• BIST 100

    11185,18%-0,04
  • DOLAR

    42,58% 0,03
  • EURO

    49,61% 0,08
  • GRAM ALTIN

    5754,41% 0,32
  • Ç. ALTIN

    9276,80% -0,22

Türkiye dünyanın üçüncü en büyük tıbbi yardım ve destek sağlayıcı ülkesi

23 Haziran 2020, Salı 08:46
23 Haziran 2020, Salı 08:46
Türkiye dünyanın üçüncü en büyük tıbbi yardım ve destek sağlayıcı ülkesi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türkiye dünyanın üçüncü en büyük tıbbi yardım ve destek sağlayıcı ülkesi

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Avrupa Birliği (AB) ev sahipliğinde, videokonferans yöntemiyle düzenlenen 4'üncü Brüksel Konferansı'na katıldı.

'Koronavirüs karşısında bölgesel müdahale ve iyileşme' başlıklı oturumda konuşan Kıran, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında Türkiye'nin uluslararası yardım ve iş birliği çağrılarına cevapsız kalmadığına dikkati çekerek, 'Girişimci ve İnsani Dış Politika anlayışımızın bir yansıması olarak, halen dünyanın üçüncü en büyük tıbbi yardım ve destek sağlayıcı ülkesiyiz. Yardım talep eden 151 ülkeden 131’inin taleplerini karşıladık.' ifadesini kullandı.

Kıran, Türkiye'nin uluslararası dayanışmaya katkıda bulunmanın yanı sıra mültecileri korumakla da yükümlü olduğunu, 'çifte savaş' verdiğini söyledi.

Türkiye'nin sağlık alanında gerçekleştirdiği reformlar sayesinde salgınla mücadelede başarılı olduğunun altını çizen Kıran, 'Mülteciler de dahil olmak üzere, herkese ücretsiz sağlık hizmeti sağlıyoruz. Bu durum salgını kontrol altına almamızı sağladı ancak küresel bir mücadelede, sağlık alanında uluslararası dayanışma olmadan başarıya ulaşmak mümkün değil.' dedi.

'ÇOK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLERE İHTİYAÇ DUYMAKTAYIZ'

Kıran, Kovid-19'un henüz salgına dönüşmeden önce Türkiye'deki Geçici Barınma Merkezlerini güvenceye almak için hızlı şekilde düzenlemeler yaptıklarını söyledi.

Bu düzenlemelerin, koronavirüsün mülteci toplulukları üzerindeki etkisini ilk aşamada sınırladığını dile getiren Kıran, 'Uzun vadede mültecilerin korunması ve ekonomik iyileşmesi için çok daha sürdürülebilir çözümlere ihtiyaç duymaktayız.' dedi.

Kıran, Türkiye'nin bu alandaki sorunların üstesinden gelebilmek için finansal yardım, eğitim ve öğretimden oluşan üç yönlü tedbir aldıklarını aktararak, bu tedbirlere ilişkin detayları anlattı.

Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya'nın oluşturduğu Kıtalararası Ekonomik İşbirliği (MIKTA), G-20, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Türk Konseyi ortak bildirilerinde mültecilere ilişkin özel atıflar yer almasını sağladıklarını anlatan Kıran, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Antalya Diplomasi Forumu toplantısına ev sahipliği yaptığını anımsattı.

'MÜLTECİLER VE SIĞINMACILAR İNSANLIK DIŞI MUAMELEYE TABİ TUTULMAMALI VE GERİ GÖNDERİLMEMELİDİR'

Kıran, Türkiye'nin Kovid-19'un, ülkelerin uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmemek için bir bahane olmaması gerektiğini tüm platformlarda vurguladığını belirterek, ''Mülteciler ve sığınmacılar insanlık dışı muameleye tabi tutulmamalı ve geri gönderilmemelidir.' ifadesini kullandı.

Suriye krizine etkili bölgesel yanıtın ancak Suriyelilerin ülkelerine 'güvenli, gönüllü ve onurlu şekilde' geri dönüş yaptıklarında mümkün olabileceğinin altını çizen Kıran, Bakan Çavuşoğlu'nun girişimleri doğrultusunda Suriyelilerin geri dönüşlerine ilişkin Lübnan, Ürdün ve Irak Dışişleri Bakanlarıyla toplantılar yaptıklarını söyledi.

Kıran ayrıca, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile de yüksek düzeyli diyaloğu sürdürdüklerini aktardı.

