Başkanı Şahin: Uyarıyoruz: Kimsenin bu ülkenin inancına hakaret etmesine izin vermeyeceğiz!

Doğalgaza Dev Zam: Konutlara %24,6 Artış!

Hatay, İzmir ve Manisa'daki yangınlar kısmen kontrol altında; soğutma çalışmaları sürüyor

Putin ve Macron, 3 yıl sonra ilk kez telefonda görüştü

Mardin’de iki araç çarpıştı: 5 yaralı

Malatya Valisi Yavuz: Bir halk sağlığı tehdidiyle karşı karşıyayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Anlaşıldığı kadarıyla düşeni yemek bir CHP geleneği

Hazreti Muhammed'e hakaret Taksim Camii’nde protesto edildi

Gitgide artan unutkanlığa dikkat!

İzmir’de ‘yolsuzluk’ operasyonunda Soyer dahil 126 kişi gözaltına alındı

HAMAS: Gazze'deki çocuklar arasında menenjit salgını yeni bir felakete işaret ediyor

Belediye Başkanı Taşkın: Peygamberimize dil uzatanları şiddetle lanetliyoruz

İşgalcilerin Gazze'ye yönelik saldırılarında son 24 saatte 116 şehit, 463 yaralı

Şanlıurfa'da gıda denetimi: Son kullanma tarihi geçmiş ürünlere el konuldu

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Engin: Bu kirli zihniyetin adı özgürlük değil, alçaklıktır!

Şanlıurfa'da elektrik kesintisi: Birçok ilçe saatlerce elektriksiz kalacak!

HÜDA PAR İl Başkanı Durmaz: Emeklilerin projelere ulaşımı ücretsiz olmalı

Keçeciliğin son nefesi: Asırlık meslek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Şanlıurfa-Diyarbakır yolunda trafik kazası: 2 yaralı

Hububat alım ödemeleri başladı

Buğday hasadı devam ediyor: Çiftçi memnun

HÜDA PAR'dan orman yangınları mesajı: Ciğerlerimiz yanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtmadır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ensarullah, işgal rejimini füze ve İHA'larla hedef aldığını duyurdu

Gazze'den 15 esir serbest bırakıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplantıyı erken terk etmesiyle ilgili iddialara DMM'den açıklama

Ankara'da yarın bazı yollar araç trafiğine kapatılacak

Yemen ve Gazze'den işgal altındaki topraklara füzeler fırlatıldı

İşgalin bugünkü saldırılarında en az 100 Gazzeli şehit düştü

Dışişleri Sözcüsü: ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırması "olumlu"