• BIST 100

    16281,68%0,54
  • DOLAR

    44,10% 0,07
  • EURO

    51,13% 0,18
  • GRAM ALTIN

    7353,35% 0,24
  • Ç. ALTIN

    11839,08% 0,11

Türkiye dünyanın üçüncü en büyük tıbbi yardım ve destek sağlayıcı ülkesi

23 Haziran 2020, Salı 08:46
23 Haziran 2020, Salı 08:46
Türkiye dünyanın üçüncü en büyük tıbbi yardım ve destek sağlayıcı ülkesi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye dünyanın üçüncü en büyük tıbbi yardım ve destek sağlayıcı ülkesi

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Avrupa Birliği (AB) ev sahipliğinde, videokonferans yöntemiyle düzenlenen 4'üncü Brüksel Konferansı'na katıldı.

'Koronavirüs karşısında bölgesel müdahale ve iyileşme' başlıklı oturumda konuşan Kıran, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında Türkiye'nin uluslararası yardım ve iş birliği çağrılarına cevapsız kalmadığına dikkati çekerek, 'Girişimci ve İnsani Dış Politika anlayışımızın bir yansıması olarak, halen dünyanın üçüncü en büyük tıbbi yardım ve destek sağlayıcı ülkesiyiz. Yardım talep eden 151 ülkeden 131’inin taleplerini karşıladık.' ifadesini kullandı.

Kıran, Türkiye'nin uluslararası dayanışmaya katkıda bulunmanın yanı sıra mültecileri korumakla da yükümlü olduğunu, 'çifte savaş' verdiğini söyledi.

Türkiye'nin sağlık alanında gerçekleştirdiği reformlar sayesinde salgınla mücadelede başarılı olduğunun altını çizen Kıran, 'Mülteciler de dahil olmak üzere, herkese ücretsiz sağlık hizmeti sağlıyoruz. Bu durum salgını kontrol altına almamızı sağladı ancak küresel bir mücadelede, sağlık alanında uluslararası dayanışma olmadan başarıya ulaşmak mümkün değil.' dedi.

'ÇOK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLERE İHTİYAÇ DUYMAKTAYIZ'

Kıran, Kovid-19'un henüz salgına dönüşmeden önce Türkiye'deki Geçici Barınma Merkezlerini güvenceye almak için hızlı şekilde düzenlemeler yaptıklarını söyledi.

Bu düzenlemelerin, koronavirüsün mülteci toplulukları üzerindeki etkisini ilk aşamada sınırladığını dile getiren Kıran, 'Uzun vadede mültecilerin korunması ve ekonomik iyileşmesi için çok daha sürdürülebilir çözümlere ihtiyaç duymaktayız.' dedi.

Kıran, Türkiye'nin bu alandaki sorunların üstesinden gelebilmek için finansal yardım, eğitim ve öğretimden oluşan üç yönlü tedbir aldıklarını aktararak, bu tedbirlere ilişkin detayları anlattı.

Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya'nın oluşturduğu Kıtalararası Ekonomik İşbirliği (MIKTA), G-20, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Türk Konseyi ortak bildirilerinde mültecilere ilişkin özel atıflar yer almasını sağladıklarını anlatan Kıran, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Antalya Diplomasi Forumu toplantısına ev sahipliği yaptığını anımsattı.

'MÜLTECİLER VE SIĞINMACILAR İNSANLIK DIŞI MUAMELEYE TABİ TUTULMAMALI VE GERİ GÖNDERİLMEMELİDİR'

Kıran, Türkiye'nin Kovid-19'un, ülkelerin uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmemek için bir bahane olmaması gerektiğini tüm platformlarda vurguladığını belirterek, ''Mülteciler ve sığınmacılar insanlık dışı muameleye tabi tutulmamalı ve geri gönderilmemelidir.' ifadesini kullandı.

Suriye krizine etkili bölgesel yanıtın ancak Suriyelilerin ülkelerine 'güvenli, gönüllü ve onurlu şekilde' geri dönüş yaptıklarında mümkün olabileceğinin altını çizen Kıran, Bakan Çavuşoğlu'nun girişimleri doğrultusunda Suriyelilerin geri dönüşlerine ilişkin Lübnan, Ürdün ve Irak Dışişleri Bakanlarıyla toplantılar yaptıklarını söyledi.

Kıran ayrıca, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile de yüksek düzeyli diyaloğu sürdürdüklerini aktardı.

'ORTAK HAREKET ETMEMİZ GEREKTİĞİNİ BİR KEZ DAHA HATIRLATMAK İSTİYORUM'

Bakan Yardımcısı Kıran, Suriye'de devam eden iç savaşa işaret ederek, 'Şu anda İdlib'te 1,7 milyon yerinden edilmiş insan yaşıyor. Bu kişilerin hayatta kalabilmelerinin tek güvencesi uluslararası insani yardım.' değerlendirmesinde bulundu.