'ORTAK HAREKET ETMEMİZ GEREKTİĞİNİ BİR KEZ DAHA HATIRLATMAK İSTİYORUM'

Bakan Yardımcısı Kıran, Suriye'de devam eden iç savaşa işaret ederek, 'Şu anda İdlib'te 1,7 milyon yerinden edilmiş insan yaşıyor. Bu kişilerin hayatta kalabilmelerinin tek güvencesi uluslararası insani yardım.' değerlendirmesinde bulundu.

BM Güvenlik Konseyi'ndeki fikir ayrılıklarının Türkiye üzerinden Kuzeybatı Suriye'ye yardım götürme çabalarını sekteye uğrattığı belirten Kıran, ''Bölgeye yardımın ulaştırılabilmesini sağlamak için BM Güvenlik Konseyi'nin 2054 sayılı kararının süresinin bir an önce uzatılması gerekiyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Kıran, Türkiye'nin önerisi üzerine, BMMYK ve Almanya'nın İdlib'te yarı kalıcı barınaklarla ilgili ortak proje üzerinde anlaşmaya vardığını aktardı.

AFAD, Türk Kızılay ve diğer Türk sivil toplum kuruluşlarının bu anlaşmayı uygulamak için aktif çaba göstermeye hazır olduklarını dile getiren Kıran, 'Uluslararası toplumu bu projeyi desteklemeye çağırıyoruz.' dedi.

İdlib'teki durumu iyileştirmeye ve Suriye'deki krize barışçıl çözüm bulmaya yönelik tüm çabalara destek olduklarını vurgulayan Kıran, 'Mülteci krizinin hepimizin ortak problemi olduğunu göz önünde bulundurarak ortak hareket etmemiz gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.' değerlendirmesinde bulundu. 

Şırnak’ta kar yağışı köy yollarını kapattı

Yaylalardaki üreticilere çoban evi desteği

AB’den Google’a yapay zekâ soruşturması: Haksız rekabet şüphesi

Toplam taşıt-kilometre 382 milyar 870 milyon olarak hesaplandı

Batman Havalimanı'nda iletişim altyapısı güçlendirildi

Endonezya’da 7 katlı binada yangın: En az 20 ölü

67 yıldır ocak başında geçen bir ömür: Aynı bardak, aynı sevda

Adana'da 12 yaşındaki çocuğu darp eden 2 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR'dan AK Parti Antalya İl Başkanlığına ziyaret

Tayland'ın, Kamboçya ile çatışmalarda iki askeri daha öldü

Çocuklar çaresizlik içinde chatbot’lara sığınıyor: Yapay zekâ çocukları tehlikeli şekilde yalnızlaştırıyor

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Önlü: Dünya insan hakları ihlallerinin en ağır dönemini yaşıyor

Mersin’de uyuşturucu operasyonları: 168 gözaltı

Adana'da silahla yol kesme suçundan aranan hükümlü kadın yakalandı

Rusya’da askeri nakliye uçağı düştü

HAKSİAD Batman Şube Başkanı Çetiz'den asgari ücret uyarısı

Uzmanlar uyarıyor: Grip tedavi edilmezse ciddi hastalıklara neden olabilir

Peskov: Merz’in “SSCB’yi canlandırma” ve “Avrupa’ya saldırı” iddiaları gerçeği yansıtmıyor

Mersin’de devrilen ağaç 3 aracın üzerine düştü

Batman'da merdiven boşluğunda çıkan yangın kısa sürede söndürüldü

Dicle Elektrik'ten 80 milyon TL tutarındaki yatırım tamamlandı

Japonya’daki 7,2 büyüklüğündeki deprem yer kabuğunu 9 santimetre kaydırdı

Kudüs Seriyyeleri: Elimizdeki düşman esirleri  dosyasını kapattık

Sosyal medya kullanımı çocuklarda dikkat dağınıklığını artırıyor: DEHB belirtilerini tetikleyebilir

Gaziantep'te hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Trump'tan Avrupa'nın "X" kararına tepki

Türkiye ve Macaristan’dan yükseköğretimde önemli adım: Ortak diploma ve akademik iş birliği dönemi başlıyor

22 hakem ve 27 futbolcu daha bahis soruşturmasında PFDK’ya sevk edildi

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir’den Hakkari’de taziye ziyaretleri

Nijerya'da kaçırılan 100 öğrenci daha kurtuldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şırnak’ta kar yağışı köy yollarını kapattı

Yaylalardaki üreticilere çoban evi desteği

AB’den Google’a yapay zekâ soruşturması: Haksız rekabet şüphesi

Toplam taşıt-kilometre 382 milyar 870 milyon olarak hesaplandı

Batman Havalimanı'nda iletişim altyapısı güçlendirildi

Endonezya’da 7 katlı binada yangın: En az 20 ölü

67 yıldır ocak başında geçen bir ömür: Aynı bardak, aynı sevda