BM Güvenlik Konseyi'ndeki fikir ayrılıklarının Türkiye üzerinden Kuzeybatı Suriye'ye yardım götürme çabalarını sekteye uğrattığı belirten Kıran, ''Bölgeye yardımın ulaştırılabilmesini sağlamak için BM Güvenlik Konseyi'nin 2054 sayılı kararının süresinin bir an önce uzatılması gerekiyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Kıran, Türkiye'nin önerisi üzerine, BMMYK ve Almanya'nın İdlib'te yarı kalıcı barınaklarla ilgili ortak proje üzerinde anlaşmaya vardığını aktardı.

AFAD, Türk Kızılay ve diğer Türk sivil toplum kuruluşlarının bu anlaşmayı uygulamak için aktif çaba göstermeye hazır olduklarını dile getiren Kıran, 'Uluslararası toplumu bu projeyi desteklemeye çağırıyoruz.' dedi.

İdlib'teki durumu iyileştirmeye ve Suriye'deki krize barışçıl çözüm bulmaya yönelik tüm çabalara destek olduklarını vurgulayan Kıran, 'Mülteci krizinin hepimizin ortak problemi olduğunu göz önünde bulundurarak ortak hareket etmemiz gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.' değerlendirmesinde bulundu. 

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Sessiz ilerleyen böbrek hastalıklarına karşı uzmanlardan uyarı

Unutulmaya yüz tutmuş itikâf sünneti ihya ediliyor

Van’da bıçaklı kavgada ağır yaralanan kişi hayatını kaybetti

Bayram Öncesi Son Pazar Berber ve Kuaförler Açık Olacak

Türkiye’de yaşlı nüfus 9,5 milyonu aştı

Adana’da 'Mescid-i Aksa Nöbeti' 237’nci gününde de sürdü

ABD ve siyonist rejime ser tepki: İran’a yönelik saldırılar ve yapay zekâ silahları dünyayı uçuruma sürüklüyor

Trafikte sopalı saldırıya 180 bin TL ceza

Ramazanın son cuması için Mescid-i Aksa çağrısı

Malatya'nın kırsal mahallesinde yeni yol çalışması

Gazze'de balıkçılar hedefte: İşgalciler geçim kaynaklarını yok ediyor

Bakan Bolat: Ocak ayında cari işlemler açığı 6,8 milyar dolar oldu

Hürmüz Boğazı krizi petrol fiyatlarını tırmandırdı

Batman'da "Dünya Kudüs Günü" için basın açıklaması yapılacak

Bakan Bayraktar: Karadeniz’de iki yeni keşif sondajına başlayacağız

Doğu’da kar nedeniyle 44 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor

İçişleri Bakanlığı'ndan İstiklâl Marşı mesajı

İran: ABD ve ortaklarına Hürmüz Boğazı'nın geçiş izni verilmeyecek

YKS başvuru süreci bugün sona eriyor

İstiklâl Marşı’nın kabulünün 105'inci yılı dolayısıyla Mehmet Âkif Ersoy kabri başında anıldı

İran savaşı ABD'ye ilk haftada 11,3 milyar dolara mal oldu

Batman'da Şevval umresi öncesi umre semineri düzenlendi

Brent petrol 97,74 dolardan işlem görüyor

HAMAS'tan İspanya'nın kararına destek

Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan Dünya Kudüs Günü çağrısı

Hürmüz Boğazı'nda Tayland bayraklı gemi hedef alındı: Vurulan gemi sayısı en az 16'ya ulaştı

Şanlıurfa’da husumetli aileler arasında silahlı kavga: 2 yaralı

Adana şalgamına AB’den coğrafi işaret tescili

Şanlıurfa’da üniversiteli gençler kardeşlik iftarında buluştu

Tavuk yumurtası üretimi yüzde 15,1 arttı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sessiz ilerleyen böbrek hastalıklarına karşı uzmanlardan uyarı

Unutulmaya yüz tutmuş itikâf sünneti ihya ediliyor

Van’da bıçaklı kavgada ağır yaralanan kişi hayatını kaybetti

Bayram Öncesi Son Pazar Berber ve Kuaförler Açık Olacak

Türkiye’de yaşlı nüfus 9,5 milyonu aştı

Adana’da 'Mescid-i Aksa Nöbeti' 237’nci gününde de sürdü

ABD ve siyonist rejime ser tepki: İran’a yönelik saldırılar ve yapay zekâ silahları dünyayı uçuruma sürüklüyor